Problem sa pokretanjem MAC-a....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa pokretanjem MAC-a....

02.01.2009 | 00:36
Bok svima.... Evo ovako, rodak mi je dao macintosha ali imam problem kod ukljucivanja.... Na pozdaini mi se pojavi slika diskete s upitnikom u sredini... I uz to siguran sam da glavna baterija nije vise u funkciji jer neradi bez napajanja.... Vidio sam u vasem forumu da imaju jos neke male baterijice kod DVD citaca, pa jeli moguce da je greska paljenja do njih ili?
P.S. Mac je powerbook G3
02.01.2009 | 00:59
Ako se powerbook ukljuci onda nije problem do interne baterije. Disk sa upitnikom dobijes zato jer ne moze pronaci niti jedan disk s akojeg moze pokrenuti sistem. Nabavi instaalciju OS 9 pa digni sistem s njega provjeri je li hard disk uopce ispravan i po potrebi reinstaliraj sistem...
02.01.2009 | 12:49
OK, ali jeli se moze nabavit piratski OS, kao npr: Windovsi jer nikad nisam ima susreta s macom a cua samo da je masu drugacije puno toga od windovsa... Ako znas di bi moga skinit OS za mac molim te ostavi link... Hvala
02.01.2009 | 14:42
Šuška se da su torrenti dobro mjesto za početi.
02.01.2009 | 16:22
neki dan su se tu na forumu nabacivali rapidshare linkovima za OS 9?
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
02.01.2009 | 22:50
Tu bi dijagnostika mogla iti u PRAM-u, ali ne čini mi se da bi u ovom slučaju tu bila krivica na bateriji koja izdrži cca pet godina. Prije bih rekao da je korumpirani PRAM. Zato treba napraviti "zap"" parametar RAM-a, a to se radi tako da pri restartu (ili paljenju), a sam zvuk držiš stisnute tipke shift+option+jabuka+p+r (a možda i bez shifta, bilo je davno).
Tada se nešto malo RAM-a koji čuva sistemske parametre poput rezolucije monitora, startnog diska, datuma, brzine miša... i drugih izbora koji moraju "preživjeti" gašenje stroja.
Te se stvari ponekad poremete - netko je nedavno spomenuo kozmičke zrake, i to zna biti, ali i plavuša u blizini s najlonskim untervešom...
03.01.2009 | 13:59
Evo uspija, starta mi se sistem, jeli ovo znaci da ce sad sve radit uredu ili mora na servis ili tako sta??? hvala jos jednom
03.01.2009 | 17:17
P.S. kako da pokrenem instalaciju, kad to radim kad je os vec pokrenut nemogu odabrat disk na koji to mogu instalirat
04.01.2009 | 02:06
Probaj sa Disk Utility ili kako se već zvao u OS 9 preformatirati interni hard pa instalirati na njega. Ako ti ga instalacija ne nalazi (vidiš li ga na desktopu uopće? Ako ne, vidi li ga disk utility?), vjerojatno je vrijeme za novi hard disk.
04.01.2009 | 23:43
Ali neznam ja niti kako doc do toga, ja sam ajme noob sta se tice mac-a jer ja neznam nista nista na njega, prvi put se srecem s njim.... trebaju mi nekakve kratice za boot , jer mi nemoze nac hard disk kad ga idem reinstalirat ( to je radeno s onom kraticom options+jabuka+shift+p+r dok je ced bia unutra, tako da prepostavljam da os cita direkt sa cd-a i zato su mu umanjene funkcije)....
04.01.2009 | 23:45
P.S. kad udem u drive setup otvori mi jedino mac os9 (type) exybay
05.01.2009 | 22:08
Ako je hard disk ispravan onda ga Drive Setup utility mora pokazati. Po svemu sto si napisao har disk je ispustio dusu i treba ga zamijeniti novim i onda instalirati sistem sa CD-a.
10.06.2009 | 19:20
Evo ja bih tu uskocio sa svojim problemom ....

Meni prilikom boota baci ikonu foldera sa upitnikom i finderom naizmjence. kao da trazi sa cega ce bootati.
Onda ga ja ugasim i upalim ponovo pa boota normalno bez toga. to se desava sa pantherom i sa os 9.2.1. tako da vjerujem da nije problem u os-u. Dok je instalacijski cd unutra njega pokece odmah. Da izaberem startup disk ne pomaze. I alt prilikom boota daje mi samo cd instalacijki ako je unutra ako nije nista. Da jos jednom ponovim drugi put kad ugasim i upalim sve normalno boota. Bateriju koja sejva settingse, vrijeme i datum sam zamijenio jer je stara bila prazna.

iMac G3 500Mhz, 512MB memorije, 40GB disk
10.06.2009 | 19:59
Zvuci kao da hard disk ne uspije napraviti spin up ponekad na vrijeme. Osluskuj hard, trebala bi se cuti razlika kada uspije i kada ne uspije. Najbolje rješenje je vjerojatno zamijeniti hard, no nekako mi se u sjećanju vrti podatak da postoji parametar u Open Firmwareu pomoću kojeg si mogao podesiti timeout za boot, tj. dati disku više vremena da se zavrti.
Ovu teoriju možeš lako testirati - ako se sistem svaki put digne kod softverskog restarta onda je to to, u tom slučaju pretpostavljam da ima problema samo ako se upali i ugasi.
10.06.2009 | 22:37
Izgleda da je ipak obratno. Software restart nece. onda ga ja ugasim rucno i onda boota. Kada napravim softwareski shut down i upalim, sve normalno boota. Izgleda da boota iz prve samo ako ga palim na power button...

Mislim da cu prezivjeti.
12.06.2009 | 01:31
U tom slucaju ovo mi pak smrdi na softverski problem....ali ako imas jednostavan workaround mozda najbolje za sada ignorirati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 50 minuta
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Ender, jmirakul, Riba, smayoo, Anonimci (1037)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO