21.06.2009 | 18:45
Prvo, hvala na odgovoru
IgorD je napisao:
Nema Mac BIOS.
Yes it does
Možda bi to netko radije nazvao firmware, ali svakako ima pred-OS. Nasmiješeni Mac za vrijeme kojeg možeš lupiti C ili Option da bi dobio CD boot odnosno boot meni ... to je meni BIOS/firmware
No nije ime bitno
Ako ti ne prepoznaje CD onda je prije problem drajv ili možda medij,
Svjestan sam da je jedno od toga problem, i možda ga smetaju sprženi CDi. Jedan image kojeg zapržih na CD-R ne funkcionira, kao ni nekoliko drugih koje zapržih na CD-RW. Ne mogu znati u čem je problem.
Stoga ovdje postam u nadi da će se javiti neka dobra duša s MacOS medijem, barem 8.5.1 uz kojeg je ovaj Mac originalno dolazio. Da ne bi bilo da žicam za piratluk -- jednostavno nemam medij za OS koji je licenciran za ovaj Mac.
a nikako da Mac ne prepoznaje noviji Sistem.
Nažalost, moguće je da neće bootati noviji MacOS. Ponekad treba patchati firmware ako se pokušava instalirati MacOS9 "načisto" umjesto iz starijeg MacOS. No s obzirom da je ovdje bio MacOS X Server, zaključujem da ovo ne bi trebalo biti problem.
Te godine je izašla prvo druga generacija iMacova na proljeće (333 MHz), prvi koji su dolazili u bojama, a onda na jesen i sljedeća generacija (350 i 400MHz) koja je imala DVD i FireWire.
Jed'no mogu reći da dolje kaže nešto tipa "I'm an iMac. I was made in Korea in 1999."
Čini mi se da ima firewire sa strane. Za DVD drive ne znam, s obzirom da je gore samo OSX Server za kojeg, kako rekoh, nemam login (a čovjek koji ga je instalirao ne sjeća se passworda).
Jel ovo tvoj iMac?
Pa naravno, ako je iz 1999
Ovi 8.5 ili 8.6 su bezveze u odnosu na bilo koji Mac OS 9.
Naravno, ali kako kažem, ne bih htio da ispadne za želim piratizirat dok žicam za medije
Ali ako netko ima OS9...
Probaj nabaviti drugi medij
Bila bi šteta istrošiti pare na CD-Rove ako drajv fakat ne radi
(nekad je problem ono plus/minus kod tih zaprženih na starim uređajima)
...ali ovo su CDi a ne DVDi?
ili vanjski pogon. Ja sam na sestrin iMac 400 preko vanjskog ugradio Tigra (10.4) bez problema.
Imam eksternu USB2.0 ladicu kojoj windowsi uredno kuže i kad spojim CD-ROM. Nažalost, ne mogu znati da li je ista stvar slučaj i za Macov firmware - da li podržava USB Mass Storage? Ili samo Firewire eksterne driveove? Ako je to slučaj, ovaj potonji nemam.
Kako kažem, nemam pojma da li ima DVD pogon, do kud je patchan BIOS/firmware, da li je 233 ili 350 ili 400 MHz. Samo znam da sam tijekom dana danas "nabavio" i isprobao s MacOS9.2.1 ISO, Ubuntu 9.04 alternative PPC ISO, MacOS 8.6 ISO, i da niti jednog ne želi zbutati niti prepoznati, niti s internim niti eksternim driveom. Štoviše, MacOS8/9 medije čak niti ne želi ejectati pa sam morao naučiti baratati sa spajalicom...