17.11.2020 | 11:28
Instalirao sam macOS Big Sur i to kao Update koji je iskočio (About this mac -> Software Update). Sama instalacija prošla je uredno, no Apple aplikacije poput Music, Safari, AppStore uopće ne rade. Otvori se sam prozor na primjer AppStore-a ali ne prikaže nikakav sadržaj kada je mac uredno spojen wifi konekcijom na router (isti kao i prije na Catalini).
Internet ima jer kad upalim Firefox, stranice se otvaraju.
Kad upalim Safari, nijedna stranica se ne otvara.
Apple Music ne nudi nikakav sadržaj, search ne vraća ništa.
Ako mac spojim umjesto wifi, lan kabelom na isti router (A1 ubee), sve radi-sve navedene aplikacije ponašaju se normalno, i Safari otvara sve stranice.
Imate li kakvu ideju što je problem? Samo gašenje i paljenje routera nije urodilo plodom, ponašanje na macu isto. A1 tehnička podrška nije bila od pomoći-problem postoji i dalje.
Koristiti mac sa LAN kabelom i nije mi neko rješenje. Isti mac sa Catalinom, isti router, nije bilo problema.
Dodatno, ako mac spojim preko mobitela na internet (na mobu ugašen wifi tako da koristi 4G i služi kao personal hotspot) također sve aplikacije rade, kao i preko LANa.
Ima li netko ideju što je to na routeru krivo podešeno ili nije propušteno isključivo za wifi promet? Čitao sam nešto o OCSP protokolu i da na Big Sur hrpa Apple nativnih aplikacija pri radu tim protokolom provjerava valjanost certifikata online, možda je port preko kojega ti pozivi idu blokiran pri wifi konekciji na router?