Malo materijala za razmisljanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Malo materijala za razmisljanje

13.11.2020 | 19:47
sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/

Ja ne drzim do privatnosti koliko bih trebao i iskreno ne muci me toliko cinjenica da se odredjeni podaci salju Appleu koliko me iritira to da ce sprijeciti nekoga tko zeli da to zaustavi.
13.11.2020 | 20:06
Možda da kompletiramo i sa telefonom:
13.11.2020 | 20:23
Ma telefoni me ne zanimaju jer telefon imam zbog tudje a ne svoje potrebe. Bez telefona ja mogu ali malo teze bez racunala.
13.11.2020 | 20:49
Jednostavno je to. Sve što koristimo, koristimo zato što nam odgovara, dok nam odgovara. Kad nam više ne bude odgovaralo, koristit ćemo nešto drugo.

Za mene ima još dosta vremena do OS 11. Jučer sam preuzeo Catalina instalaciju s App Storea, da bi je mogao instalirati na neki Mac jednog dana kad za to budem spreman. A o 11 uopće ni ne razmišljam. Možda razmotrim opcije tamo negdje oko 11.2 ili 11.3. A do tad ćemo vidjeti kamo ide ta politika.
13.11.2020 | 21:08
Ja cu Catalinu potpuno preskociti, ne donosi mi nista bitno osim hrpu svraba ubijanjem 32bitnih aplikacija od kojih velik broj aktivno koristim i nemam odgovarajuce 64 bitne zamjene. Istina je, ima jos vremena, ali smjer u kojem ovo ide mi se ne svidja ni malo.
13.11.2020 | 21:20
Stari, a kad je svima govorim da su najbolji auti oni koji su napravljeni krajem prošlog i početkom ovog stoljeća iz VRLO SLIČNIH razloga, onda mi se ljudi smiju....
13.11.2020 | 21:22
Meni su trenutno dealbreaker jedino Inkscape i FileMaker (jer koristim staru verziju, 12, za koju imam licencu). Filemaker ionako napuštam, a Inkscape čekam verziju 1.0
13.11.2020 | 23:28
Pa Inkscape 1.0.1 ti je vani.
13.11.2020 | 23:33
Wtf
Pa kamo sam ja to gledao? Prije mjesec-dva sam gledao jel ima novosti... Jbt...
Hvala.
14.11.2020 | 09:57
Dijelom vezano uz temu, ima li tko da razumije što se točno dogodilo neki dan s aplikacijama koje se nisu mogle pokrenuti?

Pretpostavljam da se sve dešavalo dok smo mi ovdje spavali pa se stvar komentira samo u Americi, ali svejedno me zanima koji su pravi razlozi i što je bio uzrok?

Prvo sam to vidio na redditu ali bez puno razumijevanja stvarnog problema, sad shvaćam da ljudi nisu mogli pokretati aplikacije na svojim strojevima zato što je bio neki problem na Apple serverima. Hm!?!

Ne razumijem odnosi li se to samo na one koji su pristali na Apple analytics koji šalje neke podatke o korištenju računala ili na sve korisnike, čak i one koji nisu dali dozvolu?

Malo me sve to zabrinjava, blago rečeno.

edit: Evo nešto odgovora na moja pitanja, pogotovo na dnu, pod rubrikom FAQ.
14.11.2020 | 10:30
Pa odgovor je u linku kojeg sam ostavio a ti ponovio kao i razlozi za brigu.
14.11.2020 | 10:50
Riba kaže:
Pa odgovor je u linku kojeg sam ostavio a ti ponovio kao i razlozi za brigu.

Hej stvarno, ja sam odmah bio privučen Snowdenom tak da tvoje nisam ni vidio. Koje sljepilo.

Po svemu ispada da je Little Snitch gotovo jedina stvar koja se sad može uključiti a ukoliko je BigSur zaista ubije ili nakako zaobiđe ostaje nam neki programabilni router na kojem se onda ovakve stvari mogu blokirati. Sve pod pretpostavkom da onda taj router neće slati nekom što smo sve blokirali pa će oni pronaći zaobilazni put.
14.11.2020 | 12:23
Čovjek je u tom tekstu naknadno dopisao da ipak, barem za sad, postoji terminal rješenje za isključiti taj deamon koji šalje podatke.
14.11.2020 | 13:21
Mislim da se to odnosi na Catalinu. Big Sur još nije testirao.
14.11.2020 | 13:26
Rekao je negdi u sredini texta, to definitivno ne vridi za BigSur.
Na BigSur-u moras modificirati OS, sto na Apple Siliconu je upotno hoce li uopce biti moguce, taj dio nije jos testira jer nema jos M1 mac.
14.11.2020 | 20:17
Veli ovako:

Update, 2020-11-13 07:20 UTC: It comes to my attention that it may be possible to disable the boot time protections and modify the Signed System Volume (SSV) on Apple Silicon macs, via the bputil tool. I’ve one on order, and I will investigate and report on this blog. As I understand it, this would still only permit booting of Apple-signed macOS, albeit perhaps with certain objectionable system processes removed or disabled. More data forthcoming when I have the system in hand.

Kako se to ne odnosi na Big Sur, ako piše "on Apple Silicon macs"?
14.11.2020 | 20:55
Ovo lupam bez veze, ali možda zato što je Big Sur napravljen i za Intel? Možda se čeka macOS koji će podržati samo Mxx SoC čipove.
Ponavljam, baljezgam.
14.11.2020 | 22:43
Sorry @Smayoo, ali nisi bas specifira na sto referiras u prvom postu. Ja sam mislio da govoris o dodavanju OCSP-a u hosts file. I to je bilo kroz terminal i taj dio je isto doda u naknadnom editu.
14.11.2020 | 22:53
Sve ok. Bitno je da se na kraju razumijemo.
15.11.2020 | 15:14
Što više čitam o ovome čini mi se da si je Apple propucao glavu, a ne nogu s ovim. Kompanija koja je puno vremena i resursa potrošila u sigurnost i privatnost pala je na nečemu prilično trivijalnom i dugoročno si uništila pridjev borca za privatnost/sigurnost korisnika.

Could this be (ab)used by malware to also bypass such firewalls?
A: Apparently yes, and trivially so
15.11.2020 | 16:46
Apsolutna katastrofa, oni su sebi ugradili nacin da zaobidju sistemski firewall. Sto bi moglo poci krivo? U stvari ne sto bi moglo, vec cim su dosli na takvu ideju nesto je vec poslo krivo.
15.11.2020 | 19:59
Ok, malo je sve smirio Jacopo Jannone s ovim A technical look at the privacy implications of macOS’s OCSP opisom problema. Apple bi trebao biti malo transparentniji i agilniji po ovom pitanju, a ne da cijeli internet bruji o njihovom navodnom prisluškivanju svega i svačega.
Ostaje i dalje pitanje nemogućnosti nadzora ili blokiranja Apple servisa putem nekog firewalla.
16.11.2020 | 07:20
Iskreno, meni citava ta prica sa potpisivanjem aplikacija uzasno smrdi, neovisno o ovome. Ovo je samo posljedica.
16.11.2020 | 19:12
www.macrumors.com/2020/11/15/apple-priva...s-app-authenticaion/

Evo javio se i Apple. Kraj sage? Ili tek početak?
16.11.2020 | 20:33
Ja se nadam da ce ovo ozbiljno shvatiti. Osobno u ovom slucaju ih moze izvuci samo ako tocka 3 bude istinita:

In addition, it plans on introducing several changes to the system over the next year, including:

- a new encrypted protocol for Developer ID certificate revocation checks
- strong protections against server failure
- a new preference for users to opt out of these security protections

Postoji kategorija korisnika koju ne treba drzati za rucicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 38 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, Riba, tino1, VanjusOS, vikt0r, Anonimci (319)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO