macbook pro - stalo se pali
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook pro - stalo se pali

15.11.2020 | 00:59
Pozdrav,

molio bih za savijt kako da otklonim malo čudnu situaciju sa MacBook pro 2019.
Naime na uređaj je spojen monitor preko usb-c i dongle preko kojeg dobiva net, odaberem opciju ugasi uređaj i on se malte ne resetira i pojavi se login ekran. Dakle sam se opet upali, kad sam sve povadio iz njega van onda se ugasio ali mi je to u najmanju ruku smiješno i nenormalno da sve moram ištekat iz laptopa da se ugasi.

Koje je rješenje?

i drugo pitanje koristim Logitechovu tipkovnicu da ne tipkam po laptopu i tipka delete uopće ne funkcionira i brisanje svega mora ici preko miša tj desni klik pa prebaci u koš, kako aktivirati tipku delete da radi?

i zadnje pitanje dali ima nacin da se prozori preko tipkovine podijele po ekranu ravnomjerno kako je to na win?

Hvala
15.11.2020 | 01:09
ivan599 kaže:
tipka delete uopće ne funkcionira i brisanje svega mora ici preko miša tj desni klik pa prebaci u koš, kako aktivirati tipku delete da radi?

Pretpostavljam da će te Command+Backspace usrećiti ovdje?

Za ostalo nemam ideju uz napomenu da ga onda uopće ne gasiš nego samo puštaš da ode u sleep. Ja svoje laptope nikad ne gasim jer čemu.
15.11.2020 | 01:43
Ideš na shutdown računala i on se ne želi ugasiti nego se restarta? Ili samo ode na login screen? Jesi li pogledao u konzoli što se odvija u pozadini, što kaže log?

Kakav "dongle preko kojeg dobiva net"? Net u pravilu na prijenosnicima ide wirelessom, kakav dongle? Misliš možda ne Ethernet to USB-C adapter ako računalo koristiš u firmi na nekoj osiguranoj mreži? Ako da, kakav, kojeg proizvođača?

Za prozore imaš Expose i Mission Control, radi sve što ti može zatrebati.
15.11.2020 | 02:02
Ideš na shutdown računala i on se ne želi ugasiti nego se restarta? da

Satechi Aluminum Multi-Port Adapter 4K V2 Silver - je dongle
15.11.2020 | 02:42
To je vjerojatno neki žešći problem tog adpatera onda. Jesi li probao metodom eliminacije utvrditi da je on uzrok, a ne monitor? Pokvarena periferija zna raditi takve probleme ili čak srušiti računalo, tako da uzrok se vjerojatno vrti oko toga. Često se moglo naći razne USB periferije koja budi računalo iz sleepa bez razloga i slično.

I nisam čuo za ništa slično, ali ako je adapter, to je pitanje za Satechi onda.
20.11.2020 | 15:55
Dell i usb-c su radili problem, framework trebaju ispeglat a to ce potrajati pa sam se prebacio na hdmi.

I možda jedno glupo pitanje kao dugogodišnji korisnik PC pa sad opet korisnik Appla, backspace na tipkovnici i s njime povratak u prethodni folder to ne radi ili?
Isto tako dijaloški okviri za povredu ili odbijanje neke radnje ne dari preko tipkovnice da se s strelica odredi yes ili no i lupi enter nego se mora mišem? Ima lijeka za to?
20.11.2020 | 16:41
Jabučica, System Preferences, Keyboard, Shortcuts, dolje na dnu dijaloga "Full Keyboard Access" odaberi "All controls" (a ne "Text boxes and lists only"). Nakon toga, tipično u dijalozima tipkom ENTER "klikaš" na button koji je cijeli zaplavljen, a razmakom "klikaš" na button koji je uokviren plavo (plavo je kod mene, to ti ovisi o dark mode i odabranoj kolor shemi). A pomoću TAB seliš fokus.

Na primjer, kad snimaš neki file na disk, ako već postoji file s tim imenom, dobiješ onaj dijalog koji ti kaže "odustani" i "pregazi". ENTERom odustaješ, a SPACEom gaziš.

Za "back" (u Finderu) standardno nije backspace, nego cmd+[ (forward je cmd+] ). Ako imaš HR layout tipkovnice, onda ti je to cmd+alt+š i cmd+alt+đ

To sve možeš promijeniti i prilagoditi svojim navikama u tom istom dijalogu (Keyboard, Shortcuts, s lijeve strane na dnu liste odabereš Applications, klik na + i kreiraš novi shortcut za Finder (ili za sve aplikacije) itd. Međutim, ja to izbjegavam jer onda imam problem kad sjednem za drugi Mac.

U svakom slučaju, ako imaš Macbook Pro, zar ti nije lakše za back i foward koristiti multitouch geste na touchpadu. Swipe s tri (ili dva) prsta lijevo i desno. Radi u svim aplikacijama, radi super, jednako je brzo kao i pritisak na tipku (bilo koju), čak i brže.

Možda (kao friški switcher) nisi navikao na multitouch geste ili (još gore) po navici ne koristiš uopće touchpad, nego miša jer misliš da se touchpadom ne može raditi. Touchpad na Macu nije govance kao na prosječnim plastišama. Pokušaj se naviknuti koristiti ga, i to sa svim multitouch gestama. 100% ubrzava rad i povećava efikasnost.
20.11.2020 | 16:42
BTW, nikad nisam shvaćao zašto se ljudi toliko rajcaju na DELL monitore. Njihovi proizvodi su meni uvijek mušičavo radili.
20.11.2020 | 17:03
Dobar odnos ulozeno-dobiven i lako je dobavljiv.
20.11.2020 | 18:17
Ja bih to uvijek rekao za LG monitor. Ali OK, ja se ne bavim nikakvim grafičkim ni dizajnerskim poslom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 54 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, Riba, tino1, VanjusOS, vikt0r, Zoki, Anonimci (631)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO