20.11.2020 | 16:41
Jabučica, System Preferences, Keyboard, Shortcuts, dolje na dnu dijaloga "Full Keyboard Access" odaberi "All controls" (a ne "Text boxes and lists only"). Nakon toga, tipično u dijalozima tipkom ENTER "klikaš" na button koji je cijeli zaplavljen, a razmakom "klikaš" na button koji je uokviren plavo (plavo je kod mene, to ti ovisi o dark mode i odabranoj kolor shemi). A pomoću TAB seliš fokus.
Na primjer, kad snimaš neki file na disk, ako već postoji file s tim imenom, dobiješ onaj dijalog koji ti kaže "odustani" i "pregazi". ENTERom odustaješ, a SPACEom gaziš.
Za "back" (u Finderu) standardno nije backspace, nego cmd+[ (forward je cmd+] ). Ako imaš HR layout tipkovnice, onda ti je to cmd+alt+š i cmd+alt+đ
To sve možeš promijeniti i prilagoditi svojim navikama u tom istom dijalogu (Keyboard, Shortcuts, s lijeve strane na dnu liste odabereš Applications, klik na + i kreiraš novi shortcut za Finder (ili za sve aplikacije) itd. Međutim, ja to izbjegavam jer onda imam problem kad sjednem za drugi Mac.
U svakom slučaju, ako imaš Macbook Pro, zar ti nije lakše za back i foward koristiti multitouch geste na touchpadu. Swipe s tri (ili dva) prsta lijevo i desno. Radi u svim aplikacijama, radi super, jednako je brzo kao i pritisak na tipku (bilo koju), čak i brže.
Možda (kao friški switcher) nisi navikao na multitouch geste ili (još gore) po navici ne koristiš uopće touchpad, nego miša jer misliš da se touchpadom ne može raditi. Touchpad na Macu nije govance kao na prosječnim plastišama. Pokušaj se naviknuti koristiti ga, i to sa svim multitouch gestama. 100% ubrzava rad i povećava efikasnost.