Kako skinuti El Capitan instalacijski file
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako skinuti El Capitan instalacijski file

14.12.2021 | 15:42
Ekipica, sori ako pokrećem temu koja je negdje obrađena, novi sam tu. Imam starog 20" iMaca na kojem sam instelirao Linix Mint, ali u međuvremenu sam skužio da bi na njega išao još aktualni El Capitan. No tu se vrtim u krug i nikako ne mogu naći neko mjesto gdje ću kliknuti El Caitan, pa download i napravit si USB stick instalaciju. Može mi netko, onako idiot proof objasniti koji su koraci. Unaprijed hvala.

Vanja
14.12.2021 | 16:05
Evo, čak je i na hrvatskom jeziku:
support.apple.com/hr-hr/HT201372

P.S. Nadam se da imaš Mac koji radi. Ako si Mac OS X zgazio Linuxom, bojim se da me je strah da ćeš ili nositi u servis ili nekome u tvojim krajevima janjetinu/ćevape morati platiti.
14.12.2021 | 19:16
Ako si disk pregazio GRUB-om od Linuxa, nije sad baš jednostavno, jer si vjerojatno pregazio i recovery particiju na Macu. Koliko je star Mac? Ako je star toliko da je imao optiku, onda nije ni bilo recovery particije, nego je standardni put da ga bootaš njegovim tvorničkim DVD-om s optike, urediš disk (erase cijelog diska, GUID particijska shema, instalacija originalnog OS X s kojim je stroj došao, pa onda update na El Capitan. Međutim, optika vjerojatno ne radi više pa je alternativa napraviti na nekom drugom MAcu funkcionalni bootabilni USB stick s instalacijskim diskom OS-a kojeg želiš instalirati.

Isto to (bootabilni USB) ti je opcija i za novije Macove sa zgaženom recovery particijom, ali takav bootabilni USB u principu treba napraviti s drugog Maca.

Da bi ti uspjela instalacija, prije nego kreneš, a nakon što si formatirao disk na GUID shemu i pregazio GRUB od Linuxa, moraš sistemski datum na Macu pomaknuti nešto godina unatrag, da pokazuje datum iz vremena kad je El Capitan bio aktualan OS.
14.12.2021 | 21:14
Oprosti, ali odgovorio si mi sve samo ne ono što sam pitao. Dakle:

1. Gdje mogu skinuti El Capitan? Ne ide s Apple Storea, a svaki Appleov link vodi nigdje. Nikako doći do gumba "download". Idioti. To je isti onaj mentalitet kao kod Linuxa.

2. Kako napraviti od tog skinutog OS-a butabilni stick? Ima li neki softver kao Rufus za Win? Pisat po terminalu neću. Nismo u osamdesetima prošlog stoljeća.
14.12.2021 | 21:34
Sve sam ti napisao osim onog što se svima na Macu podrazumijeva.

1. El Capitan skineš s Mac App Storea ako si ga svojim Apple ID-om skinuo u vrijeme dok je bio aktualna verzija OS-a. Ako nisi, nađi nekog tko jest, da ti "posudi" svoj Apple ID, ili nađi nekog tko ima skinut i spremljen "Install OS X El Capitan.app", da ti ga pošalje.

alternativa tome je da ga skineš odnekud s nekog torrenta. Ja osobno to ne radim jer nema načina provjeriti da u taj DMG s torrenta nije upakirano neko s*anje od malwarea.

2. to treba napraviti na Macu (postoje neke navodne metode na windowsima, za linux ne znam, ali tko god je probao, nije mu radilo), i to na Macu s nekom OS verzijom koja nije starija od El Capitan. Koristiš neku od besplatnih aplikacija. Na primjer Balena Etcher ili Install Disk Creator. Balena Etcher je malo univerzalniji (možeš napraviti bootabilno bilo što od čega skineš ISO ili DMG image s neta - linux, windows, mac...) pa za njega moraš iskopati file installESD.dmg iz paketa ranije spomenute aplikacije "Install OS X El Capitan.app" (desni klik na app, show package contents, pa contents, pa sharedsupport, pa odande drag&drop npr. na desktop).
14.12.2021 | 21:41
Ipak da ti napomenem - jer mi se čini da si ignorirao sve to ostalo što sam ti napisao - kod instalacije OSova od 10.10 i mlađih, kad to pokušavaš ovako iskemijati s nekog USB sticka, postoji još cijeli niz kvaka i čuda koja se nekom jave, nekom ne. Spomenuo sam ti sistemski datum, ali nije samo to. DMG s instalacijom otpakiran na nekoj starijoj verziji OS-a ili na nekoj puno novijoj verziji - neće se htjeti instalirati kad ga bootaš na "praznom" stroju, i 100 nekih gluposti.

Uvijek je najsigurniji put (iako nije najkraći ni najbrži) da najprije na Mac vratiš originalni OS s kojim je taj Mac bio isporučivan*, i onda, kad jednom imaš funkcionalni Mac OS, kroz Mac App Store povučeš instalaciju OSa kojeg želiš (za El Capitan opet promijeni datum) i pokreneš ga na dvoklik.

____

* ako je to toliko star Mac da je dolazio s OSom 10.5 ili starijim, onda instaliraš 10.6 retail verziju koju negdje moraš kupiti, posuditi, što već, i updateaš je na 10.6.8
14.12.2021 | 21:42
I ja se bojim (ali me nije strah) da ćeš ili nositi u servis ili nekome u tvojim krajevima janjetinu/ćevape morati platiti

Na ovo što je smayoo napisao ja bih samo dodao da ElCapitan dmg možeš skinuti sa linka koji je dao Borisone.
14.12.2021 | 22:27
Sasvim sam novi tu, molim lijepo samo link koji radi. Ali nisam novi s Macovima, prvog sam kupio poznate devedesprve. I sad imam drugog koji ima High Sierru gore. Naistalirao sam se svih vrsta macova i ne kužim zašto se to ne može napraviti ovako:

1. Formatiram USB stick
2. Skinem instalacijski DMG ili iso
3. Pokrenem npr Etcher
4. Napravim instalacijski USB stick
5. Instaliram od nule, dakle ne radim update nego clean zero install tako da s disc utilitijem od instalacije pobrišem hd i instaliram na novoformatirani hard

Tako sam to radio do sada, kao na ovoj uputi, jedino što nikako skinuti taj image.
Prilozi:
14.12.2021 | 22:41
Fala za link. Nisam ga skužio iz prve.
14.12.2021 | 22:54
"On se preuzima kao slika diska pod nazivom InstallMacOSX.dmg. Na Mac računalu kompatibilnom sa sustavom El Capitan otvorite sliku diska i pokrenite instalacijski program koji se nalazi u njoj pod nazivom InstallMacOSX.pkg. On će instalirati aplikaciju pod nazivom Instalacijski program za OS X El Capitan u mapu Aplikacije. Pokretački instalacijski program izradite iz ove aplikacije, a ne iz slike diska ili .pkg instalacijskog programa."

Što to znači "Na Mac računalu kompatibilnom sa sustavom El Capitan "? Nije valjda da komp mora imat El Capitan gore, to bi bilo kriminalno idiotski. Ja imam mac koji ima High Sierru i nisam mogao otvoriti taj DMG file. Kako mogu to napraviti iz slike diska, onak old school? Baš su ga propisno zakomplicirali.
14.12.2021 | 22:58
Imam drugi mac, ali mi nije jasno na kojem macu moram sistemski datum staviti na godinu kad je El Capitan bio novi. Na
Macu na kojem imam trenutno Linux? Pa kak da to napravim?
14.12.2021 | 23:13
vspirin kaže:
Imam drugi mac, ali mi nije jasno na kojem macu moram sistemski datum staviti na godinu kad je El Capitan bio novi. Na
Macu na kojem imam trenutno Linux? Pa kak da to napravim?

Ekipa te samo nepotrebno zbunila.

Sve si dobro rekao, napraviš bootabilni USB pomoću etchera ili transmac ako imaš tu sreću pa imaš pristup windows stroju jer mi se pokazao kao najpouzdaniji i najlakši za to.

Datum na macu na kojeg instaliraš capitan (taj 20" iz prvog posta) promjeniš na 1-1-2015. Dalje bi trebalo šljakat. Recovery je koristan, ali ne i neophodan.
14.12.2021 | 23:20
Na macu na koji instaliram je trenutačno Linix Mint. Kako da vratim datum kad je sasvim drugi OS gore? Kako da napravim bootabilni usb za maca na pc-u? imam, naravno i piceka. Pa da ponovim pitanja:

1. Gdje mogu skinuti DMG s kojeg mogu instalirati El Capitan tako da napravim clean instalaciju, ne update?
2. Link koji ste mi dali za skinuti El Capitan a) ne radi b) jednom sam skinuo ali se DMG nije mogao otvoriti na mojem mac booku s High Sierom.
3. Ne mogu vratiti sistemski clock, jer na tom iMacu trenutno imam instaliran Linux Mint.

Za sada nikud nismo napredovali s odgovorima. Nadam se da će bit bolje.
14.12.2021 | 23:22
support.apple.com/hr-hr/HT201372

Ovaj link ne radi. Zna li netko neki drugi? Bogme čovjek mora imat čelične živce za rješavanje takvog naizgled jednostavnog problema.
14.12.2021 | 23:29
Ovako nekako to ide:

1. Upališ PC sa windowsima
2. Otvoriš gornji link, ide opet support.apple.com/hr-hr/HT201372
3. Skineš dmg elcapitana.
4. Skineš transmac
5. Uzmeš USB od 8GB i pratiš upute s videa

6. Pališ Mac držeći tipku alt, sa USBom unutra
7. Trebao bi se otvoriti bootmenu od maca u kojem odabereš USB
8. U samoj instalaciji možeš promjeniti datum, klikneš na vrijeme samo ako se ne varam. 2015. bi trebala raditi
14.12.2021 | 23:30
E, ovo je suvisli odgovor. Nadam se da će mi ovo uspjet. Hvala.

edit: link ne radi. Murphy je danas vrlo bizi
14.12.2021 | 23:47
Kaj se tiče promijene vremena ako ti nije mrzak terminal, kad kreneš sa instalacijom otvori terminal i upiši:
date

pa lupi enter i ispis bi za trenutno vrijeme i datum trebao biti ovakav:
date 234714122021

... prva dva broja su sat, druga dva minute, treća dva dan, četvrta dva mjesec i zadnja četiri godina - pišem po sjećanju ali mislim da je tako nekako išlo,... pa ako je tako upišeš u terminal:
date 234701012015

lupiš enter i ponovno upišeš
date

da provjeriš je li spremilo promjenu vremena, ako je dereš dalje sa instalacijom.
15.12.2021 | 00:02
Imaš u opisu ovog videa, slobodno instaliraš sve updateove jer si na supported macu.

EDIT: Možda i neće bit dobar zbog modifciranog boot.efi. Nemoj da ja moram skidat tvoj dmg, uspio si u postu maloprije, Uzmi taj image, samo ga donesi na windowse
15.12.2021 | 00:49
Ako nemas bas pretpotopni Mac onda bi na njega mogao staviti i nesto osjetno friskije od El Capitana. Pogledaj ovdje, neka te ne zbuni uvodni tekst, odskrolaj malo dolje na "How do I get started", sve je poprilicno jednostavno:

dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/
15.12.2021 | 01:38
Moj imac je iMac9,1, 2.66 ghz, dakle moglo bi se. Sad da vidim dalje. Volio bih onda staviti High Sieru. Pa da vidimo kako.

edit: a, ne. dvadeset koraka i terminal. mrzim terminal. jel znate nekoga tko to radi za nofce? ja mu platim, a on mi napravi instalacijski usb s patchanom high sierom?
15.12.2021 | 13:11
To ti je doslovce jedna naredba u Terminalu koju uglavnom mozes kopipejstati, a pathove drag&dropati. Dakle otprilike 10 sekundi posla u terminalu

Evo u ovom videu ti je sve lijepo objasnjeno i prikazano:

youtu.be/go6RTCHv4GA

I idi na barem Big Sur
15.12.2021 | 18:33
No, super. Dobim da se pri bootanju vidi instalacijski disk, ali niš dalje. Dakle, Linux it is. To ipak radi i to sasvim dobro.
15.12.2021 | 19:55
vspirin kaže:
...
edit: a, ne. dvadeset koraka i terminal. mrzim terminal...

Ne razumijem, koristiš Linux, a mrziš terminal?!
To je kao da kao da ja kažem volim baklavu i hurmašice, ali mrzim slatko
15.12.2021 | 21:05
A što se skidanja s Torrenata tiče, zar se ne može provjeriti MD5 potpis?
16.12.2021 | 00:48
vspirin kaže:
No, super. Dobim da se pri bootanju vidi instalacijski disk, ali niš dalje. Dakle, Linux it is. To ipak radi i to sasvim dobro.

Vjerojatno nesto ne radis dobro. OpenCore sam instalirao vec na 7 Macova i na svima je radilo i jos radi uredno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 37 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, MacSlavko, Riba, tino1, VanjusOS, vikt0r, Anonimci (310)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO