14.12.2021 | 21:34
Sve sam ti napisao osim onog što se svima na Macu podrazumijeva.
1. El Capitan skineš s Mac App Storea
ako si ga svojim Apple ID-om skinuo u vrijeme dok je bio aktualna verzija OS-a. Ako nisi, nađi nekog tko jest, da ti "posudi" svoj Apple ID, ili nađi nekog tko ima skinut i spremljen "Install OS X El Capitan.app", da ti ga pošalje.
alternativa tome je da ga skineš odnekud s nekog torrenta. Ja osobno to ne radim jer nema načina provjeriti da u taj DMG s torrenta nije upakirano neko s*anje od malwarea.
2. to treba napraviti na Macu (postoje neke navodne metode na windowsima, za linux ne znam, ali tko god je probao, nije mu radilo), i to na Macu s nekom OS verzijom koja nije starija od El Capitan. Koristiš neku od besplatnih aplikacija. Na primjer Balena Etcher ili Install Disk Creator. Balena Etcher je malo univerzalniji (možeš napraviti bootabilno bilo što od čega skineš ISO ili DMG image s neta - linux, windows, mac...) pa za njega moraš iskopati file
installESD.dmg iz paketa ranije spomenute aplikacije "Install OS X El Capitan.app" (desni klik na app, show package contents, pa contents, pa sharedsupport, pa odande drag&drop npr. na desktop).