26.11.2023 | 16:15
Evo i mene jučer zadesio prekriženi krug tj. znak zabrane.
Moj MBA 2015 se godinama budi iz sleepa bez nekog razloga pa isprazni bateriju. Često ga vadim iz ruksaka a on topao, odmah znam da baterija nije na 100%. Nekad se to dešavalo jednom mjesečno, u zadnje vrijeme sve češće. Tako se prošli tjedan praznio skoro svaki dan. To je moj terenski, ima one stare USB portove, vrti u VMWareu Windowse i stare MacOS verzije i koristim ga već godinama isključivo na terenu, doma ga otvaram samo za TimeMache backup.
Napomena - nikad ne gasim niti jedan laptop, desktope uvijek. To sam se naučio još od prvog PowerbBooka Duo 250 kupljenog 1995. Ako je tad išlo, što ne bi danas? Kasno je sad da se mijenjam itd.
Uglavnom, ispada da je s petka na subotu ispraznio bateriju i jučer ga otvorim a on mrtav. Aha, prazna baterija. Upalim ga, dva puta boing pa onaj prekriženi krug.
Googlanje.
Doma sam ga spojio na struju, Command-R i macOS Recovery. Spojio sam USB disk koji koristim za Time Machine. Kad sam unutar Recovery pogledao interni disk sa Disk Utility dobio sam podatak da se moj nekadašnji Macintosh HD sad zove untitled i da ima Unknown file system. OK.
Pokrenem restore sa USB diska i to se završi za kojih 20 minuta. Mislim si, zašto me nije pitao koji backup želim. Na tom disku je backup sa 7 različitih Macova. Kak je mogao biti tako brz? Malo čudno, ali što sad, restart pa boot. Progress bar dođe to kraja i tu stane. Prvi put sam ga ubio nakon 15 minuta, drugi pokušaj i gašenje nakon 3 minute čekanja. Ok, to je bila subota.
Danas sam još malo razmišljao zašto me nije pitao koji backup želim pa sam bio siguran da je uzeo nešto bez veze i zato se sad ne boota. OK.
Recovery ponovo, oh, la la, sad pita koji backup želim. Izabrao sam pripadni za taj komp i sad je Restore trajao koja 4 sata. Nakon toga se Mac restartao, podigao, tražio me iCloud login i sad imam svoj stari Mac Book Air sa svim podacima ko neki dan.
Uz naravno vrlo jaku misao kako je ovo privremeno. Prije ili kasnije opet me čeka prekriženi krug. Ili možda ne?
Što da radim? Da ga nosim na servis? Da ga netko pogleda? Rastavi i sve propuše sa zrakom pa ponovo složi? SSD nije original nego je OWC Aura SSD 480 GB od prvog dana. Možda on umire? Motherboard? Baterija?
Dodatak - danas u ponedjeljak sam skinuo SMART Utility koja uopće ne vidi taj SSD. Probao sam na drugom Macu na kojem isto imam OWC Auru i tamo je disk uredno vidljiv i Utility veli da je disk u redu. Znači, tu je grm i tu je zec.