06.02.2024 | 11:52
Definitivno ima veze sa Memory managementom, očito nisu uspjeli složiti onako kako je zamišljeno, a to je da bi OS trebao prilagođavati hendlanje s memorijom prema navikama korisnika.
Ovdje možeš vidjeti na mom primjeru M1 i 8 GB RAM-a
Također vidiš i koje aplikacije imam "otvoreno", a to je zapravo moj svakodnevni rad tj. potreba.
I to se tak danima vrti bez zastajanja, i nikad mi nije javio da fali memorije.
Ako izađem iz tih potreba, na primjer da otvorim Adobe Photoshop ili Premiere Pro, onda počinje Swap, i osjeti se sporiji rad, ali samo kod TE aplikacije, ovo ostalo, što se nalazi u memoriji radi jednako brzo.
Pretpostavljam, kada bi svaki dan počeo koristiti npr. Photoshop, tada bi se on "učitao" u RAM, a ostalo bi vjerojatno usporilo.
Ali kod mene je to razumnjivo jer je samo 8 GB RAM-a, i meni se ovo čini normalno hendlanje memorije, OSIM što i kod mene ima Compressed, i to uistinu JE neobjašnjivo. Prema onome kako sam ja to shvatio, Compressed su zapravo podaci u Used memory, koji bi trebali BRŽE biti dostupni ako ih ponovo zatrebaš.
Pojam "ponovo" znači da si ih koristio, i da ih komp drži "polu-spremne".
E sad, komp iz tvojih navika ne zna da ćeš ti imati potrebe za ogromnim Libre office fileovima, pa si ga "uhvatio nespremnog" i dogodilo se to što se dogodilo - da ti javi da fali memorije. U tome trenutku ti je vjerojatno Memory PRESSURE otišao u crveno.
Taj memory Compression ima dosta koristi kod npr. mene sa 8 GB rama, ali i dalje je nejasno zašto to radi kod tebe sa 32 GB RAM-a. Razlog je vjerojatno jer OS procjenjuje da će ih brže otvoriti iz komprimirane memorije, nego da ih ponovo "od nule" učitava.
No, ako je ovo točno, nejasno mi je kako kod Davora to nije slučaj... Možda da i ostali provjere kak je kod njih, možda ćemo moći uočiti neku pravilnost...