16.02.2024 | 19:14
Definitivno i potpuno sigurno je problem u procesu WindowServer. On stalno uzima još i još RAM-a, a praktično nikad ne otpušta. Odnosno, ponekad vidim da otpusti nekakvu količinu memorije koja je beznačajno mala u odnosu na ono koliko trenutno "guta". A kompresija memorije je onda posljedica toga. Znači, sustav u nekom času, hrpu RAM-a kojeg je alocirao WindowServer - komprimira jer je on tu memoriju alocirao, ali joj više ne pristupa.
A alokacija memorije za WindowServer se događa "na mahove". Dakle, dogodi se baš nešto što ga okine da sa npr. 800+ MB RAM najedamput skoči za duplo ili trostruko. I onda pola dana kasnije se vidi mala količina komprimirane memorije (jer je, nagađam, memorija samo alocirana, ali ne i korištena pa je onda OS stisne sa 1GB na 30 MB). I tako...
Ali ne uspijevam "uhvatiti trenutak" kad se dogode ti "skokovi" u alokaciji RAM-a (sama kompresija nije bitna, ona je samo posljedica toga što OS radi ono što treba raditi, i radi to dobro).
Zna li netko za neki alat koji bi mogao čučati u pozadini, promatrati situaciju i bilježiti u neki log svaki put kad se novi komad memorije alocira za WindowServer (tj. za taj-i-taj process ID) i uz to zapisati "snapshot" koje su aplikacije i prozori aktivni, pa da tako probam uočiti neku pravilnost.
I ja sam prilično siguran da problem stvara neka aplikacija koja neuredno "rukuje" prozorima (možda i desktopovima) a koji meni kao korisniku uopće nisu vidljivi. Međutim, ako je AutoCAD, radi to u nekim specifičnim situacijama koje ne mogu uhvatiti. UTM, rekao bih - nije krivac. Teams bi mogao biti, ali uočavam da alokacija memorije skače i nakon što je Teams quitan i cijeli dan više nije aktivan. Možda je i Firefox, ali isto nije "sam od sebe"...