08.07.2009 | 19:23
ecvis17 je napisao:
Evo da osvjezim ovu veselu temu
Ajd...
Za početak, ne zamjeri ako griješim, ali učinilo mi se iz tvog posta da si donekle napamet tipkao te komande (bez da ti je zapravo jasno što rade).
To je pomalo opasan sport i, osobito ako započinju sa "sudo" mogu napraviti teškog belaja tvojoj mici maci (bila ona leopard, tigar ili nešto treće). Toliko teškog da se može desiti da nema druge nego nanovo instalirati sve, a o gubitku podataka da i ne govorim.
Hoću reći - nije rad u terminalu opasan sport. Opasno je ako se hvataš terminala a nije ti do kraja jasno što radiš.
Inače, za svaku terminal komandu možeš dobiti detaljno objašnjenje što ona radi i što znače opcije ako utipkaš
E, sad, that said, idemo dalje...
Onda sam dosao ovdje te naisao na vase prijedloge te utipkao u terminal sljedece:
dobih listu svega u tom dierktoriju
(uniđoh)
(kaze on nemas permissions
(pass i izlstao mi)
unutra iuma samo ovo:
total 0
d-wx-wx-wt@ 2 root admin 68 3 Svi 20:01 .
drwxrwxr-t 37 root admin 1326 24 Lip 02:30 ..
Koliko razumijem terminal zeli reci da je prazan?!
No Finder kaze da nije?!
Točno. ".Trashes" folder postoji na svakom volumeu na kojem je nešto obrisano. /.Trashes na sistemskom disku sadrži ono što je obrisao neki sistemski proces, dakle to je u pravilu prazno. ~/.Trashes sadrži ono što je obrisao taj korisnik, i to na sistemskom disku. /Volumes/<ime_volumea>/.Trashes sadrži ono što je bilo tko obrisao na tom drugom nesistemskom disku.
Probah nesto drugo:
(externi sa kojeg je direktorij stepanka brisan)
ne "ls -ls", nego "ls -al" ili "ls -la"
i tu nije bilo .Trashes ali je bilo Recycled pa sam usao unutra i izbrisao neke direktorije.
bilo je .Trashes, ali nije ti ga pokazao zato što si napisao "ls -ls", umjesto "ls -la". "a" switch znači "all", dakle prikaz svih mapa i datoteka, uključivo i tuđih, i skrivenih, itd. "l" (malo L) switch znači "long format" ispisa, gdje se osim imena ispisuju i atributi, datumi, vlasništvo...
i dobio ovo:
total 160
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:40 .
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:36 ..
-rwxrwxrwx 1 ek staff 4096 28 Svi 16:10 ._501
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 1 Ožu 11:01 0
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:22 501
to je prva razina u smeću i sadrži dvije mape "0" i "501", a mapa "501" sadrži i HFS+ extended atribute (to je datoteka ._501). Da su mape, zna se po tome što je prvi znak u retku slovo "d" (directory), a ne "-" (datoteka) ili "l" (link).
./0:
total 64
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 1 Ožu 11:01 .
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:40 ..
Dalje, sadržaj mape "0" koja je prazna...
[quote]
./501:
total 128
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:22 .
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:40 ..
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 28 Svi 16:30 elvis dekstop
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 4 Srp 16:04 stepanka
[/quote]
Pa onda sadržaj mape 501 koja sadrži te dvije mape koje tebe muče.
[quote]
./501/elvis dekstop:
ls: preklapajuće naracije.rtf: No such file or directory
total 64
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 28 Svi 16:30 .
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:22 ..
[/quote]
Elvis desktop je prazan, ali ovo je neka neobična greška (ima u listi datoteka zapisan "preklapajuće naracije.rtf" ), ali izgubio je pointer na njega. Bez da izgubim dosta vremena, nisam siguran kako bi je ponovio, ali mislim da ima veze s tim što si prethodno obrisao onaj RECYCLED folder.
./501/stepanka:
total 96
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 4 Srp 16:04 .
drwxrwxrwx@ 1 ek staff 16384 8 Srp 16:22 ..
drwxrwxrwx 1 ek staff 16384 8 Srp 16:25 petr
<...snip...>
Stepanka, dakle, sadrži stablo praznih mapa.
Po ovome zakljucujem da je i elvis Desktop bio originalno na EXCHANGE volumenu?!?
Da.
kad sam vec unutra unio sam
i dobio ovaj odgovor:
rm: illegal option -- m
usage: rm [-f | -i] [-dPRrvW] file ...
unlink file
dobio si takav odgovor jer si nešto krivo utipkao (iza minusa si umjesto r ili f, ili uz njih dotipkao i "m" ). Također, između "-rf" i "*" treba biti razmak koji je u Unix shellu bitan delimiter, za razliku od DOS-a gdje ga se često može i ne utipkati.
Komanda "ls" bez ikakvih switcheva ispisuje samo standardne ("vidljive" ) datoteke i mape, i to u "short" formatu (dakle samo imena, razdvojena TABovima), i to sve nerekurzivno, dakle bez prikaza sadržaja poddirektorija. Pa si, dakle, samo to i dobio.
Pitanje je sljedece ... Kako da se rijesim fckn smeca?!?!
Naravno da sam probao reboot
Dođi ponovo u /Volumes/EXCHANGE/.Trashes i
kad si 1 0 0 % S I G U R A N da si na pravom mjestu utipkaj ponovno
i pri tom dobro pazi da si komandu točno utipkao!
Mora raditi ako filesystem na EXCHANGE volumeu nije read-only (npr. NTFS).