25.01.2005 | 18:31
Poruka na temu "umask" nije urodila plodom pa cu probati ovako.
Problem je i dalje isti - ne mogu natjerati OS da dodijeli korisnicima defaultnu privilegiju da i owner i grupa i "ostali" mogu citati i pisati po novostvorenoj datoteci. Defaultna privilegija je da samo owner moze citati i pisati, a svi drugi su na "read only".
Tko god ima umrezena dva Maca izmedju kojih razmjenjuje fajlove, vjerojatno zna o cemu pricam. Internet je pun informacija vezanih uz legendarnu skriptu koja je rjesavala taj problem na 10.2.x, ali skripta vise "ne radi" (probao sam).
Spomenut cu i to da "umask 000" rjesenje radi iskljucivo iz shella. Dakle, u shellu promjenite defaultni 022 permission u 000 i kad kreirate datoteku (recimo, "touch novi.txt"), "novi.txt" ce uredno biti read&write za svih. Medjutim, ako iz Findera otvorite novi folder, njega zapravo ne "otvara" logirani korisnik nego wheel (neka me netko ispravi ako grijesim), a wheel ima defaultne permissione 022 i eto nas opet na pocetku. Spomenuta skripta je petljala nesto s promjenom permissiona u trenutku kad se aktiviraju pojedini sistemski servisi. Vjerojatno je Apple nesto pretumbao kod startupa i time "zacepio" tu rupu. A moguce da postoji i 5x jednostavniji nacin ili cak neki utility koji se instalira sa OS X Serverom.
Pomoci ce i zajednicko jadanje - samo da ne mislim da jedini imam taj glupi problem.
A rjesenje je vise nego dobrodoslo.