05.02.2005 | 17:41
Ajmo sve ponovo.
Bio jednom jedan Mac. I na njemu samo jedan user. Administrator. Kad taj user (administrator) u Finderu pokusa kreirati folder na, recimo, desktopu, folder ce imati permissine 755 (dakle, aktivan je umask 022). Recimo da taj user otvori terminal i u njemu napise "umask 000". I iz terminala kreira novi folder ili fajl na desktopu sa, ajmo za promjenu, "touch /Desktop/test.txt". Permissioni tog fajla bit ce 777. Sve prema ocekivanjima i sve super.
Sad user odluci da zeli imati _defaultni_ permission 777 umjesto 755. Dakle, da i owner i group i others mogu sa novokreiranim fajlovima/folderima raditi sto god hoce. Zasto bi user to zelio? Jer je umrezen i ima sharane diskove.
Tu na scenu stupa Tinker koji moze promjeniti userove defaultne permissione. I to radi divno i krasno. Tinker ne napravi nikakvo cudo nego editira jednu plistu u kojoj promjeni permissione za usera.
A onda user odluci instalirati Developer Toolse koji kazu - e, ne moze! Nece vise biti aktivni ni permissioni po useru, ni globalni sistemski umask (i njega sam postavio na 000!) nego ce "nesto" overridati sve to skupa i kad user, bez obzira bio on admin ili user vulgaris (imam i standardnog usera na tom stroju), otvori folder (ali samo iz Findera!) dodijelit ce mu permissione 755. Naravno, nitko me ne sprjecava da odem o terminal (gdje je umask uredno postavljen na 000) i iz njega otvorim folder - koji ce tada imati uredne permissione (777).
Stogod da se "uselilo" (a vrag nije), djeluje na nivou Findera.
Pokusao sam deinstalirati Dev Toolse, da vidim hoce li vratiti stvar na staro - nije pomoglo.
Spomenut cu i to da napamet krivim Dev Toolse jer sam istovremeno instalirao 4 stvari: Wacomov driver za Intousa, Mayu PLE, Dev Toolse i Shake (tim redom). Mayu sam instovremeno instalirao na jos jednom stroju, identicno konfiguriranom, nije napravila nikakav problem. Wacomov driver sam pokusao deinstalirati - nije pomoglo. Istina, nije pomogla ni deinstalacija Dev Tools, ali nekako sumnjam da Shake petlja po sistemu na ovaj nacin i najocitiji kandidat su mi upravo Dev Toolsi.
A sto zapravo zelim? Zelim da folderi koji (svi) useri otvaraju i dokumenti koje u njih snimaju budu read/write za svih na mrezi (Mac/PC mreza). Ostatak mreze radi savrseno, samo ovaj stroj pravi probleme, a ja nemam pojma gdje vise gledati ispod haube.
P.S. Hack za promjenu defaultnog read/write permissiona povlaci se kao tema na Internetu otkako je OS X izasao. U prosloj epizodi sam pisao o skripti (global-umask) ciji je smisao da aktivira odgovarajuci umask neposredno prije nego WindowServer (cini mi se) preuzme kontrolu nad onim sto slijedi u boot proceduri. Skripta je nepotrebna otkako se Apple time sam pozabavio (i omogucio Tinkeru da ponudi GUI kojim se to rjesava za cas), ali best guess mog problema je da je to "nesto" za cim tragam napravilo slicnu zavrzlamu koju je radila i spomenuta skripta. Nemam pojma s kojim razlogom, ali vjerujem da razlog postoji. U tom kontekstu pomaze i ova opaska da samo admin moze raditi s Dev Toolsima (koju nisam nigdje sreo jer uvijek radim kao admin kad nesto radim s Dev Toolsima, ali savrseno ima logike) pa zato i pretpostavljam da su Dev Toolsi napravili "nesto" i da to "nesto" nisu u stanju pocistiti za sobom.