Tigar
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Tigar

13.04.2005 | 13:32
Sa sluzbenih Appleovih stranica:

Running Mac OS X v10.3 Panther or Mac OS X v10.2 Jaguar? Don’t have a cow — see how Tiger will take your Mac to the next level.

Krava .. aluzija na Longhorn mozda
Ova im je dobra!
13.04.2005 | 13:47
hahahaha!! cool!
znam da ce longhorn biti smece, ali mislim da ovdje zele reci da ce tiger uvelike ubrzati apple strojeve (nove, a i stare...)

www.apple.com/macosx/upgrade/

13.04.2005 | 15:52
Ajde, jedno bedasto pitanje: je li moguce napraviti, i kako, back-up sistema 10.3.8 ako, ne znam zasto, Tigar zasteka da se vratim na Panteru?
Drugo bedasto pitanje: imam jos jednu makinu, iMac G3 na 500 MHz s 384 rama. Uvalio sam mu vanjski hard od 200 pa sad prede kako valja, ali bih volio imati QT 6 i jos par stvarcica. Za to mi treba Jaguar. Pitanje: hoce li podrzati, i ima li tko Jaguar za pokloniti jednoj neprofitnoj organizaciji kao sto je ta moja?
Hvala
Pozdrav
13.04.2005 | 16:10
Ako imas vanjski hard, a cini se da imas, mozes sa carbon copy clonerom (www.bombich.com) napraviti kompletan image trenutnog sistema.
Inace je dovoljno napraviti backup svojeg user foldera, u tom slucaju samo mozes pogubiti razne sistemske third-party dodatke (koje ne instaliras, zar ne? ) i eventualno fontove i preference panes koji nisu bili instalirani u tvojem user folderu. Ja sam neki dan anpravio backup user foldera na Retrospectom na DVD-ove i to je dobro proslo.
14.04.2005 | 17:33
wizzy je stavio link:

Po ovom, s mojim skromnim znanjem proizlazi da recimo moj iBook 1GHZ i
neče imatai neke beneficije u brzini s eventualnim upgadanjem na Tiger. Osim toga bilo bi interesantno da neko od dežurnih \"krivaca\" objasni malo razlike Tigera i Panthera, prednosti Tigra(vjerojatno ih ima i nemojte sad.. da je več sve na netu), te proces samog upgradea.
14.04.2005 | 21:14
ništ ne kužim, na apple.hr ni riječi o tome, a vi neki već imate ili je vikalica skrenula prema Minhauzenu?
14.04.2005 | 23:39
E, nes ti relevantnog sajta, apple.hr!! Ako skocis na apple.com vidjet ces da je to toliko bitno da pocetna stranica nije vise bijela, nego crna, e kako bi se zapazilo da ima nesto novoga, je li.
A bilo bi lijepo da hrvatski zastupnici drze do up-to-date politike, i da se svi kompjuteri kupljeni od 12. 4. nadalje prodaju s Tigrom (kad macka stigne)
15.04.2005 | 03:13
Po ovom, s mojim skromnim znanjem proizlazi da recimo moj iBook 1GHZ i
neče imatai neke beneficije u brzini s eventualnim upgadanjem na Tiger.

Ako je onom grafu vjerovati, Tigar ce ubrzati gotovo sve strojeve koji u sebi imaju novije graficke kartice koje podrzavaju Core Image.
Core Image skida teret iscrtavanja grafike s procesora i prebacuje ga na karticu (i manipulaciju svih efekata koji danas dolaze u paketu sa svakom grafickom karticom!). Ako stroj ima sporiju sabirnicu, a svi G4 strojevi to imaju, Core image dat ce nam malo vjetra u jedra.
Razlike ce se uvelike osjetiti na prijenosnicima zadnja dva narastaja, recimo Riba ce biti ludo ushicen A i ja, iako nisam vjerovao da ce ubrzanje biti bas toliko.
Vise me bocka to koliko ce stroj biti sporiji zbog beskrajnog indeksiranja u pozadini -- Spotlight koji nikad ne spava i non stop ruje po podacima koji ulaze na stroj.
Tu ce korisnici desktop Macova vise blagodariti jer imaju daleko brze diskove.
U svakom slucaju, iako sam bio skeptican glede brzine koju ce nam donijeti, po svemu sudeci, tih 130 dolara koje dajemo za Tigra je vise nego bagatela.
Ovo je dosad kvalitetno najveci skok u povijesti Mac OS X-a.
Apple, svaka cast!
15.04.2005 | 08:57
Zvonimir je napisao:
[quote].
Ako je onom grafu vjerovati, Tigar ce ubrzati gotovo sve strojeve koji u sebi imaju novije graficke kartice koje podrzavaju Core Image.
/quote]

Kako možemo skužit da li imamo takve kartice, npr G5 prve generacije?

I kako će se to nonstop indexiranje odražavati na zahtjevne realtime tasks, kao npr snimanje audija? Ježim se od pomisli da mi nešto u pozadini bez mog znanja čeprka ili vršlja! Da li će se taj Spotlight moći isključivati po potrebi?

Baš ni jedan dealer nije ovih 120-30 dolarjeu još prevel na rastezljivi hrvatski!?!
15.04.2005 | 11:35
Na Appleovom sajtu pise:

Core Image-capable graphics cards include:

- ATI Mobility Radeon 9700
- ATI Radeon 9600 XT, 9800 XT, X800 XT
- nVidia GeForce FX Go 5200
- nVidia GeForce FX 5200 Ultra
- nVidia GeForce 6800 Ultra DDL, 6800 GT DDL

i valjda novije od ovih, poput Mobility Radeon 9800 i sl.
15.04.2005 | 14:08
Zvonimir je napisao:
Razlike ce se uvelike osjetiti na prijenosnicima zadnja dva narastaja, recimo Riba ce biti ludo ushicen

Znaci li to da cu sa Tigerom dobiti i malo kita za popravak limarije?
15.04.2005 | 14:32
Aha, komad ulješurine lijeve peraje ...
30.04.2005 | 04:39
Znaci li to da cu sa Tigerom dobiti i malo kita za popravak limarije?

Riba, vidim da si nesto gundjao u Vikalici glede Mail aplikacije u Tigru.
O cemu je tocno rijec? Mozes li napisati malo vise o tome?

Mail.app na Pantheru meni je apsolutno najbolja email aplikacija koju sam vidio. Turbo jednostavna i mocna. Kako se onda degradirala na Tigru?
30.04.2005 | 09:32
Tigar donosi jednu novost vlasnicima 23\" i 30\" ekrana -- mogu povecavati velicinu pokazivaca na ekranu. Sad ce Davor otvorit sampanj
30.04.2005 | 11:34
Zvonimir je napisao:
Riba, vidim da si nesto gundjao u Vikalici glede Mail aplikacije u Tigru.
O cemu je tocno rijec? Mozes li napisati malo vise o tome?

Mail.app na Pantheru meni je apsolutno najbolja email aplikacija koju sam vidio. Turbo jednostavna i mocna. Kako se onda degradirala na Tigru?

Mislio sam iskljucivo na izgled, na funkcionalnost nemam nikakve primjedbe. Sve je receno ovdje:
arstechnica.com/reviews/os/macosx-10.4.ars/3
Ne znam cemo jos jedan oblik interfacea, i to jezivo ruzan. Ako nastave ovako za koju godinu OS X ce izgledati kao Windows XP.
30.04.2005 | 11:37
Zvonimir je napisao:
Tigar donosi jednu novost vlasnicima 23\" i 30\" ekrana -- mogu povecavati velicinu pokazivaca na ekranu. Sad ce Davor otvorit sampanj

Zanimljivo je da sa developer toolsima dolazi utility kojim se moze scaleati GUI pojedine aplikacije. To je zanimljivo jer ce se nakon 5 godina mozda konacno uskoro moci odredjivati velicina fonta (pa i svega ostalog). Na ogromnim ekranima biti ce moguce povecati GUI elemente, a bila bi zanimljiva mogucnost da se isti mogu i smanjiti za vlasnike 800x600 displaya. I ikone sada mogu biti velike 256x256 pixela a i vise...gdje ovaj svijet ide....
30.04.2005 | 17:18
Riba je napisao:

Zanimljivo je da sa developer toolsima dolazi utility kojim se moze scaleati GUI pojedine aplikacije. To je zanimljivo jer ce se nakon 5 godina mozda konacno uskoro moci odredjivati velicina fonta (pa i svega ostalog). Na ogromnim ekranima biti ce moguce povecati GUI elemente, a bila bi zanimljiva mogucnost da se isti mogu i smanjiti za vlasnike 800x600 displaya. I ikone sada mogu biti velike 256x256 pixela a i vise...gdje ovaj svijet ide....

Buduci da je sve sto OS X iscrtaje potpuno neovisno o bilo koje izlaznom uredjaju (sve se iscrtaje matematikom pomicnog zareza, tj. nema recimo ekranske grafike ili printerske grafike, jer je grafickoj jedinici sve to isto), to sto se ikone mogu povecati ili smanjiti na bilo koju velicinu imamo vec od pocetaka OS X-a. I zato svi komentiraju \"brzinu\" iscrtavanja ekrana pod OS X -- a nemaju pojma koliko je to slozen proces i ingeniozna ideja.
Samo sto to nitko nije iskoristio kako treba, ni do kraja, pa ni Apple.
Zato im je trebalo 4 verzije operativnog sustava da naprave mrvu veci pokazivac na ekranu. Pfff ...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 56 minuta
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO