10.05.2005 | 16:13
dpasaric je napisao:
Poučeni kaosom u Wintel svijetu mislim da je inicijativa autora dobra i da treba Appleu na vrijeme skrenuti pozornost - možda je najbolje da isključe opciju za autoinstall widgeta, pa barem to nije neki problem.
Kopajuci malo po njima
(Hard Disk > Library > Widgets)
i gledajuci strukturu Widgeta
(klikni desnim dugmetom na ime widgeta i odaberi opciju \"Show Package Contents\"),
vidjeh da s tim nema sale; to su visokoslozene HTML i JavaScripte, koje u sebi mogu pozivati module napisane u Objektnom C (Cocoi) i sl.
Odnosno, da kazem drugim rijecima: DOVRAGA!!
Sami po sebi HTML i JavaScript imaju ogranicen doseg. No uz Cocoa module (a time uz pristup Cocoa API-jima) Widget moze postati samostalna aplikacija, koja moze napraviti/izvrsiti gotovo sve sto programer pozeli.
[panika]
Sad se vec pocnjem ceskati iza uha i pitati koliko je dobro napravljen Dashboard Server (dio Tigra koji upravlja Widgetsima) i sto sve dopusta ...
[/panika]
A Apple nicim nije upravio njihov nadzor! Mislim da je ovo definitivno najveci sigurnosni propust u Tigru, i nikako ne mogu shvatiti zasto su bili toliko traljavi!
Po meni, Tigra su pustili prerano na trziste. Nekom se jako zurilo, a sve bez jakog razloga. Ovaj sigurnosni propust s Widgetsima bi sigurno nekom zapeo za oko da su malo dulje testirali stvar ili barem izbacili jednu betu za siru naciju ...
Apple ovim propustom mora shvatiti da je najbolja obrana od invazije stetocina upravo objavljivanje u javnosti svih novih dodataka unutar OSa koji su namjenjeni narodu na uporabu. Da su se Widgetsi 3 mjeseca testirali u javnosti, ne bi bilo ovakvih gluparija.
Apple, kad je rijec o sigurnosti, ne budi glup kao Microsoft!
Odgovor Maku: Isprva ne znajuc (odmah nakon instalacije i par djireva po Tigrovim novitetima), trazio sam unutar System Preferenci neku opciju kojom mogu upravljati Widgetsima ... jer bilo mi je toliko nelogicno da se Widgetsi NICIM ne mogu upravljati unutar OS-a! Koji propust!
Drugim rijecima, razmisljao sam onako kako bi to bilo normalno, da se Tigar lijepo upeglao i istestirao prije pustanja iz kaveza.
Hvala na linku!