27.05.2013 | 21:47
Zadnji put kad sam prolazio, u FBIH je bio onaj komad od Kaknja do Jošanice (Sarajeva). U Banja luci nisam bio od 2004, ali kažu mi da imaju autocestu od Laktaša do Gradiške (do pred HR granicu).
Ja iz Rijeke kad idem za Njemačku obično obiđem slovenske autoceste, ne toliko što bi mi bilo škrto platiti vinjetu, nego zato što za tu vinjetu nikako da dobiješ kompletnu autocestu. Sad ima već par godina da nisam prošao kroz Sloveniju do Austrije pa ne znam više da li su u međuvremenu napokon to "kompletirali". ZAdnji put kad sam prošao, još nije bio otvoren onaj nesretni tunel ispod Ljubljane (kad se ide od Postojne) i tamo je gore oko Bleda i Jesenice falilo 10-15 km do Karavanki. Tako da ja uvijek idem preko Italije (od Rijeke kroz Sloveniju do Trsta i onda autocestom na Udine pa Tarvisio, odande u Austriju - Villach i dalje prema Salzburgu.
No evo, putni nalog za Frankfurt od prije godinu dana:
A vinjeta 8 EUR (10 dana)
(tebi se ovo ne isplati, ali čisto da imaš usporedbu: cestarina Trst-Tarvisio 10,40 EUR)
tunel St. Michael prije Salzburga 10 EUR
Žabac ti je krivo napisao za Slavonski brod - Zagreb - to je 78, a ne 48 kn. I još imaš 6 kn Zagreb-Bregana.
www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik1/
Auti su skupina I. Ona najniža cijena je skupina IA, to su motocikli.
Za München ti se ne isplati ići od Zagreba na Macelj pa Maribor, Graz, ... To je jako okolo. Ideš Zagreb, Ljubljana, Villach, Salzburg, München.
Umweltplakette nije za cestarinu, nego je to dozvola za ulazak autom u grad. Kad ideš u velike gradove (kao što je München), moraš paziti na prometne znakove "Umweltschutzzone" sa crvenom, žutom ili zelenom oznakom. Auto ti dobiva vinjetu crvenu, žutu ili zelenu ovisno o tome kakav motor ima, odnosno koliko je deklarirano ispuštanje štetnih tvari. Ako imaš dovljno vremena, možeš sve unaprijed odraditi, internetom. Cijena je par eura (mislim 4), moraš im poslati scan prometne dozvole, vinjetu dobiješ poštom. Jednom izdana vinjeta (izdaje se na registarsku oznaku) vrijedi zauvijek. Ako nemaš vremena čekati da ti je pošalju poštom, možeš je izraditi na licu mjesta u Njemačkoj, u bilo kojem uredu ADAC-a, ali vodi računa da to možeš samo u radno vrijeme.