11.02.2014 | 04:40
Pravno i poslovno gledano, mislis da Adobe boli briga da li je njihov software ukrao student ili covjek koji ce naplacivati svoj rad?
U najavi, obojica ce mozda jedan dan kupiti legalne kopije (student kada nauci na piratskoj kopiji i zaposli se, a ovaj drugi koji vec zna, kada zaradi neku lovu od svog znanja), i to je dobra stvar. Znaju oni u Adobe vrlo dobro koliko je piratskih kopija Photoshopa, a opet super zive od svog rada
Kao bili bi blazi na sudu "nemoj njega, on je student", "nemoj njega, on to samo za privatnu upotrebu", "nemoj ni ovog, on je sa Balkana, njemu je to preskupo". Smijesno, jbte...
Mozemo mi filozofirati i mutiti istinu, kreirati sive zone sta je dobro sta je lose, prihvatljivo ili ne, ali brutalna je cinjenica da svi krademo. Ako nisi platio, niti dobio, uzeo si bez pitanja i odobrenja vlasnika, znaci kradja. Jednostavno.
Kradja je kada neko ukrade kruh u pekari jer je gladan, a kradja je i kada ukradjes smartphone u ducanu jer ga zelis (a realno ne treba ti), i ne treba te dvije kradje trpati u isti kos.
Mada mozda je vec steta nanesena pekaru koji jedva sastavlja kraj s krajem, nego premium smartphone brendu koji zaradjuje milijune. Tako da je i tu sve relativno. Vise ostetis malog developera za 20$, nego da Adobe za cijeli CS paket
Ja sam u ratu, nemam TV kanale, nemam kino, nemam Netflix, nemam broadband internet, nemam youtube, i sve sto mogu pogledati i zadrzati kontakt sa vanjskim svijetom je ono sto moj vrijedni NAS skine doma dok mene nema.
Ja to pokupim kada dodjem na godisnji, i onda lagano konzumiram taj sadrzaj u pustinji dok sunce zalazi
Meni je normalno utkmicu koju ste vi zaboravili da se desila, pogledati sa 3 mjeseca zakasnjenja.
Sta meni vrijedi legalna pretplata na Lynda.com, kada mi je video streaming zabranjen da gledam sadrzaj koji sam platio. Ja onda skinem te tutoriale sa torrenta, i problem rijesen...
Da skratim, kradem da. Prije par godina smo imali slicnu temu i ja sam i tada pozvao BAREM JEDNOG clana foruma koji nema NISTA piratsko na comp. Nitko se nije javio
Tako da smo svi apsolvirali ovu temu vec odavno, i ja se s tim mogu zamo zajebavati, a ne nekome nesto ozbiljno prigovoriti. Jer ne moze niko. Lead with example, a ovdje takvog nema