09.03.2006 | 03:39
Wizz je napisao:
Wooow, zahvaljujem na svim odgovorima i postovima.
Hvala kolegice ekonomistice
, lijepo je cuti misljenje nekog malo iskusnijeg, a
opet iz iste branse. Sto da ti kazem...sve je to velik zalogaj za nekog tko jos mora dobiti svoj prvi posao. Postoji neka velika privlacnost u mogucnosti da budes sam svoj gazda i odgovoran za svoj uspjeh/neuspjeh
. Frustrira me situacija tu kod nas...nacin poslovanja, ponasanja firmi, ponasanja drzavne uprave i opcenito sam jako razocaran. Znam, nisam ocekivao med i mlijeko...
ali situacija je i vise nego alarmantna i komatozna. Veze i vezice...i takve price,
gdje god okrenem napunjaju mi glavu time, nesposobnjakovici na dobrim polozajima, ma uzas.
Ima toga, ima. Ali...
Dosta kontaktiram s ljudima iz drzavne uprave, ima ih iza 0-10, kao i profesora na faksu. Npr. ovi koje znam iz MINGORPa (za ministra ne znam, ali dio ekipe ispod njega, stvarnu operativu) su odlicni. Tako da npr. ne stoji da potpore i kredite dobivaju samo oni s vezama (sto je jedna od fama koju meni poduzetnici pjevaju). Sa MPSVG smo isto imali nekih dobrih projekata.
Znam slucajeve ljudi iz drugih bransi koji muku muce upravo po svim tockama koje si naveo. I mene je bilo frka za to, ali hvala Bogu, ja sam se bez ikakvih veza upisala na EFO, bila 15. na listi redovnih, dobila drzavnu stipendiju, diplomirala s 5 (prosjek 4,614) Zbog necije veze nisam upala kao asistent na faks, ali sam poslije imala jos bolje ponude (ZSEM i jedan medjunarodni), kao i neke druge odlicne poslove, pa je zapravo bilo odlicno ispalo. Napisala sam ti u privatnom postu sazetak dijela karijere nakon diplome. A dok nisam imala posao, naucih se (vrlo uspjesno - upala medju najboljih 9 od 250 na USAIDovom i Deloitteovom natjecaju za konzultante) kako napisati CV, interview, itd. Zadovoljna sam generalnim pravcem, premda nije sve sjajno i bajno, ima borbe, sve moras platiti unaprijed, a tebi kasne s placanjima pa jos doprinosi - kao general poslije bitke mogu reci da sam neke stvari mogla jos pametnije i strpljivije izvesti i mozda bih unatoc svemu sad bila vec na konju i pitala posto RH. Ali naucili smo i mozda ove godine cak i naucimo
Ne pada mi na pamet sjediti u nekoj zup. i sl. komori ili poglavarstvu i zatupljivati se ispunjavanjem obrazaca 8 sati dnevno. Mozda bih izdrzala 3 mjeseca, ako i to. Ili u nekoj RH firmi da mi neki lik sa srednjom i 30 godina staza pljuje po faksu i ulozenom trudu, a ono pametno sto ima reci krije kao zmija noge. Samo zato sto u radnoj knjizici nemam iskustva kao on, a sijem ga u IT, a mozda cak i u njegovim poslovima. (I k tome, jos da drhtim za radno mjesto, jer sam tek dosla, ili da cekam godinama na neko unaprjedjenje i moljakam za povisicu!)
To sam ja dozivljavala u pocetku od nasih ljudi koji imaju 'godine iskustva', a stranci ti vec u glavama primjenjuju Bolonjsku i furaju se na rezultate i postignuca. A naidjem i na
i na
dok radim poslovne planove i sl. Odnosno, za medj. projekte je istina ono sto gledas u filmovima, kad pitaju: imate li ikakvo relevatno iskustvo (ne u knjizici, nego uopce)? I to ti se racuna. Nije sve med i mlijeko raditi s njima, ni po ljudima, ni po lovi, ni po ucestalosti poslova, ali osnovni mentalitet i pristup tvom iskustvu i odnosu prema tebi je drukciji, a lova bolja i redovnija nego kod nasih. (A ujedno upoznam i nase ljude i tvrtke koji slicno razmisljaju.) Sto da ti kazem, kad zamjenik direktora projekta s MBA iz Mktga, i predavac, prica sa mnom, i poslije svega on se udivi i jos sretan sto je imao priliku razgovarati s nekim iz struke.
Sve u svemu, ako naidjes na neku dobru tvrtku, nije lose ostati tamo, ali ne bih cekala da mi se to dogodi, vec obavezno si kreni lagano raditi business, barem nesto online (tu ti je najsire trziste, a najmanje ogranicenja). Ili ako prije dodjes do posla, svejedno nemoj stati s ispitivanjem ideje za business. Problema ima svugdje, osim za one koji su mozak stavili pod kljuc. Obzirom da i mene frustrira situacija u RH, cinim sto mogu, a ujedno si gledam skupiti reference i popudbinu za inozemstvo, e da bih se odande vratila recharged, pametnija, i ujedno s referencom za jace projekte. Utjeha mi je to sto - ako uspijem u RH, valjda nema gdje necu (mozda u Albaniji ili africkim drzavicama).
Ispada da sam skrenuo s topica...ali eto, morao sam malo zavikati i izbaciti to na ekran
. Ne znam....na kraju cu se s frendom okrenuti uzgoju riba i slicnih stvari kupiti polje maslina.......i proizvoditi maslinovo ulje
)
Svim macovcima i clanovima jabucnjaka veliki pozdrav i zahvala na postovima.
Puno ste mi pomogli, potakli me na razmisljanje i preispitivanje...
Hvala vam, iako nisam visegodisnji clan i relativno sam kratko tu mogu reci da ste me razmazili u ova dva moja topica koja sam pokrenuo.
Hvala vam!
I do tipkanja, srdacan pozdrav!
Vlado
Sorry, sad sam se ja rastipkala - zbilja si povukao temu...
Pozdrav,
Mirta