24.08.2018 | 19:33
Dobio sam eIO i potaknut prethodnim postovima (energyman i Daddo) veselo krenuo po e-vozačku.
Koristio sam Gemplus smartcard reader (stariji brat Gemalto ID Bridge CT30 readera), kojeg sam prije par godina koristio za pristup PBZ uslugama na istom stroju, ali pod Windowsima (VirtualBox) jer nije bilo podrške za Mac.
Instalacija middlewarea (AKDeID-2.03-20170925.pkg) i Firefox komponente je uredno prošla (High Sierra, 10.13.6), prijava u sustav preko eIO također, ali potpis nikako nije prolazio - dobivao sam grešku [014] (nedostupan eSigner).
Provjerio sam da li je eSigner instaliran:
pkgutil --pkg-info com.gemalto.Classic.eSigner.pkg | grep version
...ali nije bio. Ponadao sam se da je middleware instalirao "neki svoj" i nastavio dalje.
S obzirom da sam već uplatio sve potrebno za izdavanje i dostavu e-vozačke (151+15+30 kn), "žuljalo" me ipak predati e-zahtjev. Ponovio sam instalaciju pod Windowsima (7 Professional, 64-bit) i ponovo je sve uredno prošlo - do potpisa. Pokušaj potpisa rezultirao je greškom [005] (potpisni certifikat nije pronađen) iako je eSigner uredno bio startan (ali nije nudio nikakav certifikat iako su oba, i identifikacijski i potpisni, bili vidljivi, kroz Client, i na Macu i pod Windowsima).
Ne budi mi teško, nabavio sam novi reader (aktualni Gemalto ID Bridge CT30), deinstalirao sve i krenuo iznova. Mac epizoda prošla je identično - greška [014]. Win epizoda prošla je uspješno - eSigner je ovoga puta ponudio odgovarajući certifikat i e-potpis je prošao. Hura! Ono u što nisam siguran je ZAŠTO je Win epizoda ovoga puta prošla uspješno - možda zbog novog readera, možda zato što sam iz drugog pokušaja PRIJE Win instalacije deinstalirao sve na Mac strani (za svaki slučaj) ili možda zbog nečeg desetog (tlak zraka?). Na žalost ne mogu ponoviti test jer nemam što e-potpisati.
Svoj problem e-vozačke sam time riješio, ali nisam fan ideje da e-potpisujem i dalje pod Windowsima pa sam se obratio eIO supportu i opisao problem. Usputno sam ih pitao ima li nade da uvedu mogućnost testiranja e-potpisa (po mogućnosti jednostavniji od Fininog!).
eIO supportu kudos za brzinu odgovora - za par minuta riješili su misterij:
Poštovani,
nažalost proces potpisivanja web formi (e-Vozačka, e-Putovnica i e-Novorođenče) na MAC OSX platformi nećete moći potpisati zbog eID Signer modula koji nije ugrađen u Middleware koji trenutno imate instaliran.
Nova inačica eID Middlewarea je u fazi testiranja prije puštanja u produkciju.
Na web stranicama
www.eid.hr/ će biti objavljeno čim izađe nova verzija programskog paketa.
Točan datum Vam ne možemo reći.
Vezano uz mogućnost testiranja e-potpisa odgovorili su:
Poštovani,
do sada nam to nije bila praksa.
Ako će se nešto promijeniti kontaktirati ćemo Vas.
I dalje imaju kudos za brzinu podrške, a za ostalo im držim fige.