10.10.2016 | 23:58
bitno je ustanoviti kakva ti uopce obuca treba, jer ne gazimo svi isto.
neko se doceka ne petu (sto treba izbjegavati jer je to velika trauma za koljena i kicmu, a i vise se snage trosi posto se svakim korakom usporis, ne koristis inerciju), netko sredinom stopala a netko prstima.
tu sad ima cijela filozofija, i puno se pisalo oko toga kako je ljudsko tijelo krojeno da se pri trcanju docekuje prednjim dijelom stopala, ali upravo obucom koja jako amortizira udarce, prebacili smo teziste na petu a to utjece na cijelo tijelo. drugi misici rade, list je rasterecen, koljeno i donji dio ledja su izlozeni, itd. tom filozofijom je onda krenuo i trend bosog trcanja, ili trcanja sa tenama koje imaju one odvojene prste i jako malo amortizacije. recimo kada vec pocinjes, razmisli i o tome. ako kupis takve tenisice, gaziti na petu neces sigurno!
inace je to dobra tema za popratit. postoji jedno pleme u mexicu (
Tarahumara) koje i dalje ide u lov trceci. udaraju ljudi po 100 - 200 km dnevno, bosi. nema ozljeda, nema zuljeva, i tako par tisuca godina, ali jbg nike na njima ne moze nesto zaraditi!
dalje, dali vise gazis vanjskim dijelom stopala, unutarnjim (pronacija, supinacija) ili si neutralan.
sve ove ozbiljne kuce imaju linije koje su prilagodjene najcescim stilovma.
mozes kupiti najkvalitetniju tenisicu koja je nekome izvrsna, ali ozlijedit ces se u njoj jer se ti mozda docekujes na petu, a ta tenisica ima puno tanji dzon i napravljena je za trkace koji gaze prstima... i za 3 tjedna krene boliti koljeno.
ne govorim to jer sam pametan i znam svasta. pred par godina kada sam poceo trcat, tako sam se sjebao, pa kao pravi balkanac govorim iz iskustva.
najgore je pocet, uzivit se u stvar, i onda pauzirati mjesec, dva jer te nesto boli.
na kraju sam se nasao sa mizunicama i vjeran sam tom brednu, ali mislim da ne mozes faliti sa ni jednim od ovih jacih proizvodjaca (asics, nike, adidas, brooks, new balance...), poanta je da nadjes ono sto tebi treba.
mizuno ima fora online
savjetovanje, pa istrazi malo.
od drugih stvari za pocetak ti treba samo volja i nekakav plan. postepeno kreci, cak i kada vidis da mozes povuci vise, ne forsiraj kilometrazu. trcanje je fora sto se tice povratnih informacija, pogotovo na pocetku, jer je napredak opipljiv. ako nisu u nekom ekstremu, od 0 do 5 km mozes doci u 2 tjedna. na 10 km mozes doci za mjesec dana, i to onda bude navlakusa, "ajde sad na 11, pa na 15", ali napravit ces si tako medvjedju uslugu, jer iako su se srce i misici brzo prilagodili, koljena, zglobovi i ledja nisu, i bzvz ce doci do ozljede.
nadji si neki plan di lagano dizes kilometrazu, gdje izmjenjujes spore duze ture, sa treninzima di izmjenjujes krace ali brze dionice sa hodanjem. pa tu i tamo trcanje uzbrdo, npr 500m gore u trku, pa dole hodati, i tako 4 kruga, pa to podizes postepeno... mozes si svasta sloziti da ti ne bude monotono, a bolje ces napredovati nego u slucaju kada udaras uvijek isto.
i da, kilaza je samo nuspojava, najbolja stvar trcanja je utjecaj koji ima na psihu!
uzivaj.