27.12.2016 | 04:28
Brend nije toliko bitan.
Bitno je da odgovara stopalu i tipu gazenja, kao i palniranom tipu treninga (tip treninga sam shvatio, vracanje pred-bracne tezine
).
Shodno tome:
1) tip gazenja,cekiraj ovo:
www.asics.com/au/en-au/pronation-guide
vecina ljudi su pronatori ili blagi pronatori.
Pomoci ce ako pogledas iznosenost stare obuce (ie da li je najvise istrosena na peti, ka untra, ka van; specijalizovane trgovine imaju trademil i high speed cameru gdhe za 5 min analizirju tip gazenja, bosonog i u obuci i repdloze model[e]; Ako ne, ponesi staru obucu i neka pogedaju i preporuce)
Za blagu pronanciju najtoplije predlazem Asics GT series 2000.
2) vrlo je bitno da bude cvrsca obuca (za high volume trainig), sto je u tvom slucaju bitno ako si overweight. Zaobidji lagane modle tip nike free itd (u sirokom luku ili je povreda naizbjezna).
Opet Asics GT 2000 ili Asics Nimbus (ako si neutralan - Nimbus je neutralan; ja sam neutralan, ali pocnjem blago da proniram kada sam umoran i zato preferiram GT 2000 koji pruza blagi support). Mizuno Wave inspire je takdje dora u tom domenu blagog supporta
3) dobar fit. Bitno je ako ti je stopalo uze ili sire. Svi Ascis modeli imaju numeraciju i po duzini i sirini (Asics D je standardna sirina, 2E je sira).
Gledaj da je pola broja do broj veca od svakodnevne obuce. Stopalo se dosta siri i uzevsi u obzir temeprature gdje ces trcati to je bitno.
4) ne stedi na obuci! znam da si kupio te nike, ali ako ti ne odgovaraju ne okljevaj da probas nesto drugo. Zbog neadekvatne obuce i frekvetnog treninga povreda je neizbjezna (i po nekoliko mejseci mozes biti van treninga, vrlo frustrirajuce)
5) kompresija. Ako si overweight i pocnes trcati vise od 5km po treningu, uzmi u obzir kompredijske carape. Sprecavaju vibracije (ie specavaju povredu) tokom treninga i pomazu oporavak nakon trcanja.
Nakon isporbanih n+1 modela toplo preporucam
www.cepcompression.com/activity/running
U tvom slucaju visokih teperatura mogu dobro doci i compression calf sleeves
Svi ovi brendovi koje sam naveo su samo moje iskustvo i sta meni odgovora.
Uzmi u obzir samo kao okvir, to je samo moje iskustvo, tebi mozda ogovaraju neki drugi brendovi. experiment je bitan!
Pozdrav i sretno!