01.01.2019 | 17:09
cariblanco kaže:
Vidiš smayoo u takvoj konstelaciji snaga AI nema uopće šanse, niti će je ikad imat. Sad se možeš s pravom pitati,zašto?
Ha, gle, ne pitam se zašto, jer znam da to nije točno. Upravo suprotno.
E zato jer ti robota možeš učiti u hodu sve što hoćeš i da sam odbacuje neke nepotrebne kombinacije, koje mu nisu potrebne, ali nikad neće imati lucidnost i intuiciju kao neki vrhunski nogometaš. To je ona stvar kad netko napravi, nešto što baš nitko ne očekuje. Najvažnija je slobodna volja koju ima čovjek, a koju robot nikad neće imati...
Svatko tko ima inteligenciju, ima i slobodno volju. Zašto AI robot ne bi imao slobodnu volju? Zato što ti ne želiš da je ima?
igrač može otići i na tribine na pivu ( ok, mada će biti isključen ) a robot nemože
Naravno da može. AI može što god može i čovjek, ako mu zadaš iste okvire ponašanja. Dakle, ako AI zadaš da se mora strogo držati pravila, onda AI neće napraviti takvo što. Ali i to sam već napisao - u tvojoj hipotetskoj situaciji - ispravno je inicijalizirana AI ona kojoj se zada da ne postoje tvrda pravila, nego samo razine posljedica koje se snose za određene akcije.
Čitaj malo pažljivije što napišem. Malo mi je glupo da samog sebe citiram...
EDIT:
Ali evo, da ne bi netko rekao kako se izvlačim
smayoo kaže:
Da ne zaboravim još jednu stvar ovdje - zašto ne bi danas bilo pametno organizirati takvu utakmicu - je sigurnost ljudi-igrača. Naime, ako ispravno iniciraš AI (daš joj sva relevantna pravila ponašanja), a u slučaju nogometa to znači dati im i inpute da je moguće (iako nije dozvoljeno) igrati protiv pravila (glumiti faul, faulirati protivnika, igrati rukom...) kad se to po nekoj računici rizika ipak isplati napraviti, previše je opasno da bi AI robot u igri mogao odlučiti faulirati protivnika da zaustavi skoro siguran gol, ali, s obzirom da MEHATRONIKA nije savršena i da su "kosti" robota napravljene od neusporedivo čvršćeg materijala nego što su ljudske kosti, to bi skoro sigurno značilo da bi čovjek igrač u tom srazu ostao bez noge.
cariblanco kaže:
@Zabac svaki vrhunski nogometaš, pa i ostali sportaš,mora biti inteligentan, jer da nije intelegental ne bi uspio biti vrhunski.
Kvantificiraj "inteligentan". Mora biti donekle inteligentan, da. Ne može biti mentalno retardiran. Ali ako želiš reći da vrhunski nogometaši u prosjeku imaju IQ usporediv s vrhunskim šahistima... jesi li siguran da želiš to ustvrditi?