31.12.2018 | 13:12
U nekim situacijama mi refleksno reagiramo, jer nas to navodi nagon za samo-održanjem. Mišljenja sam da me AI može pobjediti u šahu gdje se uglavnom donose racionalne odluke, dok u nekim drugim sportovima ne bi imao šanse.
Baš bi me zanimalo, kako bi AI odigrao nogometnu utakmicu, gdje bi 11 AI igralo protiv nogometaša. Taj AI u nogometu bi trebalo programirati, da ima iste predispozicije kao i nogometaši...znači, koliko brzo može trčati, da ima snage kao i čovjek i sl.
U toj igri postoji beskonačan broj raznoraznih kombinacija i situacija, koje se mogu desiti, raznih "viceva" u igri koji mogu odigrati vrhunski igrači i nitko ih ne očekuje...da ne nabrajam dalje što se sve može desiti na utakmici.
Ti svakako imaš pravo na svoje mišljenje, čak i u ovakoj situaciji, kad je ono očito temeljeno na posvemašnjem neznanju o činjenicama relevantnim za temu o kojoj to mišljenje donosiš.
Bez želje da te vrijeđam, ipak moram reći, kako je pokušaj usporedbe šaha i nogometa, pri čemu tvrdiš da u nogometu postoji "beskonačan" broj kombinacija i situacija (implicirajući time kako u šahu to nije tako) ipak - čisto lupetanje.
Ono u čemu bi AI roboti u ovom času mogli biti (i vjerojatno jesu) inferiorni ljudima na nogometnom terenu jest - mehatronika. Dakle, mehaničko-elektronički sustav kojim se postiže trčanje u uspravnom položaju (na dvije noge, kao čovjek, a ne na četiri kao životinja) i ostale motoričke akcije potrebne u nogometu. Nesumnjivo je da današnji dvonožni roboti mogu trčati dalje i brže od ljudi, da mogu udariti loptu da odleti izvan terena i gledališta, i da mogu naciljati gol preciznije i pouzdanije od čovjeka, ali ono što ne mogu je - sve to odjednom. I nemaju tu sposobnost motoričkog manevriranja koju ima jedan vješti (pa čak i nevješti) igrač nogometa.
Ali pričati kako je AI danas nesposobna savladati "beskonačne kombinacije" (
) u jednoj nogometnoj igri, a sposobna je igrati šah na razini da je sama sebe naučila u par sati igrati šah bolje od ikojeg čovjeka ikad, to je baš, jbg, lupetanje. Ono... kako si uopće dozvoliš to izjaviti?
Očekivao bih to čuti od nekog čiji intelekt zaista nije otišao dalje od nogometa, ali od jednog inženjera...
Da ne zaboravim još jednu stvar ovdje - zašto ne bi danas bilo pametno organizirati takvu utakmicu - je sigurnost ljudi-igrača. Naime, ako ispravno iniciraš AI (daš joj sva relevantna pravila ponašanja), a u slučaju nogometa to znači dati im i inpute da je moguće (iako nije dozvoljeno) igrati protiv pravila (glumiti faul, faulirati protivnika, igrati rukom...) kad se to po nekoj računici rizika ipak isplati napraviti, previše je opasno da bi AI robot u igri mogao odlučiti faulirati protivnika da zaustavi skoro siguran gol, ali, s obzirom da MEHATRONIKA nije savršena i da su "kosti" robota napravljene od neusporedivo čvršćeg materijala nego što su ljudske kosti, to bi skoro sigurno značilo da bi čovjek igrač u tom srazu ostao bez noge.
U svakom slučaju mislim da AI nema šanse protiv čovjeka, ako dođemo u situaciju "stani-pani"
Što god ti "stani-pani" značilo u ovom kontekstu.
Ja pak o ovome mislim potpuno suprotno. Mislim da ćemo i mi, a ako ne mi, a ono naša djeca sigurno doživjeti da čovjek nema šanse protiv AI u bilo kojoj, pa i "stani-pani" situaciji, i da smo već, nažalost, prošli točku s koje više nema povratka. Što bi rekao moj kum: "Možda nas puste živjeti u ZOO vrtovima".
Ali za to smo sami krivi. U posljednjih 3000 godina, da je ljudska vrsta uložila sve (ili makar većinu) napora u razvoj znanja, opće dobro i napredak, umjesto u klanje, ratovanje, politiku, osvete, odmazde, klanjanje kojekakvim idolima (ovog ili nekog drugog svijeta) i ostale atavizme, do sad smo mogli biti na nekom stupnju postojanja koji nam je, nažalost, i danas posve izvan spoznaje, a kamoli dosega.
@smayoo, da ti malo zornije opišem onaj slučaj gdje AI vozi auto.
Ne moraš mi zornije opisivati. Shvatio sam te ja dobro na prvu. Kažem ti - loš ti je primjer. Odaberi primjer u kojem bi barem 90% ljudi bez dvojbe reagiralo na jedan jedinstven način. Jer u ovom primjeru svaki bi čovjek reagirao drugačije i ne možeš reći da bi najbolje prošao onaj najinteligentniji, nego prije onaj s najviše sreće.
Normalno da ja nisam protiv AI, da netko krivo ne pomisli, jer može puno toga dobrog donjeti...ali sve dok je ta stvar pod našom kontrolom.
Mda. Nažalost, bojim se da već 10 godina to NIJE pod našom kontrolom...