17.12.2019 | 00:10
Pa dobro Josipe jesi ti uopce procita ovaj dokument sto si linkao gore.
To sto si linkao je samo dokument koji objasnjava sto sve oni podrazumijevaju pod pojmom Apple Two Years Limited Warranty.
Molim te lijepo da mi pokazes gdje u tom dokumentu pise koji to uredjaj pokriva i u kojoj zemlji.
Ovaj dokument je tu prisutan jer Apple doista nudi Apple Two Years Limited Warranty sa svojim proizvodima, ali samo U TURSKOJ (nisam siguran ali mislim da je mozda i u nekoj od skandinavskih zemalja), ali to definitivno nije slucaj u vecini EU zemalja.
Jednostavno izaberi bilo koji proizvod (online ili u ducanu) u bilo kojoj zemlji EU i procitaj da li pise 1-Year ili 2-Years Limited Warranty.
I btw. buduci sam radio priko 2 godine u Appleu i jos 2 godine u AASP-u dobro sam upoznat u internu i legalnu proceduru.
Apple pokriva tu drugu godinu garancije, jer ne zele svaliti troskove na svoje partnere u distribucijskim kanalima, ali to i dalje ne znaci da su to duzni raditi i da je trgovac lisen ikakve obveze.
Procedura je:
1. Obrati se trgovcu a oni dalje to trebaju rijesavati (neki trgovci ce te uputiti Appleu, sto je isto OK, ali u pravilu bi to oni trebali rijesavati posebnim kanalom koji imaju omogucen sa strane Applea, ukoliko su ovlasteni reselleri naravno)
2. Ukoliko kupac ide direkt Appleu ili AASP-u (ili ga je trgovac poslao) mora obavezno imati kopiju racuna te ce biti upitan da ispuni i potpise jedan obrazac vezano uz consumer law claim). Racun i obrazac ce zatim ici na verifikaciju (provjerava se da li je stvarno taj SN isporucen tom selleru), tako da ako si ti kupio telefon kod Muje koji koji je taman otvorio ducan sa mobitelima u sklopu burekdjinice, vjerojatno ces dobiti odgovor: Zao nam je, obratite se prodajnom mjestu
I kao vazna napomena, consumer law clam moze biti samo u zemlji gdje je uredaj kupljen