03.12.2020 | 10:51
Sinoć sam opsjednuto gledao valjda sve što sam mogao naći u vezi sa Maradonom.
Ima par zanimljivih detalja koje ja nisam znao, drugi možda jesu.
Ovo zagrijavanje je sa utakmice polufinala Kupa Uefa 1989, Napoli - Bayern Munchen.
Tada je za Bayern igrao Jurgen Klinsmann, koga se svi sjećamo kao strah i trepet njemačkog napada 1996. kada su nas izbacili sa Eura, i 1998. kada smo mi njih izbacili sa SP-a.
Uglavnom, logično - Bayern je tada bio klub Zapadne Njemačke.
I ne znam odakle sam izvukao njegov citat, ali ovako otprilike ide.
"Na stadionu 70 000 ljudi. Mi, onako ozbiljno, njemački - izlazimo van na zagrijavanje kada čujemo pjesmu Live is Life i shvatimo da publika ne gleda samo polovicu gdje se zagrijavaju igrači Napolija, nego samo Diega.
I šta smo mogli, iako smo Njemci, morali smo stati i vidjeti to čudo i mi.
Gary Lineker, engleski reprezentativac iz doba SP-a u Meksiku.
2001., Maradona je na La Bomboneri (stadionu Boca Juniorsa za koje je igrao i navijao svim srcem) imao oprošajnu utakmicu.
Bio je tu i Šuker, zabio je gol za "svijet" za 1:1 protiv Argentine.
Ali nije to bitno:
Lineker se prisjeća zagrijavanja:
"Izlazi Argentina, svi smo opuštetni jer je utakmica i više nego prijateljska, a on je već dobrano izvan forme. Usprkos tomu, počne žonglirati s loptom, pričeka je nakon par udaraca na stopalu i opali iz sve snage direkt u vis. Čeka, čeka. Prođe jedno dvije, tri sekunde - lopta mu se vrati praktički na stopalo. To je ponovio još 12 puta, a svih 13 nije se maknuo 3 metra sa sredine onog kruga na centru terena. Kada smo to vidjeli, išli smo to probati i mi. Nikome nije uspjelo više od tri puta zaredom, a u ta tri puta pretrčao bi 15 metara da uhvati loptu."
Maradona je prvi igrač Barcelone u povijesti koji je dobio ovacije kompletnog Santiago Bernabeua (stadion Real Madrida).
Nakon njega to je uspjelo samo Xaviu i Ronaldihnu.
Njegova reakcija: "prelijepo je kada doibiješ ovacije suparničkih navijača i ja sam imao tu sreću. Ali da sam to zabio za Bocu protiv River Platea, navijači Rivera bi mi .ebali mater sve da sam dao najljepši gol na svijetu ikada. Kao i mi njima. Kakve crne ovacije..."
Maradona je kao izbornik Argentine u Južnoj Africi naučio Messia kako pravilnije pucati slobodne udarce.
Veli da ga je vidio kako šutira slobodnjake, i da je primjetio da nešto ne radi dobro. Pozvao ga je nakon treninga i pokazao mu što i kako.
Iako je Maradona bio hvalisavac, statistika govori da je bio u pravu.
Messi je prije 2010 zabio 3 gola iz slobodnjaka. Nakon 2010. više od 40.
Ovaj detalj znaju svi koji su gledali Maradona by Kustrurica.
U Argentini postoji Crkva Maradone. Ima i 10 Maradoninih zapovijedi.
I stvarno moram dati kredit Djuri Genijalcu, svi se slažu - od nogometaša do novinara koji su pratili to SP 1986. - da nije bilo Maradone Argentina ne bi prošla niti skupinu. Kažu, Pele je izvrstan igrač, ali on je osvojio 1950. SP zajedno sa Garinchom i barem još tri igrača toga kalibra. Maradona je Sp 1986. osvojio sam.