11.12.2020 | 15:23
Daddo, posljednji post ti stoji. Jesam li igdje napisao nešto suprotno?
Ima i ona narodna, svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
Možda se sve svodi na tih šest riječi.
A možda bi trebali početi propitkivati malo, pa koliko god to bilo pogrešno, promašeno - bitno je (možda) da se ne zadovoljavamo postojećim stanjem.
No, kada se to desi, vladajuće garniture UVIJEK imaju žličicu "Vegete" s kojom nas vrate na tvorničke postavke "mrzi i ne propituj".
Gdje si bio '91 za Hrvate, i koliko su ti Ustaše pobile familije u Jasenovcu i Oluji za Srbe.
I kao prokleti začarani krug, vrate se aveti prošlosti (jer nikada nisu adresirani kako spada u 45 godina Jugoslavije) i sav napredak ode u tri (nastavak znaš i sam).
No, po meni - to nas ne bi smjelo sprečavati da propitujemo.
Naravno da ne možemo imati nivo razvijenosti jedne Velike Britanije.
Pa mi mislimo da je Lord
Chamberlain - prezime!
To je uloga (lord komornik bi bio naš prijevod) izuzetno bitna u engleskoj monarhiji koja traje već 1000 godina.
A ako su oni imali 1000 godina da se razviju, prošli kroz to doba kada su vjerovali da je zemlja ravna, da je pomrčina sunca znak Boga da se ljuti na tebe, pa polako došli do današnje pozicije kada su već na silaznoj putanji svoje moći (više nisu u Viktorijanskom dobu kada su kolonizirali pola svijeta), i nama će trebati nekih pedeset ili sto godina da se barem naučimo razmišljati svojom glavom, da shvatimo da političari i javni dužnosnici postoje radi nas - da su zaposlenici građana - i da (kada ih se uhvati sa prstima u pekmezu) isti moraju odgovarati po napisanome zakonu. Da nisu ni milimetra viši od mene koji nemam posao, tebe koji radiš ali nisi vlasnik multimilijunske tvrtke - već da odgovaraju istim zakonima.
No, moje je mišljenje da će ta utopija biti sve udaljenija ukoliko ne propitkujemo, pa makar fulavali bit i stavljali krive linkove i bili površni tisuću puta.
EDIT:
Daj mi za pravo da sam napisao "mišljenje". Znači, ne znam. Samo razmišljam na glas. Nigdje ne tvrdim da je ovo što ja pišem čarobni recept koji će ispraviti sve. Po meni, to je vrijeme - ali u tom vremenu mi moramo evoluirati. Slažemo li se barem u tome?