17.01.2021 | 16:12
wikimediafoundation.org/wikipedia20/
Osobno smatram kako je upravo Wikipedia jedno od najvećih dostignuća i vrijednosti ljudskog društva koje nam je omogućio Internet, i koncept www, kao svjetska mreža informacija koju NITKO ne može kontolirati na način kako su nekad vlastodršci kontrolirali medije.
Dosta se dugo moglo čuti "pih, Wikipedia, tko tome vjeruje...", ali postupno sve manje. Već ne pamtim kad je meni netko zadnji puta takvo što rekao.
Jedino još čujem od profesora moje kćeri (u gimnaziji) kako nije ok za neki referat ili prezentaciju koristiti Wikipediu kao izvor. Kad god sam pitao zašto, nisam dobio decidiran odgovor, samo izmotavanje.
Uglavnom, istina je da neki članci u Wikipediji mogu biti predmet spora i rasprave, ali ne mogu biti "neprovjereni", jer Wikipedia ima najbolje uredništvo od svih svjetskih enciklopedija - svoje korisnike. Svaki autor može napisati nešto krivo, ali ga svaki čitatelj može ispraviti. Stvar u ogromnom postotku članaka funkcionira odlično.
Svojedobno sam na brodu Logos za sitne novce kupio CD izdanje Britannice (izdanje 1999, dakle, prije Wikipedie) i u tom času to je bilo najbolje što može, u smislu dostupnosti i sveobuhvatnosti. Pa sam svejedno u desetak godina korištenja naišao na more netočnosti, pa i gluposti.
Zanima me čuti mišljenja i komentare. Koliko često koristite Wikipediu i za što sve? Imate li neki izvor kojeg smatrate boljim kao repozitorij općeg znanja?
Kao primjer, jedan od načina na koje je ja koristim je - za korektno terminološko prevođenje. Na primjer, ne znam kako se na engleskom (njemačkom, talijanskom...) točno kaže "bregasta osovina". Ili "kelj pupčar". Google translator u takvim situacijama obično nije baš pouzdan. Otvorim hrvatsku Wikipediu, utipkam izraz, dođem do članka i onda na dnu lijevo odaberem taj članak na nekom drugom jeziku i tamo vidim kako se to na nekom drugom jeziku kaže.