02.07.2021 | 09:15
@jzelko, pogledat ću ovaj podcast mada već vidim u kojem smjeru ide.
Ulovio sam početak kada Leljak kaže da bazira istraživanja na dokumentima rađe nego na svjedočanstvima osoba, jer se dokumenti "ne daju falsificirati".
Da odmah raščistimo, pogledat ću ovo jer ste stariji od mene, jer Vas poštujem zbog vašeg životnog iskustva, izuzetne pristojnosti na ovom portalu itd.
No, po komentarima ispod vidim o čemu se radi.
Znači, ja sam dijete komunista jer imam eto, 2/12 kuće od 600 m2 u kojoj mi je živio deda postolar sa petero djece i iznajmljivao donje prostorije - a koju je dobio jer je u partizanima spasio iz njemačkog zatvora nekog budućeg partijskog budžu koji je tada bio običan čovjek sunarodnjak u zatvoru okupatora pa se ponio ko čovjek?
Nitko od mojih nije bio u KPJ, nitko.
A deda je bio obični šuster.
Štoviše, posljednji postolar u Gorskom Kotaru, kako piše knjiga Gorski kotar, izdana krajem 80-ih, koja bilježi svako selo i grad, broj ljudi, oskupaciju istih i njihove običaje.
Imam ju doma.
Dva sina koje je deda najviše volio mu je umrlo u tinejdžerskoj dobi i od tada nadalje je pričao da će staviti četiri bombe na svaki kut kuće da sve ode u rasuto drvo, smrvljene cigle i nestane u dimu.
Tek kada je moj stari umro sam shvatio o čemu je zapravo pričao.
Znao je da su mu preostala djeca ljudska đubrad i idioti.
Odvratno za reć, ali čovjek je bio staroga kova i zvao je stvari pravim imenom - bez ikakve političke korektnosti.
Toga u njegovo vrijeme nije bilo.
A on je nekako predosjećao da će kuća otići "na bubanj", što će se kad tad zaista i dogoditi.
Ali, ajmo na video, ovaj kratki dio koji sam sinoć pogledao, a nije duži od par minuta.
Zar prva Ljeljakova izjava da se dokumenti ne daju falsificirati vama stoji (jer svjedocima ne vjeruje pošto su subjektivni, pogotovo nakon toliko prošlog vremena)?
Koliko dokumenata je Milan Bandić falsificirao?
Koliko ću čuti još sličnih gluposti do kraja ovog videa?
Intro mi je "mrak" -
za to smo se borili.
Kada?
Četiri godine u vrijeme proizvodnje Golfa 3 - toliko nam je stara nova neovisna država, sve ostale godine ranije smo redovito bili pod nekim.
I uvijek podijeljeni. Neki pod Mlecima, drugi pod Austrijancima, treći pod Mađarima - koliko god to zvali Austro-Ugarskom.
Zagrebom je vladao Beč - Slavonijom Pešta zbog blizina tih gradova i tih teritorija.
Od 1300. nadalje mi smo stalno vladani.
Ali OK. Pogledat ću ovo danas kada nađem vremena i napisati onda što mislim, iako mi je bitnije što se događa danas za sutra nego prošlo svršeno vrijeme koliko god osobno volio povijest.
Nju možemo promatrati, ali kako nikome ovdje nije jasno da svatko ima svoju istinu?
Istina je kao kocka, kako to nitko ne vidi?
Bacimo kocku na stol - ja iz svog ugla vidim broj tri, vi nasuprot mene iz svog vidite broj četiri, a na vrhu je broj šest.
Koji od tih brojeva je istinit?
Pa sva tri, ovisno iz kojeg kuta se gleda!
Istina je subjektivna.
Činjenice nisu.
Jeste li se rodili i živjeli sretno ili ne, vi ste mogli proživjeti tu diktatorsku tvorevinu u većini njenog vremenskog kapaciteta, niste li?
Možda niste imali Macove i Nike patike kako kažete u Dalmaciji za tenisice, ali ne znam da li ste bili iskreno sretni ili ste bili nesretni?
Sami ste napisali da ste promijenili mišljenje prije deset godina.
I to je OK.
Pametan čovjek mijenja mišljenja kako uči i raste (umno), budala ostaje pri svom.
Toliko.
Od čovjeka kojeg po svoj prilici žalite.
Ostatak ću napisati u postu kada odgledam taj video.
EDIT:
Za kojeg će mi trebati vremena, jer prvo pitanje "Ispada da su članovi ZAVNOH-a branili Hrvatsku" mi već diže tlak.
Nisu. Branila su je djeca. Neka čiji su starci bili komunisti ili samo vjerovali u Jugu do 80-e, ali poslije je svima bilo jasno da je gotovo. Njihova djeca su je branila rame uz rame sa djecom ljudi koji su mrzili Jugoslaviju.
Oni koji su plakali 80-e nisu plakali za Titom koliko za dobom i državom za koje su znali da će uskoro otići u povijest, a kasnije se ispostavilo da su tamo poslani u krvavom i nepotrebnom sukobu.
Drugi su tj sukob dočekali spremni.
Ali svi su se vratili doma sjebani, oštećeni umno ili tjelesno, ili u kovčezima.