19.02.2023 | 15:42
Zdravac kaže:
Pročitao sam temu, ali imam specifično pitanje / ideju, nekak mi se čini teško izvedivo, ali možda ipak moguće, pa i isplativo;
Može li se na građevinskoj parceli izgraditi "FN mikroelektrana" baš sa ciljem prodaje struje HEP-u?
Može se. Struja se ne prodaje HEPu, nego je HEP ODS samo operater distribucijske mreže. Ako povučeš paralelu s prodajom neke obične robe, shvati HEP ODS kao dostavljača, s tim što u slučaju prodaje električne energije proizvođač može birati kupca i obratno, ali dostavljača (operatera distribucijske mreže) ne može nitko birati. Njegova je pozicija monopolna.
Radi se o običnom građevinskom zemljištu u okolici Zadra, recimo da se odvoji cca 150 m2 zemljišta i postavi sustav FNE?
150 m2 je puno premalo za isplativu neintegriranu FN elektranu (neintegrirana je ona koja se ne gradi na građevini, nego na tlu). Bez hektara se uopće ne treba upuštati u to.
Da li to treba biti predviđeno prostornim planom?
To treba na tom mjestu NE BITI ZABRANJENO prostornim planom. Ne treba biti izričito predviđeno. Ako nije izričito predviđeno, radi se idejni projekt temeljem kojeg se traži lokacijska dozvola od tijela prostornog uređenja pa se onda, po pribavljenoj lokacijskoj dozvoli, radi glavni projekt temeljem kojeg se traži građevna dozvola, temeljem koje se onda gradi neintegrirana FNE.
Da je gradiš na krovu postojeće građevine, gradiš je kao jednostavnu građevinu, dakle ne treba ti građevna dozvola, samo glavni projekt.
Da li se uopće može dobiti strujni priključak ako parcela nema građevinu?
Naravno da može. Kad se traži elektroenergetski priključak, HEP ODSu se predaje preliminarna tehnička dokumentacija kojom se opisuje svrha i potrebna snaga te predviđena potrošnja. To može biti i čista poljoprivredna namjena, ne treba biti nikakve građevine. Na primjer, imali smo na Krku investitora kojem je trebao priključak električne energije za pokretnu destileriju za proizvodnju eteričnih ulja, na poljoprivrednom dobru namijenjenom uzgoju mediteranskog ljekovitog bilja (smilja, lavande, itd.).
Ili je jedina opcija ona klasična;, projektirati građevinu, ishoditi građevinsku dozvolu, na osnovu namjene i veličine građevine projektirati FNE NA KROVU, ishoditi dozvolu, i onda krenuti u izgradnju svega i po završetku ishoditi uporabnu dozvolu te pustiti u pogon?
Kako sam napisao, nije to jedina opcija, ali za površinu od 150 m2 je vjerojatno administrativno lakši (brži) put da se projektira i zatraži građevinsku dozvolu za nadstrešnicu ili pergolu takve površine, a onda se u drugom koraku na završenu nadstrešnicu postavi fotonaponska elektrana. Nazivno bi možda izgledalo skuplje, ali, kad uzmeš u obzir izgubljeno vrijeme i propuštenu proizvodnju, vjerojatno i ne bi bilo.