25.02.2023 | 20:37
VanjusOS kaže:
Pitanja za Smayoo, vezano za Solarne elektrane :
1.) koliko košta izrada projekta kod tebe?
Ovisi o tome koliko je posla.
Kad se ja dođem kod naše susjede frizerke ošišati, to košta 5,50€. Kad dođe moja supruga na frizuru, to košta 15-20€.
2.) koliko trajanje ima dozvola od HEP-a, ako se dobije suglasnost za ugradnju solarne elektrane? Netko mi je rekao da ta dozvola traje samo 2 godine?
Ne postoji "dozvola" od HEP-a. Vjerojatno misliš na Elektroenergetsku suglasnost (EES)? Da, ona vrijedi 2 godine od datuma izdavanja, a toliko vrijedi i ponuda za priključenje koja dolazi uz nju.
Ali za fotonaponsku elektranu u kućanstvu (dakle, na elektroenergetskom priključku koji je na obiteljskoj kući, a ne na nekom npr. hotelu, trgovačkom centru, proizvodnoj hali...) nije uopće potrebno ishoditi EES. Postupak je za kućanstva pojednostavljen. Napravi se glavni projekt, HEPu se preda
Zahtjev za provjeru mogućnosti priključenja kućanstva s vlastitom proizvodnjom, uz njega se priloži glavni projekt, dokaz vlasništva i eventualno suglasnost ostalih suvlasnika objekta. Elektranu se može odmah započeti graditi, HEP odradi proceduru, pošalje ponudu za priključenje, zamijeni brojilo i spoji elektranu (naravno, ako je elektrana uredno izvedena, ispitana i dokumentirana).
Prošle godine, negdje u 9. mjesecu sam htio ugraditi solarnu elektranu na svoju kuću, uz subvenciju države..
Kao i pola milijuna drugih Hrvata.
I onda mi se javi u mjesec dana 250 investitora, svi bi htjeli "HITNO HITNO" projekt i papire od HEPa, a do jučer su razmišljali hoće ili neće. Čak i da nas toliko projektanata koliko nas ima i koji smo u fotonaponskim projektima vični i iskusni - može to fizički stići odraditi, HEP sigurno ne može.
Projekt i dokumentaciju se priprema unaprijed.
E, ali problem je u tome što 2/3 investitora kao što si ti misli da je OK da projektantu ne plate projekt ako ne dobiju subvenciju.
Pa se onda čude kad im kažem da mi ne radimo projekte na dug.
Mjesečno trošim cca 600kn za struju, pa mislim da bi mi se isplatilo ugradnja solarne elektrane.
Zvuči kao da bi, da.
Osobno mislim da je lako moguće da subvencija neće više ni biti jer će struja i dalje poskupljivati pa će investicija biti itekako isplativa sama po sebi.