Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

22.03.2022 | 11:29
Vrijeme Gandija je nažalost prošlo. Sve u svoje vrijeme. Danas se drugačije "razgovara".
22.03.2022 | 11:31
jzelko kaže:
Da , sve u ovom stilu :

Badman.jpg

Moze li itko navesti i jednu drzavu nabrojenu u dnu karikature, a da Rusi takoder nisu imali gadne prste unutra? (cisto radi objektivnosti)
22.03.2022 | 11:43
Čisto radi objektivnosti obrazloži. Za Afganistan se zna !
22.03.2022 | 11:54
Moonlike kaže:
jzelko kaže:
Da , sve u ovom stilu :

Badman.jpg

Moze li itko navesti i jednu drzavu nabrojenu u dnu karikature, a da Rusi takoder nisu imali gadne prste unutra? (cisto radi objektivnosti)

Da samo se ovdje radi o vuko**binama a Rusi napadaju jednu visokoindustrijaliziranu i civiliziranu državu, što je ipak razlika.
22.03.2022 | 12:08
jzelko kaže:
Čisto radi objektivnosti obrazloži. Za Afganistan se zna !

SSSR je financirao Vietkong a SAD se borio protiv njih. Taj je rat trajao dva desetljeća, ako se ne varam.
U Afganistanu je SSSR ratovao direktno punih devet godina.
U Siriji su ratovali na strani Bahsara Al-Assada pet godina.
Slali su tamo i Wagner Grupaciju.
Tako da jedino što zapravo na karikaturi stoji jest Libija.
Nakon građanskog rata u Libiji Rusija je podržala stabilizaciju zemlje, a od izbijanja novog sukoba prvenstveno je podržavala Zastupnički dom sa sjedištem u Tobruku u odnosu na "Vladu nacionalnog suglasja" koju su podržavale UN i razne druge frakcije.
Eto...
Obrazloženo.
I u Siriji i Libiji su, primjetit ćeš - Rusi bili na strani diktatora.
OK.
Demokracija nije one size fit all rješenje, ali ako nešto narod želi, onda se nitko ne bi trebao miješati.
Niti Zapad niti Istok.
EDIT:
Nije da karikatura nema smisla.
Samo mogli su staviti ratove u kojima Rusi zaista nisu imali veze...
22.03.2022 | 12:09
Da samo se ovdje radi o vuko**binama a Rusi napadaju jednu visokoindustrijaliziranu i civiliziranu državu, što je ipak razlika.

Nemam komentar !
22.03.2022 | 12:12
@ Kloba , ni na tvoj odgovor nije dostojan komentar !
22.03.2022 | 12:13
jzelko kaže:
@ Kloba , ni na tvoj odgovor nije dostojan komentar !

Naravno, jer ga ne možeš demantirati.
Slobodno me nauči, uvijek sam se spreman ispričati.
Emoji me neće naučiti ničemu osim da ti ide sunce u oči...
22.03.2022 | 12:19
Irak i Libija, pardon.
Ta dva im stoje.
Da su sve zemlje nabrojane poput Iraka - OK.
Ovako - mislim Afganistan?
Pa desetljeće su se tukli tamo.
Ali ovi su gori jer su se tukli dva?
Super argument...
22.03.2022 | 12:23
Mogli su staviti i Jugoslaviju 1999.
Kako je Putin non stop spominje.
A nekako svi zaboravljaju što je prethodilo tom bombardiranju.
Devet godina pirovanja po bivšim SFRJ republikama sa jednostranim proglašenjima Republika Srpskih i Srpskih Krajina, Vukovara, Srebrenica...
Isto kao i danas Narodna republika Donjeck i ova druga...
Malo gledati uzrok sukoba s obe strane, ne bi bilo zgorega.
22.03.2022 | 12:28
dpenava kaže:

sta se sve nece procitati ovdje ... netko iz hrvatske naziva neki dio svijeta vuko**binom.

pogledaj na sta lici Petrinja... ka da je upravo Iskander ili Bodez doletio..
22.03.2022 | 12:30
Kloba kaže:
Devet godina pirovanja po bivšim SFRJ republikama sa proglašivanjima Republika Srpskih i Srpskih Krajina, Vukovara, Srebrenica...

i zato smijes doci i izbombardirati neku zemlju i civilne objekte? samim time opravdas bilo oju agresiju...
22.03.2022 | 12:41
marioart kaže:
Kloba kaže:
Devet godina pirovanja po bivšim SFRJ republikama sa proglašivanjima Republika Srpskih i Srpskih Krajina, Vukovara, Srebrenica...

i zato smijes doci i izbombardirati neku zemlju i civilne objekte? samim time opravdas bilo oju agresiju...

Nisam to napisao.
Čovjek je napisao "obrazloži".
Ja sam to shvatio da se treba obrazložiti protuargument tezi da Rusi u napisanim zemljama na karikaturi nisu imali ama baš nikakav utjecaj.
Kasnije sam dodao da karikatura stoji (preneseno da je potpuno shvaćam) ali da stavljati Afganistan pod krvave ruke zapada djeluje malo ono - namjerno ne gledam na jedno oko.
Kao i Sirija gdje je Rusija ratovala pet godina braneći režim, pa i Vijetnam ako ćemo gledati uzroke tog sukoba.
Jasno sam napisao da shvaćam poantu crteža - i da je potpuno logično da demokracija nije rješenje za sve, ali nije ni diktatura.
I da zemlje koje stoje na popisu su Irak i Libija.
Šta nije jasno?
Ko je napisao da opravdava ikakav sukob?
A s druge strane, a šta misliš da je povijest čovječanstva nego povijest ratovanja?
Postoji li deset godina potpunog mira na ovoj planeti?
Ne, ne postoji.
Od kada smo prestali hodati na sve četiri, počeli smo se mlatiti.
Ovo su samo najsmrtonosniji sukobi, obrati pažnju na godine kako ide video:

Ovaj je bolji: kraći je i nabrojava i manje sukobe:
22.03.2022 | 12:47
pomislio sam da odobravas nepotrebno bombardiranje srbije 1999 .... eto isprika ako sam krivo posumnjao...

generalno taj whataboutizam nije dobar... jednostavno, nijedno nasilje nije opravdano, nasilje ne moze biti opravdanje za protunasilje, ali na kraju dana, mi smo isto samo zivotinje ... ne mozemo to samo tako izbaciti iz naseg genskog sklopa...

najsretniji bi bio da izblokiramo i zapadne medije kao sto smo ruske, pa nek nam samo netko javi rezultat kad zavrsi picvajz....
22.03.2022 | 13:08
To sam se krivo izrazio.
Nije da ga opravdavam, ali ga pokušavam razumjeti (ne osiromašeni uranij nego pretenziju NATO pakta da krene sa bombardiranjem).
Pa sam u svojoj glavi još puno prije složio ovu logiku.
A ti me ispravi ako misliš da griješim, neću se buniti - naučiti ću nešto novo.
Opet whataboutism, čisto zato jer se ovo što ću napisati nije desilo pa moram tako - odmah da me shvatiš.
Uzmimo da se Jugoslavija raspala mirno, ili uz sukobe kao što su bili oni u Sloveniji.
Samo uzmimo - znam da je to bilo praktički nemoguće - ali molim te prati me.
Znači - Srbija nije agresor u očima Zapada jer su sve zemlje (BiH najviše) ostale kompletne i republike su se rastale poput Češke i Slovačke iz Čehoslovačke.
I sada Srbija sedam godina kasnije (1991 raspad Juge - 1998 počinje sukob na Kosovu) počinje doživljavati sudbinu da im se planira oduzeti dobar dio južnog teritorija.
Pod istom paradigmom kao i nama Lika - tu žive ti i ti od tad i tada.
Oni to krenu braniti i nitko im ne može reći "A" jer brane svoje ili još bolje, Istok ili Zapad nedaju da taj sukob uopće počne.
I oni ne bi izgubili Kosovo koje su ovako, htjeli to oni priznati ili ne - izgubili.
Nemam dokaza za ovo - sve sam nekako složio u glavi, da li bi se tako odvilo ili ne bi - pojma nemam.
PS:
Koliko god to bombardiranje bilo užasno, imam osjećaj da je NATO to gledao ili "prodao priču da to gleda kao" posljednju kap u čaši i da je "sada dosta".
Shvaćaš li me?
A onako NATO ne bi imao razloga za takav potez.
No, kako kažeš - whataboutism...
Šta bi se zapravo desilo nemam pojma.
22.03.2022 | 13:19
Kosovo je stvrano komplicirana tema... ovisi od koje tocke polazis kad si uzimaju pravo na "samoodredjenje"...

pod uvjetom da imaju pravo na samodredjenje (ustav 1974) onda srbija svakako nije u pravu, a ako nemaju (jednostrano ukidanje pokrajina mislim 1988) onda srbija ima pravo na zastitu svog teritorija i oruzjem

kako je ovo ipak geopliticko pitanje, nas vanjski suradnik za geoploticka pitanja - gospodin NATO nam je rjesio tu problematiku i objasnio tko je u pravu

sto se tice Juge generalno, mislim da smo mi pogrijesili sa forsiranjem neovisnosti, mislim da je Slobo pogrijesio sa ratom u hr i bih... istinu necemo saznati kako mi se cini...

dodao si dok sam odgovarao ..

nama se stalno prodaju price o potrebama za intervencijama... nisam siguran da smo se trebali bas svuda petljati... libija, Irak, Kuvajt, Sirija, Afganistan, Kosovo ...

kao kad se roditelji petljaju u djecje svadje... mozda da pustimo klince da to sami rjese...
22.03.2022 | 13:21
Slažem se.
PS:
Još da dodam za ovu karikaturu - potpuno je razumijem.
I naravno da Zapad (NATO pakt) ima ratova pod sobom da to nije normalno (da ne pričamo ratova pod krivim pretenzijama poput "Sadam ima oružje za masovno uništenje"), tako da se generalno slažem sa karikaturom.
Samo sam htio istaknuti da nije sve crno bijelo.
Putin pokušava vratiti bipolaran svijet u kome će se Moskva pitati za sve kao i Washington.
Pa nema li bolje slike od toga nego vlasnika Zenita i Gasproma u SSSR trenirci?
A čovjek blizak Putinu da bliži ne može biti.
22.03.2022 | 13:27
Bombardiranje Srbije uopce nije bilo nepotrebno, niti je bio pogresno, samo je doslo prekasno. Bombardirani su nakon sto je taj srbijanski rezim direktno podrzavao i indirektno omogucio stravicne zlocine i na kraju genocid na tlu Europe. I objektivno je prijetio jos jedan na Kosovu.

Nikakva to nije NATO agresija vec obrazovno/vaspitna operacija koje je ocigledno trajala prekratko, jer nisu puno naucili iz svega toga.

Ponovno se sada tamo raspiruju neke nacionalisticke strasti, okurazila ih "snazna Rusija". Opet bi krezube budale u neke avanture po susjednim drzavama, dok normalan Srbin cim se rodi masta kako da se dokopa Njemacke. A ne majcice Rusije.

Ja osobno znam pilota koji je ucestvovao u toj NATO operaciji. Njegov sin je samnom bio u Afganistanu. To su takvi detalji da pojma nemate. Tocno se zna iz kojeg ugla (azimuta) mora letjeti prema nekoj zgradi da kada ju JDAM pogodi fragmenti ne odlete na zgradu preko puta. Ukoliko se ne ostvare ti uvjeti, radi dejstva PZO recimo, cilj se preskace pa ce ga gadjati drugi dan. Ne smije se avion zaokrenuti pa ga pogoditi iz drugog pravca. Imali si drop zone gdje su te neiskoristene bombe bacali u povratku, jer s njima ne mogu uvjek sigurno sletjeti. To je sve planirano radi reduciranja kolateralne stete. I usporedi to sada sa ovim sto Rusi rade pucajuci i na etnicke Ruse koje navodno spasavaju.
22.03.2022 | 13:29
22.03.2022 | 13:45
drlovric kaže:
Ja osobno znam pilota koji je ucestvovao u toj NATO operaciji. Njegov sin je samnom bio u Afganistanu. To su takvi detalji da pojma nemate. Tocno se zna iz kojeg ugla (azimuta) mora letjeti prema nekoj zgradi da kada ju JDAM pogodi fragmenti ne odlete na zgradu preko puta. Ukoliko se ne ostvare ti uvjeti, radi dejstva PZO recimo, cilj se preskace pa ce ga gadjati drugi dan. Ne smije se avion zaokrenuti pa ga pogoditi iz drugog pravca. Imali si drop zone gdje su te neiskoristene bombe bacali u povratku, jer s njima ne mogu uvjek sigurno sletjeti. To je sve planirano radi reduciranja kolateralne stete. I usporedi to sada sa ovim sto Rusi rade pucajuci i na etnicke Ruse koje navodno spasavaju.

Evo, čovjek vam je u pet rečenica pokazao razliku između preciznog i ciljanog djelovanja i neselektivnog taracanja po svemu. Bio sam u Bg nekoliko puta poslije i oni su zgradu SUP-a ostavili kako je pogođena kao neki šatro spomenik agresiji. NITI JEDNA ZGRADA pored nje nije bila oštećena. Stanovnici su priznali da su stakla popucala od tlačnog udara eksplozije, ali ništa drugo se nije dogodilo.
Drugi dan su zamijenili stakla i nastavili živjeti kao da se nije ništa dogodilo. Više štete je bilo u Zagrebu od potresa, s onim ciglama i crijepovima po cestama od ove strašne i 'nepotrebne' (kako je netko napisao tu) agresije NATO-a na Srbiju.
Tko ne vidi preslikan obrazac rata tj. agresije na Hrvatsku i ovog što Rusija radi po Ukrajini, ili je jako mlad pa to nije vidio, ili je jako star pa ga je uzela demencija i ne sjeća se više ničeg.
22.03.2022 | 16:34
22.03.2022 | 18:32
jzelko kaže:
Da , sve u ovom stilu :

Badman.jpg

Na žalost njemački:
A Rusi do sad:
1917/18–1920: Russischer Bürgerkrieg
1917–1921: Ukrainisch-Sowjetischer Krieg
1918: Unterstützung der Sozialisten im Finnischen Bürgerkrieg
1918–1920: Finnische Ostkriegszüge
1918–1920: Unabhängigkeitskriege Estlands, Lettlands und Litauens
1918–1920: Georgisch-Südossetischer Konflikt
1918: Schlacht um Baku
1920–1921: Polnisch-Sowjetischer Krieg
1924: Unterstützung des Aufstands von Tatarbunary in Rumänien
1924: Militärische Niederschlagung des August-Aufstands in Georgien
1929: Krieg um die Ostchinesische Eisenbahn
1937–1938: Unterstützung der Spanischen Republik im Spanischen Bürgerkrieg
1938–1939: Japanisch-Sowjetischer Grenzkonflikt
1939–1945: Zeit des Zweiten Weltkriegs
1939: Invasion und Besetzung Ostpolens
1939–1940: Krieg gegen Finnland im Sowjetisch-Finnischen Winterkrieg
1940: Invasion und Annexion der baltischen Staaten
1940: Besetzung des rumänischen Bessarabien
1941–1944: Finnisch-Sowjetischer Fortsetzungskrieg
1941–1945: Großer Vaterländischer Krieg gegen die deutschen Invasoren und deren Verbündete
1941–1946: Militärische Besetzung des Nordirans
1945: Beteiligung am Krieg gegen Japan in den letzten Tagen des Krieges
1945–1948: In Staaten, die nach der bei der Konferenz von Jalta beschlossenen Abgrenzung der Machtsphären unter sowjetischen Einfluss gekommen waren, wurden kommunistische Regierungen durchgesetzt. Dies war in den meisten Ländern nur mit Hilfe der Roten Armee möglich (siehe zum Beispiel „Geschichte Polens“). Die Konsolidierung des sowjetischen Einflusses in dieser Region war etwa 1948 abgeschlossen.
1945–1949: Unterstützung der kommunistischen Kämpfer im griechischen Bürgerkrieg
ab 1946: Unterstützung Nordvietnams im Vietnamkrieg
1948–1949: Blockade West-Berlins durch die Sowjetunion vom 24. Juni 1948 bis 12. Mai 1949
1950–1953: Militärberater und Kampfpiloten im Koreakrieg
1953: Niederschlagung des Aufstands vom 17. Juni 1953 in der DDR
1956: Niederschlagung des Ungarischen Volksaufstands
1956: Unterstützung arabischer sozialistischer Länder in der Sueskrise durch Waffenlieferungen und Militärberater
1962: Die Stationierung sowjetischer Atomraketen auf Kuba
1967: Beratung der ägyptischen Armee im Sechstagekrieg, einschließlich der Ausarbeitung von Kriegsplänen
1968: Niederschlagung des Prager Frühlings
1969: Chinesisch-Sowjetischer Grenzkrieg
1974–1991: Militärische Unterstützung des kommunistischen Regimes im äthiopischen Bürgerkrieg
1975–2002: Unterstützung der MPLA im angolanischen Bürgerkrieg
1977–1978: Unterstützung Äthiopiens im Ogadenkrieg gegen Somalia
1979–1989: Militärintervention in den Afghanischen Bürgerkrieg
20. Jahrhundert: Russland 1991–2000
1991–1992: Militärisches Eingreifen in den Georgisch-Südossetischen Krieg
1992: Konflikt im Distrikt Ost-Prigorodny in Nordossetien
1992: Militärintervention in den Transnistrien-Konflikt: Von moldauischer Seite wird der Vorwurf erhoben, dass sich Russland mit seiner 14. Armee aktiv an den Kriegshandlungen beteiligt habe.
1992–1997: Militäreingriff in den Bürgerkrieg in Tadschikistan
1992–1993: Unterstützung abchasischer Freischärler im Georgisch-Abchasischen Krieg
1994–1996: Erster Tschetschenienkrieg
1999–2009: Zweiter Tschetschenienkrieg
1999: Dagestankrieg
1999–2003: Vorstoß nach Priština, danach Teilnahme an der KFOR-Mission im Kosovo
21. Jahrhundert
Seit 2006: Teilnahme an der Operation Active Endeavour im Mittelmeer
2008: Militäreinsatz im Kaukasuskrieg auf der Seite südossetischer Rebellen
seit 2009: Kampf gegen das Kaukasus-Emirat, das sich seit 2015 als Teil des IS versteht
2014: Invasion und nachfolgende Annexion der Krim
Seit 2014: Militärische Unterstützung der prorussischen Kräfte im Krieg in der Ostukraine
Seit 2015: Militärischer Eingriff auf Seiten der Regierung Syriens im Syrischen Bürgerkrieg
Seit 2015: Militärische Unterstützung des Kampfes gegen den Islamischen Staat in Syrien
Seit 2018: Militärische Unterstützung des Kampfes gegen die libysche Regierung auf Seiten Marschall Haftars mit Wagner-Söldnern der GRU
Seit 2019: Militärische Unterstützung des Kampfes gegen die Ahlu Sunnah Wa-Jama in Mosambik mit Wagner-Söldnern der GRU
seit 2020: Truppen in Bergkarabach, Aserbaidschan
2022: Beteiligung russischer Truppen an der Niederschlagung der Unruhen in Kasachstan 2022
2022: Überfall auf die Ukraine (Eskalation des Ukraine-Konflikts, siehe auch Annexion der Krim 2014)
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.03.2022 | 18:39
Tino, mogo si cijeli mein kampf pejstat a ne samo te neke fragmente antifašizma.
22.03.2022 | 18:42
marioart kaže:
dpenava kaže:

sta se sve nece procitati ovdje ... netko iz hrvatske naziva neki dio svijeta vuko**binom.

pogledaj na sta lici Petrinja... ka da je upravo Iskander ili Bodez doletio..

+1

Za Petrinju i Glinu postoji razlog zašto tako izgledaju. Postoje razna mjesta u Hrvatskoj koja nije pogodio potres, a vrlo se uspješno kvalificiraju za titulu vukoj... Ovako, što mi prvo pada na pamet, Donji Lapac, na primjer. Imam još dosta za nabrajati, ali ne bi poslužilo ničem, osim da nekog nehotice uvrijedim...
22.03.2022 | 18:59
Daddo kaže:
Tino, mogo si cijeli mein kampf pejstat a ne samo te neke fragmente antifašizma.

Rusi napali Ukrajinu, protjerali, ubili i uništili bez ikakvog razloga a ravnozemljaši: "e vidiš kako su NATO i Zapad". Jebite se, sad je Putin (skroz ne uračunjiv) sa prstom na dugmetu. A NATO je naš saveznik.
Tako su slični ravnozemljaši podržali Hitlera u Weimerskoj republici, satrali demokraciju a na kraju govorili da ništa nisu znali.
22.03.2022 | 19:15
Gospodo, danas imamo potencijalno izuzetan razvoj situacije u Ukrajini. Sve je više izvještaja koji djeluju vrlo realno, a odnose se na ruske snage istočno od Kijeva. Izvještaji nisu još dovoljno precizni i situacija je zasad još fluidna, ali sve upućuje a to da su ruske snage istočne od Kijeva u Hostomelu (gdje je sve počelo oni helikopterskim desantom koji je propao), Buchi (nisam siguran koje je originalno ime, vjerojatno Buča?) i Irpinu ili već u okruženju ili pred njim. Naime, prekinuti su im svi putevi logistike. Ukrajinske snage ih ili drže u potpunosti, ili mogu po njima djelovati oružjem po želji i bilo kakav transport je nemoguć. To je ono što je Zelenskij rekao da imaju groiva i oružja za još tri dana. To je bilo jučer, ako se ne varam i idućih nekoliko dana će biti izuzetno napeto na ovom području.

karta.jpeg

Podsjećam, to je ono područje koje su Ukrajinci naplavili i bilo kakav silazak s ceste nemoguć. Procjene govore o cca 9000 ruskih vojnika koji su sad de facto zatočeni na tom području i ne mogu nikud. Gubitak ovako velike postrojbe bio bi izuzetno težak udarac za rusku invaziju, ali i veliko opterećenje za Ukrajince. Naime, 9000 zarobljenika je veliki problem, jer ih treba nekud smjestiti. S druge strane, oprema koja bi došla u ruke Ukrajincima bi bila izuzetna i po svojem značaju usporediva s predajom varaždinskog korpusa u našem ratu.

Na jugu su Rusi uspjeli odsjeći Ukrajini izlaz na Azovsko more što je omogućilo da se Marijupolj sad neselektivno napada i s mora brodovima. No, čini se da ukrajinske snage i dalje napreduju prema Hersonu, a također se čini da napreduju i prema Izumu kako bi spriječile obuhvat Hakriva. Ono predviđanje o preuzimanju inicijative se pokazuje istinitim.
Treba spomenuti i ukrajinski pothvat strateškog značaja koji je ostvaren baš u ovim događanjima u okolici Kijeva (vidi gore) koji je po svojem značaju jednak, ako ne i važniji od savezničkog zarobljavanja Enigme.

1RL257Krasukha-4.jpeg

Ovo je jedan od najmoderniijih ruskih sustava za elektroničko ratovanje i ometanje 1RL257 Krasuka-4. Njegova je svrha elektroničko ratovanje tj .da ometa radare AWACS-a, GPS signal satelita za navođenje, sustave za komunikaciju pa i rad samih satelita u niskoj orbiti. Analitičari su već napisali da je ovo predmet svih mokrih snova CIA-a, NSA-e i oružanih snaga SAD te da sad Ukrajina ima nevjerojatno sredstvo pregovaranja. Naime, ako Amerikanci uspiju doći u posjed ovog sustava, saznat će što Rusi znaju o njihovim radarima, a onda i razviti novu taktiku i doraditi sustave koji će ostale primjerke ovih sustava učiniti u pravilu beskorisnim. Zračna prevlast NATO-a je upravo postala puno izvjesnija, nego je jučer bila.
Dolaze izvještaji koji upućuju da je u tijeku pobuna u dijelu FSB-a tj. da dio djelatnika želi prebjeći razočaran svime što se događa u Rusiji. Da budemo jasni i precizni, ne radi se pokušaju puča protiv Putina, nego o ljudima koji traže način da prebjegnu iz Rusije sa bitnim informacijama o svemu što se događa u Rusiji i u okolici Putina te se čini da su ona pisma o kojima smo pisali bila tj. jesu istinita.
Za kraj, ruski nosač Admiral Kuznjecov je opažen u Barentsovu moru.

kuznjecov.jpeg

To je onaj pokušaj gradnje modernog nosača aviona od strane SSSR-a koji se raspao taman kad je napravljen. Drugi iz te gradnje (Varyag) je prodan Kinezima koji su ga dovršili i koriste ga. Kuznjecov je poseban po svojoj rampi na pramcu; SSSR/Rusija nije nikad uspio/la napraviti katapult po uzoru na SAD pa je ova rampa bila potrebna da bi MiG29 mogao poletjeti. No, kasnije je on opremljen suhojima SU-33. Kuznjecov je predmet poruge zbog svojeg pogonskog sustava koji koristi težak mazut i za sobom ostavlja izuzetno velik trag dima za koji se govori da je vidljiv i na radaru. Ova slika je montaža, ali nije daleko od istine. Kuznjecov je nastradao zajedno sa suhim dokom u kojem se nalazio 2018. prije nego je suhi dok potonuo i pitanje je koliko je on uopće spreman (popravak je trebao trajati do ove godine, ali su radovi kasnili i spominjala se 2023.) za izvođenje bilo kakvih operacija. Moguće da je skrpan koliko se dalo, samo da može krenuti na more. Njegov je borbeni radijus oko 8500 nautičkih milja tj. 45 dana na dužnosti.
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.03.2022 | 19:31
Djuro, blesavo pitanje… ali što će ti u ovakvom ratu 9000 zarobljenika dok te neprijatelj šiba topništvom i oklopom? Za što ćeš ih zamijenit ili koji koridor humanitarni ostavit da se izvuku sve i da ih razoružaš?

Nije da ih možeš upogonit umjesto vlastitih pirotehničara a hranit ih moraš svejedno od zaliha koje trebaju tvojima. Dodatno, nije da je Ruse briga za broj poginulih na bilo kojoj strani.
22.03.2022 | 19:53
Pa Ženevska konvencija te traži da s njima humano postupaš. Ja samo velim da na prvu je to za Ukrajinu sjajna vijest, ako se ta cijela postrojba preda i razoruža, ali onda imaš objektivan problem da tih 9000 ljudi moraš nekud smjestiti. Ne možeš ih samo pustiti, jer će ih Rusija vrlo vjerojatno opet poslati na tebe.
22.03.2022 | 20:06
Kharkiv je grad valjda 20-30km od Ruske granice. I ne moze ga Rusija zauzeti. U vecini ratova te granicama najblize gradove izgubis dok se snadjes sta te uopce snaslo. Tu Rusi nemaju problema sa opskrbom jer ta njihova zeljeznica 100% radi do Volgoroda. I opet ne mogu nista. Osim eto do temelja razoriti grad. To jasno govori da oni imaju puno dublje probleme od samo logistickih.

Kharkiv je u bivsem SSSR bio najveca tvornica tenkova. Samim tim vjerojatno i najveca na svijetu, jer niko ne vjeruje vise u zeljezo od Rusa

JNA je slijedila tu filozofiju i bila nikakva armija. Ubijedili nas da smo nekakva 3. ili 4. sila Europe, sto je nidje veze s pameti. Na papiru i u magacinima imas svega, ali operativno u praksi nista ne stima.

Koliko je samo tenkova i oklopnih vozila napadalo Vukovar? Neogranicena zracna i artiljerijska potpora. Mislim da samo eto podmornice nisu pucale na taj grad velicine pola kvarta jedne svjetske metropole. Trebalo im 3 mjeseca da ga zauzmu, na tom za tenkove idealnom terenu.

Branitelji pucali onim sto im je doslo kroz kukurzna polja, pa ih naslagali koliko hoces na Trpinjskoj cesti. Da je hrvatska imala stoti dio vojne pomoci koja je otisla u Ukrajinu pitanje je kakav bi ishod bio na samom pocetku rata.

Al vec odosmo u sfere "sta bi bilo kad bi bilo"

IMG_0768.JPG
22.03.2022 | 21:15
Dosta je to zeznuta situacija, čini se da uopće nema sretnog scenarija za narod Ukraijne.

U prvom scenariju Rusija konvencionalnim naoružanjem zauzima državu do razine da može provesti svoj cilj promjene sadašnje vlasti u neku skloniju sebi. Nije baš neka sreća i svakako znači veliko uništenje i mnogo mrtvih branitelja.

U drugom scenariju otpor je toliki da Rusi počinju gubiti previše snaga i kontrolu nad teritorijem koji su zauzeli. Nakon ulaska u ovako ozbiljnu situaciju s velikim posljedicama za Rusiju, Putin sigurno neće odustati, a to samo znači prelazak na neku drugu taktiku ratovanja koja će značiti još veću razinu uništenja infrastrukture. To bi značilo rušenje gradova iz daljine dok ih ne sravni sa zemljom ili, nedajbože, taktičko nuklearno oružje. A to znači još veće uništenje i daleko više mrtvih civila.

Treće scenarij je da Putin nestane na ovaj ili onaj način, a šanse za to se čine male.

Tako gledano pristanak na ruske uvjete i postizanje mira čini se kao najrazumniji put u smislu očuvanja ljudskih života. Kako bi Milanović rekao: "Nije Rusija Srbija". Nije sramota popustiti pred nuklearnom silom.

Tamo je ostala sirotinja koja ovo plaća krvlju, a ukrajinski bogataši su već daleko, evo od jučer mi je u kvartu parkirana Panamera 4 iz Kijeva.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 6 minuta
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?