Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

19.03.2022 | 18:15
Pozdrav svima s novostima s terena. Ajmo odmah za početak riješiti problem na koji je Bertone upozorio. Posada na ISS-u je zamijenjena, raketa iz Kazahstana je normalno krenula i tri sata kasnije i dostavila sve što je potrebno na visinu od 400 km što je prosječna visina na kojoj orbitira ISS. No, ono kaj se gore dogodilo nitko, a Putin ponajmanje, nije očekivao.
Slika vrijedi 1000 riječi. Slika je ova

kozmonauti.jpeg

Ruski dio posade imenima i prezimenima: Denis Matvejev, Oleg Artemjev i Sergej Korsakov se pojavila u žutim kombinezonima. Tradicionalno ruski kozmonauti nose plave kombinezone, ali evo, baš slučajno su se Denis Matvejev, Oleg Artemjev i Sergej Korsakov odlučili za svoju šihtu za žutu boju. Rekli su da je bio na njih red da odaberu boju i odabrali su ju. Svaka čast i naklon do poda! Poruka je jasna, rekao bih.
Ok, 400 km niže stvari stoje ovako: nema gotovo nikakvih pomaka u položajima osim dva. Rusi su osvojili Izum, JI od Harkiva te sad prijete da bi mogli napravit obuhvat s donje strane koji bi Harkiv ostavio u okruženju. Problem s tim planom je samo jedan koji spominjem od početka: blato i ovisnost o cestama, a cesta nema previše i Ukrajinci ih dobro brane. S druge strane, Ukrajinci su napravili proboj na jugu prema Hersonu i sad im je onaj aerodrom u dosegu oružja. Ono što nisu uništili na njemu, Rusi su povukli dalje i tako je zasad otklonjena bilo kakva mogućnost zračne podrške eventualnom mornaričkom desantu na Odesu. Ruska flota koja operira u Crnom moru nije osobita i procjenjuje se da bi ona mogla u desantu iskrcati maksimalno 2500 vojnika koji nemaju apsolutno nikakve šanse da zauzmu Odesu. Još jednom podsjećam na priče da je desant već u dva-tri navrata odgađana zbog prijetnje pobunama od strane posada brodova.
U svakom slučaju, evo potvrde evakuacije aerodroma u Hersonu na dosta neuobičajen način.
twitter.com/aldin_ww/status/150491553027...40snd7IgWEPkbF7IHaBg
Ovo nameće dva moguća zaključka. Prvi je da je ukrajinska PZO na tom području tako opasna da su Rusi odlučili na sigurniji način spasiti helikoptere koji nisu uništeni ili da su i ovi helikopteri toliko izraubani da su im istekli resursi po kritičnim komponentama ili djelomično oštećeni i sad ih se vozi na remont po cesti.
Sve procjene ruskih gubitaka se slažu da su oni sad sasvim sigurno u najkonzervativnijoj procjeni premašili 7000 ljudi. Uz gubitke u tehnici, sila koja je nasrnula na Ukrajinu sad je izgubila 10%. No, kad se uzme u obzir njena spremnost za borbu, onda se procjenjuje da joj je moć opala za 25%. Neke navodno presretnute poruke ruskih kanala (podsjećam, oni mahom koriste nekriptirana sredstva komunikacije, jer drugo ne mogu/nemaju odstupno) pokazuju ozbiljnu bojazan zapovjednika na fronti da ovim tempom ubrzo neće imati s kim voditi operacije. Usputno, i peti ruski general je nastradao na bojištu što je samo još jedan dokaz slabosti zapovjednog kadra u ruskoj vojsci, posebice dočasnika koji su u operacijama na terenu od presudnog značaja. Budući da ih nema dovoljno ili nesposobni, visoki zapovjednici dolaze na teren srediti stvari, Ukrajinci znaju da će doći i onda ih eliminiraju.
Ovaj rat je pokazao i dokazao ono što Lovrić cijelo vrijeme govori: Rusi su nagomilali gomilu željeza u vidu oklopa, ali to je prevladana kategorija s kojom Ukrajinci izlaze na kraj u kombinaciji s terenom koji oklop drži prikovanim za ceste.
Mala digresija: tijekom služenja vojnog roka u HV-u bio sam na vježbama i cijelu smo obuku odradili po MPRI (NATO) standardima. Osoblje koje je bilo iz JNA cijelo vrijeme se žalilo da je to glupost, jer se stalno nekud ide i onda čeka. Oni su to sažimali ovako: žuriš da bi čekao i onda čekaš da bi žurio. 'Nekad bi došli nekud, ukopavali se 2 dana, i onda bi se branili ukopani ili napadali iz tog ukopa u kojem smo bili, a ne da jurcamo po šumi gore-dolje cijelo vrijeme'. No, nas su instruktori MPRI (savjetnička kompanija vezana za vojsku SAD) učili da cijela postrojba razine satnije mora biti u pokretu cijelo vrijeme. Izvidnica odradi izviđanje, glavnina snaga ide u akciju, udari jako i onda ode u pregrupiranje, novo izviđanje, novi udar i tako dalje. Poanta je bila da se neprijatelju zada udarac i prije nego se on snađe, nestane i onda opet udari iz drugog pravca i na drugom mjestu. Nema frontalne borbe tipa I. svj. rat, mi u rovu, oni u rovu, nego stalno zujimo okolo i ubadamo. Njima snaga kopni zbog gubitaka, dodatno im otežavamo manevar jer imaju i ranjene koje moraju vući sa sobom, a psihološki ih ubija spoznaja da nemaju odmora i nigdje nisu sigurni.
Identičan rukopis vidim u Ukrajini. Rusi imaju jače i veće postrojbe. Ok, Ukrajinci ih stalno pomalo mrcvare i izbjegavaju frontalni sukob u kojem su slabiji. Snage se razvlače, Ukrajinci lokalno naprave prevlast u broju i onda ih unište iz zasjeda. Najbolji primjer je bitka takvog tipa od prekjučer na istončnom prilazu Kijevu. Mehanizirana oklopna kolona je bahato ušla u naselje bez pješačke potpore. Ukrajinci su ih pustili unutra, onda sredili čelo i začelje, kolona je ostala blokirana i onda ju dotukli do 2/3. Ostatak preživjelih ruskih ročnika je onda napustio sve što su imali ispravno i razbježao se. Da ne spominjem da je uvijek dobro pustiti tu trećinu vojnika da pobjegnu zbog priča koje će ponijeti sa sobom i prenijeti drugim vojnicima kojima će onda značajno opasti volja za daljnjim ratovanjem.
Rusija je dosad ispalila oko 1000 krstarećih projektila na Ukrajinu i pitanje je koliko dugo mogu nastaviti trošenje ovim tempom. No, treba reći da su već neki zapadni analitičari upozorili da će ovim tempom potrošnje ručnog PZ i PO oružja Ukrajinske strane (stingeri i javelini) i zapadna skladišta biti pred pražnjenjem u idućih mjesec dana.
Rusi dovlače pojačanja s najdaljeg istoka (oblasti Vladivostoka i Habarovska) u smislu tehnike i nešto ljudstva. Nova klasa ročnika bi početkom travnja trebala krenuti na služenje vojnog roka. To bi mogla bit kap previše za rusku javnost, jer ako se tu djecu uputi u rat, onda je to čisto ubojstvo. Podsjećam da minimalna pješačka obuka traje barem dva mjeseca. S druge strane, ovima koji bi trebali se vratiti kući se sad daju papiri po kojima postaju profesionalci pa tako ne mogu izaći iz sustava. Sve skupa kupleraj bez kraja i konca.
Za kraj samo još jedna opaska: logistički je ruska vojska u qur_u, jer se oni tradicionalno oslanjaju na željeznicu koju u Ukrajini ne mogu koristiti. Ali zato sad nudim okladu u to koji će se dio infrastrukture Ukrajine nakon prestanka rata koji podrazumijeva da je Ukrajina i dalje neovisna država prvi temeljito obnavljati.
Željeznička pruga. Naime, standarnda širina kolosijeka u Europi je 1435 mm. Rusija, tj. područej bivšeg SSSR ima širi kolosijek od 1524 mm. Ajmo se kladiti da će Ukrajinci svoju prugu prvo prebaciti na eurospki standard, za svaki slučaj da bi eventualna posezanaj u budućnosti dodatno otežali na taj način...?
19.03.2022 | 18:34
Oko generala sam i ja prenio, bilo je na vijestima.
Ovo kako ih hvataju Ukrajinci u kill zone je dobro prokomentirao i dečko koji je služio u Iraku čiji je video stavio @marioart (Fog of War mu je bio naslov).
Sanduci su počeli stizati u Rusiju, majke su počele plakati - ali on i dalje ima potporu javnosti ogromnu - smayoo stavio link...
Ja ne znam koliko je ta potpora stvarna a koliko se ljudi dovlače na skupove pod prijetnjom otkaza ali neki dan je (jučer?) na osam godina anektiranja Krima napunio stadion Lužnjiki svojim pristašama koji su mu klicali.
Što se pruga tiče, nađoh ovo:
www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/...ompletely-destroyed/
Dobar tekst kao i uvijek, Djuro.
PS:
Potez kosmonauta je za pljesak:
Oni igraju na to da će kada se vrate Putin već biti u ćuzi, u najbolje slučaju - ako dobro pogađam.
Jer u suprotnom u ćuzu idu oni.
19.03.2022 | 19:18
Djuro genijalac kaže:

kozmonauti.jpeg

Svi ostali kombinezoni su u pranju

Nego da te pitam djuro.. citam da je rusko ministarstvo obrane reklo da krece druga faza i da nece ici na zauzimanje kieva nego samo okruzenje … zauzet ce jos mariupol, navidno su uzeli lijevu obalu, te zatim harkov … a onda ce udarati bastionima i daggerima … kakvi su to projektili i zasto rusi naglasavaju da je to prvi put priznata upotreba … mozda mi nije sve tocno jer sam prevodio sa googleom a sad vise ni ne mogu naci izvornik

EDIT: sad vidim da je i index to prenio.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?...jesti&id=2348786
19.03.2022 | 19:47
marioart kaže:
Djuro genijalac kaže:

kozmonauti.jpeg

Svi ostali kombinezoni su u pranju

Nego da te pitam djuro.. citam da je rusko ministarstvo obrane reklo da krece druga faza i da nece ici na zauzimanje kieva nego samo okruzenje … zauzet ce jos mariupol, navidno su uzeli lijevu obalu, te zatim harkov … a onda ce udarati bastionima i daggerima … kakvi su to projektili i zasto rusi naglasavaju da je to prvi put priznata upotreba … mozda mi nije sve tocno jer sam prevodio sa googleom a sad vise ni ne mogu naci izvornik

EDIT: sad vidim da je i index to prenio.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?...jesti&id=2348786

to su rakete koje lete tako brzo da im Ukrajnci ništa ne mogu ručnom protuzračnom obranom, a i avioni koji ih donose mogu s daljine pucati tako da i njima ništa ne mogu.
19.03.2022 | 19:57
Kloba kaže:
Ja ne znam koliko je ta potpora stvarna a koliko se ljudi dovlače na skupove pod prijetnjom otkaza ali neki dan je (jučer?) na osam godina anektiranja Krima napunio stadion Lužnjiki svojim pristašama koji su mu klicali.

Fake, od početka do kraja. Ima po netu preslika obavijesti školama da moraju poslati toliko i toliko djece ili ljudi firmama koje su u državnom vlasništvu/djelatnicima državnog aparata. Odjeća mora biti prosječna, treba izbjegavati bijelu i crvenu boju. Autobus ih skupi, dopelja do mjesta gdje trebaju biti, dobe jesti i onda natrag.
Ovo što se vidi na netu kao prijenos već su studiji dekonstruirali kao montaže. Nađene su snimke sportskih događaja unazad godinu i više iz kojih su sekvence snimki uklopljene u velebni skup podrške.
twitter.com/nexta_tv/status/150502782256...in01RC4T1lNAwOFL1QeQ
Sve skupa je velika laž
19.03.2022 | 20:08
marioart kaže:

Sad smou fazi u kojoj Putin mora svoje neispunjavanje ciljeva prikazati kao pobjedu. Velikodušno odustali od zauzimanja Kijeva, jer ga ne mogu zauzeti. Sva je prilika da ga neće ni okružiti, jer ni za to nemaju dovoljno snage/sposobnosti. Marijupolj nisu zauzeli, nisu zauzeli ni Harkiv.
Projektil koji spominješ je hipersonični projektil koji leti cca 5 puta brže od zvuka i kao takav je vjerojatno u ovom trenu neoboriv. Avion ga ne može stići, raketa s ramena stinger je prespora da ga uhvati. Presretanje mora biti iznimno precizno i eksplozija mora biti tajmirana unaprijed, jer dok se eksplozija dogodi, raketa je već odjurila dalje. Uopće ne sumnjam da Ameri vrlo pozorno prate primjenu tog oružja i aktivno rade na protuoružju koje će vjerojatno za prvu ruku uključiti aktivne elektroničke protumjere da ga se izbaci iz smjera i protuzračne topove tipa gatling kojima upravlja računalo da raketa uleti u snop i tako nastrada. No, to Ukrajina nema.
Ovo je primarno Putinova poruka NATO-u da može pogoditi što poželi i da NATO ne može ništa protiv toga.
19.03.2022 | 20:24
Kloba kaže:

Ovo je potvrđeno s ukrajinske strane. Zbog osjetljivosti teme nitko ne želi ići u detalje, ali potvrđeno je da oprema koju je Rusija željeznicom dopremala u Bjelorusiju s ciljem napada na Ukrajinu više ne stiže i ne može stići po pruzi. O tome sam već isto pisao: Bjelorusija se drži po strani, jer Lukašenko ne može riskirati otvorenu vojnu pobunu protiv sebe. I ovako su zabilježeni brojni slučajevi pobuna u jedinicama zbog svega što Bjelorusija radi indirektno protiv Ukrajine. Tako smo došli do potpuno ironičnog obrata: jedine vojne snage Bjelorusije koje su Ukrajini su one koje se bore na ukrajinskoj strani protiv Rusa
19.03.2022 | 22:10
Djuro genijalac kaže:
marioart kaže:

Sad smou fazi u kojoj Putin mora svoje neispunjavanje ciljeva prikazati kao pobjedu. Velikodušno odustali od zauzimanja Kijeva, jer ga ne mogu zauzeti. Sva je prilika da ga neće ni okružiti, jer ni za to nemaju dovoljno snage/sposobnosti. Marijupolj nisu zauzeli, nisu zauzeli ni Harkiv.
Projektil koji spominješ je hipersonični projektil koji leti cca 5 puta brže od zvuka i kao takav je vjerojatno u ovom trenu neoboriv. Avion ga ne može stići, raketa s ramena stinger je prespora da ga uhvati. Presretanje mora biti iznimno precizno i eksplozija mora biti tajmirana unaprijed, jer dok se eksplozija dogodi, raketa je već odjurila dalje. Uopće ne sumnjam da Ameri vrlo pozorno prate primjenu tog oružja i aktivno rade na protuoružju koje će vjerojatno za prvu ruku uključiti aktivne elektroničke protumjere da ga se izbaci iz smjera i protuzračne topove tipa gatling kojima upravlja računalo da raketa uleti u snop i tako nastrada. No, to Ukrajina nema.
Ovo je primarno Putinova poruka NATO-u da može pogoditi što poželi i da NATO ne može ništa protiv toga.

Znaci sad ulazimo u fazu kad ce se ovje strane ukopati i samo bombardirati jedni druge?

Fascinantan minje taj projektil..osim sto je brz i neuhvatljiv, je li i prilicno pouzdan? nagadjali se koliko tih raketa uopce imaju rusi?
19.03.2022 | 22:18
@Djuro:

Koristenje Kinzhal raketa mozemo dvojako tumaciti:

1. Sila smo koja posjeduje hyper-sonicne rakete koje lete brzinom 5000km/h. Pazite se.

ILI

2. Nespretna smo vojska koja logisticki ne moze opskrbiti klasicnu i raketnu artiljeriju streljivom kojeg imaju napretek.

Raketni sustav Grad ispuca rafal u 10-15 sekundi. Ima jos jedan borbeni komplet i sta onda? Kamioni mu trebaju dopremiti nove rakete? Kako? Kuda?

Sve cesce ce oni koristiti rakete kratkog dometa i gadjati gradove iz daljine, najvise zbog logistickih problema. Raketa nazalost imaju vise nego dovoljno.

Ovo je samo dio arsenala sposoban za nuklearne udare. Konvencionalnih modela imaju puno vise.

Tehnicki je Putin u stanju povuci svu svoju vojsku i unistiti cijelu Ukrajinu, da kamen na kamenu ne ostane. I to sve bez nuklearki. Da li je toliki psihopata, to ne znamo
19.03.2022 | 22:25
@marioart:

To je vrhunac raketne tehnologije. Ne postoji u NATO ekvivalent tom oruzju da je uveden u operativnu uporabu. Sve je jos uvijek u fazi eksperimenata.

Ako te zanimaju rakete i raketna tehnologija uopce, proguglaj malo "Profesor Milinovic". Veliki strucnjak, profesor neki u Srbiji. Lik zna jako puno o toj materiji. Nije budaletina ni internet ratnik
19.03.2022 | 22:42
Nakon Lovrićeve dobre analize projektila, samo da objasnim moju logiku iza Lužnjiki stadiona za Djuru.
On je našao neke dokaze na netu. Ja sam išao nekom svojom logikom. Ma ništa posebno, znamo da tako funkcionira u Srbiji danas pod SNS-om i Aleksandrom Vučićem.
A njega je, ako ne griješim, Putin posjetio ili je on posjetio Putina (znači da su se ukupno vidjeli za Vučićevih mandata) sedam puta u 10 godina.
Pa kako SNS ima slične metode dovlačenja ljudi na skupove, uz naravno one koji ih slijepo podržavaju - vjerujem da je taj model uzeo od Putina.
Nije da Putin nema svoju slijepu podršku. Ali ima i neki način da dovuče ove druge. A kako mislim da Vučić doslovno kopira Putina u svemu jer ga smatra nekim političkim ocem (moglo se to vidjeti kada mu je Putin dao orden Aleksandra Nevskog, ovaj je skoro zaplakao od sreće u kamere koliko je ponosan bio - ipak je riječ o najvišem odličju koje ruski predsjednik može dati stranom državljanu); tako mislim da kopira i Putinove metode ostanka na vlasti.
Inače, ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov kod Senada Hadžifejzovića na Face TV je odgovorio:
"Ne prijetimo BiH, upozoravamo!" na pitanje što će učiniti ako BiH nastavi sa aspiracijama da uđe NATO, pa dodao protupitanje: "kako znate da mi već nemamo neke planove protiv Hrvatske, Bugarske i Poljske?"
Ne znam minutu jer sam to vidio u N1 Dnevniku a naši političari su to prokomenirali u stilu: "kakva Moskva, takav veleposlanik - ne bojimo se."
Meni nije baš bilo ugodno to čuti.
Koga zanima cijeli razgovor, prema komentarima ispod je dobar jer se takav u zapadnim medijima ne može naći:
20.03.2022 | 09:34
@marioart - evo ti ova stranica da si pogledaš sva tri nastavka Putin: a Russian Spy Story.
Neki stream dokumentarnih filmova, javi da li ti radi:
www.documentarymania.com/results-series....ussian%20Spy%20Story
20.03.2022 | 09:41
Proučaval sam taj Kinzhal sustav hipersoničnog projektila kojim je navodno skinuto skladište municije i goriva s ukrajinske strane Karpata. Čini se da je i to propagandna laž. Naime, to je skladište tako daleko da ruski dron koji bi to snimio ne može do tamo doći, osim eventualno iz Moldavije, a i onda ne u live modu odašiljanja. Snimka koju je rusko ministartstvo pustilo u opticaj definitivno prikazuje farmu na istoku Ukrajine, kojih 150 km južno od Harkiva. To je područje bilo izloženo jakoj artiljerijskoj vatri i vrlo je izvjesno da je tako i nastradalo, a ne od hipersoničnog projektila koji bi, da je pogodio skladište municije, izazvao sekundarnu eksploziju pa onda baš i ne bi ostalo puno toga za slikanje. Također, ova lokacija (koja je provjerena) pojašnjava i nazočnost ruskog drona da to sve poslika.
No, vratimo se na Kinzhal. Način korištenja je zanimljiv i podsjeća na projekt antisatelitskih projektila koje je SAD razvijala 80-ih. Naime, Kinzhal koji je po svojoj konstrukciji modificirani Iskander u zrak diže modificirani MiG 31 koji ga onda ispaljuje s velikom početnom brzinom i visinom te tako raketa u polubalističkoj putanji hvata brzinu koja ju čini vrlo teškom za presretanje. Sustavi Kinzhal - MiG 31 su još početkom veljače raspoređeni i u Kalinjingradu što samo dokazuje da se ovo dugo planiralo. Koliko je toga uopće dostupno za korištenje, ne zna se, ali sigurno je da toga nema previše, a cijena takvog oružja teško opravdava njegovo korištenje protiv neke farme na istoku Ukrajine. U svakom slučaju, nakon proučavanja operativne rutine, ovaj dio s MiGom 31 koji se diže i onda postiže visinu i brzinu da bi raketu lansirao je Ahilove peta sustava. Baš na primjeru Kalinjingrada koji je eksklava u slučaju da dođe do nekog sranja ne vidim načina kako bi to funkcioniralo a da ga zračne snage NATO-a ne satru u startu. Duboko u ruskom teritoriju stvar je drugačija, jer bi trebalo s nečim penetrirati duboko u teritorij da bi se skinulo MiG koji hvata visinu i brzinu koje daju raketi brzinu i doseg. Nekad bi za to bile pogodne AIM54 Phoenix rakete s dosegom od preko 160 km (i također polubalističkom putanjom) koje je nosio F-14. Priznajem da ne znam jesu li one danas još u operativnoj upotrebi. To je oružje koristila samo mornarica pa je moguće da je F-18 superhornet modificiran da može nositi to oružje.
No, ajmo mi natrag na moju omiljenu temu, logistiku i kamione! Svi vozimo aute i znamo da imaju neke servisne intervale. POstoje i otežani uvjeti korištenja koji u pravilu prepolavljaju te intervale. Kod logistike i kamiona koji se koriste u vojsci stvari stoje ovako: jedan km korištenja u borbenim uvjetima je ekvivalent 20-30 km u mirnodopskim. Dakle, brzina trošenja svega je ubrzana 20-30 puta. Zašto? Jednostavno zato jer su njihovi vozači isto ljudi koji žele ostati živi i onda zloupotrebljavaju tehniku na području borbenih operacija kako bi što prije nestali od tamo. Motori se forsiraju, mjenjači isto, vidjeli smo i adhoc drvene štitove koji trebaju zaštiti hladnjak od puščanog zrna što dodatno otežava hlađenje... U startu nisu bili održavani, a sve satelitske snimke koje su dostupne dosad nisu otkrile NITI JEDNO logističko središte gdje se kamioni servisiraju i eventualno popravljaju. Sve što imaju Rusi raubaju do besvijesti (u startu toga nije bilo dovoljno, a od onda su pretrpjeli značajne gubitke). Kamioni su u pravilu u pretovaru non-stop, jer pokušavaju očajnički dostaviti potrebno streljivo na prvu liniju. Posade su premorene i sve je više slučajeva da vozači jednostavno od umora zaspe za volanom i onda izlete s ceste tj. promaše most.
twitter.com/sentdefender/status/15012947...SdoQiXtK60m8JrRT4MKQ

Tu se sad vraćamo na jučerašnju procjenu spremnosti snaga koja postoji na papiru, ali je u praksi nepostojeća, tj. naupotrebljiva.

Dva screencaptura s jednog videa (isprika na lošim slikama, ali ilustriraju poantu) pokazuju kako to izgleda i kako su kamioni u pretovaru non-stop.

kamion.jpg

kamion1.png

Ove gume nisu probušene, ali pokazuju da je kamion u pretovaru za 100 posto.

Ovo su posljedice takvog odnosa prema tehnici.
twitter.com/GirkinGirkin/status/15012399...SdoQiXtK60m8JrRT4MKQ

Ovi su kamioni neupotrebljivi. Skrećem pozornost na još jedan detalj. Podnica tovarnog prostora je na ruskim kamionima drvena. To je jeftino i dovoljno dobro rješenje koje se lako popravlja (ispiliš novu dasku na mjeru i umetneš), ali u području ratnih operacija je loše. Naime, ako se pogodi kamion, daska (barem colerica, ako ne i deblja, sudeći po snimkama) doslvce eksplodira u tisuće ivera koji su onda projektili koji će teško, a moguće i fatalno ozlijediti sve ljude u blizini.
Američki stručnjaci koji se bave izravno održavanjem borbenih kamiona logistike temeljem iskustva iz Iraka i Afganistana predviđaju da uz ovakav stupanj pretovara te nepodstojanje održavanja u roku od dva mjeseca će svi kamioni koji se sad koriste na ukrajinskom bojištu biti neupotrebljivi. Ne mogu procjeniti koliko je američka vojna tehnika robusna, pa to ostavljam Lovriću na prosudbu, ali svakako moment neodržavanja itekako ima smisla te samo dodaje novi logistički zaplet i još jednu prepreku ruskim snagama.
Da je toga i njihovo zapovjedništvo svjesno govore izvještajus terena gdje su se ruske snage počele ukopavati i pripremati na obrambeno djelovanje. To je posredno priznanje da je njihovo daljnje napredovanje posve onemogućeno i zapravo uz sve dosad rečeno nemoguće. Na primjeru Hersona (pisao o tome jučer) smo vidjeli već i prva povlačenja te je sad vrijeme za neke velike odluke ukrajinske strane. Ako misle spasiti Marijupolj (ono što je od njega ostalo) morali bi krenuti u neku operaciju spašavanja tj. proboja prema njemu. U ovom trenu su prve jače ukrajinske snage udaljene gotovo 100 kmi trebalo bi ih okupiti dosta da se ostvari proboj do Marijupolja.
S druge strane, Harkiv je, kako sad stvari stoje, ruskim snagama nedostupan u smislu okruženja i zauzimanja. Uz veliki logistički udarac na sjeveru zahvaljujući djelatincima Bjeloruskih željezinca koji su posve onemogućili dovlačenje opreme i pojačanja prugom iz Rusije bojna slika na terenu se toliko promijenila da sad više nitko od analitičara ne sumnja da Ukrajina ima inicijativu. Pitanje je samo hoće li ju i kako iskoristiti.
20.03.2022 | 10:01
Kao i u svakom ratu, u nekom trenu se izgubi kontrola nad osvetničkom masom, vojne policije očigledno nema, a onda razne samopozvane grupe i ukrajinska zlokobna Azev bojna idu okolo i kažnjavaju građane koji ne podržavaju Zelenskog. Ne čini se namješteno jer se odvija unutar gradova, ali sve treba gledati sa zrnom skepse.

Dosta brutalan thread na Twitteru, pa nemojte gledati ako želite mirnu nedjelju.

twitter.com/Youblacksoul/status/1505309631542931459
20.03.2022 | 10:21
Neki vojni analitičari kažu da rusi, ako misle napredovati, moraju spojiti svoje južne i sjeverne snage. Za to bi bio povoljan teren oko grada Poltawa, koji se nalazi u trokutu Kiewa, drugog grada po veličini Chrakiw-a i Dnipro. U tom scenariju bi se Ukrainske snage morale povlačiti na zapad i odlučiti se na odustajanje od tih gradova.

Ali ako je situacija takva kao što nam kaže Genialac, o tome nema govora.
20.03.2022 | 10:38
dpasaric kaže:
Kao i u svakom ratu, u nekom trenu se izgubi kontrola nad osvetničkom masom, vojne policije očigledno nema, a onda razne samopozvane grupe i ukrajinska zlokobna Azev bojna idu okolo i kažnjavaju građane koji ne podržavaju Zelenskog. Ne čini se namješteno jer se odvija unutar gradova, ali sve treba gledati sa zrnom skepse.

Dosta brutalan thread na Twitteru, pa nemojte gledati ako želite mirnu nedjelju.

Rat stvarno budi zvijer u čovjeku.
20.03.2022 | 10:56
Kinschal je tako jebeno brza, da svoj cilj pogađa u minutama. Napadnutoj ZO nedostaje vremena da reagira. Osim toga je Kinschal na semibalističkoj putanji i pod potpunom kontrolom i s njom se do zadnjeg može upravljati. Može u letu mijenjati visinu leta i tim letjeti izbjegavanje obrane svakog momenta. Pošto se kreće po potpuno nepredvidivoj putanji i njen cilj je tek u krajnjem momentu vidljiv, jako je teško ZO-nama braniti se od nje.

Glavna opasnost je ta što nervoza raste zbog jako skraćenog prozora za reakciju. Time se povećava spremnost lansiranja nuklearnog oružja već pri prvoj uzbuni, što bi bilo fatalno i u slučaju krivih uzbuna pokrenulo nuklearni rat.

Ali, sad za sad se Ch-47M2 Kinschal lansira s modificiranog MiF-31 koji raketu ubrza na lansirnu brzinu i onda lansira. To je šansa za ZO da sruši duboku u ruskom teritoriju cijeli paket prije lansiranja? Genijalac, je li ono moguće? Ako je čime bi se to moglo izvesti a da je ipak malo sofisticiranije od praćke?
20.03.2022 | 11:08
Sve smo to vidjeli i kod nas, nažalost.
20.03.2022 | 11:13
smayoo kaže:

Tako je, uvijek se puste iz flaše neki zli duhovi i poslje je teško vratiti ih u flašu.
20.03.2022 | 11:21
Kloba kaže:
dpasaric kaže:

Rat stvarno budi zvijer u čovjeku.

Koliko ja znam ovo su kazne za one koji provaljuju u tuđe stanove, kradu hranu iz trgovina, špekulante i sličan ljudski otpad koji iskorištava rat.
20.03.2022 | 11:29
Ili to, ili misle da su kolaboratori.
Na početku samog rata, prvi ili drugi dan (24. i 25. 02.) Ukrajinci su u gradovima, na krovovima zgrada ili nekih postrojenja slikali neke čudne križeve (ili oznake X - protumačimo to kako hoćemo) iscrtane sprejevima za automobile, odnosno onakvima kakvi se koriste za crtanje uličnih grafita ako ne griješim.
I to u baš vidljivim bojama, tipa roza ili narančasta.
Pa su počeli pretpostavljati da su to možda neki kolaboratori ucrtali kao "ova zgrada je meta koju po dogovoru moram označiti".
Koliko ima istine a koliko paranoje u svemu što sam napisao - nemam pojma.
To je već odavno iza nas - a tih zgrada ovako ionako više nema.
PS:
Našao sam link sa slikom, ako te zanima.
20.03.2022 | 11:35
drlovric kaže:
Ako te zanimaju rakete i raketna tehnologija uopce, proguglaj malo "Profesor Milinovic". Veliki strucnjak, profesor neki u Srbiji. Lik zna jako puno o toj materiji. Nije budaletina ni internet ratnik

O ovome profesoru pričaš?
20.03.2022 | 11:43
U svakom slučaju je ovo sad.
Prilozi:
20.03.2022 | 11:54
smayoo kaže:

Možda neki od nas (ispravit ću se - vas) - ja sam bio klinac i u Zagrebu nisam imao prilike vidjeti puno odmazdi.
Mi smo bili distancirani nekako od svih ratnih zbivanja.
Kao da se to događalo maltene u drugoj zemlji.
Stvarnost je udarila kada su raketirali Banske dvore ili kada bi dečki s ratišta došli doma pa počeli pričati, ako bi uopće htjeli pričati.
Nismo mi bili dotaknuti ratom kao Split, Zadar, Dubrovnik - o Slavoniji i Lici da ne pričam...
Plus, nije bilo ovakvo doba da se sve moglo snimiti odmah od strane slučajnih prolaznika.
Svi smo dobivali vijesti sa nacionalnih TV Dnevnika ili radio stanica.
20.03.2022 | 12:00
Mene zanima koliko ovo može trajati.
Zaista me to zanima.
S jedne strane imamo prognoze do kraja travnja.
S druge strane, ohoho pa i godinu dana ili više ako treba.
Ne znam.
Nisam više pametan šta da mislim o svemu...
20.03.2022 | 12:33
Kloba to je taj
20.03.2022 | 12:38
E hvala na preporuci!
Sada gledam Face TV za ambasadorom, dobro ga rešeta Senad.
Onda ću odgledati profu.
PS:
Na Face TV videu, na pitanje Senada veleposlaniku Rusije ovaj odgovara prijetnjom u 20:00 minuti.
Ja bih počeo gledati u 19:00, on će dati svoj odgovor oko 21:30 minute.
Čisto da dobijete koncept pitanja i odgovora.
20.03.2022 | 13:57
dpasaric kaže:

Ja bih samo dometnuo da je tzv. Azov bojna toliko medijski isprostitituirana od strane ruske propagande da se čini da je u pitanju postrojba od barem 35-40 tisuća ljudi koja se nalazi gdje god zatreba da Rusima priprijeti. Pratite malo, zbilja je smiješno što se sve pripisuje Azov bojni i gdje se njene snage sve nalaze na karti
20.03.2022 | 13:59
A o Grupaciji Walter s druge strane, skoro pa mrtva tišina što se svjesti javnosti tiče.
20.03.2022 | 14:02
tino1 kaže:
Ali, sad za sad se Ch-47M2 Kinschal lansira s modificiranog MiF-31 koji raketu ubrza na lansirnu brzinu i onda lansira. To je šansa za ZO da sruši duboku u ruskom teritoriju cijeli paket prije lansiranja? Genijalac, je li ono moguće? Ako je čime bi se to moglo izvesti a da je ipak malo sofisticiranije od praćke?

Već sam napisao da bi se to nekad dalo činiti s F-14 koji bi ispaljivali Phoenix (AIM-54) rakete koje imaju doseg od preko 160 km. Za veće udaljenosti nisam siguran kako stvari stoje sad iz zraka. Zemaljski PZO sustavi nemaju tako velik doseg, koliko je meni poznato.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 11 minuta
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, m@xym, MacSlavko, Anonimci (492)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO