Ukrajina
(2 korsinik/a gleda/ju temu) tino1, (1) Gost

Ukrajina

02.03.2025 | 12:16
Tajvan nije drzava vec dio Kine, zato i nema priznanje vise drzava. Ipak ih je 13 izgleda.
Maršalski Otoci
Nauru
Palau
Tuvalu
Haiti
Sveta Lucija
Gvajana
Sveta Toma i Princip
Niger
Malavi
Zelenortski Otoci
Sveti Kristofor i Nevis
Vatikanska država

Za koliko ste od njih culi?
02.03.2025 | 13:08
Točno je. Službeno ime Tajvana je "Republic of China" (imam u staroj putovnici njihovu vizu), a službeno ime Kine je "People's Republic of China" (narodna, jel'... republika Kina). Obje vlasti deklariraju samo jednu Kinu, jedinstvenu, koja obuhvaća sav teritorij kojim de facto upravlja vlast NR Kine i sav teritorij kojim de facto upravlja vlast Republike Kine (to jest Tajvana).

Dakle, tajvanska vlast NIKAD NIJE deklarirala svoju neovisnost, oni i dalje službeno tvrde kako oni predstavljaju legitimnu vlast cijele Kine, a komunistička partija je uzurpator koji ih je natjerao u izgon. Ali oni na Tajvanu su, kako sami za sebe kažu, legitimna kineska vlada u izbjeglištvu. I obratno, vlast NR Kine oduvijek tvrdi da je Tajvan i okolni manji otoci odmetnička provincija koja legitimno pripada Kini samo ih oni ne žele istjerati oružjem jer ne žele naškoditi narodu koji je tamo potlačen pod kapitalističkom vlašću.

Tih 13 država koje službeno priznaju Tajvan zapravo priznaju tajvansku vlast kao legitimnu kinesku vlast, a ne onu koja de fact upravlja Kinom i koja je priznata kao predstavnik Kine u UN-u.

Da, dakle, tajvanska vlast nije nikad primljena u UN jer nikad nisu deklarirali neovisnost niti tražili da ih se primi u UN.
02.03.2025 | 14:30
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Meni je najbolji pokazatelj tvoje odbijanje gole činjenice da su Musk i Bannon napravili Hitler salute. Toliko si zabrazdio da si postao beznadežan slučaj.

Hahaha! Zabavi se danas tako da cijeli dan gledaš galeriju sjajnih memeova (neki animirani su urnebes) na ovu temu i u kojoj gotovo da nema političara ili druge važne osobe koja nema takvu fotografiju zamrznutu u jednom frameu. Znači čak i njegovi žestoki kritičari se slažu da je to glupost i da to nije bio nikakav nacistički pozdrav, ali evo, Igor misli da jest i da je Elon Musk zapravo ludi nacistički vođa koji istovremeno voli Židove! Ovako nešto blesavo zaista diskvalificira suvisle razgovore s tobom!

Da... IgorDu još samo fali da je spomenuo biolabove i iskorjenjivanje nacizma iz zemlje u kojoj je predsjednik Židov i to je to.
Ma, Davore, pusti... Takvi sami sebe diskvalificiraju od suvislih razgovora.
02.03.2025 | 14:31
jura22 kaže:
Tajvan nije drzava vec dio Kine, zato i nema priznanje vise drzava. Ipak ih je 13 izgleda.
Maršalski Otoci
Nauru
Palau
Tuvalu
Haiti
Sveta Lucija
Gvajana
Sveta Toma i Princip
Niger
Malavi
Zelenortski Otoci
Sveti Kristofor i Nevis
Vatikanska država

Za koliko ste od njih culi?

Za sve?
02.03.2025 | 14:38
Ja isto mogu lagati ali mi nije namjera.
Marginalne drzave (osim mozda Vatikana).
02.03.2025 | 15:07
dpasaric kaže:
Hahaha! Zabavi se danas tako da cijeli dan gledaš galeriju sjajnih memeova (neki animirani su urnebes) na ovu temu ...

Znači, to je razlog zašto te jučer nije bilo?

dpasaric kaže:
i u kojoj gotovo da nema političara ili druge važne osobe koja nema takvu fotografiju zamrznutu u jednom frameu.

Musk ima malo više frameova, stručni naziv je video ili film.

dpasaric kaže:
Znači čak i njegovi žestoki kritičari se slažu da je to glupost i da to nije bio nikakav nacistički pozdrav

Dok se njegovi pristaše hvale kako je bio naci pozdrav. Bannon ga je ponovio na onoj konferenciji, stavio sam cijeli video prije tjedan dva i onda je čak i napomenuo da to radi zato da ne bi ispalo da samo Musk ima hrabrosti. Znači, još se hvale s tim što rade a ti spominješ neke frameove gdje ljudi mašu pa u jednom trenu stvar nalikuje naci pozdravu.

apnews.com/article/musk-gesture-salute-a...73397b104ae645877535

> Musk’s representative in Italy, Andrea Stroppa, published the photo on X with the words: “Roman Empire is back, starting with the Roman salute,” according to the news agency ANSA.

> He later deleted the post, writing that Musk “is autistic,” and was expressing his emotions but denying he was emulating fascism.

Ok, sad te puštam vlastitoj savjesti i gore spomenutim memovima.
02.03.2025 | 15:30
Kod Muska prepoznajete nacizam a kod Ukrajine NE!
02.03.2025 | 16:03
smayoo kaže:

Da, dakle, tajvanska vlast nije nikad primljena u UN jer nikad nisu deklarirali neovisnost niti tražili da ih se primi u UN.

mislim da moram da te ispravim, jer tajvan je negde do 1972. ili '73. bio u un, a kina jos uvek nije bila. nakon nixonove posete kini i susreta sa mao ce tungom (sve je to organizovao u velikoj tajnosti kisindzer), u sklopu vecih geopolitickih igara - da se kina odmakne od sssr, kina je primljena u un i u savet bezbednosti, a tajvan je izbacen. sto nista posebno nije promenilo u odnosu usa-tajvan, prodaju im naoruzanje, odrzavaju zajednicke vojne vezbe, kapital je i dalje prisutan, centar svetske mikroelektronike i sve vaznije fabrike za vlsi (ASML - podruznica philips-a, u kojoj bitan paket akcija i bitne patente drze americke firme) su tamo. tako da to koliko ih zemalja priznaje je irelevantno. eto recimo HR ih ne priznaje ali je Smayoo putovao tamo.

kolega jura22 mi nije odgovorio na moje pitanje, moguce da nisam bio jasan pa cu ponoviti - 'reci mi gde bi ti onda pre ziveo - severna koreja ili tajvan?' - eventualno mozemo dodati i kina. nevezano za broj zemalja koje ih priznaju.
02.03.2025 | 16:07
U hrvatskoj nije bilo nacizma za vrijeme rata? Gdje si ti bio kad to nisi vidio? Kad je rat (i predratno stanje) onda se svašta dešava i "dozvoljava", od ratnih profitera, do smaknuća u gluho doba noći, do naci pozdrava u javnosti, do vojnih postrojbi koji "koketiraju" sa nacizmom i ustaštvom.
Ništa takvog, predratnog ili ratnog, nema u americi a svejedno hodaju po gradskim centrima noseći nacistička obilježja i uniforme. I onda mašu rukama u stilu fuhrera, koje nije "izvađeno iz konteksta" već je napravljeno NAMJERNO jer znaju da ih štiti njihov kralj, car, dikator trump.
Jura22, ne znam što ti želiš, opravdati nacistički pozdrav u americi? reći da se to nije desilo?
Sad ćeš reći "ali ukrajina". A rusija? Tko tu koga proziva za nacizam?
  • Air
  • Korisnik
  • 75
02.03.2025 | 16:11
Fakat mi vas je dosta sa tim nacizmom.

Kao mala djeca ste!

Nacizma ima skoro u svakoj zemlji gdje ima ekstremnih desničara.
Kod nas "ustaše" simpatiziraju / koketiraju sa nacizmom i često koriste njihove simbole.

O bolesti takvog pristupa ne bih sada.

Nacizma ima i u Rusiji, Americi i Njemačkoj pa što sada?

Tko će koga napasti radi nacizma i bit "u pravu"?
02.03.2025 | 16:28
jura22 kaže:
Baš si jadan.
Ja nisam pojma imao što je to "boomer", pa sam guglao i shvatio da niti ti nemaš pojma.
Nadam se da Će Trump brzo prićepidi Zelenskog i da se sukob okonča.

Neću komentirati tvoje tipkanje, izbrisao sam taj uvod.

Evo link samo za tebe i Davora i sve fanove Trumpa, da, naravno, opet nećete pogledati 12 min video jer je to msm medij, koji samo podriva, ništa korisno. ali mershi od 20+ min je u redu tražiti od nas da pogledamo kako bi shvatili da smo zadrti i ispranog mozga.
ovo što se tu spominje ne treba nikakva diploma fakulteta, jasno je i malom djetetu što je na djelu u americi. "Dobre vijesti za nekoga, zar ne?"
youtu.be/Zn9BTALjtLY
02.03.2025 | 16:37
dpasaric kaže:
da je Elon Musk zapravo ludi nacistički vođa koji istovremeno voli Židove!

Slon je definitivno na nekim drogama koje ga čine ludim a možda ga i silno bogatstvo čini odcijepljenim od realnosti pa ni ne zna kako se više ponašati kao normalan multimilijarder. Zašto Bezos, Zucker, Gates nemaju takve izljeve gluposti i ponašanje poput budale?
Kako bi se reklo, odlepio je totalno.. Tako da je sasvim moguće da voli židove i da ih želi protjerati (ili što je suprotno od voliti) jer njemu mozak nije "premrežen" kao normalnim ljudima i pa je kod njega sve moguće a opravdati se može jer ima brdo novaca.
Definitivno lik nije svoj.
02.03.2025 | 18:06
Meni samo nije jasno kako ta famozna i svemoćna "Deep State" nije još riješila Trumpa, ako im toliko radi protiv njihovih interesa
02.03.2025 | 20:46
Ender kaže:
znaci ti podrzavas (indirektno si odgovorio tako) taj trampov pragmatizam da se palestinci isele/rasele, i da se tu naprave hoteli, znaci da parafraziram deo iz knjige 'kvaka 22' - 'sto je dobro za Milo&Milo kompaniju, dobro je i za ameriku'.

Ne, ne podržavam. No, ako se mora birati između toga da Izrael dovrši genocid, razori sve i pobije sve Palestince kako bi proširio svoju apartheid državu, a ide im odlično, a i to smo znali unaprijed - jer je bilo jasno da nitko na zapadu ne smije reagirati, što je jasno pokazalo licemjerje EU političara, e onda bi takvo Trumpovo rješenje, kolikogod bilo nakaradno, ipak bilo bolje nego da se taj narod potpuno istrijebi.
02.03.2025 | 21:19
Air kaže:
Fakat mi vas je dosta sa tim nacizmom.

Kao mala djeca ste!

Nacizma ima skoro u svakoj zemlji gdje ima ekstremnih desničara.
Kod nas "ustaše" simpatiziraju / koketiraju sa nacizmom i često koriste njihove simbole.

O bolesti takvog pristupa ne bih sada.

Nacizma ima i u Rusiji, Americi i Njemačkoj pa što sada?

Tko će koga napasti radi nacizma i bit "u pravu"?

Fulao si “ceo fudbal”.
Tocno, ima nacizna svugdje ali nisu legalni. Vlast ih ne podrzava.
U Ukrajini je drugacije, tamo podrzavaju nacizam.
02.03.2025 | 23:04
dpasaric kaže:
Ender kaže:
znaci ti podrzavas (indirektno si odgovorio tako) taj trampov pragmatizam da se palestinci isele/rasele, i da se tu naprave hoteli, znaci da parafraziram deo iz knjige 'kvaka 22' - 'sto je dobro za Milo&Milo kompaniju, dobro je i za ameriku'.

Ne, ne podržavam. No, ako se mora birati između toga da Izrael dovrši genocid, razori sve i pobije sve Palestince kako bi proširio svoju apartheid državu, a ide im odlično, a i to smo znali unaprijed - jer je bilo jasno da nitko na zapadu ne smije reagirati, što je jasno pokazalo licemjerje EU političara, e onda bi takvo Trumpovo rješenje, kolikogod bilo nakaradno, ipak bilo bolje nego da se taj narod potpuno istrijebi.

reci mi da se salis - mada u takvoj situaciji sala nije prikladna.
prvo, nikad se ne moze istrebiti citav jedan narod kao sto ti kazes - '...razori sve i pobije sve Palestince...'. u WW2 su nacisti pobili oko 7 miliona jevreja ali ih nisu istrebili, a priznaces bili su efikasniji od izraelaca u ovom slucaju. za godinu i 5 meseci izraelci su eliminisali nesto oko 50.000 palestinaca (zvanican podatak), znaci za ukupno njih 2 miliona u gazi bi im trebalo 40 god. da li ti stvarno mislis da je to ostvarivo i da ce se to zaista desiti?
i zaista verujes da je to dobra ideja da ih se raseli - gde? u egipat i jordan? koji ionako imaju dosta svoje sirotinje. u saudijsku ih nece primiti, sigurno.
ali tu je rivijera, moze se napraviti dosta hotela... to ce naravno obezbedjivati americka vojska, koja ce uskoro postati trampova privatna vojska.
02.03.2025 | 23:11
vracam se na kubu, ja bih trampu predlozio da oslobodi porobljeni i zatoceni narod na tom ostrvu od komunisticke vlasti, lepo dodje us-navy i zavrsi posao, i onda krene sa svojim biznisom, eto i posla za taj siromasni narod. i svi su na dobitku.
sta mislis na tu ideju?
ja ocekujem od trampa u narednom periodu svakojaka iznenadjenja.
02.03.2025 | 23:54
jura22 kaže:
Ja isto mogu lagati ali mi nije namjera.
Marginalne drzave (osim mozda Vatikana).

Čemu lagati? Il si čuo il nisi čuo. Il znaš il ne znaš.
Koliko god da su to "marginalne" države, ako se ne varam, sve su starije od današnje Hrvatske.
Koliko god da smo nebitni u svjetskom poretku, svejedno mislim da nas ne treba baš toliko omalovažavati.
03.03.2025 | 00:39
Starije od Hrvatske koja povijest vuce iz 7. stoljeca.
Hrvatska je bila tu ovakva ili onakva ali se nIje nikud micala.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 35 minuta
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, drpongrac23, EJc, jura22, robee, tino1, Anonimci (252)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO