Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

• Air
  • Korisnik
  • 77
07.03.2025 | 11:37
dpasaric kaže:

....

Sve drugo su isprazne filozofije.

Isto kao i ovaj i mnogi drugi tvoji tekstovi na temu Ukrajine.
07.03.2025 | 13:40
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Europa ujedinjena kao nikad! Samo mali Gnom iz Mađarske se koprči. A i njemu će doći kraj.

Čini se da je Orban, za razliku od tebe, ipak igrao Starcraft, pa su mu stvari jasnije!

Gameplay koji ti podržavaš vodi u potpunu propast Europe jer bi nastavio financiranje rata koji je u startu bio izgubljen (kao što sam vam lijepo rekao, ali niste slušali). I to financiranje jedne non-EU i non-NATO zemlje, korumpirane do kraja. Sreća da je Trump stao na kraj kaosu prošlog postava i zavrnuo tu pipu, pa će mnogo toga stati kada nestane njihovih dolara.

A cijelu tu retardiranu šprehu prodaje WEF sa svojim pohlepnim interesima putem neizabrane, namještene, korumpirane i lažljive Von Der Leyen, koja radi u interesu tih elita, a ne naroda koji žive u EU. A isprika koji imaju je: "Moramo jer Putin želi obnovu SSSR-a, nikad većeg, i gazit će sve pred sobom!", a prije par dana je govorila iz one velike EU dvorane kako Ukrajina samo što nije dotukla Rusiju koja je pred ekonomskim kolapsom od naših sankcija dok "Rusi vade čipove iz veš mašina da bi uopće sklepali nešto za napad!" Pa koliko moraš biti ovca za popušiti takvu propagandu?

No, stvar se sada svodi na jedno, a to je Trump genijalno rekao u facu Zelenskom:

"Ti više nemaš karata! Ne možeš mobilizirati vojsku i tu je kraj!"

A da vidimo sve ove hrabre rusofobe ovdje na forumu, neka dignu ruku oni koji bi išli boriti se u Ukrajnu?

Nula? Čak niti ovi najtvrdokorniji jaki su samo na riječima.

Ok, ako ste osobno kukavice (rekao bih nešto drugo), onda i recite vi, koji imate sinove, a ne kćeri, koliko vas bi poslalo sinove u Ukrajinu?

Moje mogu uzeti, ali samo preko mene mrtvoga. A vjerujem da tako razmišlja i većina Europljana.

A to vam je to, svodi vam se na tu kartu, a ona je poznata od samog početka - i to ne iz "ruske propagande", nego iz objavljenih analiza američke vojske - koje ovdje niste željeli čitati nego ste samo ponavljali MSM propagandu s nula kritičkog razmišljanja.

Na ovaj moj komentar možete odgovoriti samo brojkom! Brojkom koliko muškaraca iz vaše obitelji je spremo otići u Ukrajnu!

Fakt je, da i Musk nije izabran! Fakt je da je on najelitniji iz te elite!

Fak je da moj sin sam izjavio da je spreman braniti i Europu u kojoj živi i to dobro, ako trebalo i ja bih. Jer to je naš dom i ne damo ga.

Fakt je, da svako ko je gledao njihove igrokaze i sve što se događa, shvatio da imperijalistički žele podijeliti Europu između sebe. To će, vjeruj mi biti malo teže.

Fakt je da taj bolesnik stavlja Europu u isti koš ko i Demokrate a oni su mu rak rana, jer su ga ujeli za sujetu (to je u ostalom i jedini socijalni osjećaj (ili kod njega bolje Instinkt) koji taj retard ima.

Fakt je da ni Trump a ni Musk nemaju 3 čiste u glavi.

Fakt je, da je on sjeo Zelenskog i nakalemio ga ko malo dijete. Sve je bilo unaprijed režirano. Ono govno od novinara je počelo incident a oni nastavili unaprijed dogovorenim dijalogom.

Fakt je, da je popušio jer gubi sve saveznike! Osim, normalno šefa svih elita i malog kurčatog gnoma iz Mađarske.

Fakt je, da će Amerika to osjetiti i to brzo. Već sad velike logističke kompanije izjavljuju da kontaktiraju nerado s USA jer ne znaju da li mu je Melanija dala, jer ako nije bit će sranja.

Epohalno jedinstvo na starom Kontinentu! A ti Brate razguli ili u Trumpa ili Putina, tamo ćeš imati više razumijevanja za tvoj jebeni star kraft ili kako se ta vrsta biljara zove.

A o propasti Europe? Ne sekiraj se, ni ti a ni ovi Luđaci kojim vjeruješ.
07.03.2025 | 15:57
Trebat će nam više od 800 milijardi, krenuo je na RHM. RHM izgubio 5,8% u zadnjih 8 sati!
Vidjet ćemo sutra ujutro kad mu Kinezi roknu i uzmu to sve. Pitam se samo koliko mu treba da ga razapnu na rogove Bika na Wall Street-u.
Edit: youtube.com/shorts/myS-d8vB0no?si=d2ZISJSRXIGn8t9G
07.03.2025 | 17:38
Yonkis kaže:

IMG_8420.jpeg

t8tr083tc9ne1.jpeg
07.03.2025 | 17:55
Realno, Ukrajina nam u Domovinskom ratu nije gotovo ništa pomogla. Čak je odbila prodavati oružje.
Nisam siguran da li su stali braniti pravoslavlje ili je bilo nešto drugo u igri.
Za razliku od njih, mi smo daleko više pomogli njima (o nekim tračevim ne bi).
07.03.2025 | 18:01
uz rizik da me neko zamrzi ili da tema ode na drugu stranu - sad mi je nesto jasnije zasto ovde neki drze stranu rusiji i putinu, a protiv ukrajine.
u vasem domovinskom ratu rusi su vam isporucili neko oruzje (ukljucujuci i s-300 cini mi se), a ukrajina - nista.
a mi srbi i dalje se zaklinjemo u ruse, a oni nama nista + glasali u un da nam se uvedu sankcije.
07.03.2025 | 18:32
Nema nikakvih razloga da te netko ovdje zamrzi zbog toga što si rekao.

Ne znam da li su nam, i što od oružja Rusi isporučili u domovinskom ratu, ali znam da su, kao "plavi šljemovi" (UN snage na okupiranim područjima) bili naklonjeni pobunjenim Srbima).

Sustav S-300 je došao, tko zna iz kojih izvora, nabavljen od krijumčara oružja, i radilo se samo o djelomičnom (dakle, neupotrebljivom) sustavu, koji je nabavljen isključi kao propagandni materijal, za potrebe mimohoda organiziranog neposredno prije Oluje. BTW Do danas traje sudski postupak pokrenut zbog neplaćanja, dok država tvrdi da je sustav plaćen, a ne zna se pouzdano ni gdje je završio (onaj, stvarno nabavljeni pokretni "silos" iz kojeg se raketa ispaljuje.

Inače, nije mi jasno zbog čega bi mi trebali uvjetovati svoju pomoć Ukrajini, time da li oni jesu ili nisu pomogli nama. Ako Rusi uspješno pregaze Ukrajinu, jedno je sigurno, tu stati neće, a mi, pomažući Ukrajini, zapravo pomažemo tome da "sutra" (za 10, 20 ili 50 godina) mi ne budemo ti koji se moramo boriti sa Rusijom.
07.03.2025 | 20:00
direktno.hr/direkt/miljavac-za-direktno-...biti-oprezan-292154/

General Miljavac:

"Ne smijemo zaboraviti da smo za vrijeme Domovinskog rata, kada je bilo sve pod embargom, mi puno stvari dobili, odnosno kupili iz Ukrajine jer nam nitko drugi skoro nije htio što nam je trebalo. Od zrakoplova, do borbenih helikoptera, oružje i municiju da ne spominjem, tako da s jedne strane imamo zapravo obavezu nekakvu prema Ukrajini, ali ponavljam, treba biti oprezan jer se ne može znati kako će to sve dalje eskalirati".

A kakve to veze uopće ima, Ukrajina tada je bila pod utjecajem Rusije, u rasulu i koja god da je bila politika te države oružje je curilo van na sve strane. Ko da niste gledali Nicolasa Cagea.
  • kupus
  • Posjetitelj
07.03.2025 | 22:50
kupus kaže:
Nastavno na moje prošle postove, u petak će da raste bitcoin. će da bude para.

www.tradingview.com/news/the_block:2c8e1...ward-lutnick-report/

Nije ispalo baš kako sam očekivao. Trump je jučer potpisao zakon kojim dozvoljava da crypto, zapljenjen u raznim policijskim akcijama, postane dio federal reservea.

Očekivao se aktivan ulazak u tržište s vlastitim sredstvima, pa je ova vijest pomalo došla kao razočaranje. Današnja konferencija je gubitak vremena, ništa novo naspram ovog jučer.

Tržište je reagiralo negativno, cijena se trenutno vrti oko 86,5k.
07.03.2025 | 22:53
…i što smo naučili?
  • kupus
  • Posjetitelj
07.03.2025 | 23:04
Treba instalirat i ekspanzije za Starcraft, ne možeš samo s ovom osnovnom verzijom.

Sad ozbiljno, puno se očekivalo od Trumpa po tom pitanju, zasad ne delivera. Hoće li u budućnosti, čini mi se da neće.
07.03.2025 | 23:06
Yonkis kaže:
…i što smo naučili?

Da Trump ima doma pikado tablu. Na njoj su polja Ukrajina, Meksiko, Kanada, EU, bitcoin, NATO, nafta, radna mjesta, porezi itd.

Ima dvije strelice, crvenu i zelenu. Minus i plus. Onda ih baci na tu tablu i odmah objavljuje na mrežama, nešto pozitivno i nešto negativno vezano uz polja u koja su se zapiknule strelice. Ovu crvenu strelicu kao da baca više puta dnevno a zelenu jednom ili nijednom.
07.03.2025 | 23:30
nesto mi pada na pamet u vezi njogovog obracanja u kongresu pre par dana, da se u startu ogradim, nisam pratio svu njegovu pricu, nesto sam procitao sa nekih izvora relevantnih (za mene, naravno za nekog je to MSM propaganda).
dakle, najduze obracanje jednog predsednika kako ljudi rekose, gde je vise bilo price o tome sta je on postigao. znaci posle mesec ipo dana on drzi takve govore, a obicaj je da se neka vlada obraca nakon prvih 100 dana na vlasti.
treba li jos neki dokaz o necijoj narcisoidnosti?
dalje, sta je on zaista konkretno postigao za ovih mesec ipo dana? osim sto je napravio takav haos pa sad ne zna ni gde ce ni sta ce. uvodi carine pa ih stavlja na stand-by. mirotvorac koji resava svetske problem uz vrlo 'diplomatske' poruke palestincima da ce ih pobiti i da im sledi pakao. uz pomoc maska ce uskoro ukinuti i obrazovanje (kao sto hoce da ukine federalnu upravu za obrazovanje kako sam skoro procitao), sta je sledece gde se trose a ne zaradjuju pare - zdravstvo mozda? aha, hoce da ukine mnoga radna mesta u nekoj upravi za ratne i vojne veterane i invalide, u zemlji gde su vojska i vojnici postovani, i gde ima dosta ratnih i vojnih invalida koji su se zrtvovali za tu zemlju dok je on mlatio i trosio pare. jos se secam jedne njegove izjave da je u vreme kad su njegovi vrsnjaci krvarili i ratovali u vijetnamu, on siroma' kuci zaradio triper i da mu je bilo tesko i da je to za njega bio licni vijetnam.
o cemu tj o kome mi pricamo, i nemoj vise da mi neko njega pominje u nekom pozitivnom kontekstu. jedna sebicna, pokvarena, narcisoidna osoba, za koju je dzordz bus mladji kao kenedi ili ruzvelt. a svojevremeno smo mislili da od busa mladjeg gluplji i nesposobniji ne moze biti na tom mestu.
08.03.2025 | 03:24
Ender kaže:
uz rizik da me neko zamrzi ili da tema ode na drugu stranu - sad mi je nesto jasnije zasto ovde neki drze stranu rusiji i putinu, a protiv ukrajine.
u vasem domovinskom ratu rusi su vam isporucili neko oruzje (ukljucujuci i s-300 cini mi se), a ukrajina - nista.
a mi srbi i dalje se zaklinjemo u ruse, a oni nama nista + glasali u un da nam se uvedu sankcije.

Mislim da današnje držanje strane Rusiji od nekih ljudi u HR nema veze sa Domovinskim ratom već sa intenzivnom i dugogodišnjom ruskom propagandom. Do napada na Ukrajinu i ja sam poštivao Putlera kao političara. Njegovi govori su bili tako dobri da sam mislio kako bi se svaki svjetski političar trebao ugledati u njega. Međutim, u zadnjih par godina pokazuje samo sirovo, okrutno, diktatorsko lice koje je cijelo vrijeme skrivao iza lukave manipulacije.
Za vrijeme Domovinskog rata sam više gledao na to što radi Zapad nego na Istok. Mislim da smo ovdje svi skupa najviše gledali gdje smo napadnuti i gdje se branimo. Vanjska politika je običnim ljudima bila manje bitna od kuće koju treba obraniti. Daj pištolj, daj lopatu, daj kamen...
U ono doba, JNA je glasila kao 4. najveća svjetska vojna sila. Barem se tako pričalo u narodu. Realno, Hrvatska je po odnosu snaga u vojnoj sili trebala biti pregažena u vrlo kratkom roku. Ne znam kako je to ispalo toliko naopako za Miloševića i njegovu politiku ekspanzionizma. Definitivno je unazadio program stvaranja Velike Srbije.
"Jaka veza" Srbije i Rusije je opet vezana za dugodošnju propagandu Putina i Vučića. Vjerujem da bi nam svima bilo lakše kad bi se Srbija jednostrano orijentirala prema integraciji u Europu. Pretpostavljam da je ubojstvo Đinđića uvelike odmaknulo Srbiju od takvih težnji.
Sad, što god da se događa u svijetu po geostrateškom pitanju, svi skupa smo opet u velikom kazanu kojeg miješaju neki ljudi kojima ne znamo ni ime i ni prezime. Bog nam budi na pomoći.
08.03.2025 | 08:52
Rusija tada i Rusija danas nemaju nikakve veze, Ukrajina danas i Ukrajina tada također nemaju nikakve veze. Na žalost, ni Amerika danas nema nikakve veze s Amerikom tada (a niti s Amerikom od prije 2 mjeseca).

Ali ako stvari tako stoje, Rusija nam je pomagala a Ukrajina nije, kad jednog dana Srbija napadne Ukrajinu mi Ukrajini nećemo pomagati a kad Srbija napadne Rusiju, mi bismo Rusiji trebali pomagati.

08.03.2025 | 10:04
jura22 kaže:
Realno, Ukrajina nam u Domovinskom ratu nije gotovo ništa pomogla. Čak je odbila prodavati oružje.
Nisam siguran da li su stali braniti pravoslavlje ili je bilo nešto drugo u igri.
Za razliku od njih, mi smo daleko više pomogli njima (o nekim tračevim ne bi).

Tako je. A zamisli tek da spomenemo, sada nekima neugodnu činjenicu, od koga smo na kraju nabavili dobar dio oružja za Domovinski rat...
08.03.2025 | 10:13
kupus kaže:
Treba instalirat i ekspanzije za Starcraft, ne možeš samo s ovom osnovnom verzijom.

Konačno jedna pametna jer nemate doticaja s logikom vojnih taktika i strategija, a Starcraft je kao osnovnoškolska čitanka, abeceda toga, a vi niste niti to prošli!

I onda smo ovdje mogli čitati prozivanje mene kada sam vam jasno i na vrijeme rekao kako će završiti idiotski potez upada u zonu Kurska. Svaki igrač Starcrafta je to odmah prepoznao.

No, vi morate pričekati ovakve naslove na MSM portalima da biste povjerovali:

"Ukrajincima prijeti katastrofa u Kursku. Tisuće vojnika gotovo potpuno odsječene!"

"Situacija za Ukrajinu je veoma loša"

"Povlačenje bi značilo opasan pothvat"

Ono, dobro jutro!

Takav potez je u Starcraftu totalno rizično blefiranje i zna se kako završava.
08.03.2025 | 10:46
tino1 kaže:
Fak je da moj sin sam izjavio da je spreman braniti i Europu u kojoj živi i to dobro, ako trebalo i ja bih. Jer to je naš dom i ne damo ga.

Evo, kapa dolje Tino! Ti barem stojiš iza svojih riječi ovdje! Ne mislim da si u pravu, ali imaš moj naklon što si spreman dati život sebe i sina za tu ideju u koju, ja bih rekao naivno, vjeruješ da je ispravna i prava istina!

Znači imamo 2 vojnika s tvoje strane. Koliko je još takvih spremnih da odu u rov do konačne pobjede i bacanja Rusije na koljena?

I usputno, jedno teoretsko pitanje, da se Rusiju zaista dovede pred pad na koljena, što mislite da ne bi povukli nuklearnu kartu da se obrane? Ja vjerujem da bi.
08.03.2025 | 11:00
Air kaže:
dpasaric kaže:

Jesi li spreman otići u rov u Ukrajinu? Imaš li sinova, bi li poslao i njih? Odgovori, nije valjda sramota to reći!

Evo, Tino bi išao zajedno sa sinom!
08.03.2025 | 11:10
Mene zanima samo jedna stvar (ne da mi se više prepričavati više-manje jedno te isto): odakle ideja, da će Rusi krenuti prema zapadu i da imaju apetite po zemljama EU. E, da mi neko to objasni na nekakav vjerodostojan način.
  • Air
  • Korisnik
  • 77
08.03.2025 | 11:28
dpasaric kaže:
Air kaže:
dpasaric kaže:

Jesi li spreman otići u rov u Ukrajinu? Imaš li sinova, bi li poslao i njih? Odgovori, nije valjda sramota to reći!!

Ako tebe nije sramota ne odgovoriti na desetke pitanja koja su ti članovi Jabučnjaka postavili i desetke te puta prozvali za takvo nekulturno ponašanje, što bi mene bilo sramota ne odgovoriti na tvoje jedno pitanje?

...iako sam već dva tri puta napisao odgovor na ovo tvoje pitanje.
08.03.2025 | 11:36
Opet demagogija.
Imao je Dostojevski pravo.
“Tolerancija će doći do takve razine, da će inteligentnim ljudima biti zabranjeno njihovo mišljenje, kako ne bi uvrijedili imbecile.”
  • Air
  • Korisnik
  • 77
08.03.2025 | 12:06
accom kaže:
Mene zanima samo jedna stvar (ne da mi se više prepričavati više-manje jedno te isto): odakle ideja, da će Rusi krenuti prema zapadu i da imaju apetite po zemljama EU. E, da mi neko to objasni na nekakav vjerodostojan način.

Od kada se dokazalo da je Rusija tigar od papira (prije godinu dvije je to postalo jasno) ovo je medijski spin kako bi se stvorilo strah u općem društvenom mišljenju kako bi se progurala opravdanja za naoružavanje cijele Europe.
Rusi nemaju snagu niti pamet osvojiti Ukrajinu, a kamoli da napadnu u isto vrijeme još jednu državu.

Ovo ne znači da je situacija takva da se ne treba naoružati i da Rusija nema osvajačke interese stvaranja svog Carstva. Logično je da će Rusija u nadolazećim godinama naučiti ispraviti svoje vojne nedostatke i da će postati ekstremno opasna za sve jer neće promijeniti svoje osvajačke interese - jer samo tako se stvara i dokazuje veličina nekog Carstva (nemaju tehnologiju i pamet kao Kinezi pa im ostaje čista sila kao jedini "argument").

EDIT:
Pored ovoga imamo nova Svjetska previranja u kojima Kina i SAD kako Svjetski moćnici žele povećati i učvrstiti svoju moć - a put za to je raskomadati Europu - svoje jedino tržište (neće "napasti" Afriku jer ona nije tržište za njihove proizvode). Europa je već na koljenima jer je prije više desetak godina iselila svoju pamet i proizvodnju u Kinu, nema nafte niti plina na osnovu kojeg bi živjela bez rada, a nema niti više pameti jer je vrh Svjetske stručnosti u Kini i SAD-u - tamo gdje je najveći kapital.

Priča oko nukleranog oružja je čisti spin za malu djecu.
Nikom se ne umire pa tako niti njima, pogotvo kada znaju da nisu ugroženi od nikog - jer nitko ih neće napasti zbog oružja odvaraćanja - nuklerki.

Ne umire se niti islamskim vođama - nego samo njihovim pijunima koje su indoktrinirali.
Danas gotovo da više nema ideologija nego samo politički, vojni, gospodarski i poremećeni egositični / narcisoidni interesi pojedinaca i grupa.

Eto evo ja pokušao.
08.03.2025 | 14:43
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Evo, kapa dolje Tino! Ti barem stojiš iza svojih riječi ovdje! Ne mislim da si u pravu, ali imaš moj naklon što si spreman dati život sebe i sina za tu ideju u koju, ja bih rekao naivno, vjeruješ da je ispravna i prava istina!

Znači imamo 2 vojnika s tvoje strane. Koliko je još takvih spremnih da odu u rov do konačne pobjede i bacanja Rusije na koljena?

I usputno, jedno teoretsko pitanje, da se Rusiju zaista dovede pred pad na koljena, što mislite da ne bi povukli nuklearnu kartu da se obrane? Ja vjerujem da bi.

Ja mislim da ne bi! Ako i da, jebiga, bolje kraj s boli nego bol bez kraja!
08.03.2025 | 14:59
Gjuroo kaže:
U ono doba, JNA je glasila kao 4. najveća svjetska vojna sila. Barem se tako pričalo u narodu.

Ne kao 4. svjetska vojna sila, nego kao 3. ili 4. sila u Europi, ali i to je bilo poprilično pretjerivanje, s obzirom da 6 zemalja ima više stanovnika od SFRJ, veće su, i osim jedne (Poljska) su bile tehnološki naprednije i opremljenije.
08.03.2025 | 15:19
accom kaže:

Kažu da su oni koji ne pamte povijest, osuđeni na to da je ponavljaju...

Estonija, Litva, Latvija, Bjelorusija, Ukrajina i Moldavija, bile su dio Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, skraćeno SSSR.

Poljska, Istočni dio Njemačke, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska, bile su dio Waršavskog pakta, formalno neovisne države, ali de facto sve vlade su bile pod izravnim utjecajem SSSR, i svaki pokušaj neposluha kažnjavao se vojnom akcijom od strane Moskve.

Dodaj tu i SFRJ, koja je bila kao, neovisna, i vješto balansirala između Zapada i Istoka, ali je uvijek nastojala održavati prisne odnose sa Moskvom.

Putin se vrlo dobro sjeća te povijesti, ali bi je isto želio ponoviti, jer bi bio upamćen u ruskom narodu kao veliki vladar.

A i europske zemlje su 1939. naivno vjerovale da se Njemačka neće širiti i da će stati nakon što dobije Poljsku... znamo kako je to završilo.
08.03.2025 | 15:23
accom kaže:

Glupost, čista propaganda koja je, što je najluđe, u kontradikciji s onim što su oni sami pričali neposredno prije toga! Samo kulisa za novo drmanje love. Možemo očekivati novi val inflacije kada natiskaju 800 milijardi € da bi ih podijelili sebi samima, tj. vojnim korporacijama koje su im u vlasništvu. I to je to, to je sva filozofija.
08.03.2025 | 15:27
> Glupost, čista propaganda koja je, što je najluđe, u kontradikciji s onim što su oni sami pričali neposredno prije toga!

Pa je, ti valjda misliš da je EU vojna industrija nagovorila Trumpa da natjera EU da ulaže više u obranu pa sad kad su krenuli onda se Trump predomislio?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 47 minuta
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali
  • drlovric: Da bi se ti u svojoj drzavi osjecao sigurno. Skupa sa svojom obitelji.
  • drlovric: Nisi srecom doziivo kako izgleda kada ti nepoznati naoruzani ljudi udju u grad/selo. Inace bi pricao drugacije i borio se za to da ti drzava ima najjacu mogucu vojsku.
  • drlovric: Vatrogasac treba alat za svoj posao. Ako ne ugasi pozar ljudi ginu. Vojnik treba alat za svoj posao. Ako vojnik ne odradi svoj posao, ljudi ginu. Jednostavno je.
  • JOHN: Vatrogasac neće nikoga ubiti brentačom ili recimo bocom kisika
  • JOHN: Pa uvijek je sporna kad je u pitanju ljudski život
  • drlovric: ne znam zasto je nenormalno to ocekivati. Nece ni vatrogasac gasiti pozar bez opreme, ali samo je za vojsku uvijek sporna svaka nabavka. Osim kad te napadnu pa kad radi guza od straha :)
  • drlovric: oni koji su spremni da riskiraju zivot, treba da imaju sve sto bi im u toj borbi pomoglo, da soase drzavu svih nas i ostanu zivi ako je moguce :)
  • drlovric: Ja sam kazem da sutra CG, SR, HU, IT napadne HR, ja bi za 3 dana bio na prvoj crti. Ako sam ja voljan braniti tu drzavu i riskirait svoj zivot, normalno je da ocekujem da ta drzava ima sanitet, ili helikopter da me spasi ako negdje krvarim. Ili da ima topnistvo, avione, obucene vojnike/ljekare/informaticare. A imati sve to je proces koji trazi vrijeme, pare i znanje. Ne treba svi ni da ratuju, ali
  • JOHN: :)
  • Bertone: Ak netko iz SOA-e sad čita Jabučnjak, još bu zaključio da je drlovric švercer oružja :D
  • stefanjos: znam ja kako je drlovric kruha zaradio, i niti jednim postotkom svog tijela mu ne zamjeram na to. to je nazalost ta realnost koju on meni pokusava predociti, i svjestan sam je. samo mi se gadi da smo mi kao ljudi takvi kakvi jesmo.
  • JOHN: Treba se znati braniti, no to nužno ne znači da moraš poginuti. Netko u ratu bude iza monitora, netko na bojištu, ali oboje bi trebali znati koristit obrambena sredstva. Čudne sorte vode države. A ako ćemo tjerat mak na konac….tko ih je u konačnici birao?! Pa na kraju dođemo do one…..svi bi jebali a nebi umočili
  • JOHN: Čim shvatite da je drlovric dobar dio svog kruha zaradio na tematici naoružanja i rata, možda će te ga shvatiti. Malo je iskrivljeno, ali što će te. Slične poveznice možemo tjerati s farmaceutima, modificirane hrane i ostali. Zbog nekih umreš jer te riješio metak, drugi i treći jer te trovao, četvrti jer te lago, peti jer te klikom miša okrao/opleo …….
  • stefanjos: pa jesam evo, nije me sram. mene je sram sto postoje ljudi koji su voljni ici ubijati druge za svoju korist. to je mene sram.
  • drlovric: Svaka ozbiljna drzava mora imati ozbiljnu vojsku. Ne mozes tu cinjenicu ignorirati. Osim ako nisi lik sa vjecitom pricom "koliko smo vrtica mogli napraviti za te pare?" :) Takvi prvi bjeze u slucaju rata...
  • drlovric: @stefanjos: Ti se onda uzdaj da ce misice uspjeti da se izbore za mir u svijetu :) Sta drugo da ti kazem. I kada ti neko tko zna koristiti oruzje dodje da ti nametne svoju volju, ti mu lijepo umilim tonom objasni da to nije lijepo i da je glupo koristiti oruzje :)
  • Tito: pardon, jebo ih oruzje
  • Tito: @stefanjos - baš tako, jebo vas oružje.
  • stefanjos: drlovric i zasto je to lose, ova civilizacija je usitinu tako nakaradna ako je nije cilj oruzje u potpunosti izbrisati kao izum, a tebi je bed sto netko ne zna ocistiti pusku. koga boli, evo da budem prost i trpiti cu ban, kurac za puske i gluposti. moramo se sto prije udaljiti od tog midnseta da je ikakvo ubijanje potrebno
  • smayoo: Evo, razumijemo se. Moj je sin, nažalost, taman u dobi da ga pozovu da pogine. :(
  • drpongrac23: Imam sina, 8 godina mu je, kao i svaki roditelj, za njega želim najbolje, a u ratove neće ići dok sam ja živ.
  • smayoo: Kladim se da nemaš sina. :/
  • drlovric: Kukala nam majka sa danasnjim sinovima, ako bi se sutra zaratilo pa nas oni budu branili :) 95% mladica danas ne zna pusku ocistiti ni rasklopiti, nije nikada ispalilo niti jedan metak, ne moze uraditi 10 sklekova niti trcati par stotina metara. Sustavni je reset potreban i povratak vojnog roka, da bi se imali cemu nadati u buducnosti.
  • smayoo: Od tebe neće nitko to ni tražiti. A od tvog sina (ako ga imaš)? :(

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO