Je li uopće stvar u elektranama? Par štapova dobro postavljenog dinamita će srušiti i veliki dalekovod, koliko ih može biti za jedan grad poput Kijeva? To je gotovo neobranjivo, ako ih žele uništiti, sigurno to mogu, zar ne?
Ne baš. NATO je u Srbiji bacao grafitne bombe da bi izazvao trajan i teško otklonjiv kratki spoj na dalekovodima, i za to otkloniti je trebalo oko tjedan dana.
Minirati jedan dalekovodni stup ne znači bogzna što. U ratnim uvjetima takav se problem sanira za 2-3 dana, a popravi za 2 tjedna.
Trafostanice. Grafitna prašina uđe u sve najsitnije spojeve i napravi kratki spoj, transformator postaje neupotrebljiv. Teško se ispire i popravak je dugotrajan.
Da NATO-vi avioni lete uz granicu s Bjelorusijom sam znao, ali ovo mi je nešto novo (od jučer):
Švedska nije članica NATO-a, a po ruti leta ovo je nadzor i mapiranje terena samo za koga? Gripene?
EDIT:
Išao sam sad provjeriti flight-radar i ne da su letjeli jučer,... i sad su tamo (isti avion, skoro identična zona leta). Biti će da su Rusi jako naljutili Šveđane kad su im 2. ožujka sa četiri vojna aviona ušli u zračni prostor.
Pa tako je od uvijek, osim vojnih aviona na FR24 su i vojni i policijski helikopteri, odnosno sve što koristi uobičajene letne visine, oni koji se ne smiju vidjeti lete sa ugašenim transponderima i najčešće jako visoko, iznad zone komercijalnih linija.
Evo jedan maštoviti odgovor na djelovanje Rusije: link
Prag će promijeniti ime ulice u kojoj je rusko veleposlanstvo u 'Ulicu ukrajinskih junaka'
Zamišljam komunikaciju Moskve sa svojim veleposlanstvom u Pragu i kad moraju napisati: "Ulica ukrajinskih junaka" ako hoće da nešto dođe na njihovu adresu.
Prag će promijeniti ime ulice u kojoj je rusko veleposlanstvo u 'Ulicu ukrajinskih junaka'
Zamišljam komunikaciju Moskve sa svojim veleposlanstvom u Pragu i kad moraju napisati: "Ulica ukrajinskih junaka" ako hoće da nešto dođe na njihovu adresu.
Rođenoj strini nije pisao 20 godina, dotle to ide..!
Pa kakve to ima veze?!?!?!?
Pa mrsko mu je da napiše Lenjinovo ime...!
Ne kužim.
Čija strina i kome je mrsko napisati Lenjinovo ime i kakve "oni" imaju veze s mojim upisom?
Ja sam napisao na "Moskvu" misleći na sve koji po službenoj dužnosti moraju napisati adresu ambasade u Pragu.
Nego, evo mene s izvještajem s terena.
Rusija je i službeno izjavila da je 'specijalna vojna operacija' ušla u drugu fazu. Kako sam već pisao, vidi se pomak u borbenim djelovanjima na terenu. Ajmo sa sjevera prema jugu. Ukrajinci su još dodatno odbacili ruske snage od Kijeva na sjever i sjeveroistok. Ona grupa koja je u okruženju sjeverno vodi borbe na život i smrt sa ukrajinskim snagama koje polako, ali čini se nezaustavljivo oslobađaju Irpin i Hostomel. Jake se borbe vode i u području Buče, ali nema nikakve sumnje da je inicijativa na strani Ukrajine. To sve skupa je toliko umanjilo pritisak na Kijev da je gradonačelnik Kličko odlučio da ponovo krenu škole, zasad online.
Posbeno treba promatrati južni dio linije. Sad je najveća borba oko Izumija na čije područje Rusi dovlače snage, vrlo vjerojatno s područja Harkiva, Sumija i Černihiva. Procurio je, naime, novi dokument FSB-a koji objašnjava novi, reducirani cilj Putina: podijeliti Ukrajinu po korejskom obrascu. Taj dio Ukrajine (JI) bi se onda prestavio kao pobjeda i valjan razlog zašto narod mora istrpiti sankcije. Kad smo kod njih, pojavile su se snimke iz Rusije gdje se ljudi tuku oko šećera kojeg nedostaje u dućanima. Jedna žena na cesti je smireno sumirala svu bijedu Rusije: 'Država koja najviše žali zbog odlaska McDonaldsa, tuče se zbog šećera, a ne brine ju gubitak slobode, nema budućnosti.'
Vratimo se na teren. Rusija sad prebacuje naglasak na Donbas, gdje želi okružiti ukrajinske snage i zato je Izum jako bitan, pored Marijupolja koji se i dalje drži i opire. Vjerojatno ste vidjeli javnu ponudu šefa policije koji je ponudio osobnu predaju ruskim snagama, a da one puste djecu iz okruženja. Nije mu nitko odgovorio, nego su nastavili taracanje grada. I to je sve što treba znati o ovoj agresiji. Ono što je najveća ironija svega je da je u Marijupolju otprilike pola stanovništva etnički rusko i ono NE ŽELI biti dio Putinove Rusije. Oni su vidjeli kako izgleda život na područjima koja je Rusija potaknula na pobunu tj. instrumentalizirala i ne žele to za sebe.
Rusi su naglasak prebacili na dalekometna oružja, ali i s tim ima problema. Naime, procjene zapadnih analitičara (koje su vrlo utemeljene; nevjerojatno je što sve možete danas koristiti za promatranje situacije na terenu; recimo NASA ima stranicu za praćenje požara globalno koja prati pojavu toplinskih izboja kao indikatora požara, a svaka eksplozija je oslobađanje topline) govore da je oko 60 posto toga što Rusi ispucavaju neispravno i ne okine. Kad se tome dodaju loši propagandni filmovi Rusa koji vlastita skladišta nemušto prikažu kao osvojenu ukrajinsku opremu (iam i tragikomičnih uradaka gdje se ispucani protuklopni projektili prikazuju kao plije NATO opreme, jer su ih Ukrajinci ostavili negdje, budući da od njih više nema koristi) onda vidite da su topničke granate još iz hladnog rata; preko 35 godina stare. Tako stari barut nema više tražena svojstva pa taj dio ide donekle u obranu Rusa što se tiče preciznosti. Zrno nema u startu potrebnu brzinu, pa je onda teško i održati neku preciznost tj. rasap pogodaka je bitno širi nego bi trebao biti. Kako je nekoliko puta Lovrić naglasio: nagomilana hrpa starog željeza koja je vrlo upitne efikasnosti i nema apsolutno nikakve veze s modernom vojskom (paralele s JNA se nameću same od sebe uz jednu opasku: od našeg je rata prošlo 30 godina pa je gotovo sve ovo što Rusi koriste dodatno ostarilo u međuvremenu).
O RRZ smo već puno puta raspravljali i sad imamo i jedan vrlo zanimljiv intervju iz prve ruke od ukrajinskog pilota MiGa 29. Toplo preporučam da se pročita: coffeeordie.com/ukrainian-mig-29-pilot-interview/
Par naglasaka: letimo nisko i brzo. Obuka je trajala godinama. Da, ono što sam napisao: strah je dobar, kome ga Bog dade. Nakon aneksije Krima 2014. cijela je Ukrajina znala da je samo pitanje dana kad će Rusi doći i pripremali su se.
Kad smo kod dolaska, s govornice Dume se mogu čuti svakakve idiotarije, ali evo, da podsjetim: zastupnik iz Moskve koji se brije već dvije godine i OBA puta se porezao je za govornicom mrtav-hladan izvalio da bi Rusija trebala denacifirati još šest država: Kazahstan, Moldaviju, Poljsku, Litvu, Estoniu i Latviju.
Količina ispiranja mozga, dječji zborovi koji pjevaju u podršku Vođi, a od tekstova se ježi koža na leđima je nevjerojatna. Ovo je redistilirani nacizam/fašizam po najboljoj Reich recepturi i nikakva vrsta relativiziranja to ne može poreći.
Ne kužim.
Čija strina i kome je mrsko napisati Lenjinovo ime i kakve "oni" imaju veze s mojim upisom?
Ja sam napisao na "Moskvu" misleći na sve koji po službenoj dužnosti moraju napisati adresu ambasade u Pragu.
Ne kužim.
Ah vi, mlađarija, koja ne pozna klasike....
A joj!
Odrastao sam na "tim" filmovima.
Ja se ufurao u neku ozbiljnu priču a ti tako.
Sad si me posramio.
Samo da dojavim da je Irpin službeno oslobođen (prema tvrdnjama Ukrajinaca, što još čeka neovisnu potvrdu). Ukrajinci su protjerali Ruse i pročistili grad od okupacijskih snaga. Još uvijek nije dopušten povratak civila svojim kućama, jer se očekuje da će Rusi sad opet početi tući iz daljine.
“Tko ne shvaća da se u Ukrajini trenutno vodi rad za budućnost Europe, taj ne shvaća ništa.” - citat upućenog političara is susjedstva Nenada Čanka u jednom intervjuu kojeg ću priložiti.
Pa nastavlja:
“Putinova priča sa NATO savezom i bliženjem istog na istok odnosno ka zapadnim granicama Rusije je toliko prozirna da bi već samom ilustracijom kako bi aneksija Ukrajine izgledala svakome trebalo biti sve kristalno jasno.”
“U tom bi slučaju”, nastavlja Čanak, “Rusija, koja mrzi graničiti s NATO paktom i moš misliti kako im smeta što bi ih raketa mogla pogoditi za četiri umjesto sadašnjih šest minuta imala još dulju granicu s Poljskom ali i nove granice sa Mađarskom i Slovačkom; redom tri članice NATO saveza?!” - cinično se smije pa predviđa dalje:
“Mislim da do nuklearnog rata neće doći jer smo tada svi mrtvi i pobjednika nema. Putin, koliko god živi poput cara u svome mjehuru odvojeno od realnosti ipak nije toliko naivan. Osim toga, kćer mu živi u Parizu pa bi praktički jedna od nuklearki čije je bacanje započeo on ubrzo sletila i na Pariz. A da želi ubiti vlastitu kćer, toliko lud valjda nije.” - zaključuje pa podsjeća koliko Putin može izgubiti ovim sankcijama i koliko će zapravo oštetiti rusko gospodarstvo: “države EU Rusiji na dnevnoj bazi, ovisno o kretanju cijena prirodnog plina plaćaju između 500 milijuna i milijardu eura za taj energent. DNEVNO… Što mislite da će se desiti kada nestane tih silnih eura ka Rusiji?” - pita Čanak.
Zatim daje vlastita predviđanja oba ishoda ruske agresije na Ukrajinu: “ukoliko u ovome ratu pobijedi Rusija, legitimizirati će se pretenzija jače države na teritorij slabije što nikako nije dobro. Ukoliko pak pobijedi Ukrajina (što im želim od sveg srca); bajka o Putinu koji pliva sibirskim jezerima, tuče se s medvjedima, jaše gol do pasa - ukratko bajka o izuzetno jakom vođi brižno građena dva desetljeća u trenu propada jer ga je snagom volje pobjedio narod države za koju tvrdi da nema povijest i čije stanovnike posprdno naziva malim Rusima”.
Potom podsjeća na moral i stanje u ruskoj vojsci: "Zapovjednik jedne od ruskih tenkovskih divizija pucao si je u glavu kada je shvatio da mu je na svakih deset tenkova tek jedan operativan. To je već sedmi ili osmi visoki časnik ruske vojske koji je izgubio život u ovom besmislenom ratu.”
Pa predviđa dalje: “neki misle da sam Putin eventualni gubitak rata politički neće preživjeti. Po meni, niti zaslužuje." - mršti se...
"A da je EU dokazala da nije samo skupina briselskih birokrata, što sam nekako i sam držao do ovoga rata - dokazali su to u nepuna 24 sata. No, pravo je pitanje zašto?” - retorički pita Čanak pa odmah odgovara:“Pa upravo zato jer se radi o Rusiji."
"Glavni unutarnji podrivači politike EU", objašnjava: "Mađarska, Poljska i Slovačka; i dalje živo pamte stisak ruske čižme" - podsjeća pa nastavlja: "Poljaci se sjećaju Katinske šume, Mađari upada Sovjeta 50-ih, Slovaci iste stvari 60-ih, pa koliko god pljuvali EU ipak im je daleko draže pripadati tamo nego se vratiti pod ruski stisak. A kako je to rekao japanski admiral svome caru Hirohitu za Ameriku nakon što mu je dotični car čestitao na uspješno izvršenom napadu na Pearl Harbour - Nažalost, bojim se da smo ovime samo probudili uspavanog lava”.
“Sada će u vojsku; kao i tada vojno slaba SAD, početi ulagati i EU kao cjelina. Krajnje je vrijeme da taj ekonomski div postane isto i u vojnom smislu pa da se ovakve idiotarije u 21. stoljeću na Starome kontinentu prestanu ponavljati.”
Da je u pravu to smo ovih dana mogli pročitati svi (inicijativa za stvaranje vojske EU) a dokazuje to i potez Grčke star par dana; odlučili su povećati kupovinu Rafalea i naručili još dva nosača aviona od Francuza.
A svima koji “pasu priče o biolabaratorijima i ruskom pravu na ovo ili ono u Ukrajini", Čanak poručuje da "i dalje slobodno drže kako su u pravu".
Na koncu konca, poentira, i danas u Srbiji ima izuzetno puno ljudi koji su i dalje čvrsto uvjereni da su Vukovar srušili - Hrvati.
Za sam kraj moja osobna usporedba - u devet godina sovjetskog rata u Afganistanu poginulo je 15000 vojnika tadašnje Crvene Armije.
Isto toliko je ruskih vojnika poginulo (prema podacima NATO-a, istina) u mjesec dana Putinove invazije na Ukrajinu.
Po kojoj logici se ovo gleda kao uspjeh Rusije ili neuspjeh EU zaista mi nije jasno.
Koga zanima, stvarno zanimljiv razgovor od kojeg nisam očekivao previše iako sam bio svjestan da je Čanak hodajuća enciklopedija.
Ja sam izvukao samo neke djelove:
Još sam jednu jako zanimljivu stvar zaboravio dodati.
Čanak drži da je Putinovo zvanje Kine u pomoć "dogovor sa đavolom".
Podsjeća da su Kinezi još u prošlom stoljeću imali plan naseliti Sibir sa 100 milijuna svojih ljudi.
"Tko bi mogao ratovati protiv tolikog broja ljudi i kako nakon ovog debakla?" - zapitao se.
Eto.
Još samo to.
Kinezi igraju svoju igru i dobit će u svakom slučaju, drži čovjek.
Lijepi pozdrav!
Ako se itko ne slaže sa nečime, nema problema - to ionako nisu moje tvrdnje.
Ja ipak držim da su nekako jako realne.
I da ću više saznati o geopolitici Rusije od ljudi koji su porijeklom Rusi ili Srbi nego od Amerikanca ili Britanaca koji sve gledaju kroz svoju prizmu.
No to sam ja.
Toliko od mene, uživajte!
Dobro jutro od mene, evo situacije s terena.
I opet, idemo od sjevera prema dolje. Kako sam napisao jučer, Ukrajinci su definitivno oslobodili Irpin koji se nalazi sjeverno od Kijeva. Zapadno od Kijeva isto napreduju te potiskuju ruske snage. Pojavile su se inforamcije da gore dalje na SZ (oko Ivankiva) ruske snage doslovce obilaze lokalno stanovništvo i mole hranu. Sami Ukrajinci naglašavaju da su ruski vojnici vrlo uljudni u tim traženjima i da nisu nimalo agresivni prema stanovništvu. Ako je to sve skupa istina, onda je potpuni kolaps tog dijela ruskih operacija (to je ona skupina u okruženju, tj. bez mogućnosti komunikacije sa ostatkom ruskih snaga) doista pitanje dana. Jer, kako je netko primjetio: ako sad mole hranu, onda su se već predali.
Istočno od Kijeva je također ostvaren napredak i još malo je pomaknuta crta. Selo Rudnjecke je također oslobođeno i ruske snage su sad zbilja jako daleko odbačene s istočne strane Kijeva (Rudnjecke je cca 60 km udaljeno od Kijeva).
Problem koji je posljedica ruskog osvajanja Černobila je upravo postao veći. Naime, neuke snage nemaju pojma kud su došle. Doista, objavljene su snimke ruskih vojnika koji nemaju pojma što se tamo uopće dogodilo 1986. i kakvo je to područje. Posljedično, ne odnose se prema tom području s potrebnim poštovanjem. Konkretno, nisu odradili potrebna čišćenja i osiguranja da se ne dogodi šumski požar koji tamo nije rijetkost. Pogađate, požar je izbio i sad gori šuma. Samo po sebi to ne bi bio osobiti problem, ali diže se pepeo u zrak. Radioaktivan pepeo koji sad vjetar raznosi okolo, a što su upravo ta preventivna održavanja koja su Ukrajinci radili trebala spriječiti.
Idemo južnije. JZ od Sumija su ruske snage još 9. ožujka zaprijetile odsijecanjem ukrajinskih snaga kad su došle do Mirgoroda. Od onda se o tim snagama nije čulo ništa više, a Sumi nije okružen. I saznalo se što se dogodilo. Od 46 tenkova tipa T-80 koji su napravili taj proboj prema Mirgorodu niti jedan nije preživio. Kompletna postrojba je uništena.
U okolici Sumija gdje se sad vode velike borbe, jer Rusi pritišću prema Donbasu da bi mogli bar nešto prikazati kao osvajanje Ukrajinci nastavljaju s taktikom udara u pozadini neprijatelja (to su ona crvena područja na kartama koja se POGREŠNO pripisuju Rusima, iako ih oni uopće ne kontroliraju) i uspješno im masakriraju linije logističke dobave, ali i tehniku općenito.
Marijupolj se i dalje drži i pruža otpor dok ga Rusi razaraju. Također, ukrajinske snage su nastavile svoj prodor prema Hersonu i ušle u područje grada gdje se sad vode borbe. Dakle, ruska kontrola nad gradom daleko je od sigurne i njena održivost postaje vrlo neizvjesna.
Već smo govorili o tome kakva je ruska vojska u pitanju pa je dobar detalj i ova istinita priča koja se ponavlja kao obrazac u iznimno broju slučajeva. Ruski vojnici u pravilu kradu mobitele od domicilnog stanovništva te se s tih, ukrajinskih, brojeva javljaju svojim u Rusiji (ruski brojevi su onemogućeni na ukrajinskim mobilnim mrežama). U pravilu javljaju svojima kako je u pitanju bogata zemlja, što se sve može ukrasti (tj. ukrali su), a kao detalj koji je točka na i nerijetko je divljenje nad činjenicom da su ceste asfaltirane, a postoji i javna rasvjeta.
UKrajinci su jučer objavili snimku još jednog srušenog Suhoja koja dosad nije cirkulirala bespućima interneta i čini se da je istinita. Na slici se čini da je u pitanju Su-35. To bi doista potvrdilo riječi onog pilota URZ-a (vidi jučerašnji post s linkom) da Rusi nisu još ni blizu tome da su ostvarili zračnu prevlast nad Ukrajinom.
Ako onaj bazen ruskih snaga SZ i Z od Kijeva doista padne do recimo vikenda, onda se strateška situacija na terenu stubokom mijenja. Rusi stavljaju naglasak na područja odmetnutih 'republika' kako bi imali bar nešto za pregovore i za prikaz plijena koji će poslužiti kao opravdanje za pokretanje rata. No, ako Ukrajinci riješe pitanje Kijeva i oslobode značajan dio tih snaga, to će im omogućiti da ih pošalju na jug u pomoć ovom području. A onda sve što su Rusi dosad osvojili dolazi pod veliki znak pitanja.
"Imagine if Trumps children funded biolabs prior to a worldwide pandemic stemming from a lab leak."
Trumpova djeca i Trump su odlikaši?
Naravno da nisu, a kolikogod on meni bio antipatičan dok je bio predsjednik, na kraju je ispalo da su mnoge stvari koje je rekao istina. Ne znam jesi li vidio skrivene snimke iz CNN-ove kantine i dok novinari pričaju kako čine sve što mogu da ga ocrne, kako montiraju priloge na način da se stekne drugi dojam itd... vrlo je to zatrovana situacija i točno se vidi što je "režimski medij", tj. u slučaju US medij nečijeg korporativnog interesa.
A zapad je zabranio RT kao rusku propagandu, a svoju dozovolio iako se hvali demokracijom i slobodom govora i mišljenja. Da, "sloboda", osim kada im nije u interesu, pa treba patronizirati svoje građane da nisu dovoljno pametni da sami shvate što je istina, ali su dovoljno pametni da im na idućim izborima daju glas.
"Imagine if Trumps children funded biolabs prior to a worldwide pandemic stemming from a lab leak."
Trumpova djeca i Trump su odlikaši?
Naravno da nisu, a kolikogod on meni bio antipatičan dok je bio predsjednik, na kraju je ispalo da su mnoge stvari koje je rekao istina.
Stari, počelo te opasno hitat, ozbiljno. U svakoj laži ćeš uvijek naći 50 posto istine, jer je to potrebno da bi laž bila dobra. A poslije onda to možeš manipulirati kako hoćeš tip: jesam vam rekao/govorio...? Govoriš o patološkom narcisoidnom lažljivcu kao o nekom (moralnom) autoritetu. Da se razumijemo, nije on prva budaletina koja je zasjela u Bijelu kuću (Bush mlađi mi prvi pada na pamet), ali je prva koja je nahuškala svoju hillbilly sljedbu da napadne Kongres, jer mu se nisu dopali rezultati izbora. Samo to je dovoljno da ga potpuno diskreditira po bilo kakvom drugom pitanju.
Samo da komentiram samoproglašeno smanjenje ruskih vojnih aktivnosti oko Kijeva i Černiševa što su priopćili na pregovorima u Turskoj. Prevedeno na svakodnevni jezik: tamo su nam se na_ebali majke i nismo u stanju više održati dosadašnju razinu vojnih aktivnosti pa trebamo prekid dok ne dovučemo neka pojačanja ili to pregrupiramo kaj je ostalo i pošaljemo na jug... Posredan dokaz da stanje na terenu nikad ne laže!
Stari, počelo te opasno hitat, ozbiljno. U svakoj laži ćeš uvijek naći 50 posto istine, jer je to potrebno da bi laž bila dobra. ...
Ništa me ne "hita", samo iznosim gole činjenice. Ismijavali su ga da laže i izmišlja za više toga, pa je ispala istina. I sada zadnje je afera s laptopom. Trump je svakako zlo, mi bismo ovdje rekli "bogata zemljačina", nije to sporno, ali meni se čini da sada imamo još veće zlo od njega. Trump je bio grozan, ali je barem bio "svoj". Biden se ponaša kao nekakav polusuvisli lutak upravljan daljinskim upravljačem nekog tima iza zastora, Čarobnjak iz Oza đir...
I ako je on dementan, a znamo da je nakon serije gafova i posebno sada nakon gafa gdje se izlaznuo za Putina, pa je morao poricati što je rekao, onda je pravo pitanje tko su ljudi koji to sve vode? Možda isti oni kojima je Trump bio previše svojeglav i neupravljiv, pa su ga se morali čim prije riješiti?
Uvijek je važno čuti obje strane. Nakon toga uključiti zdrav razum i shvatiti tko vjerojatno govori malo više istine.
Stvari samo trebaju imati smisla i biti dosljedne. Je li dosljedno vjerovati da Ukrajina pobjeđuje, a da pritom popušta Putinovim zahtjevima u pregovorima?
Stvari samo trebaju imati smisla i biti dosljedne. Je li dosljedno vjerovati da Ukrajina pobjeđuje, a da pritom popušta Putinovim zahtjevima u pregovorima?
Je li dosljedno vjerovati da Rusija pobjeđuje, a da se uopće bavi nekim pregovorima?
Slažem se da emotivno i navijačko gledanje neće nikom pomoći (sjećamo se toga iz vremena kad se kod nas ratovalo), ali očito je da stvari nisu tamo gdje je Putin mislio da će biti nakon mjesec i koji dan od početka. Mislim da je sasvim utemeljeno vjerovati kako je on očekivao da će
- Zelenski i ukrajinska vlada zdimiti američkim avionom čim padne prva raketa, glavom bez obzira
- ukrajinska vojska pasti šutke, kao 2014. na Krimu
- masa ("narod") pognuti glavu i odšutjeti
- instalirati "privremenu" marionetsku vlast koja će na "izborima" za pola godine-godinu "pobjediti" s najmanje 103% glasova, kao Milošević u Srbiji 1992. godine
To se nije dogodilo. Znači li to da Ukrajina nužno "pobjeđuje"? Pa - ne. U pravu si, dugoročno, slabi su im za to izgledi, s obzirom na to kako su ostavljeni na cjedilu. Ali očito su se pokazali dovoljno tvrdi da su izborili mogućnost pregovora.
Jesu li mogli izbjeći rat da su u startu imali pozicije na koje dolaze sad, u pregovorima?
Iskreno, prije 30 godina bih uvjereno odgovorio - "da". Ali danas sam puno više uvjeren da - ne. Kao što se vjerojatno niti kod nas rat nije mogao izbjeći, jer je bio dio planiranog scenarija.
Rat je najskuplja cijena za "poziciju u pregovorima", a svega toga ne bi bilo da nije bilo pohlepe zapada koji je Ukrajinu mic-po-mic gurao k ovakvoj propasti i žrtvama. I ne može USA reći da nisu znali da će se stvari odviti upravo ovako, znali su.
cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti
Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni
drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor
smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci