13.10.2023 | 12:41
Zam da se pisalo dosta o "ocuvanju zdravlja" baterije ali mene zanima sto se zbiva prije tog "procesa".
Na koji nacin Apple "drzi" kapacitet svojih uredaja sa baterijom u nekom “freezed stateu" na dugo vrijeme? Npr slusalice. Izadu iz tvornice sa 66% napunjenosti baterije i tako stoje mjesecima sve dok se ne prodaju i onda ih krajnji korisnik ne krene koristiti i otada krenu "ciklusi". A cijelo vrijeme baterije su na npr. 66% za vrijeme transporta iz Kine i stajanja u skladistu, na polici.
Razumijem da se krene desavati neka kemija kad se baterija krene "prvi put" prazniti koristenjem ili uparivanjem(?) (pa je i to neki trigger za pocetak degradacije kemije u bateriji/baterijama?).
Znaci li to da slusalice mogu stajati godinu dvije originalno zapakirane i da mozda izgube samo par postotaka kapaciteta a da ujedno nema "trosenja" stvarnog originalnog kapaciteta? Npr kupim slusalice, npr neke od Applea, i 2 godine ih ne "upogonim", stoje originalno zapakirane, hoce li (sve) vrijediti kao da sam ih odmah krenuo koristiti (capacity wise)? Pod sve mislim reklamirano vrijeme slusanja muzike ili stand by time.
Ako netko poznaje taj capacity retention bilo bi zanimljivo da mi pojasni.