13.12.2023 | 09:42
Hvala na dodatku, Smayoo.
Nego, cairblanco, sjetio sam se jednog pitanja koje mi nisi odgovorio, no toliko si detaljno razjasnio prvo da smo smetnuli s uma drugo obojica.
A to je usporedba takvih društava (ajmo ih smjestiti u sjeverozapadna razvijena europska društva) sa istočnim društvima (politička uređenja ovdje su manje bitna).
Znači, od Bliskog istoka sve do dalekog, izuzmi sukob (sada već rat) Izraela i Palestine već taj navodni
"paralelni život" ljudi i vlasti određene zemlje (ovjde je konkretno spominjan Vijetnam, a sjećam se da si ti ne tako davno bio u Indoneziji; pa eto, zemljopisno si po meni bio dovoljno blizu:))
Uglavnom, ako se sjećam kako je čovjek to opisao za Vijetnam - na razglasima postavljenim na maltene svaku banderu po ulicama grada u kojem je boravio uredno se čuje propaganda vlasti, a narod to ne sluša niti ih zanima ni pet posto.
Svako radi svoje, ne dira ih taj glas s razglasa uopće.
Znači, nešto skroz suprotno od reagiranja na razlas vođe u Sjevernoj Koreji.
Pa onda taj promet po Indiji i općenito azijskim zemljama koji je naizgled toliko kaotičan (tu spominje puno skutera i koliko se ljudi zna istovremeno voziti na njima ako su veći modeli - tipa muž, žena i malo dijete), ali ipak kada se malo navikneš počinješ uviđati da taj i takav promet uvelike ima svoja nepisana pravila kojih se ipak svi pridržavaju.
E sada.
Šta ja zapravo pitam.
Koji se način života tebi čini sretniji za običnog čovjeka?
Na zapadu imaju sve, ali na koncu taj imetak ispada ne kupuje čovjekovu sreću.
"On" mora biti ispunjen nečime i zadovoljan svojim životom i njegovom svrhom da bi bio istinski sretan.
Misliš li da su ljudi, barem po ome što si ti vidio - sretniji i zadovoljniji u zemljama razvijene Europe, ili možda ipak djeluju sretnije u nekoj Indiji, Kini, pojma nemam ni sam gdje već.
Da se razumijemo, čovjek je s ovih prostora i priznaje da se u nekoj Norveškoj ljudi puno više smiju od nas koje muče problemi male europske zemlje u razvoju.
Znači, ne dovodi se to u pitanje.
Već čisto stil života jedan vs stil života dva.
Koji se tebi osobno čini privlačnijim?