08.04.2025 | 11:46
[quote="dpasaric" post=230831]
Yonkis kaže:
Trump, uz cijeli financijski kaos koji stvara, nije dirao (i nadam se da neće) su:
- pravo na slobodu govora (nikad jača cenzura u novije doba nego za vrijeme pandemije)
- pravo na slobodno kretanje (nezapamćeni lockdown od WW II)
- pravo na vlastiti novac (ne kod nas, Kanada je otišla toliko daleko)
- pravo na rad (zabrana radima mnogima, isto nezapamćeno od WW II)
- uvođenje segregacije građana putem ausvajsa (covid potvrde) i podla PR polarizacija javnosti korištenjem čisith laži bez stvarne znanstvene osnove
1. sloboda govora? Ukida novinarima dolazak na pressicu, proziva druge novinarske kuće fejk njuzovima, omalovažavanje novinara, uhićenje studenata koji organiziraju proteste ili pišu neke članke, njegov pulen Elon doxxa i zabranjuje ljude na "njegovoj" mreži, on odlučuje tko će što pisati o kojoj temi. Ili neće pisati... Sada kao ne postoji cenzura? Možda nema cenzure ali se radi na širenju dezinformacija. Ne mogu se sada sjetiti svih situacija. Naravno, ako su to MSM novinari i tv kuće, onda neka im tako i bude, zar ne? Ali zato Fox News koji i nisu news već show/entertainment kanal, pa Carlson, da ne nabrajam, to su validni izvori.
2. slobodno kretanje? Uhićenja na granici, selekcija na ulasku u ameriku, ICE koji doslovno lovi ljude bez provjere tj što god policija napravila imati će podršku sadašnje (trumpove) vlasti pogotovo ako rade protiv ne-bijelaca. Ne znam uopće zašto sad moram dokazivati ono što je prosto ko pasulj ali ti ne želiš okrenuti drugu stranu medalje.
I mi pričamo o sadašnjem Trumpu i njegovoj vladavini a ti povlačiš paralelu sa Covidom, sa globalnim sranjem sa kojim se svijet susreo nakon 100 godina od prošle pandemije (drugo doba, druge mjere, drugi svijet). Malo nelogično.
Ček, meni je jasno da zabrana kretanja, okupljanja i zatvaranja nekih biznisa je bilo prerigorozno na broj oboljelih, pogotovo u početku. Valjda je politika bila "hajmo stisnut da nam kasnije bude lakše" ali narod je bio protiv toga.
Ali opet zašto ti od svih nas ovdje, jedini misliš da je lockdown bio kriva stvar? Zašto nisi tužio državu što je postupila tako i narušila tvoja prava? Nisam nigdje u MSM medijima, u nas, čitao da je netko takvo napravio.
A bilo je temelja za tužiti je, zar ne?
3. vlastiti novac. Ova sloboda nije apsolutna – ograničena je zakonima, porezima ili društvenim normama, ovisno o sustavu. Nemam pojma što se desilo u Kanadi. I da, jesam za liberalnost ali sve u svojim granicama. Ali ti očito živiš punim plućima i mi smo svi, ne znam što, što dopuštamo da nas država sputava, što ne vidimo da WEF upravlja sa svima nama.. A po kojim onda zakonima bi ti živio? Priznaješ samo ono što tebi paše?
4. pravo na rad. Vidi točku 2 (lockdown) plus nema minglanja. Nezapamćeno od WWII.. Pa je, kao i pandemija nezapamćena od prije 100 godina. Zašto je Vili Beroš i markotićka i ekipa u vladi tako odlučila provoditi mjere za suzbijanje covida, vrag će ga znati? Zašto Irska, Njemačka, Italija i Španjolska nisu imale iste mjere ako je WEF svima upravljao i govorio kako se ponašati ili su naši loše razumjeli upute pa rekli fuck-it, we go live! pa se tako tu slažem sa tvojom "toliko glupi da su bili izmanipulirani jer nisu imali kvalitetne savjetnike" mala digresija na 50/50 za (ne)cijepljenje, zašto su onda Portugal i Danska imala iznad 80%, a tako razvijene zemlje, i još k tome liberalnije nego mi, balkanci, kako to objasniti?
Ok, za ovu točku nema možda još dodirnih točaka sa Trumpom ali njegove tarife će mnoge mala poduzeća dovesti do zatvaranja zbog podizanja cijena usluga i artikala a onda samim time i manjim prihodima i eto, ključ u bravu. Indirektno im je ukinuo mogućnost urednog rada. Možda sam krivo shvatio točku 4.
5. segragacija? Trump to ne provodi? Upravo sada? A ni onda? Koje ti vijesti onda gledaš? Ako išta radi od ovih 5 točaka onda je ova zadnja bila prva koju je započeo sa prvim danom u ovalnom uredu.
Dam se kladiti da sam propustio hrpu stvari a ovo tipkam nabrzinu.
Slažem se da se apsolutno ne slažemo. Ni po pitanju Covida, ni po pitanju filozofije oko "kako je započeo rat u Ukrajini", a niti po stavovima magaraca i slonova u američkoj politici. Mi svi šumom a ti (plus nekolicina) drumom. Ili obrnuto. A dobro. Ali uvijek se možemo tu natipkavati, jer papir trpi sve. Tj tipkovnica. I ne ljutim se, upijam stavove i pokušavam shvatiti zašto si tako kritičan tj kako to da imaš tako drugačije viđenje stvari, kako uspjevaš biti kontra struje, što te ponukalo na taj lifestyle(to si objašnjavao sa poslom i sl ali očigledno ti je samo Covid bio samo kap koja je prelila čašu, takav stav si očigledno imao i prije ukrajine 2014, i covida i prvog trumpovog mandata..) jer sigurno je da takav stav prenosiš i na svoje potomke.
I u jednu ruku je pohvalno što imaš svoj čvrsti stav, kao što rekoh prije, da nema tvojih argumenata, bili bi tu ko kvočke, svi bi kljucali po istoj liniji, izmjenjivali mišljenja ali istog koncepta (Ukraina good, Putin evil; Trump silly, Elon bad).