11.04.2025 | 14:30
IgorD kaže:
smayoo kaže:
Jesam li nešto zaboravio?
Pa sav softver koji koristimo je od tamo.
MacOS i iOS su odande. Deklarativno. A zapravo su iz Indije.
Ne razumijem, svi tako lako plaćaju iCloud a sad kao ne treba nam Amerika.
Ja ne plaćam iCloud. Niti ikoji drugi trenutno.
MS Windows, Mac OS, iOS, AWS, Dropbox, Adobe, Oracle, Google usluge... sve je Amerika. Nikad ih se nećemo riješiti jer ja ne vidim kako bi svi prešli na Linux.
Od svega što si nabrojao, ja koristim samo macOS i iOS. Adobe, Oracle, Google, Windows - ništa. Odnosno - Windows radi dva komada softvera, koji su oba europski. Jedan je premali da se baš lako prebaci na Linux, a drugi su dovoljno veliki da su već to započeli.
Od bitnog softvera koji je američki, kod mene je samo AutoDeskov AutoCAD, a i za to su se dobro podrudili da se ne vezujem za njih baš jako i da ih mogu bez da me imalo zaboli - otkačiti i napustiti u manje od 3 mjeseca.
Ostali su mahom europski/opensource globalni, kao npr. LibreOffice, Panda Power, ARES Commander, Eplan, Elwin
Da sad EU da poticaje i zaposli nekoliko velikih firmi da razviju EU procesore kao zamjenu za Apple i Intel pa onda plati da se razvije desktop i mobilni OS to bi trajalo minimalno 2-3 godine za dobiti neko beta smeće i još toliko da je stvar upotrebljiva. Pa onda još toliko da normalni ljudi koji imaju izbor to požele isprobati.
Zašto misliš da EU mora razvijati svoje procesore. Misliš da ne mogu koristiti kineske? Misliš da Kinezi već sad nemaju funkcionalne zamjene?