Trump i Musk - MAGA ili MASA
(2 korsinik/a gleda/ju temu) tino1, (1) Gost

Trump i Musk - MAGA ili MASA

10.04.2025 | 19:05
Alan Ford je goli *urac za Donalda. Njegova predivna kosa je bila u opasnosti, srećom da ima moć da to promjeni

@Yonkis, ne znam kome se ne gadi ova Amerika

www.index.hr/vijesti/clanak/trump-potpis...nu-kosu/2660236.aspx
11.04.2025 | 09:54
pocelo je...

nova.rs/vesti/svet/kina-uzvratila-trampu...to-na-americku-robu/

u ovoj partiji pokera, kina se ne povlaci vec podize ulog.
sad cekamo trampov sledeci potez. bas me zanima.

edit: ja mislim da ce uskoro tramp moliti kineza za dijalog na temu smanjenja carina.
11.04.2025 | 10:39
Ender kaže:
pocelo je...

nova.rs/vesti/svet/kina-uzvratila-trampu...to-na-americku-robu/

u ovoj partiji pokera, kina se ne povlaci vec podize ulog.
sad cekamo trampov sledeci potez. bas me zanima.

edit: ja mislim da ce uskoro tramp moliti kineza za dijalog na temu smanjenja carina.

I onda ce reci napravio sam deal sa Kinom da smanjimo carine, to je dobro za ekonomiju. Biden to nikad ne bi mogao. Cijeli moj zivot je deals. That’s all I do
11.04.2025 | 10:40
To je sve na deklarativnoj razini. U bitnom, proizvod nije "američki" ako nije proizveden u SAD, bez obzira što je tvrtka nositelj brenda nazivno američka. Apple je najbolji primjer. Ono njihovo "designed in California" je samo marketinški bullshit. Proizvod je proizveden u Kini, eventualno na Tajvanu. Tako da - koji su to američki proizvodi na koje se stvarno uvela neka carina? Osim onih koje se ionako izvan USA slabo kupuje (auti su im bitno niže kvalitete i to je glavni razlog zašto ih se ne prodaje izvan SAD, hrana im je na više načina nezdrava, zatrovana i genetski modificirana...), meni pada na pamet neka profesionalna oprema iz moje branše, ali to je takva niša da u nekoj široj ekonomskoj slici ne znače ništa. Naravno da će oni pasti kao kolateralna žrtva ovog sranja, ali neće Trump oko toga ni okom trepnuti.

Jesam li nešto zaboravio? Oružje? Sa ili bez carina, Ameri sami ne bi dozvolili prodaju svog oružja u Kinu, zar ne?
11.04.2025 | 11:00
Države obveznice Amerike su pod pritiskom! Velika opasnost o slabljenju $ kao glavne valute. Tako da bujrum onaj ko ima muda ili ZNA sljedeći potez Trumpa kojim namjerno manipulira tržišta, sad je šansa to buy. Držiš sat vremena i sell, ali moraš biti blizu servera i imati jako brz prst na mišu.
U našoj lijepoj Europi (koju svim svojim patriotizmom volim sve više!) će cijene sigurno pojeftiniti. Višak proizvodnje Kine će se preliti u Europu.
Kina i Švapčad dogovaraju skidanje carina na Kineska Auta a za uzvrat će se odrediti min. prodajna cijena. Tako da se više ne ugrožava njemačka auto industrija i u biti vrijednost carina ide u maržu Kineskih proizvođača. Dobro smišljeno! Smayoo je u pravu, trebamo se držati Kine. Bolje imati jednog partnera s čijom se unutrašnjom politikom ne slažeš, koji ima svojih mana, ali zato sigurno trguješ. Nego glumiti neki savez s nekim Kaubojem kod kojeg moliš boga da mu ga neka Lady popušila noćas.
Švapčad dogovorili Koalicioni Ugovor i sad samo formalnosti do nove vlade.
Osim toga Švapčad dogovara trgovinski sporazum sa Saudi Arabijom.
Tako da, sve jedno kakvi pikovi bili, USA se duboko oprašta od ostatka svijeta. Na žalost! Trgovinsku strukturu kakvu smo do sad poznavali možemo zaboraviti. Postojat će par trgovinskih blokova i trebat će vremena da se uspostave novi logistički putevi.
Jedino, ako ga Ameri ne sklone i ne kažu: "oprostite dečki, zajebali smo se, nećemo više nikad." Po meni je sad i to moguć scenarij.
11.04.2025 | 11:08
smayoo kaže:
To je sve na deklarativnoj razini. U bitnom, proizvod nije "američki" ako nije proizveden u SAD, bez obzira što je tvrtka nositelj brenda nazivno američka. Apple je najbolji primjer. Ono njihovo "designed in California" je samo marketinški bullshit. Proizvod je proizveden u Kini, eventualno na Tajvanu. Tako da - koji su to američki proizvodi na koje se stvarno uvela neka carina? Osim onih koje se ionako izvan USA slabo kupuje (auti su im bitno niže kvalitete i to je glavni razlog zašto ih se ne prodaje izvan SAD, hrana im je na više načina nezdrava, zatrovana i genetski modificirana...), meni pada na pamet neka profesionalna oprema iz moje branše, ali to je takva niša da u nekoj široj ekonomskoj slici ne znače ništa. Naravno da će oni pasti kao kolateralna žrtva ovog sranja, ali neće Trump oko toga ni okom trepnuti.

Jesam li nešto zaboravio? Oružje? Sa ili bez carina, Ameri sami ne bi dozvolili prodaju svog oružja u Kinu, zar ne?

zaboravio si - show bussiness.
to je izgleda jedino preostalo sto amerika ima da ponudi svetu.
a evo citam kinezi uveli ogranicenje koliko americkih filmova moze da se godisnje uveze i prikazuje u kini

ako tramp ovako nastavi svojim nepredvidljivim potezima, bojim se da ce ga obesiti na wall street-u ispred NYSE
11.04.2025 | 11:26
Ne treba se puno nabrajati i brojati, trgovinska razmjena je između Kine i USA sad već totalno kolabirala.
Eto, dovoljno je Amerika trošila resurse svijeta za svoj Američki san, sad ih proizvodi sama i ne treba joj ništa i niko.

Čestitam!
11.04.2025 | 12:13
smayoo kaže:
Jesam li nešto zaboravio?

Pa sav softver koji koristimo je od tamo.

Ne razumijem, svi tako lako plaćaju iCloud a sad kao ne treba nam Amerika.

MS Windows, Mac OS, iOS, AWS, Dropbox, Adobe, Oracle, Google usluge... sve je Amerika. Nikad ih se nećemo riješiti jer ja ne vidim kako bi svi prešli na Linux.

Da sad EU da poticaje i zaposli nekoliko velikih firmi da razviju EU procesore kao zamjenu za Apple i Intel pa onda plati da se razvije desktop i mobilni OS to bi trajalo minimalno 2-3 godine za dobiti neko beta smeće i još toliko da je stvar upotrebljiva. Pa onda još toliko da normalni ljudi koji imaju izbor to požele isprobati.

Znači, milijarde eura da za 10 godina imamo zamjenu za Mac/Windowse, Android i iPhone. Do tada, ko živ ko mrtav.

Naravno, Ukrajinska vojna proizvodnja je dobar primjer da sve može puno brže, ali ne vjerujem da bi EU članice uložile nadljudski napor da se stvar napravi u manje od 5 godina. Još nismo egzistencijalno ugroženi.
11.04.2025 | 14:30
IgorD kaže:
smayoo kaže:
Jesam li nešto zaboravio?

Pa sav softver koji koristimo je od tamo.

MacOS i iOS su odande. Deklarativno. A zapravo su iz Indije.

Ne razumijem, svi tako lako plaćaju iCloud a sad kao ne treba nam Amerika.

Ja ne plaćam iCloud. Niti ikoji drugi trenutno.

MS Windows, Mac OS, iOS, AWS, Dropbox, Adobe, Oracle, Google usluge... sve je Amerika. Nikad ih se nećemo riješiti jer ja ne vidim kako bi svi prešli na Linux.

Od svega što si nabrojao, ja koristim samo macOS i iOS. Adobe, Oracle, Google, Windows - ništa. Odnosno - Windows radi dva komada softvera, koji su oba europski. Jedan je premali da se baš lako prebaci na Linux, a drugi su dovoljno veliki da su već to započeli.

Od bitnog softvera koji je američki, kod mene je samo AutoDeskov AutoCAD, a i za to su se dobro podrudili da se ne vezujem za njih baš jako i da ih mogu bez da me imalo zaboli - otkačiti i napustiti u manje od 3 mjeseca.

Ostali su mahom europski/opensource globalni, kao npr. LibreOffice, Panda Power, ARES Commander, Eplan, Elwin

Da sad EU da poticaje i zaposli nekoliko velikih firmi da razviju EU procesore kao zamjenu za Apple i Intel pa onda plati da se razvije desktop i mobilni OS to bi trajalo minimalno 2-3 godine za dobiti neko beta smeće i još toliko da je stvar upotrebljiva. Pa onda još toliko da normalni ljudi koji imaju izbor to požele isprobati.

Zašto misliš da EU mora razvijati svoje procesore. Misliš da ne mogu koristiti kineske? Misliš da Kinezi već sad nemaju funkcionalne zamjene?
11.04.2025 | 15:14
Ako Trump istraje na carinama sa Kinom, mogla bi se desiti jako smijesna situacija da Apple proizvodi budu jeftiniji u EU nego u USA

Pravno gledano moj MBP ili iPhone nisu americki proizvod vec kineski. Ili grijesim?
11.04.2025 | 15:33
smayoo kaže:
Od svega što si nabrojao, ja koristim samo macOS i iOS. Adobe, Oracle, Google, Windows - ništa. Odnosno - Windows radi dva komada softvera, koji su oba europski. Jedan je premali da se baš lako prebaci na Linux, a drugi su dovoljno veliki da su već to započeli.

Ne govorim o tebi ili sebi osobno već o cijelom tržištu, EU i šire. Ako ti ne koristiš Oracle, banke i državna administracija ga koristi.

smayoo kaže:
Zašto misliš da EU mora razvijati svoje procesore. Misliš da ne mogu koristiti kineske? Misliš da Kinezi već sad nemaju funkcionalne zamjene?

Ovo je isto veselo. Kinezi stavljaju svoj backdoor u routere koje prodaju vamo, cijela frka je oko kineskih 5G tornjeva jer mogu prisluškivati sve razgovore a sad bi napravili i korak dalje pa baš sve prepustili Kini?

Nekako mislim da je možda bolje da nas Ruska propaganda prije uništi. Nek dođu i AfD i Le Pen na vlast pa da ne moramo oko ovoga uopće raspravljati.
11.04.2025 | 15:48
vidi, ako dodje stani-pani, uvek postoje prihvatljive alternative.
linux kao sistem je jako napredovao, nije to vise command-line, ne treba neko posebno znanje, instalacija ide veoma smooth i bez nekih problema. i mislim da postoje jako dobre aplikacije koje vrse isti posao kao i iste za Windows i MacOS.
sto se tice mobilnih telefona i sistema za njih, android je dostupan za mnoge platforme, a osim toga postoje i varijante androida bez google spy-ware i reklama i svega onog nepotrebnog. licno isprobao i koristim na jednom mobilnom. a postoji i Sailfish OS, jedini evropski OS (izbeglice iz Nokije kad ih je kupio M$ osnovali svoju kompaniju i izbacili svoj OS), nazalost nije previse zaziveo jer je ogranicen na Sony Xperia modele mobilnih.
tako da uvek postoji alternativa. samo treba malo razmisljati van ustaljenih tokova.
11.04.2025 | 16:43
Kinezi su u svoje 5G tornjeve ubacili prisluškivanje, a Ericsson u svoje, za račun Amerikanaca - nije. A onda je svizac zamotao čokoladu.
Zapadne zemlje su ODAVNO *BAŠ* sve prepustile Kini. Odavno. To se dogodilo prije 20 godina. Samo što Kini nije odgovaralo da to već tada bude jasno vidljivo jer je tada postojao put natrag. Danas više ne postoji.
11.04.2025 | 16:50
smayoo kaže:
Kinezi su u svoje 5G tornjeve ubacili prisluškivanje, a Ericsson u svoje, za račun Amerikanaca - nije. A onda je svizac zamotao čokoladu.
Zapadne zemlje su ODAVNO *BAŠ* sve prepustile Kini. Odavno.

Ne razumijem što ovo znači. Ali uopće.

Ako bježimo od Amera jer više nismo prijatelji zašto bi se sad prepustili Kinezima? Kako je to pametnije? Onda sve može ostati kako je. Zašto uopće raspravljamo sad o prelasku s Mac OS a ili Windowsa? Sve smo prepustili Kinezima.

Znači trebamo EU tehnologiju da nas ne prisluškuju na svakom koraku. Ovo tvoje - prije 20 godina je bez veze. Tehnologija napreduje i prisluškivanje će biti sve lakše za napraviti i teže za otkriti tako da je važno od danas pa na dalje to svodit na najmanju moguću mjeru.

A prisluškivanje nije samo slušanje što netko blebeće. Ako kontroliraš i hardver i softver što su onda certifikati i čemu služe? Uđu Kinezi u neku ustanovu i promijene ugovore i tu i zatim na tvom osobnom kompu gdje je kopija i stave da je sve potpisano i ovjereno prije 20 godina i sve prolazi provjeru valjanosti, sve validacije i kako će sad netko dokazati da je neki novi Pelješki most trebao koštati X miliona a ne Y?
11.04.2025 | 17:55
11.04.2025 | 19:28
IgorD kaže:
smayoo kaže:
Zapadne zemlje su ODAVNO *BAŠ* sve prepustile Kini. Odavno.

Ne razumijem što ovo znači. Ali uopće.

Teško mi je vjerovati da uopće ne razumiješ što to znači. Sad smo već došli u fazu da na tržištu (uživo ili online) pomalo OPADA udio proizvoda kompletno proizvedenih u Kini na račun onih koji su sastavljeni u EU od par sklopova proizvedenih u Kini, a u firmama koje su u kineskom vlasništvu, sve radi povoljnije pozicije na tržištu EU. Mi ovdje smo (kao društvo) zaboravili gotovo sve što smo o tehnologiji i proizvodnji znali prije 35 godina kad je taj trend "mi ćemo biti pametni meneđeri, a glupe Kineze ćemo pustit da za sitne pare proizvode" započeo, a Kinezi su to sve naučili, usvojili i unaprijedili. To što oni danas znaju, mi ne bismo znali ni da nam je glavu spasiti.

Ako bježimo od Amera jer više nismo prijatelji zašto bi se sad prepustili Kinezima?

Sad? Zašto bismo se *SAD* prepustili Kinezima? Koje "SAD"? Kažem ti da se to dogodilo prije 20 godina.

Kako je to pametnije? Onda sve može ostati kako je. Zašto uopće raspravljamo sad o prelasku s Mac OS a ili Windowsa? Sve smo prepustili Kinezima.

Pa da, više-manje je tako. Kako je to pametnije? Pa tako što su Kinezi već zagospodarili svijetom, bez obzira što Amerikanci o tome mislili. Koga je moliti, nije ga kuditi. Nije pametnije, nego baš i nije neki izbor.
11.04.2025 | 21:35
Ludilo ide dalje...što je sljedeće, kristalna noć ?

www.index.hr/vijesti/clanak/zaposlenicim...avovima/2660719.aspx
11.04.2025 | 21:48
pa ovo postaje sve ludje i ludje
cekam komentar naseg branioca trampa kao spasitelja amerike u svakom pogledu.
ali, cekaj ovo je neki MSM medij... znaci nije tacno
11.04.2025 | 22:25
Kako sam sam ateist, ili možda bolje agnostik, ili neka treća kategorija, ovisno o tumačenjima, onda vjerujem da mogu biti prilično objektivan po tom pitanju. I kao takav, ne bih imao problem da se od mene traži da poštujem "kršćanske vrijednosti". Na njima počiva cijela naša zapadna civilizacija, to ne poštivati i ignorirati ne može biti pozitivno.

Iako moderno društvo donosi i nove društvene uzuse, nove načine komunikacije i pripadanja, zapravo ne vidim ništa loše u "kršćanskim vrijednostima", sve one povijesne izvorne poruke kršćanstva su lijepe i pozitivne, a druga je stvar što Crkva d.o.o. to često zlorabi. Treba razlikovati "kršćanske vrijednosti" i sustav religije i njenu zlorabu.
11.04.2025 | 22:51
ne radi se o sistemu hriscanskih vrednosti (manje-vise sve religije propovedaju skoro iste vrednosti) koje su neupitne. ima tamo u americi osim hriscana, ima i budista i muslimana i ateista i agnostika, ali uvoditi samo hriscanske vrednosti moze da se shvati i kao favorizovanje jedne kategorije vernika u odnosu na druge.

nego je ovde druga stvar opasnija - anonimno denunciranje.
cemu to vodi? ne podseca li to na srednjevekovnu inkviziciju? tad je bilo sasvim normalno ako ti se neko zameri, ili si ljubomoran, da samo upres prstom u tu osobu i kazes da saradjuje sa djavolom. onoliko lepih zena je na primer tada muceno i spaljivano jer su druge ljubomorne i zavidljive zene ih optuzile da su opsednute djavolom i da hoce da im zavedu muzeve. ili ko god je bio slobodouman i imao neke napredne ideje, ode na lomacu. da li treba da podsecam na djordana bruna, recimo?
ja cekam neki sledeci njegov biser, tipujem da je sledece - darvinova teorija.
12.04.2025 | 05:30
Da li se prijavljuju i oni s anti semitskim stavovima?
12.04.2025 | 05:32
Davore, nema spomena o kršćanskim vrijednostima u pozitivnom smislu. Izvorni članak kaže:

The department, according to a copy of an internal cable obtained by POLITICO, will work with an administration-wide task force to collect information “involving anti-religious bias during the last presidential administration” and will collect examples of anti-Christian bias through anonymous employee report forms.

Znači, poziva se zaposlenike da jedni druge prijavljuju za anti-kršćanske stavove. Što god to značilo. Ja bih rekao da bi ti tamo vrlo brzo bio prijavljen (kao i ja), i to višestruko, za svoju izjavu "Crkva d.o.o.". Pa se peri onda.

To je doktrina koju je prvi zapisao Lavrentij Berija, u obliku rečenice "Da bismo nadzirali sve građane Sovjetskog saveza, svaki građanin Sovjetskog saveza mora postati informator.". Podnose li se anonimne prijave protiv nekog za njegove antikomunističku, antifašističku, antikršćansku, ili anti-whatever stavove - nebitno je. Princip je uvijek isti. "Tko nije s nama, taj je protiv nas.". Kako reče @Cariblanco - kristalna noć, a mogu dodati i - Goli otok - kao još jedan primjer.
12.04.2025 | 08:29
Čitam ovo: I’m the Canadian who was detained by Ice for two weeks. It felt like I had been kidnapped

Zapela mi za oko jedan dio i podsjetio što jake NE VOLIM kod iPhona:

> A woman asked me for the name of someone they could contact on my behalf. In moments like this, you realize you don’t actually know anyone’s phone number anymore.

Kad me netko zove na ekranu piše samo naziv u adresaru ali ne i broj. Da piše broj vrlo brzo bih ga zapamtio plus, za one koji imaju više brojeva znao bih s kojeg broja dolazi poziv. Nekad sam za klijenta upisivao više brojeva na istu adresu pa sam s tim prestao jer ne znam tko me iz te firme zove. Pogotovo kad trebam uzvratiti poziv pa me blesavi telefon pita koi broj želim zvati i ponudi listu. Otkud da znam, zovi onaj broj koji je mene zvao. Pa sam tako počeo u adresar dodavati duplikate, tj. Davor 091, Davor 098, Davor 01 itd.

A članak je zanimljiv sa stanovišta "pada turističkih posjeta u SAD".

> Then they moved me to another cell – this time with no mat or blanket. I sat on the freezing cement floor for hours. That’s when I realized they were processing me into real jail: the Otay Mesa Detention Center.

> There were around 140 of us in our unit. Many women had lived and worked in the US legally for years but had overstayed their visas – often after reapplying and being denied. They had all been detained without warning.

> To put things into perspective: I had a Canadian passport, lawyers, resources, media attention, friends, family and even politicians advocating for me. Yet, I was still detained for nearly two weeks.

> The reality became clear: Ice detention isn’t just a bureaucratic nightmare. It’s a business. These facilities are privately owned and run for profit.

> Companies like CoreCivic and GEO Group receive government funding based on the number of people they detain, which is why they lobby for stricter immigration policies. It’s a lucrative business: CoreCivic made over $560m from Ice contracts in a single year. In 2024, GEO Group made more than $763m from Ice contracts.

> The more detainees, the more money they make. It stands to reason that these companies have no incentive to release people quickly. What I had experienced was finally starting to make sense.
12.04.2025 | 16:25
smayoo kaže:
Davore, nema spomena o kršćanskim vrijednostima u pozitivnom smislu. Izvorni članak kaže:

The department, according to a copy of an internal cable obtained by POLITICO, will work with an administration-wide task force to collect information “involving anti-religious bias during the last presidential administration” and will collect examples of anti-Christian bias through anonymous employee report forms.

Znači, poziva se zaposlenike da jedni druge prijavljuju za anti-kršćanske stavove. Što god to značilo. Ja bih rekao da bi ti tamo vrlo brzo bio prijavljen (kao i ja), i to višestruko, za svoju izjavu "Crkva d.o.o.". Pa se peri onda.

To je doktrina koju je prvi zapisao Lavrentij Berija, u obliku rečenice "Da bismo nadzirali sve građane Sovjetskog saveza, svaki građanin Sovjetskog saveza mora postati informator.". Podnose li se anonimne prijave protiv nekog za njegove antikomunističku, antifašističku, antikršćansku, ili anti-whatever stavove - nebitno je. Princip je uvijek isti. "Tko nije s nama, taj je protiv nas.". Kako reče @Cariblanco - kristalna noć, a mogu dodati i - Goli otok - kao još jedan primjer.

Nisam znao da je izvor Politico, znači odmah uključujem ekstra oprez jer je to medij suparničke strane, tako da je pitanje što je istina, ne bi im prvi put bilo da otvoreno lažu u interesu svog lobija.

No, ako uzmemo da je to istina, radi istu, samo oprečenu stvar koju je radila prošla "wokerska" administracija gdje su ljudi prozivani jer bi nekoga "misđenderali" i slični apsurdi, dakle razina ludosti je slična.
12.04.2025 | 18:15
mislim da je ovo los pokusaj da se neke stvari izjednace tj. relativizuju.
ako je u prosloj administraciji i bilo neceg, ljudi nisu dobijali otkaze i gubili poslove, sto je kod narandzastog gotovo izvesno.
12.04.2025 | 20:22
izgleda neki novi momenti:

balkans.aljazeera.net/news/world/2025/4/...-i-laptope-od-carina

izgleda je neko objasnio neke stvari malom perici, ili ga malo pritisli.
ja ocekujem da sledece bude da se od carina izuzimaju recimo litijumske baterije iz kine, pa onda ce doci nesto drugo na red. i na kraju ce ostati samo carine na kineske stapice za jelo
12.04.2025 | 20:25
Tip je takav kreten, stvarno me boli mozak...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 58 minuta
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali
  • drlovric: Da bi se ti u svojoj drzavi osjecao sigurno. Skupa sa svojom obitelji.
  • drlovric: Nisi srecom doziivo kako izgleda kada ti nepoznati naoruzani ljudi udju u grad/selo. Inace bi pricao drugacije i borio se za to da ti drzava ima najjacu mogucu vojsku.
  • drlovric: Vatrogasac treba alat za svoj posao. Ako ne ugasi pozar ljudi ginu. Vojnik treba alat za svoj posao. Ako vojnik ne odradi svoj posao, ljudi ginu. Jednostavno je.
  • JOHN: Vatrogasac neće nikoga ubiti brentačom ili recimo bocom kisika
  • JOHN: Pa uvijek je sporna kad je u pitanju ljudski život
  • drlovric: ne znam zasto je nenormalno to ocekivati. Nece ni vatrogasac gasiti pozar bez opreme, ali samo je za vojsku uvijek sporna svaka nabavka. Osim kad te napadnu pa kad radi guza od straha :)
  • drlovric: oni koji su spremni da riskiraju zivot, treba da imaju sve sto bi im u toj borbi pomoglo, da soase drzavu svih nas i ostanu zivi ako je moguce :)
  • drlovric: Ja sam kazem da sutra CG, SR, HU, IT napadne HR, ja bi za 3 dana bio na prvoj crti. Ako sam ja voljan braniti tu drzavu i riskirait svoj zivot, normalno je da ocekujem da ta drzava ima sanitet, ili helikopter da me spasi ako negdje krvarim. Ili da ima topnistvo, avione, obucene vojnike/ljekare/informaticare. A imati sve to je proces koji trazi vrijeme, pare i znanje. Ne treba svi ni da ratuju, ali
  • JOHN: :)
  • Bertone: Ak netko iz SOA-e sad čita Jabučnjak, još bu zaključio da je drlovric švercer oružja :D
  • stefanjos: znam ja kako je drlovric kruha zaradio, i niti jednim postotkom svog tijela mu ne zamjeram na to. to je nazalost ta realnost koju on meni pokusava predociti, i svjestan sam je. samo mi se gadi da smo mi kao ljudi takvi kakvi jesmo.
  • JOHN: Treba se znati braniti, no to nužno ne znači da moraš poginuti. Netko u ratu bude iza monitora, netko na bojištu, ali oboje bi trebali znati koristit obrambena sredstva. Čudne sorte vode države. A ako ćemo tjerat mak na konac….tko ih je u konačnici birao?! Pa na kraju dođemo do one…..svi bi jebali a nebi umočili
  • JOHN: Čim shvatite da je drlovric dobar dio svog kruha zaradio na tematici naoružanja i rata, možda će te ga shvatiti. Malo je iskrivljeno, ali što će te. Slične poveznice možemo tjerati s farmaceutima, modificirane hrane i ostali. Zbog nekih umreš jer te riješio metak, drugi i treći jer te trovao, četvrti jer te lago, peti jer te klikom miša okrao/opleo …….
  • stefanjos: pa jesam evo, nije me sram. mene je sram sto postoje ljudi koji su voljni ici ubijati druge za svoju korist. to je mene sram.
  • drlovric: Svaka ozbiljna drzava mora imati ozbiljnu vojsku. Ne mozes tu cinjenicu ignorirati. Osim ako nisi lik sa vjecitom pricom "koliko smo vrtica mogli napraviti za te pare?" :) Takvi prvi bjeze u slucaju rata...
  • drlovric: @stefanjos: Ti se onda uzdaj da ce misice uspjeti da se izbore za mir u svijetu :) Sta drugo da ti kazem. I kada ti neko tko zna koristiti oruzje dodje da ti nametne svoju volju, ti mu lijepo umilim tonom objasni da to nije lijepo i da je glupo koristiti oruzje :)
  • Tito: pardon, jebo ih oruzje
  • Tito: @stefanjos - baš tako, jebo vas oružje.
  • stefanjos: drlovric i zasto je to lose, ova civilizacija je usitinu tako nakaradna ako je nije cilj oruzje u potpunosti izbrisati kao izum, a tebi je bed sto netko ne zna ocistiti pusku. koga boli, evo da budem prost i trpiti cu ban, kurac za puske i gluposti. moramo se sto prije udaljiti od tog midnseta da je ikakvo ubijanje potrebno
  • smayoo: Evo, razumijemo se. Moj je sin, nažalost, taman u dobi da ga pozovu da pogine. :(
  • drpongrac23: Imam sina, 8 godina mu je, kao i svaki roditelj, za njega želim najbolje, a u ratove neće ići dok sam ja živ.
  • smayoo: Kladim se da nemaš sina. :/
  • drlovric: Kukala nam majka sa danasnjim sinovima, ako bi se sutra zaratilo pa nas oni budu branili :) 95% mladica danas ne zna pusku ocistiti ni rasklopiti, nije nikada ispalilo niti jedan metak, ne moze uraditi 10 sklekova niti trcati par stotina metara. Sustavni je reset potreban i povratak vojnog roka, da bi se imali cemu nadati u buducnosti.
  • smayoo: Od tebe neće nitko to ni tražiti. A od tvog sina (ako ga imaš)? :(
  • drpongrac23: Cilj je osiromašiti ekonomije i stanovništvo, nakon toga slijedi rat. U koji naravno više be idem za nikog i nigdje.
  • Ender: ja mu psujem zenu, pa mi nekako bude lakse :)
  • drlovric: Cijene svega oonako divljaju, nitko normalan ne zna zasto. Sada barem znamo kome mozemo opsovati i za sta je kriv, i za sta nije. Bude covjeku nekako lakse :)
  • Bertone: *jep=još
  • Bertone: Kaj se brinete za amere, Tim Cook je podmazao Donaldovu inauguraciju sa 1 mil $ za što se zna i tko zna koliko jep prije toga tak da bu se našao neki izuzetak od carina.
  • Ender: znaci ko je kupio iPhone - kupio je. a mnogi smo se zalili da su skupi, evo tramp nas demantuje...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, ajren, drlovric, Ender, m@xym, MacSlavko, tino1, Yonkis, Anonimci (1274)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO