28.10.2020 | 13:57
Ako nisi čuo za Billa Burra, onda ne pratiš stand up.
Ili ne pratiš američku povijest, sadašnjost - recimo Jamesa Baldwina, koji je inspirirao cijelu generaciju komičara crne puti, pa i ovu seljačinu - koji je oženjen crnkinjom.
Oduševilo me to kako ga je stavio u perspektivu. Nije li Jobs, malo nježnijim riječnikom, opisan u gotovo svakoj biografiji slično?
On se, svedemo li to na jako jednostavno, nije bavio programiranjem, izmišljanjem nečeg novog sam kao osoba.
On bi se dosjetio, vrlo brutalno se odnosio prema zaposlenicima koji su mu to isporučili kada je bilo gotovo, osim onih koje je cijenio, a kojih je bilo jako malo (Jony Ive, ako se ne varam - i to je to nakon Woza. Ne možemo tvrditi da je bio super cool frend s cijelom Upravom, jer to ne znamo).
Znači, za njega je izmišljao cijeli orkestar ljudi, a onda bi se on pojavio na, kako Burr to brutalno kaže "nerd festu" u "cool tenisicama, Levisicama bez remena) i stao na pozornicu - sam.
Ali maknimo to, naravno da čovjek ne može staviti 400 ljudi na stage.
Meni je smiješno bilo kako je opalio reklame. Isus, Gandi, ja!
I Vanjuška, ako ne shvaćaš da je sve ovo samo šala - onda malo preozbiljno shvaćaš cijelu stvar.
Nije Burr tako loš, samo nije Dave Chapelle.
Tko je nama kriv što držimo Jobsa na pijedestalu.
Pogledaj zadnji video od Chapella o Bushu. Jel ti smiješan?
Što misliš, koliko je prijetnji dobio od republikanaca kada je to objavio?
Ako sam nešto shvatio na ovim stranicama, to je da sam svijet i debate ovdje shvaćao preosobno i preozbiljno.
Puno je bolje nasmijati se malo. Promijeniti točku gledišta.
Tesla je s naših prostora. Ako jedan Burr vidi koliko je Jobs pretjerivao u samomarketingu, kako to ne vidimo mi?
EDIT:
Tesla je pravi izumitelj u čistom smislu te riječi, Jobs je - vizionar. A Tesla je vizije dobivao u glavi, odradio cijeli koncept u istoj (ništa nije stavljao na papir dok to nije smatrao gotovim) - i onda napravio skicu, pa sam i proizvod.
Stanu li ta dvojica u istu rečenicu?
Pogotovo ako znamo kako je završio Jobs, a kako Tesla (Jobsa se slavi dan danas, Teslu čak i mi zaboravljamo)...
Eto, to je to.
Također, bez ljutnje.
Volim i ja Jobsa. Ali mene je nasmijalo...
Sorry - ali po meni to nije isto.
EDIT 1:
Teslu su pokrali prijatelju. Mi, u čijoj je državi rođen, smo mu u vrijeme smrti zaklali sav rod i spalili kuću jer je bila NDH, a prijatelji Ameri su mu ušli u New Yorker hotel, prvo s FBI-em da pokradu SVE šta se pokrasti dalo od ideja, nacrta.
Tesla je na kraju volio samo golube, ljude nije podnosio koliko su ga puta razočarali u životu. I kada Westinghouse nije mogao isplatiti njegov dio od svake dionice - Tesla mu je oprostio sav dug. Westinghouse se financijski oporavio, i u znak zahvale do kraja Tesli plaćao smještaj i neku siću za hranu, koju je on proslijeđivao golubovima.
I na koncu, Tesla je htio da svi ljudi na planeti plodove njegova rada uzimaju free of charge.
I tu je puklo.
A kako se Jobs odnosio sa svojim bogatstvom? Jel mu ikada palo na pamet da ikome (tu govorim o više ljudi, ne kućnom prijatelju u što sam siguran da je bio i više nego darežljiv iako nemam nikakav dokaz za ovo) pokloni nešto više od iSight kamera na jednom Keynoteu?
Ili je on taj koji je uveo naplaćivanje svakog kabela, da se iz kupca izvuče zadnji cent?
Evo, možemo i dublje ući u priču.
Nije bio bahati američki milioner, ali nije bio ni poznat po nekim fondacijama. To mu sada radi žena. Ili griješim? Slobodno me ispravi u čemu god misliš da griješim, stvarno se neću naljutiti. Piši slobodno.
EDIT 3:
I zadnje - ponavljam da se ne ljutiš ali si me jednostavno naveo na razmišljanje o njima sada: tko je prvi predvidio telefon bez žice sa slikom? Mislim da bi odgovor na to pitanje trebao znati sam.
I zato me Burr uspio nasmijati. Eto. Ako sam pogriješio, isprika još jednom svima kojima sam uvrijedio idola.
Najiskrenija.
I tebi posebno, Vanjuška.
Nije mi to bila namjera.
A tu foru sam vidio taj dan kada sam je stavio, a stara je valjda više od sedam godina...
Čak ima i dio koji je tu odrezan, a spominje kineske "sweat shopove" kao radnu snagu, dok se reklamira Gandi. No, to mi se ne da tražiti, samo ću te razljutiti još više, a to ne želim.
EDIT 4:
By the way, koliko je Burr zapravo brutalan u tom crnom humoru, trebaš vidjeti šta kaže za smrt Ethana Hawkinga. Mislim, nekima je stvarno seljačina, a neki ljudi kuže takvu vrstu humora.
Ali ako te taj klip zanima, potraži ga sam, ne želim tu zaraditi još ljutnje od bilo koga...