Nova instalacija OS-a na iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nova instalacija OS-a na iMac

02.06.2024 | 18:58
Ono šta si mi poslao...iskreno, nisam bsš shvatio. Napravip sam, ali mi se po nazivima činilo da je to za Win, a ne za Mac. Vjerojatno nisam napravio kako treba.

Napravio sam sa BalenaEtcher, ali nisam uspio pokrenuti instalaciju, uvijek mi izbaci istu grešku, pa i onda kada sam mijenjao datume.
02.06.2024 | 19:58
UNetBootin ima za windowse, mac i linux. Bolji mi je od Balena Etcher jer sam particionira i formatira stick pa ne ovisiš o tome jesi li ga pravilno pripremio.

Jesi li probao s drugim stickom?
02.06.2024 | 20:23
Nisam, probat ću. Kada sam napravio. na sticku sam vidio ekstenziju exe pa sam mislio da je to za win. To je normalno ili sam nešto krivo napravio?
02.06.2024 | 21:13
Ne postoji .exe za MacOS Ima .app, ali na Macu baš i da izbrišeš naziv extenzije, stvari će opet najnormalnije raditi.

Ako je .exe, to je onda nešto pripremljeno za Windows.
02.06.2024 | 21:17
Znam da ne postoji, zato sam bio siguran da nešto nije dobro

Onda očito nisam dobro napravio
03.06.2024 | 08:38
Konačno sam uspio instalirati verziju 10.6.4 (hvala na linku)

Kako da sada dođem do High Sierre? Radim update sw-a, za aplikacije koje su mi ponuđene, ali nigdje ne vidim App store. Nakon nekog vremena mi je izbacilo grešku i nisam uspio napraviti update do kraja.

Šta i kako dalje?

Update: mogu li na netu skinuti verziju 10.6.8 i sam je instalirati?
03.06.2024 | 10:04
Damirst kaže:
mogu li na netu skinuti verziju 10.6.8 i sam je instalirati?

Možeš. Combo update. KAd staviš 10.6.8 onda imaš i App Store.

support.apple.com/en-us/106449
03.06.2024 | 10:19
Usput, kad instaliraš 10.13 trebat će ti i Firefox koji će raditi na High Sierra, jer sa Safarijem se nećeš baš usrećiti. Ako se odlučiš evo link da ne lutaš...

support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-use...-to-extended-support
03.06.2024 | 10:23
Preskočio sam 10.6.8

Napravio sam bootabilni usb sa HSiera. Opet je izbacilo grešku, ali sam u Terminalu promijenio datum i instalacija je pokrenuta. Sad samo treba vidjeti hoće li se uspjeti instalirati. Ako uspije, nakon instalacije moram vratiti datum na sadašnji ili se to automatski?

Ovaj SL 10.6.4 na usb-u moram čuvati za ubuduće, kao i HS?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.06.2024 | 11:48
Već sam prije napisao, ja sam bootabilni USB napravio sa macOS High Sierra za moj stari iMac iz 2010 na drugom iMacu iz 2014 i macOS Monterey koristeći Terminal bez ikakvih problema. Upute sam našao ovdje: Apple support

Nakon toga sve ostalo je išlo ko po loju
03.06.2024 | 17:53
Damirst kaže:
Preskočio sam 10.6.8

Napravio sam bootabilni usb sa HSiera. Opet je izbacilo grešku, ali sam u Terminalu promijenio datum i instalacija je pokrenuta. Sad samo treba vidjeti hoće li se uspjeti instalirati. Ako uspije, nakon instalacije moram vratiti datum na sadašnji ili se to automatski?

Ovaj SL 10.6.4 na usb-u moram čuvati za ubuduće, kao i HS?

Bolje pričuvaj, ako poželiš opet nešto od nule.
Datum će se vratiti na sadašnji ako ti je uključeno automatsko podešavanje točnog vremena. Ako nije, neće.
03.06.2024 | 18:07
Ekipa, hvala na pomoći i svaka čast!!
Uspio sam, sve radi kao prije.

Zna li netko kako mogu gledati Netflix, jer stare verzije Safarija i Chroma ne podržavaju Netflix?! Trebao bi napraviti update, ali ne mogu jer nema više podrške.
03.06.2024 | 18:25
Damirst kaže:
Ekipa, hvala na pomoći i svaka čast!!
Uspio sam, sve radi kao prije.

Zna li netko kako mogu gledati Netflix, jer stare verzije Safarija i Chroma ne podržavaju Netflix?! Trebao bi napraviti update, ali ne mogu jer nema više podrške.

Koliko ti je jak taj iMac?

Da pokusas zavrtiti neku virtualnu masinu i unutar nje instalirati noviji browser na kojem bi ti Netflix radio?

Mozda neki Ubuntu...
03.06.2024 | 18:42
To pak nema nikakvog smisla. Pitanje je je li dovoljno jak da streama u realnom vremenu video sadržaj visoke rezolucije, a kamoli još da to radi u virtualci.

Napisao ti je gore @dpongrac23. Skini FireFox verziju koja će raditi na 10.13
support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-use...-to-extended-support

dpongrac23 kaže:
Usput, kad instaliraš 10.13 trebat će ti i Firefox koji će raditi na High Sierra, jer sa Safarijem se nećeš baš usrećiti. Ako se odlučiš evo link da ne lutaš...
03.06.2024 | 19:52
Offline filmove u 1080p rezi takav iMac vrti bez greške (imam 2 komada u ormaru koje više ne koristim). Preporuka VLC player.
03.06.2024 | 20:00
Stvar je formata. Streaming format je uvijek najnapredniji, maksimalne kompresije (da bi se smanjilo opterećenje na bandwidth) i to je onda progresivno zahtjevnije za CPU. Tipično H.265 postiže nekoliko postotaka (do najviše 10%) manji bandwidth po cijeni gotovo dvostruko većeg opterećenja na CPU prilikom dekompresije.
03.06.2024 | 20:43
Konfiguracija je: 27, mid 2010, 2.93 GHz Intel Core i7, 12 GB1333MHz DDR3, AMD RADEON HD 6970M 2 GB

Instalirao sam Mozzilu i vrti Netflix brz greške.
03.06.2024 | 21:40
smayoo kaže:
Stvar je formata. Streaming format je uvijek najnapredniji, maksimalne kompresije (da bi se smanjilo opterećenje na bandwidth) i to je onda progresivno zahtjevnije za CPU. Tipično H.265 postiže nekoliko postotaka (do najviše 10%) manji bandwidth po cijeni gotovo dvostruko većeg opterećenja na CPU prilikom dekompresije.

Ne znam za streaming, ne streamam gotovo ništa i pravila su malo drugačija kada se mora dobiti "steady flow", ali gotovi, zakomprimirani, H.265 fileovi na disku imaju značajnu razliku u odnosu na H.264 - daleko više od 10%, ponekad čak dvostruko i više. Da, traže brute force za dekompresiju, ali lijepo su optimizirani.
12.06.2024 | 18:41
Možda kasno ulijećem, ali evo par alata koje lično koristim, jer me ove stare verzije baš znaju izluditi, pa nađem si tu i tamo malo lakši način

1. Mist, fin grafički alat, ali čini se da se ne ažurira više - github.com/ninxsoft/Mist/releases
2. gibMacOS, konzolni alat, po meni najbolji od svih, ali ko nije sklon naredbenom retku može biti malo konfuzan, ima i High Sierra u katalogu - github.com/corpnewt/gibMacOS
3. OpenCore Legacy Patcher, ne samo da može skinuti bilo koji macOS, već i ima alat za napraviti USB, a također dozvoljava i instaliranje nepodržane verzije macOS na vaš Mac - github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases/

Napomena: Za OpenCore Legacy Patcher dovoljno je samo ići na opciju Create macOS Installer, ukoliko samo planirate napraviti USB sa podržanom verzijom za vaš Mac. Ako ne vidite željenu verziju ima opcija Change Max-OS version, možete i postaviti na neku bližu verziju npr. na macOS Catalina 10.15 i time će i High Sierra biti vidljiva.
Također, kada već imate macOS installer skinut, može se jednostavno napraviti putem naredbenog retka, evo i zvanična uputstva: support.apple.com/en-us/101578

Možda kome pomogne u budućnosti
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 32 minuta
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, smayoo, Anonimci (276)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO