Downgrade s MacOS Seqouia 15.0 na Sonoma 14.0
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Downgrade s MacOS Seqouia 15.0 na Sonoma 14.0

05.10.2024 | 10:32
Ovih dana trebam napraviti downgrade s MacOS Sequoia na Sonoma.
Na YouTube.com ima par primjera kako se to radi. Mene muči jedino to da li se aplikacije koje imam instalirane na Macu, a koje sam instalirao prije MacOS Sequoia ostanu instalirane na starijem MacOS Sonomi (kao npr MS Office, Final Cut Pro X, Affinity Photo...) ili ih moram ponovo instalirati na Mac?
05.10.2024 | 11:17
A koji je razlog za downgrade?
05.10.2024 | 16:55
Razlog za downgrade je taj što verzija Final Cut Pro nije podržana od MacOS 15 na moju veeeeeliku žalost. Za update od Final Cut Pro X još nisam dobio informacije od web shopa gdje sam kupio prije nekoliko godina i po nešto nižoj cijeni
05.10.2024 | 17:54
Ovaj put sam ipak ispoštovao "staru školu" i ne skočio na Sekvoju odmah, upravo jer su već oni koji su probali betu javili niz problema s raznim produkcijskim alatima.

Ako ideš nazad jer ne možeš čekati da se to pokrpa, sami softveri bi trebali ostati čitavi kod reinstalacije sustava, ALI uvijek ima kvaka s downgradeom jer često macOS installer ne dozvoljava instalirati staro preko novoga kada to ne radiš direktno, pa pripremi USB stick s OS-om.

Radiš li to na službeno podržani stroj ili putem OpenCorea?
05.10.2024 | 18:07
Downgrade ću trebati napraviti na službeno podržanm Macu
05.10.2024 | 18:31
Dobro, to je lakši scenario.
05.10.2024 | 18:40
Pričekati ću još desetak dana i ako nedobijem traženi update, idem polako ne downgrade
05.10.2024 | 19:42
Tehnicki govoreci ti imas piratsku kopiju FCP cim ju ne mozes legalno nadograditi kroz svoj account

Nabavi noviju FCP nacicu koja radi na tvom racunalu i uzivaj u zivotu.

Ja ne bih cijeli os obarao i sve reinstalirao radi jedne problematicne aplikacije.
05.10.2024 | 19:55
Ne čini mi se da imam nelegalnu verziju Final Cut Pro X koji sam kupio na adresi supportdeskdepot.com/product/apple-final-cut-pro-x/ prijepar godina.Nisam gakuio preko www.apple.com dućana
05.10.2024 | 20:04
Meni se cini. Ali to su vec tehnicki detalji
05.10.2024 | 21:47
Bojim se da si prevaren.

Lovrić dobro kaže. Apple prodaje Final Cut X već dugo vremena ISKLJČIVO kroz svoj Apple Store. Mi kao Apple Reselleri smo nekada mogli prodavati i softver, ali su sve to ukinuli i preusmjerili direktno na App Store. Uostalom, vidi se po cijeni da se radi o krađi.

Bilo bi jako čudno da Apple pusti bug na svom vlastitom softver na novom OS-u na toj razini da se ne može raditi, nisam ja shvatio točno u čemu je problem - jer postoji gomila nekih pluginova koji su pukli, ali FCP naravno da mora raditi ispravno. Ako je kupljen u App Storeu, onda je update automatski i ne bi trebalo biti problema.

Kako varaju ilegalni trgovci softverom? To znam iz prve ruke iz Adobe svijeta; kako Adobe, tako i Apple, nudi mogućnost grupnog jeftinog licenciranja za škole. Onda takvi prevaranti lažiraju dokumentaciju da su neka škola i nabave gomilu jeftinih licenci koje se održavaju putem admin konzole školskog administratora. Softver je tehnički legalan jer nije "krekan", ali se zapravo licenca dodjeljuje onome koji im plati, a on radi deploy instalacije, pa rijetko na takav način imaš mogućnost ažuriranja - iako će licenca, takva kakva je, raditi, barem dok god si na listi tog administratora-prevaranta tih edukacijskih licenci.

Kod Adobeija, kada netko primjeti takav slučaju, to se prijavljuje u HQ, pa oni dalje idu pravnim sredstvima prema prevarantima. Za Apple ne znam, kako su nas isključili iz toga, ne bavim se više time.
06.10.2024 | 08:39
Meni je ovo premala cijena u odnosu na Apple store, to je već okidač da u pitanju nisu čista posla. Poznajući Apple, kod njih nikada nema tako velikih popusta, pa taman da proizvod, ako se ne proda, na kraju bacili u smeće. Govorim okvirno za sve Apple proizvode, hardver i softver.

S druge strane, pobornik sam da se uvijek kupuje legalno, a za one koji od rada i usluga na računalu žive, to ne bi trebao biti problem. S druge strane, za kućne hobiste, među koje i sam spadam, ima dovoljno freeware alternativa ili manjih aplikacuja za sitan iznos, a tu je i softver koji dolazi uz svaki novi Mac, a koji može odraditi jako lijepe stvari - samo treba uzeti vremena i istraživati.

Najviše mi je žao što uz nove Macove ne dolazi nikakav softver za jednostavnu obradu fotografija, za crtanje, bilo bi dosta dobro da to ubace, ako ništa drugo onda zbog djece - da uče crtati na računalu, jer primjerice moj mali to obožava!
06.10.2024 | 10:37
Hvala ne svim informacijama. Pričekati ću još tjedan ili dva i ići na downgrade Final Cuta.
07.10.2024 | 11:12
... samo da provjerim... kada budem radio downgrade MacOSa s verzije Sequoia na Sonoma, da li mi aplikacije kao što su MS Office, Final Cut Pro X, Affinity Photo ostanu na Macu ili ih moram ponovo instalirati?
Ja nemam Time Machine već radim downgrade preko USB drivea
07.10.2024 | 11:27
I dalje ne odustajes od ideje da rusis cijeli sustav i sve ostale applikacije radi jedne piratske koju si preplatio

Po meni ti imas 2 racionalnije opcije:

1. Kupiti legalnu licencu FCP i izbjeci slicne probleme u buducnosti.

2. Instalirati noviju piratsku FCP kopiju i nastaviti sa zivotom, jer i do sada nisi bio bas legalan.

Ovako si u milosti i nemilosti nekog divljeg webshopa sto nije dobro, i samo prolongiras neki novi problem.

Ja sam godinama koristio piratske aplikacije dok nisam financijski dosao u situaciju da to vise ne moram raditi.
07.10.2024 | 12:00
Za sada bih radije išao na downgrade MacOSa i zadržavanje aplikacija koje sam napisao. Privatno su mi se pojavili mjesečni izdaci koji mi ne dozvoljavaju novu kupovinu Final Cut Pro Xa (da ti ne govorim koliko novaca zarađujem i kakve zdravstvene probleme imam počevši od 2008. kada sam prživio moždani udar).
07.10.2024 | 15:13
drlovric kaže:
I dalje ne odustajes od ideje da rusis cijeli sustav i sve ostale applikacije radi jedne piratske koju si preplatio

Po meni ti imas 2 racionalnije opcije:

1. Kupiti legalnu licencu FCP i izbjeci slicne probleme u buducnosti.

2. Instalirati noviju piratsku FCP kopiju i nastaviti sa zivotom, jer i do sada nisi bio bas legalan.

Ovako si u milosti i nemilosti nekog divljeg webshopa sto nije dobro, i samo prolongiras neki novi problem.

Ja sam godinama koristio piratske aplikacije dok nisam financijski dosao u situaciju da to vise ne moram raditi.

Dobro DrLovricu sta si navalio na covjeka, moraliziranjem o piratstvu OS-a, svako radi za sebe! Kad smo vec kod Legalnosti
vidim i da si i ti jos uvijek u sivoj zoni po onome sto si napisao na vikalici:
" drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga "

Malo je offtopic ali nisam mogao da ne odgovorim DrLovricu
07.10.2024 | 17:24
@Chero:

Ko je navalio na covjeka?? Nit mi je to bila zelja ni namjera. Nije izmisljen grijeh kojeg ja nisam pocinio, i zadnji sam ko bi sebi dao za pravo da nekome drzi moralne pridike.

On sam to nije tako razumio ali nasao se ti pametolog da ga branis

Ja covjeku samo govorim da ne treba bez veze brisati OS (pogotovo jer nema TM backup pa da to lagano vrati u prijasnje stanje) da bi vratio svoju ionako piratiziranu aplikaciju. Covjek nije niti znao da je prevaren.

Neka ju normalno kupi na App Store ili instalira istu takvu piratsku koja ce mu raditi na najnovijem MacOS.

Bzv me optuzujes bez da si procitao ili razumio sto sam napisao.

Al' to vise govori o tebi, nego o meni...
07.10.2024 | 17:40
zapravo, tu se slažem s drlovricem, ni ja baš nebi bio lažni moralist, ali mislim da je etički u ovome slučaju opravdano da instalira novu verziju Final Cut-a.(čak i nelegalnu, privremeno)

@diplodocusIII da li si probao ovdje: Možda ti da da koristiš 3 mjeseca legalni trial zadnje verzije? www.apple.com/final-cut-pro/trial/

Sad, kad si već napravio upgrade OS X-a, ja nebi išao nazad...
07.10.2024 | 20:28
@DiplodocusIII, a da isprobaš DaVinci Resolve? Imaš free verziju koja je zbilja ozbiljan komad software-a, možda ne trebaš trošiti lovu na FCP.
08.10.2024 | 09:27
@zoranovsky ne bih isprobao DaVinci Resolve jer mi baš treba Final Cut Pro X. Naime, ja sam koristio legalni Finał Cut Express 3 i kasnije kupljeni Finał Cut Express od 1999. godine odnosno koju godinu kasnije. Sada imam zadatak da svih 198 MiniDV kaseta (ili par komada manje jer sam prešao na SD kartice) prebacim na noviji format. Do prije par godina sam imao samo DVDe i u iMacu fileove koje je trebalo prebaciti u .MOV odn .MP4.

@Zdravac ja neću koristiti trial verziju FCP X jer niti sam ne znam hoće li ili neće izaći verzija koja radi s MacOS 15. Mislim da je do sada već trebala biti tu ali je i dalje nema.

I dalje ne znam da li software kao MS Office, Final Cut Pro X, Affinity Photo rade na istom Macu koji je prošao downgrade ili taj software trebam ponovo instalirati?
08.10.2024 | 12:38
Odgovor je da. Sav legalno kupljeni software će ti nakon bilo kakve vrste reinstalacije, upgrade-a ili downgrade-a opetraditi. Sav legalni software se povezuje sa ID-em tvoje matične ploče, što znači da je tvoj Mac automatski prilikom instalacije bilo koje vrste softvera online registriran i softver je zaštićen ključem, samo za tvoj Mac, ne nijedan drugi.

Skupo je i neisplativo uzimati profesionalne alate za kućnu upotrebu, uvijek ima alternativa. Evo nekih:

- obrada fotki - GIMP
- konverzija video formata - Handbrake
- uredski alat - Libre Office, Pages, Numbers, Keynote
- obrada zvuka - Audacity, Garage Band
- konverzija audio formata - Media Human Audio Converter
- obrada videa - DaVinci Resolve
- tag editor - kid3

Uvijek postoji alternativa, često i bolja od razvikanih aplikacija, primjer je Libre Offfice, puno bolji i stabilniji od MS Office bučkuriša…

Ali eto, ako Štefica u računovodstvu gradske uprave, i kunov mali koriste Office, onda je to valjda to.

Usput, s freeware i legalnim softwerom nikada nećeš imati brigu oko licenci. Računalo služi za rad i zabavu, a ne petljanja sa krekovima i drekovima, pokušajima radi-ne radi. Šta će ti to u životu?
08.10.2024 | 12:40
Zdravac ti je super predlozio da koristis Trial verziju. Tri mjeseca je dug period, do tada mozda rijesis svoj problem sa tim webshopom gdje si kupio. Ili probaj koristiti drugi email, pa nastaviti koristiti naredna tri mjeseca

Moj FCP (10.8.1.) sasvim normalno radi na Mac OS 15.0.1.

Screenshot2024-10-08at06.35.58.png

Jesi li ti i ove ostale programe kupi na tom istom shopu? Ne vidim probleme zasto licence ne bi radile ako formatiras cijeli disk i instaliras ponovno stari sustav.

Nisu licence vezane za OS inacicu, vec za tebe.
09.10.2024 | 11:13
@drlovric licence su vezana uz mene ali mi je sada problem naći licencu od Final Cuta, pa i od MS Officea jer se više ne sjećam passworda kojega sam koristio.
Na web shopu gdje sam kupio Finał Cut Pro X licencu nisam kupio MS Office ili Affinity Photo.

Meni sada treba samo Final Cut Pro X umjesto nekadašnjeg Final Cut Expressa koji je bio idealan za moje potrebe. Radim na exportiranju svih videa što sam ih snimio od 1999. godine i koji su exportirani iz Final Cut Expressa u Final Cut Pro X. Kada bi napravili Final Cut Express X, nitko sretniji od mene, ali od toga se daaaaavno odustalo. Preostaje mi jedino Final Cut Pro X.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 54 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO