NE RADE MI ZVUČNICI NA MACBOOKU!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NE RADE MI ZVUČNICI NA MACBOOKU!

• the_clash
  • Posjetitelj
14.05.2008 | 18:17
Bok ljudi!
Prisiljen sam bio staviti na svoga mac-a sranje od windowsa, jer nemožeš profesorima objasniti da ne koristiš windowse nego da koristiš mac-a. i sada nakon šta sam stavio windowse ne rade mi yvučnici u windiwsima...

imam zadnju seriju macbooka black 13.3" MOLIM VAS da mi pomognete da mi prorade zvučnici!

HVALA!

btw... zašto u svim školama, javnim ustanovama (osim plive koliko sam upućen) u hrvatskoj se koriste windowsi??
14.05.2008 | 20:07
Kad bootaš windoze (btw, koje windoze si instalirao? u nastavku ću pretpostaviti da se radi o XP. Ako je slučajno Vista, makni to s*anje i stavi XP), pogledaj da li u trayu (mali okvir na desnom rubu taskbara - taskbar je ono četvrtasto sivo ili plavo što na windozama služi umjesto Docka) imaš ikonicu zvučnika (vidi sliku).
Clipboard01.gif

Ako imaš, lijevi klik na nju pa vidi koji ti je postavljen volume level i da li je "muted" (kvačica sa strane dolje uz slider za glasnoću).
Ako je to sve ok, onda dvoklik na nju pa kad ti se otvori mikseta, provjeri da li su svi izvori zvuka uključeni i podjednako glasni.
14.05.2008 | 20:25
A ako nemaš tu ikonicu, onda (pretpostavljam da si ostavio onaj "Teletubbie" defaultni interface), klikni Start, pa nađi među svim onim kršem stavku "My Computer", pa na nju desni klik (pod pretpostavkom da si dobro podesio touchpad od Macbooka, to znači da tupneš s dva prsta, a ako ti ne ide, onda uzmi običnog USB miša od 40 kn) da ti se otvori shortcut menu i odande odaberi Manage.
Treba ti se pojaviti nešto kao na ovoj slici:
Clipboard02sr.gif

S lijeve strane nađi "Device Manager" i klikni na to da ti se s desne pojavi lista prepoznatog hardware-a, pa uklikaj plusić pokraj ikonice zvučnika (iste kao maloprije - vidi sliku).

Ako ne možeš naći ovu ikonicu, tj. grupu "sound hardware", onda ti windoze nisu našle driver za zvučnu karticu na instalacijskom DVD-u od MacOS-a.

Ako ipak imaš ovu grupu, onda vjerojatno negdje među njom ikonica neke stavke ima mali uskličnik ili upitnik pa dvoklikni na to i vidi što piše (napisat će ti u čemu je problem). Ili pak imaš veliku ikonicu upitnika u desnom dijelu (to je grupa "neprepoznati uređaji" pa vidi što se tamo nalazi i kako ih windowsi deklariraju (najčešće piše nešto tipa "unknown PCI device" ili tako nešto, ali ima još detalja kad dvoklikneš).

Pa javi.
14.05.2008 | 20:32
the_clash je napisao:
btw... zašto u svim školama, javnim ustanovama (osim plive koliko sam upućen) u hrvatskoj se koriste windowsi??

Pliva nije javna ustanova, nego privatna firma.

Škole i javne ustanove se financiraju iz javnih financija (kolokvijalno bi se reklo "državnim novcem", ali to je zapravo JAVNI novac, svih nas koji plaćamo porez) pa sve što kupuju mora biti kupljeno u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. A on kaže da je kupac za svaku iole vredniju nabavu raspisati javno nadmetanje i na kraju kupiti ono što je najjeftinije, a da zadovoljava sve kriterije koje je zadao kupac.

Tako da tu Apple ima prilično malo šanse.

Također, moram dodati da bi bilo prilično neodgovorno od školskog sustava da djecu uči koristiti Apple i MacOS, a da jednog dana kad izađu iz škole 95% (i više!) poslodavaca traži poznavanje MS Windows i MS Office kao eliminaicijski uvjet za posao. Zar ne?
14.05.2008 | 20:59
Pliva je bila na Macu nekada davno. Još sam bio vidio jednoga prije cca 5 godina kod kolegice koja se nije dala prebaciti na win. Jedno vrijeme imali smo oba sistema. Jedan je bio stabilan i pouzdan, a drugi se zvao win...

A onda su svi prešli na win po direktivi...

I onda su kupljeni od Barra.
Ali ne zbog toga

LP od bivšeg Plivaša, ali zaista mi je drago da je netko bio tako hrabar da uvede u veliki sistem Macove.
14.05.2008 | 22:02
Ovako kako si ti to napisao, zvuči kao Gundulićev "Osman", u najmanju ruku. Ili barem "Smrt Smail-age Čengijića"

Ni u kojem trenutku ne sporim da je Apple bolji i stabilniji od peceja, ali svaka velika firma ima svoje, više ili manje iste, boljke, odnosno, hm, "zakonitosti". Pa vjerujem da su upravo te "zakonitosti" bile razlog što se išlo na appleove, prije nego nečija hrabrost.
17.05.2008 | 01:39
sto se tice skola i fakulteta pravilo je sljedece: ministarstvo kupuje licencu za os u hrvatskom slucaju win jer je dobije jeftino
a mcsft prodaje jeftino da bi te od malih nogu naucio na jedan os
Onda profe u skoli mogu koristiti linux ali nece jer ga velika vecina njih nezna koristiti, a sto se tice zaposlenja poslodavci uglavnom traze poznavanje uredskog paketa, a oni koji traze iskljucivo ms office su od malih nogu nauceni na ms sftware, pa imas situaciju u kojoj samo jedan dobija (msft) i sve se vrti u krug,
To je sve posljedica mentaliteta nasih ljudi i msftovog idealnog osjecaja za prodaju...
17.05.2008 | 12:35
boki je napisao:
sto se tice skola i fakulteta pravilo je sljedece: ministarstvo kupuje licencu za os u hrvatskom slucaju win jer je dobije jeftino
a mcsft prodaje jeftino da bi te od malih nogu naucio na jedan os
Onda profe u skoli mogu koristiti linux ali nece jer ga velika vecina njih nezna koristiti, a sto se tice zaposlenja poslodavci uglavnom traze poznavanje uredskog paketa, a oni koji traze iskljucivo ms office su od malih nogu nauceni na ms sftware, pa imas situaciju u kojoj samo jedan dobija (msft) i sve se vrti u krug,
To je sve posljedica mentaliteta nasih ljudi i msftovog idealnog osjecaja za prodaju...

Naravno pomaže im i činjenica da djele besplatne licence ( po dvije ako se ne varam) za Vistu svim studentima FER-a, odgoj od malih nogu se to zove .
Zato Apple i udara tako snazno po akademskim zajednicama u SAD-u, one su mu garancija budućeg tržišnog udjela jer će studenti (ili školarci) jednog dana postati ti koji će određivati što će se naručivati.
17.05.2008 | 23:56
Yup! Svim studentima racunalstva u hrv: vista buss. Xp home office, vstudio, hrpu softvera ( lista je oko 30 naslova- neznam sta sve imasamo me vs office i os zanimalo), drill od pocetka,
sto se profa tice ja radim u skoli u kojoj ima 5 profesora racunalstva i ja jedini znam (nisam ispitivao ali to je moja pretpostavka) sto je grub...tako da s te strane ne treba ocekivati popravak situacije...
18.05.2008 | 03:41
A što možeš očekivati kad se pofesor informatike može postati na najnevjerojatnije načine? Ostao sam potpuno zatečen nedavno kad sam čuo da riječki (kako se uopće sad zove?) bivši pedagoški pa onda filozofski faks proizvodi kadrove s titulom profesora filozofije i informatike. Ili tako nekako (da me sad netko ne uhvati za zarez).

A osoba s tom diplomom koju sam imao prilike upoznati i koja, naravno, radi kao prof. informatike, ne zna bitno više od mog 7-godišnjeg sina. Štoviše, on se bolje služi googleom

Da naglasim - ne želim vrijeđati nikog osobno. Čvrstog sam uvjerenja da svačija sposobnost i kompetencija prvenstveno ovisi o toj osobi samoj i sigurno i s tog faksa izlaze neki sjajni stručnjaci (dapače, neke također osobno poznajem!), ali definitivno je da ljudima koji su im platili školarinu (ili im je država platila za njih) nisu dali dovoljno stručnog znanja, odnosno nisu stvorili radnu okolinu koja većinu njihovih studenata potiče na razvoj.

I onda ti ljudi diplomiraju i odu u škole učiti djecu informatici. I frustrirani su što im se djeca smiju.

A što se "drill od početka" tiče - nije to drill od početka. Početak je bio puno ranije. Kad si čuo za studenta računarstva koji je upisao računarstvo, a da nikad prije nije vidio računalo? Njihova indoktrinacija Microsoftom počela je vjerojatno negdje između 7. i 12. godine života. I to ne zato što je Microsoft nešto njima poklonio, nego zato što njihovi roditelji nisu imali novca da im kupe nešto drugo pa su dobili PC kantu vulgaris s krekanim Windozama od susjedovog malog koji je par godina stariji pa je taj dio već savladao.

I to će tako zauvijek i biti.

Darwin je rekao - evolucija je proces u kojem ne preživljavaju ni najjači, ni najpametniji, nego najprilagodljiviji. A Microsoft je upravo to. Svi koji su iole upućeni znaju da je Microsoft s*anje, ali oni vladaju zato što su se najbolje (i najbrže) prilagodili neusporedivo većoj masi onih koji nisu nimalo upućeni.

Ostalima je samo preostalo životariti i iščekivati izumiranje. Kao što se već desilo Digitalu i VMS-u. Ili se prilagoditi.

Resistance is futile. You shall be assimilated.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 18 minuta
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bip, drpongrac23, IgorD, MacSlavko, moragd, Riba, rusty, Anonimci (1129)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO