NE RADE MI ZVUČNICI NA MACBOOKU!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NE RADE MI ZVUČNICI NA MACBOOKU!

• the_clash
  • Posjetitelj
14.05.2008 | 18:17
Bok ljudi!
Prisiljen sam bio staviti na svoga mac-a sranje od windowsa, jer nemožeš profesorima objasniti da ne koristiš windowse nego da koristiš mac-a. i sada nakon šta sam stavio windowse ne rade mi yvučnici u windiwsima...

imam zadnju seriju macbooka black 13.3" MOLIM VAS da mi pomognete da mi prorade zvučnici!

HVALA!

btw... zašto u svim školama, javnim ustanovama (osim plive koliko sam upućen) u hrvatskoj se koriste windowsi??
14.05.2008 | 20:07
Kad bootaš windoze (btw, koje windoze si instalirao? u nastavku ću pretpostaviti da se radi o XP. Ako je slučajno Vista, makni to s*anje i stavi XP), pogledaj da li u trayu (mali okvir na desnom rubu taskbara - taskbar je ono četvrtasto sivo ili plavo što na windozama služi umjesto Docka) imaš ikonicu zvučnika (vidi sliku).
Clipboard01.gif

Ako imaš, lijevi klik na nju pa vidi koji ti je postavljen volume level i da li je "muted" (kvačica sa strane dolje uz slider za glasnoću).
Ako je to sve ok, onda dvoklik na nju pa kad ti se otvori mikseta, provjeri da li su svi izvori zvuka uključeni i podjednako glasni.
14.05.2008 | 20:25
A ako nemaš tu ikonicu, onda (pretpostavljam da si ostavio onaj "Teletubbie" defaultni interface), klikni Start, pa nađi među svim onim kršem stavku "My Computer", pa na nju desni klik (pod pretpostavkom da si dobro podesio touchpad od Macbooka, to znači da tupneš s dva prsta, a ako ti ne ide, onda uzmi običnog USB miša od 40 kn) da ti se otvori shortcut menu i odande odaberi Manage.
Treba ti se pojaviti nešto kao na ovoj slici:
Clipboard02sr.gif

S lijeve strane nađi "Device Manager" i klikni na to da ti se s desne pojavi lista prepoznatog hardware-a, pa uklikaj plusić pokraj ikonice zvučnika (iste kao maloprije - vidi sliku).

Ako ne možeš naći ovu ikonicu, tj. grupu "sound hardware", onda ti windoze nisu našle driver za zvučnu karticu na instalacijskom DVD-u od MacOS-a.

Ako ipak imaš ovu grupu, onda vjerojatno negdje među njom ikonica neke stavke ima mali uskličnik ili upitnik pa dvoklikni na to i vidi što piše (napisat će ti u čemu je problem). Ili pak imaš veliku ikonicu upitnika u desnom dijelu (to je grupa "neprepoznati uređaji" pa vidi što se tamo nalazi i kako ih windowsi deklariraju (najčešće piše nešto tipa "unknown PCI device" ili tako nešto, ali ima još detalja kad dvoklikneš).

Pa javi.
14.05.2008 | 20:32
the_clash je napisao:
btw... zašto u svim školama, javnim ustanovama (osim plive koliko sam upućen) u hrvatskoj se koriste windowsi??

Pliva nije javna ustanova, nego privatna firma.

Škole i javne ustanove se financiraju iz javnih financija (kolokvijalno bi se reklo "državnim novcem", ali to je zapravo JAVNI novac, svih nas koji plaćamo porez) pa sve što kupuju mora biti kupljeno u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. A on kaže da je kupac za svaku iole vredniju nabavu raspisati javno nadmetanje i na kraju kupiti ono što je najjeftinije, a da zadovoljava sve kriterije koje je zadao kupac.

Tako da tu Apple ima prilično malo šanse.

Također, moram dodati da bi bilo prilično neodgovorno od školskog sustava da djecu uči koristiti Apple i MacOS, a da jednog dana kad izađu iz škole 95% (i više!) poslodavaca traži poznavanje MS Windows i MS Office kao eliminaicijski uvjet za posao. Zar ne?
14.05.2008 | 20:59
Pliva je bila na Macu nekada davno. Još sam bio vidio jednoga prije cca 5 godina kod kolegice koja se nije dala prebaciti na win. Jedno vrijeme imali smo oba sistema. Jedan je bio stabilan i pouzdan, a drugi se zvao win...

A onda su svi prešli na win po direktivi...

I onda su kupljeni od Barra.
Ali ne zbog toga

LP od bivšeg Plivaša, ali zaista mi je drago da je netko bio tako hrabar da uvede u veliki sistem Macove.
14.05.2008 | 22:02
Ovako kako si ti to napisao, zvuči kao Gundulićev "Osman", u najmanju ruku. Ili barem "Smrt Smail-age Čengijića"

Ni u kojem trenutku ne sporim da je Apple bolji i stabilniji od peceja, ali svaka velika firma ima svoje, više ili manje iste, boljke, odnosno, hm, "zakonitosti". Pa vjerujem da su upravo te "zakonitosti" bile razlog što se išlo na appleove, prije nego nečija hrabrost.
17.05.2008 | 01:39
sto se tice skola i fakulteta pravilo je sljedece: ministarstvo kupuje licencu za os u hrvatskom slucaju win jer je dobije jeftino
a mcsft prodaje jeftino da bi te od malih nogu naucio na jedan os
Onda profe u skoli mogu koristiti linux ali nece jer ga velika vecina njih nezna koristiti, a sto se tice zaposlenja poslodavci uglavnom traze poznavanje uredskog paketa, a oni koji traze iskljucivo ms office su od malih nogu nauceni na ms sftware, pa imas situaciju u kojoj samo jedan dobija (msft) i sve se vrti u krug,
To je sve posljedica mentaliteta nasih ljudi i msftovog idealnog osjecaja za prodaju...
17.05.2008 | 12:35
boki je napisao:
sto se tice skola i fakulteta pravilo je sljedece: ministarstvo kupuje licencu za os u hrvatskom slucaju win jer je dobije jeftino
a mcsft prodaje jeftino da bi te od malih nogu naucio na jedan os
Onda profe u skoli mogu koristiti linux ali nece jer ga velika vecina njih nezna koristiti, a sto se tice zaposlenja poslodavci uglavnom traze poznavanje uredskog paketa, a oni koji traze iskljucivo ms office su od malih nogu nauceni na ms sftware, pa imas situaciju u kojoj samo jedan dobija (msft) i sve se vrti u krug,
To je sve posljedica mentaliteta nasih ljudi i msftovog idealnog osjecaja za prodaju...

Naravno pomaže im i činjenica da djele besplatne licence ( po dvije ako se ne varam) za Vistu svim studentima FER-a, odgoj od malih nogu se to zove .
Zato Apple i udara tako snazno po akademskim zajednicama u SAD-u, one su mu garancija budućeg tržišnog udjela jer će studenti (ili školarci) jednog dana postati ti koji će određivati što će se naručivati.
17.05.2008 | 23:56
Yup! Svim studentima racunalstva u hrv: vista buss. Xp home office, vstudio, hrpu softvera ( lista je oko 30 naslova- neznam sta sve imasamo me vs office i os zanimalo), drill od pocetka,
sto se profa tice ja radim u skoli u kojoj ima 5 profesora racunalstva i ja jedini znam (nisam ispitivao ali to je moja pretpostavka) sto je grub...tako da s te strane ne treba ocekivati popravak situacije...
18.05.2008 | 03:41
A što možeš očekivati kad se pofesor informatike može postati na najnevjerojatnije načine? Ostao sam potpuno zatečen nedavno kad sam čuo da riječki (kako se uopće sad zove?) bivši pedagoški pa onda filozofski faks proizvodi kadrove s titulom profesora filozofije i informatike. Ili tako nekako (da me sad netko ne uhvati za zarez).

A osoba s tom diplomom koju sam imao prilike upoznati i koja, naravno, radi kao prof. informatike, ne zna bitno više od mog 7-godišnjeg sina. Štoviše, on se bolje služi googleom

Da naglasim - ne želim vrijeđati nikog osobno. Čvrstog sam uvjerenja da svačija sposobnost i kompetencija prvenstveno ovisi o toj osobi samoj i sigurno i s tog faksa izlaze neki sjajni stručnjaci (dapače, neke također osobno poznajem!), ali definitivno je da ljudima koji su im platili školarinu (ili im je država platila za njih) nisu dali dovoljno stručnog znanja, odnosno nisu stvorili radnu okolinu koja većinu njihovih studenata potiče na razvoj.

I onda ti ljudi diplomiraju i odu u škole učiti djecu informatici. I frustrirani su što im se djeca smiju.

A što se "drill od početka" tiče - nije to drill od početka. Početak je bio puno ranije. Kad si čuo za studenta računarstva koji je upisao računarstvo, a da nikad prije nije vidio računalo? Njihova indoktrinacija Microsoftom počela je vjerojatno negdje između 7. i 12. godine života. I to ne zato što je Microsoft nešto njima poklonio, nego zato što njihovi roditelji nisu imali novca da im kupe nešto drugo pa su dobili PC kantu vulgaris s krekanim Windozama od susjedovog malog koji je par godina stariji pa je taj dio već savladao.

I to će tako zauvijek i biti.

Darwin je rekao - evolucija je proces u kojem ne preživljavaju ni najjači, ni najpametniji, nego najprilagodljiviji. A Microsoft je upravo to. Svi koji su iole upućeni znaju da je Microsoft s*anje, ali oni vladaju zato što su se najbolje (i najbrže) prilagodili neusporedivo većoj masi onih koji nisu nimalo upućeni.

Ostalima je samo preostalo životariti i iščekivati izumiranje. Kao što se već desilo Digitalu i VMS-u. Ili se prilagoditi.

Resistance is futile. You shall be assimilated.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 58 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO