18.05.2008 | 03:41
A što možeš očekivati kad se pofesor informatike može postati na najnevjerojatnije načine? Ostao sam potpuno zatečen nedavno kad sam čuo da riječki (kako se uopće sad zove?) bivši pedagoški pa onda filozofski faks proizvodi kadrove s titulom profesora filozofije i informatike. Ili tako nekako (da me sad netko ne uhvati za zarez).
A osoba s tom diplomom koju sam imao prilike upoznati i koja, naravno, radi kao prof. informatike, ne zna bitno više od mog 7-godišnjeg sina. Štoviše, on se bolje služi googleom
Da naglasim - ne želim vrijeđati nikog osobno. Čvrstog sam uvjerenja da svačija sposobnost i kompetencija prvenstveno ovisi o toj osobi samoj i sigurno i s tog faksa izlaze neki sjajni stručnjaci (dapače, neke također osobno poznajem!), ali definitivno je da ljudima koji su im platili školarinu (ili im je država platila za njih) nisu dali dovoljno stručnog znanja, odnosno nisu stvorili radnu okolinu koja većinu njihovih studenata potiče na razvoj.
I onda ti ljudi diplomiraju i odu u škole učiti djecu informatici. I frustrirani su što im se djeca smiju.
A što se "drill od početka" tiče - nije to drill od početka. Početak je bio puno ranije. Kad si čuo za studenta računarstva koji je upisao računarstvo, a da nikad prije nije vidio računalo? Njihova indoktrinacija Microsoftom počela je vjerojatno negdje između 7. i 12. godine života. I to ne zato što je Microsoft nešto njima poklonio, nego zato što njihovi roditelji nisu imali novca da im kupe nešto drugo pa su dobili PC kantu vulgaris s krekanim Windozama od susjedovog malog koji je par godina stariji pa je taj dio već savladao.
I to će tako zauvijek i biti.
Darwin je rekao - evolucija je proces u kojem ne preživljavaju ni najjači, ni najpametniji, nego najprilagodljiviji. A Microsoft je upravo to. Svi koji su iole upućeni znaju da je Microsoft s*anje, ali oni vladaju zato što su se najbolje (i najbrže) prilagodili neusporedivo većoj masi onih koji nisu nimalo upućeni.
Ostalima je samo preostalo životariti i iščekivati izumiranje. Kao što se već desilo Digitalu i VMS-u. Ili se prilagoditi.
Resistance is futile. You shall be assimilated.