Unaprijediti vještinu tipkanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Unaprijediti vještinu tipkanja

16.08.2008 | 14:56
Unaprijediti vještinu tipkanja uz pomoć softvera.Koji?Gde?
16.08.2008 | 15:41
www.typingsoft.com/all_typing_tutors.htm

Tu ih je većina, ima ih nekoliko za Mac OS X.

Siguran sam da sada već postoje i odlična on-line rješenja.
16.08.2008 | 15:42
type trainer:
homepage.mac.com/typetrainer4mac/Menu1.html
16.08.2008 | 17:31
Kao osoba koja tipka naslijepo već skoro 15 godina, moram reći da mi nikad nijedan tečaj ni software za vježbanje, pa ni predmet u školi (!!) nisu pomogli da unaprijedim svoju vještinu tipkanja. Jedino i isključivo praksa.

Svi alati za učenje tipkanja organizirani su oko nekog predodređenog rasporeda prstiju koji meni nikad nije "legao". Ja imam neki svoj (a i od drugih ljudi koji tipkaju naslijepo čujem isto) koji je došao sam od sebe.

Najviše sam (u relativno kratko vrijeme) unaprijedio vještinu tipkanja kad sam prije 7 godina intenzivno radio na tekstu vježbi za kolegije na faksu koje sam držao. U isto vrijeme je bilo i dosta stručnih članaka i tako to.

Hoću reći - moj je prijedlog - Pages ili Word, ili običan text editor i konkretan tekst iz glave ili s papira. Nakon mjesec dana ovakvog intenzivnog rada sigurno će biti bolji rezultati nego nakon mjesec dana typing tutora.
16.08.2008 | 19:10
Evo, ja sam moram dati suprotno iskustvo - meni je daktilografija pomogla. Naime, Smayoo i ja smo zajedno u srednjoj školi imali godinu dana daktilografije i to je bilo vrijeme u kojem sam zaista naučio dvije stvari:

- tipkati naslijepo,
- tipkati sa svih 10 prstiju.

I prije toga sam tipkao brzo, ali s dva prsta i gledajući - što je valjda bilo zbog toga što sam visio na kompjuterima od 1983. godine, a tipkao po pravoj pisaćoj mašini još od prvog razreda osnovne škole jer ju je otac imao doma. Čak smo kao djeca izdavali svoje novine u kvartu i kako nam je fotokopiranje bila nepoznanica, svaki broj smo ponovo(!) tipkali. Bilo je divno kada bismo dobili već korišteni indigo list. "Što znaju djeca što je 100 kg".

Zaključak je - nekome pomaže, nekome ne, a ti svakako probaj, pa vidi za sebe...
16.08.2008 | 20:13
Hm... Možda ima veze i to što je mene na daktilografiji zapala pisaća mašina (UNIS TBM de luxe, narančasta) na kojoj je dobra desna polovica tipaka išla tako teško (3x teže nego na onoj kućnoj, istoj takvoj) da neke tipke nisam imao šanse pritisnuti ničim osim palcem.

Osobito se sjećam "Č" koji je bio zaglavljen tako da sam onaj prvi ili drugi dan kad smo imalo ono cijelu stranicu ASDF JKLČ ČLKJ FDSA ASDFG HJKLČ ČLKJH GFDSA i tako to, cijelo vrijeme namjerno tipkao "Ć" umjesto "Č" pa me onda netko tko je sjedio do mene pitao zar ne razlikujem "Č" i "Ć", a ja sam na to odgovorio "Ne, ja sam iz Zagreba."
17.08.2008 | 10:23
Hvala na pomoci.
18.08.2008 | 00:48
Bas sam guglao te tutore i nigdje nemogu naci HR verziju! Sad, cini mi se da bi to sve bilo smislenije kada bi bilo tog mekog i tvrdog ch pa da mogu vjezbati i to .. na kraju krajeva nije samo raspored tih tipki drugaciji na ovoj nasoj tipkovnici ...?
Zna netko za nase verzije?
19.08.2008 | 01:03
Ovaj program šta ga je Boki preporučo ima i hr znakove, probaj s njim. Nisam siguran za meko i tvrdo č, prošao sam samo prvih par vježbi koje "upoznaju pjupla" sa rasporedom slova, za dalje nisam osijećao neku veliku potrebu. Za tvrdo č sam siguran da ima. No kao što je i Smayoo već rekao, sve je stvar navike i prakse. Ako nemaš volje za tako čim, đaba ti svi programi
19.08.2008 | 14:51
tnx ... probam
  • lex
  • Korisnik
  • 5
20.08.2008 | 12:44
Ovaj program koji je Boki naveo, je odličan...

Vi koji ste učili daktilografiju, kolko ste vremena trebali da bi ste savladali vještinu tipkanja, da li je 20-ak min dnevno dovoljno?
22.08.2008 | 11:49
Ja sam u određenim periodima života tipkajući provodio u prosjeku nekoliko sati, a u ekstremima i po 12. Nikad nisam tipkao baš s ciljanom namjerom učenja tipkanja pa ne znam koliko 20 minuta takve vježbe može značiti. Meni se čini malo, ali možda griješim. Zapravo, ovisi o tome koji si rok želiš dati da naučiš tipkati. 20 minuta dnevno kroz 5-6 godina je sigurno dosta.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
22.08.2008 | 15:16
Ja dosta brzo tipkm, ali moram gledat u tipokvnicu i tipkam na svoj način, al čini mi se da je ovaj način efikasniji i da se može još brže tipkat...
22.08.2008 | 20:01
A koliko brzo ti zapravo treba? Ne znam da li može brže, ali, kao što rekoh, znam nekoliko ljudi koji tipkaju brzo, naslijepo i svatko od njih ima neki svoj prstomet koji odstupa od "standardnog".

U svakom slučaju, ja tipkam upravo onoliko brzo koliko mi je potrebno, a to je brže nego što mi idu misli. S obzirom da nisam plaćeni daktilograf kojem je posao da pretipkava tuđi tekst što prije i uz što manje grešaka, nego sam tipkam svoje tekstove iz glave, bitno mi je samo da radi sporog tipkanja ne zaboravim što sam htio napisati.

U prosjeku, kad me uhvati inspiracija, brzina ovakvog kombiniranog procesa ispadne 3-5 kartica na sat. Brzinu samog tipkanja nisam nikad mjerio, nije mi bilo bitno jer je već sad kritična brzina slaganja teksta u glavi, a ne brzina tipkanja.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
23.08.2008 | 11:13
Zapravo bih volio ostati na brzni kojoj jesam, zbilja ne znam koliko je to, otprilike kao svaki prosječan korisnik računala... Zapravo imam za cilj naučit tipkat bez gledanja, jer tako lakše uočim grešku kada pišem...
23.08.2008 | 12:57
Po mom mišljenju, ako osjećaš da već sad tipkaš dovoljno brzo (i možda/vjerojatno koristiš više nego samo 2 kažiprsta) ti već u stvari znaš tipkati naslijepo samo što te sposobnosti nisi svjestan.

Ako si čitao legendarnog D.Adamsa, sigurno se sjećaš objašnjenja kako čovjek može poletjeti. Jednostavno: potrebno je pasti, ali pri padu promašiti tlo. Arthur Dent je to uspio nehotice - padajući je vidio nešto vrlo iznenađujuće i to mu je toliko odvratilo pažnju da je posve zaboravio udariti o tlo. I ostao je lebdjeti u zraku.

Slično tome, dok tipkaš, ako razmišljaš o tekstu, a ne o slovima i svoju svijest usmjeriš na praćenje teksta na monitoru, vrlo je lako moguće da već možeš tipkati naslijepo.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
23.08.2008 | 13:24
Ima dosta istine u tome što si ti rekao... Al eto mogu se pohvalit da nakon samo malo vježbe već kolko tolko savladao "asdfghjklčćqwertyuiop" tako da i nije teško kako sam mislio...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 54 minuta
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, MacSlavko, Riba, tino1, ZeljkoB, Anonimci (1065)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO