Unaprijediti vještinu tipkanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Unaprijediti vještinu tipkanja

16.08.2008 | 14:56
Unaprijediti vještinu tipkanja uz pomoć softvera.Koji?Gde?
16.08.2008 | 15:41
www.typingsoft.com/all_typing_tutors.htm

Tu ih je većina, ima ih nekoliko za Mac OS X.

Siguran sam da sada već postoje i odlična on-line rješenja.
16.08.2008 | 15:42
type trainer:
homepage.mac.com/typetrainer4mac/Menu1.html
16.08.2008 | 17:31
Kao osoba koja tipka naslijepo već skoro 15 godina, moram reći da mi nikad nijedan tečaj ni software za vježbanje, pa ni predmet u školi (!!) nisu pomogli da unaprijedim svoju vještinu tipkanja. Jedino i isključivo praksa.

Svi alati za učenje tipkanja organizirani su oko nekog predodređenog rasporeda prstiju koji meni nikad nije "legao". Ja imam neki svoj (a i od drugih ljudi koji tipkaju naslijepo čujem isto) koji je došao sam od sebe.

Najviše sam (u relativno kratko vrijeme) unaprijedio vještinu tipkanja kad sam prije 7 godina intenzivno radio na tekstu vježbi za kolegije na faksu koje sam držao. U isto vrijeme je bilo i dosta stručnih članaka i tako to.

Hoću reći - moj je prijedlog - Pages ili Word, ili običan text editor i konkretan tekst iz glave ili s papira. Nakon mjesec dana ovakvog intenzivnog rada sigurno će biti bolji rezultati nego nakon mjesec dana typing tutora.
16.08.2008 | 19:10
Evo, ja sam moram dati suprotno iskustvo - meni je daktilografija pomogla. Naime, Smayoo i ja smo zajedno u srednjoj školi imali godinu dana daktilografije i to je bilo vrijeme u kojem sam zaista naučio dvije stvari:

- tipkati naslijepo,
- tipkati sa svih 10 prstiju.

I prije toga sam tipkao brzo, ali s dva prsta i gledajući - što je valjda bilo zbog toga što sam visio na kompjuterima od 1983. godine, a tipkao po pravoj pisaćoj mašini još od prvog razreda osnovne škole jer ju je otac imao doma. Čak smo kao djeca izdavali svoje novine u kvartu i kako nam je fotokopiranje bila nepoznanica, svaki broj smo ponovo(!) tipkali. Bilo je divno kada bismo dobili već korišteni indigo list. "Što znaju djeca što je 100 kg".

Zaključak je - nekome pomaže, nekome ne, a ti svakako probaj, pa vidi za sebe...
16.08.2008 | 20:13
Hm... Možda ima veze i to što je mene na daktilografiji zapala pisaća mašina (UNIS TBM de luxe, narančasta) na kojoj je dobra desna polovica tipaka išla tako teško (3x teže nego na onoj kućnoj, istoj takvoj) da neke tipke nisam imao šanse pritisnuti ničim osim palcem.

Osobito se sjećam "Č" koji je bio zaglavljen tako da sam onaj prvi ili drugi dan kad smo imalo ono cijelu stranicu ASDF JKLČ ČLKJ FDSA ASDFG HJKLČ ČLKJH GFDSA i tako to, cijelo vrijeme namjerno tipkao "Ć" umjesto "Č" pa me onda netko tko je sjedio do mene pitao zar ne razlikujem "Č" i "Ć", a ja sam na to odgovorio "Ne, ja sam iz Zagreba."
17.08.2008 | 10:23
Hvala na pomoci.
18.08.2008 | 00:48
Bas sam guglao te tutore i nigdje nemogu naci HR verziju! Sad, cini mi se da bi to sve bilo smislenije kada bi bilo tog mekog i tvrdog ch pa da mogu vjezbati i to .. na kraju krajeva nije samo raspored tih tipki drugaciji na ovoj nasoj tipkovnici ...?
Zna netko za nase verzije?
19.08.2008 | 01:03
Ovaj program šta ga je Boki preporučo ima i hr znakove, probaj s njim. Nisam siguran za meko i tvrdo č, prošao sam samo prvih par vježbi koje "upoznaju pjupla" sa rasporedom slova, za dalje nisam osijećao neku veliku potrebu. Za tvrdo č sam siguran da ima. No kao što je i Smayoo već rekao, sve je stvar navike i prakse. Ako nemaš volje za tako čim, đaba ti svi programi
19.08.2008 | 14:51
tnx ... probam
  • lex
  • Korisnik
  • 5
20.08.2008 | 12:44
Ovaj program koji je Boki naveo, je odličan...

Vi koji ste učili daktilografiju, kolko ste vremena trebali da bi ste savladali vještinu tipkanja, da li je 20-ak min dnevno dovoljno?
22.08.2008 | 11:49
Ja sam u određenim periodima života tipkajući provodio u prosjeku nekoliko sati, a u ekstremima i po 12. Nikad nisam tipkao baš s ciljanom namjerom učenja tipkanja pa ne znam koliko 20 minuta takve vježbe može značiti. Meni se čini malo, ali možda griješim. Zapravo, ovisi o tome koji si rok želiš dati da naučiš tipkati. 20 minuta dnevno kroz 5-6 godina je sigurno dosta.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
22.08.2008 | 15:16
Ja dosta brzo tipkm, ali moram gledat u tipokvnicu i tipkam na svoj način, al čini mi se da je ovaj način efikasniji i da se može još brže tipkat...
22.08.2008 | 20:01
A koliko brzo ti zapravo treba? Ne znam da li može brže, ali, kao što rekoh, znam nekoliko ljudi koji tipkaju brzo, naslijepo i svatko od njih ima neki svoj prstomet koji odstupa od "standardnog".

U svakom slučaju, ja tipkam upravo onoliko brzo koliko mi je potrebno, a to je brže nego što mi idu misli. S obzirom da nisam plaćeni daktilograf kojem je posao da pretipkava tuđi tekst što prije i uz što manje grešaka, nego sam tipkam svoje tekstove iz glave, bitno mi je samo da radi sporog tipkanja ne zaboravim što sam htio napisati.

U prosjeku, kad me uhvati inspiracija, brzina ovakvog kombiniranog procesa ispadne 3-5 kartica na sat. Brzinu samog tipkanja nisam nikad mjerio, nije mi bilo bitno jer je već sad kritična brzina slaganja teksta u glavi, a ne brzina tipkanja.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
23.08.2008 | 11:13
Zapravo bih volio ostati na brzni kojoj jesam, zbilja ne znam koliko je to, otprilike kao svaki prosječan korisnik računala... Zapravo imam za cilj naučit tipkat bez gledanja, jer tako lakše uočim grešku kada pišem...
23.08.2008 | 12:57
Po mom mišljenju, ako osjećaš da već sad tipkaš dovoljno brzo (i možda/vjerojatno koristiš više nego samo 2 kažiprsta) ti već u stvari znaš tipkati naslijepo samo što te sposobnosti nisi svjestan.

Ako si čitao legendarnog D.Adamsa, sigurno se sjećaš objašnjenja kako čovjek može poletjeti. Jednostavno: potrebno je pasti, ali pri padu promašiti tlo. Arthur Dent je to uspio nehotice - padajući je vidio nešto vrlo iznenađujuće i to mu je toliko odvratilo pažnju da je posve zaboravio udariti o tlo. I ostao je lebdjeti u zraku.

Slično tome, dok tipkaš, ako razmišljaš o tekstu, a ne o slovima i svoju svijest usmjeriš na praćenje teksta na monitoru, vrlo je lako moguće da već možeš tipkati naslijepo.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
23.08.2008 | 13:24
Ima dosta istine u tome što si ti rekao... Al eto mogu se pohvalit da nakon samo malo vježbe već kolko tolko savladao "asdfghjklčćqwertyuiop" tako da i nije teško kako sam mislio...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 19 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO