04.09.2008 | 14:15
Dugo sam razmišljao da li da stavim to u hardware ili software forum pa sam se na kraju jednostavno odlučio za software jer... (nemam pojma zašto).
Dakle, radi se o MacBook Pro uređaju sa 10.5.4 2.4 GHz intel core duo i 2 gb rama (sve tvornički)
Odmah po kupnji, nakon 29 dana riknuo je HDD koji je eksprezno zamijenjen. Time Mashine je odigrao svoje i kao da ničega nije bilo. Novi problemi počinju se pojavljivati prijed nekih 2-3 tjedna (nažalost nisam siguran točno kada) sa jednostavnim "nešto kao zamrzavanjem" sistema.
Ne znam točno kako bih definirao to stanje pa sam ga naslov "nešto kao zamrzavanje" ( u daljem tekstu NKZ). Kada dođe do NKZ tipke na tipkovnici ne reagiraju, miš se kreće, moguće je kliknuti na ikonu u docku, ali se program ne otvara. Isto tako nekako u isto vrijeme, primjetio sam da pritiskom na System preferences, ne otvara se prozor, već se samo pojavljuje izbornik na vrhu ekranu, te je potrebno kliknuti na view, te odselektirati "Show all preferences". nakon toga pojavljuju se ikone u prozoru razvrstane po kategoriji.
Ono što me počelo beskrajno nervirati u zadnje vrijeme, je nemogućnost korištenja shortcut-a na koje sam jako navučen. Na primjer, ako želim promijeniti ime dokumentu, ne mogu jednostavno kliknuti na naslov, koji se označi (zaplavi) i upisati novi. Ono što trenutno radim, je otvaranje Text edita upisivanje novog naslova, selektiranje, File-EDIT-Copy sa mišem (cmd+C ne radi), vraćanje na dokument, odabir naslova, te klik na File-Edit-Paste (cmd+V) ne radi.
Bacanje u smeće i brisanje istoga su funkcije koje koristim na dnevnoj bazi. Shortcut-i ne pomažu, pa se služim klikom miša. Odnosno povučem u smeće, kliknem na smeće, i odaberem empty trash. Ili, nakon što sam bacio dokument u smeće, kliknem bilo gdje na ekranu kako bi Finder postao aktivan; ako u gornjem lijevom kutu kraj jabuke piše Finder, kliknem na file te se pojavi padajući izbornik. Ukoliko je padajući izbornik vidljiv na ekranu pomoću cmd+shift+backspace shortcut-a mogu izbrisati smeće.
Upravo je ovo zadnje bilo razlog što sam to stavio u Software verziju. Da nije toga, jednostavno bi rekao napajanje, odnosno power management na matičnoj ploči, (jer se isto ponaša sa bateriju i bez nje).
Za sada sam jedino probao repair permission iz Disk utility-a. Sve ostale ideje i sugestije što bi mogao napraviti su dobrodošle.
-------
Problem Findera????
-------
Poruka iz console:
4. rujna 2008 11:36:41 [0x0-0x7007].com.apple.dock[114] 2008-09-04 11:36:41.371 DashboardClient[504:10b] JavaScript says: powerString is screwed up
-------
Nisam još kreirao drugog user-a da provjerim kakva je situacija kod njega.