OSX 10.5.4 problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OSX 10.5.4 problem

04.09.2008 | 14:15
Dugo sam razmišljao da li da stavim to u hardware ili software forum pa sam se na kraju jednostavno odlučio za software jer... (nemam pojma zašto).
Dakle, radi se o MacBook Pro uređaju sa 10.5.4 2.4 GHz intel core duo i 2 gb rama (sve tvornički)
Odmah po kupnji, nakon 29 dana riknuo je HDD koji je eksprezno zamijenjen. Time Mashine je odigrao svoje i kao da ničega nije bilo. Novi problemi počinju se pojavljivati prijed nekih 2-3 tjedna (nažalost nisam siguran točno kada) sa jednostavnim "nešto kao zamrzavanjem" sistema.
Ne znam točno kako bih definirao to stanje pa sam ga naslov "nešto kao zamrzavanje" ( u daljem tekstu NKZ). Kada dođe do NKZ tipke na tipkovnici ne reagiraju, miš se kreće, moguće je kliknuti na ikonu u docku, ali se program ne otvara. Isto tako nekako u isto vrijeme, primjetio sam da pritiskom na System preferences, ne otvara se prozor, već se samo pojavljuje izbornik na vrhu ekranu, te je potrebno kliknuti na view, te odselektirati "Show all preferences". nakon toga pojavljuju se ikone u prozoru razvrstane po kategoriji.
Ono što me počelo beskrajno nervirati u zadnje vrijeme, je nemogućnost korištenja shortcut-a na koje sam jako navučen. Na primjer, ako želim promijeniti ime dokumentu, ne mogu jednostavno kliknuti na naslov, koji se označi (zaplavi) i upisati novi. Ono što trenutno radim, je otvaranje Text edita upisivanje novog naslova, selektiranje, File-EDIT-Copy sa mišem (cmd+C ne radi), vraćanje na dokument, odabir naslova, te klik na File-Edit-Paste (cmd+V) ne radi.
Bacanje u smeće i brisanje istoga su funkcije koje koristim na dnevnoj bazi. Shortcut-i ne pomažu, pa se služim klikom miša. Odnosno povučem u smeće, kliknem na smeće, i odaberem empty trash. Ili, nakon što sam bacio dokument u smeće, kliknem bilo gdje na ekranu kako bi Finder postao aktivan; ako u gornjem lijevom kutu kraj jabuke piše Finder, kliknem na file te se pojavi padajući izbornik. Ukoliko je padajući izbornik vidljiv na ekranu pomoću cmd+shift+backspace shortcut-a mogu izbrisati smeće.
Upravo je ovo zadnje bilo razlog što sam to stavio u Software verziju. Da nije toga, jednostavno bi rekao napajanje, odnosno power management na matičnoj ploči, (jer se isto ponaša sa bateriju i bez nje).

Za sada sam jedino probao repair permission iz Disk utility-a. Sve ostale ideje i sugestije što bi mogao napraviti su dobrodošle.
-------
Problem Findera????
-------
Poruka iz console:
4. rujna 2008 11:36:41 [0x0-0x7007].com.apple.dock[114] 2008-09-04 11:36:41.371 DashboardClient[504:10b] JavaScript says: powerString is screwed up
-------
Nisam još kreirao drugog user-a da provjerim kakva je situacija kod njega.
04.09.2008 | 14:41
Vidi šta kaže novi user pa javi...
Mislim da nemaš problema sa powerom jer to nebi smjelo utjecati na rad tipkovnice na taj način....vjerojatno ti konektor od tipkovnice nije dobro uštekan....
Napravi hardware test:
ubaci leopard dvd, prilikom paljenja stisni d na tipkovnici(ako tvoja ne radi probaj uštekat vanjsku) upali loop test i extended test i ostavi ga jedno popodned a kuva... pa ces vidit šta kaže...

e i ovo je prijatelj google našao pa pogledaj:
discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=5920534#5920534

Ako ništa ne pomogne idi u servis...

Što se tiče system prefsa i meni se često događa kad ih pokrenem da mi ne pokaže njih a upali samo gore izbornik, jednostavno quitam i ponovo upalim on se pojavi... pa mislim da je to do samog lea i nema veze sa tvojim problemom...

Ovaj error ima veze sa Dashboardom i vjerojatno ti ga radi neki widget... probaj ih pogasiti sve pa vidi koji je...
04.09.2008 | 23:40
Uh tvoja poruka me podsjetila da kada sam istrazivao mogu li kako urazumiti par tvrdoglavih tipki na Macbooku Pro, naletio sam na hrpe ljudi koji su imali problema sa tipkovnicom koja ne reagira....ne sjecam se da sam vidio i koje je rjesenje. Nadajmo se da je softverske prirode, napravi novog usera, to je minuta posla.
05.09.2008 | 16:13
Kreirao sam novog usera, i većina shortcut-a rade. Naravno nisam ga koristio u dnevnom poslu da bi vidio da li se ponavlja ponavlja problem NKZ-a.
05.09.2008 | 17:01
Provukao sam repair permission iz disk utility-a, startajući MBP sa instalacijskog diska. Izbacio mi je neku error poruku, ali dok sam restartirao, zaboravio sam koju. Sada shortcut-i radi, što je jako, jako dobro. Izbrisao sam drugog user-a pa ću probati večeras ponovno provući instalcijski CD. Ako ponovno pokaže error mesage, zapišem, pa ju javim. I nema više one poruke u/na consoli.
05.09.2008 | 18:30
Ja inace nisam nikad u zivotu "repairao permissione". Jednostavno ne zelim prihvatiti cinjenicu da postoji unixoidni sustav kojem se "kvare permissioni". Ne zelim!
05.09.2008 | 19:47
Heto, i opet, sad mi je lakše. Ja sam mislio da, ako to napišem kao svježi switcher, će me bijesna rulja pravovjernih pribiti na stup srama i kamenovati dok ne priznam da sam pisijaški agitator.

Imam više od 15 godina iskustva rada na Unixu i raznim Unixoidima i nikad nisam čuo za nešto slično???
05.09.2008 | 20:15
Sada sam bacio oko na apple forum. Izgleda da je to problem Leoparda. Što se tiče ostalih problema, da li je moguće da sam prilikom brisanja nekih filova pobrisao i one koji su kontrolirali shortcut-e u Finderu? Dosta sam isprobavao zadnih dana.
I ako može kakvo kraće objašnjenje vezan za permissione; Ne razumijem se pretjerano u sam OS, u stvari niti me ne interesira, ali zašto ste ostali u čudu kada sam rekao da je popravak permissiona izgleda riješio problem? Što potencijalno može uzrokovati sa permissionima?
05.09.2008 | 22:10
Ako otvoriš terminal (naći ćeš pod applications pa Utilities app toga imena) i prijaviš se korisničkim imenom i lozinkom istim kao kod logona u OS X, i onda utipkaš

ls -al
(dakle LS -AL, ali sve malim slovima)

dobiješ listu datoteka (koje vidiš i koje ne vidiš u Finderu):
login as: 
Password:
Last login: Wed Sep  3 17:37:10 2008
Jabuka:~ $ ls -al
total 344
drwxr-xr-x+ 34 pero  pero     1156 Aug 24 09:57 .
drwxr-xr-x   8 root  admin     272 Nov 23  2007 ..
-rw-r--r--   1 pero  pero        5 Nov 15  2007 .CFUserTextEncoding
-rw-r--r--@  1 pero  pero    15364 Sep  4 20:10 .DS_Store
drwx------   5 pero  pero      170 Sep  4 17:13 .Trash
-rw-------   1 pero  pero        0 Dec 29  2007 .Xauthority
-rw-------   1 pero  pero    12288 Dec 15  2007 .a.swp
-rw-------   1 pero  pero     1020 Aug 22 23:48 .bash_history
drwxr-xr-x   3 pero  pero      102 Dec 30  2007 .config
drwx------   3 pero  pero      102 Nov 24  2007 .cups
drwxr-xr-x   7 pero  pero      238 Sep  1 22:15 .dvdcss
drwx------   8 pero  pero      272 Dec 17  2007 .filezilla
-rw-------   1 pero  pero       35 Aug 22 23:47 .lesshst
-rwxr-----@  1 pero  pero      177 Nov 24  2007 .login
-rw-r--r--   1 pero  pero       46 Aug 22 07:06 .parallels_settings
-rwxr-----@  1 pero  pero      181 Nov 24  2007 .profile
drwx------   3 pero  pero      102 Dec 17  2007 .ssh
-rw-------   1 pero  pero     2079 Dec 16  2007 .viminfo
drwxr-xr-x   2 pero  pero       68 Mar  9 11:27 .wapi
drwxr-xr-x   5 pero  pero      170 Nov 22  2007 .webrenderer
drwx------+  8 pero  pero      272 Sep  4 17:13 Desktop
drwx------+ 28 pero  pero      952 Aug 31 08:27 Documents
drwx------+ 40 pero  pero     1360 Jul 22 23:46 Library
drwx------+  9 pero  pero      306 Jun  9 18:19 Movies
drwx------+ 11 pero  pero      374 Jun  6 20:59 Music
drwx------+ 19 pero  pero      646 Apr  7 20:42 Pictures
drwxr-xr-x+  5 pero  pero      170 Dec 24  2007 Public
drwxr-xr-x+  5 pero  pero      170 Nov 16  2007 Sites
drwxr-xr-x   3 pero  pero      102 Dec 26  2007 StuffIt
drwxr-xr-x   4 pero  pero      136 Dec 18  2007 arhiva
drwxr-xr-x   5 pero  pero      170 Aug 30 23:52 bluetooth
drwxr-xr-x+ 15 pero  pero      510 Sep  5 19:00 downloads
drwxr-xr-x  15 pero  pero      510 Nov 22  2007 lib
-rw-r--r--@  1 pero  pero   118784 Jul 14 20:12 vjez??be za R.doc
Jabuka:~ $

Ovi rwxrwxrwx s lijeva su file permissions. R je dozvola čitanja, W je dozvola pisanja (ili izmjene), X je dozvola pokretanja (izvršavanja izvršne datoteke). Ako na nekom mjestu stoji "-" umjesto slova, onda to nije dozvoljeno. RWX grupa se ponavlja tri puta, prva je za vlasnika datoteke (čije ime je napisano bliže ovim dozvolama), druga je za grupu korisnika kojoj pripada vlasnik datoteke (ime grupe je napisano bliže imenu datoteke, ali u principu se na OS X-u ovo ne koristi, odnosno nije podržano u Finderu, nego OS X automatski kreira za svakog korisnika grupu koja se zove isto kao korisnik i sadrži samo tog korisnika), a treća je za "world" (dakle sve ostale koji su pristupili tvom Mac-u bilo s njega samog - s konzole, što bi se Unixaški reklo - bilo preko mreže, bilo kojim protokolom, a da nisu članovi iste grupe kao i vlasnik datoteke).

Ako iza rwxrwxrwx slijedi jedan "+", onda znači da za taj file ili folder postoje "extended permissions" koji nisu native Unix, nego su OS X nadogradnja koja omogućava da se svakoj datoteci ili folderu dodijeli set dozvola drugačiji za svakog pojedinog korisnika (umjesto u tri gore opisane kategorije).

S obzirom da su u Unix filesystemu ove temeljne dozvole zapisane na takav način da je nemoguće da se one "pokvare", a da se pri tom nije pokvario i sam file, to je repair permissions besmislen za njih.

Zato ja pretpostavljam da se radi o onim "extended permissions" koje su pohranjene negdje sa strane, iako ne vidim kakvog to ima smisla u ovom kontektstu, jer sve te sistemske fajle su uvijek u vlasništvu samog korisnika koji je aktivan, ili su u vlasništvu root-a (to je glavni, master, neizbrisivi, administratorski, "tata i mama" user svakog Unixa) i s osnovnim dozvolama rw- za world, pa u svakom slučaju onda Extended Permissions nemaju veze (tj. ne bi po mom trebale imati veze).

• Dijete
  • Posjetitelj
06.09.2008 | 03:02
evo ovo je npr, elokventno i poučno za nekog tko ne zna..
06.09.2008 | 13:39
Možeš misit. Pitala je žena, da li sam se zamjerio Smayoo-i. I zakaj me vrijeđa.
06.09.2008 | 18:10
  • Dijete
  • Posjetitelj
06.09.2008 | 23:27
ping je napisao:
. I zakaj me vrijeđa.

Pa pitanje i jest na mjestu.. jer taj njegov "Kod" zgleda ko onaj stripovski #%$&"! ili gastonovski jbmtmjkbžj.. NHF
06.09.2008 | 23:58

To "Kod" napiše sam Jabučnjak, nemam na to upliva, ja sam samo koristio format za neproporcionalni font.

Inače, čovjeka je zanimalo znati o permissionima i zašto je to čudno pa je dobio objašnjenje.
07.09.2008 | 01:04
Inace, izgleda da Safari to ne prikazuje dobro. U Operi je ok. Nista, istrazit cemo...
07.09.2008 | 09:46
Aha, u tome je stvar... Eh, jbg, sorry, ping, onda nisam ni skužio da te "psujem"

A ti, Riba, nemoj mi sad i ti tu Opera demagogiju prodavat.
09.09.2008 | 18:01
Nije kriv ni smayoo ni safari nego opera i ljudi koji pisu joomlu... znaci kad stavis nesto unutar bb taga code onda ti joomla doda na pocetak i na kraj tog teksta stavi tagove code... e sad ffox i opera taj tag kod tretiraju kao tekst koji cemo prikazat onako kako je napisan u kodu (znaci ako nema br taga za novi red ali ima linebreak simbola dodati novi red)... što nije specificirano od strane w3c-a (znaci to nije po standardu)... dok safari ignorira sve linebreakove jer standard kaze da te u code tagu ti linebreakovi ne zanimaju....i afari naj... jer radi po pravilima a ovi drugi malo varaju...
rjesenje bi trebalo biti da osim code taga bb tag doda i <xmp> tag koji forcea line break u novi red...
09.09.2008 | 21:46
Aha... Ako sam te dobro shvatio, da sam istu stvar postao iz Safarija, onda bi kod bio dobro prikazan i u Operi, i u Safariju?
10.09.2008 | 00:11
Nije stvar u tvom browseru kad salješ nego u interpretaciji joomle i browsera toga što si poslao... znas kako ti kad pises obicni post u forumu onda kad udres enter dva puta on te prebaci dva nova reda... e pa u html-u dva nova reda ne znace nista vec moras napisat </br></br>... joomla tvoj tekst parsira i tamo gdje je nasla line break (ili line feed za one sa pisacim masinama.. ) ubaci </br>. ako taj tekst pejstas iz terminala koji koristi drugaciji LF-line feed ili CR-carriage return (dvije vrste novog reda) onda t joomla nece ubaciti novi red-tag </br>...
e onda tu dolazi browser koji cita kod i naleti na tekst u kojemu je novi red oznacen sa LF ili CR i neki browseri to prikazu kao novi red iako to nebi smjeli jer w3c kaze da ne treba ako nije </br> tag...jedino ako se nalazi unutar <xmp> taga...

E sad ovo je moje skromno samostalno svacanje ovakvog problema jer sam se dosta puta sreo sa njim, i ovako sam ga rjesavao, ali to opet ne znaci da je i ovdje slucaj takav, jer sto više gledam vidim da ovaj code tag ima klasu php koju nigdje u css ovima ne mogu pronac pa vjerojatno javascript oblikuje sve što se nalazi unutar code taga... a mozda safari ne cita taj odredeni javascript kako triba... uglavnom 100 problema, riba sretno... :-D
11.09.2008 | 11:27
boki je napisao:
E sad ovo je moje skromno samostalno svacanje ovakvog problema jer sam se dosta puta sreo sa njim, i ovako sam ga rjesavao, ali to opet ne znaci da je i ovdje slucaj takav, jer sto više gledam vidim da ovaj code tag ima klasu php koju nigdje u css ovima ne mogu pronac pa vjerojatno javascript oblikuje sve što se nalazi unutar code taga... a mozda safari ne cita taj odredeni javascript kako triba... uglavnom 100 problema, riba sretno... :-D

Eto jos jedna stvar na to-do listi, pogledat cu obavezno. Cilj mi je da Jabucnjak dobro radi na Firefoxu/Caminu, Safariju i Operi. Za IE me, hvala bogu, nije i ne mora biti pretjerano briga. Srecom nema tu nikakve javascripte i kemijanja, vjerojatno moram rasmo dodati prave stvari u php CSS klasu i to ce rijesiti stvar....bas sam malo pogledao citava stver je u 'code' tagu sve unutar njega bi se trebalo prikazati doslovno, no trebam provjeriti koje je ispravno interpretiranje toga...no odlutao sam u off topic...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 30 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO