Uredski paket
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Uredski paket

18.01.2009 | 00:44
Iako nikad nisam imao prevelike potrebe za uredskim aplikacijama, tablične kalkulatore uopće ne koristim (za to imam FleMaker , tekst procesore takođe (ili običan TextEdit ili teška artiljerija u vidu InDesigna), prezentacijske aplikacije nula bodova. Nit trošim prezentacijske aplikacije nit neke supstitute. No neke stvari se mijenjaju, pa oš neš, moram koristiti neke stvari. Ovo se prvenstveno odnosi na prezentacijske aplikacije koje ću izgleda koristiti sve više. E sad, da nebi stvari bile jednostavne, postavlja se par pitanja.

Obzirom da mi je prioritet prezentacijska aplikacija, razmišljao sam o nekoj samostalnoj aplikaciji. No tu se javlja potencijalni problem. Kolko su te samostalne aplikacije "kompatibilne" s okolinom. Tu prvenstveno mislim da PowerPoint. Nije da nešto previše šeram dokumente, al vrag će ga znat. Druga stvar, ako već kupujem, zašto ne paket koji ima i tekst procesor i tablični kalkulator? Ovak i onak je već krajnje vrijeme, obzirom na dvadesetogodišnji računalni staž, da se naučim služiti njima kako spada.

Znači.

1) Samostalna aplikacija ili uredski paket?

2) Ako samostalna aplikacija, koja? Po mogućnosti da bude kompatibilna s PowerPointom.

3) Ako uredski paket, koji? MS Office, njega se grozim, OpenOffice/NeoOffice kojeg se grozim još više, iWork kojeg se grozim nekaj manje od prva dva, il nekaj deseto? Uvjet, solidna kompatibilnost s PowerPointom, Wordom i Excelom.

P.S.
Zagrc zagrc
Microsoft Office 2008 for Mac, 3 278,00 kn
18.01.2009 | 02:05
Najnoviji iWork '09 je samo 507 kuna + PDV i mogao bi raditi sve što ti treba.

Pages i Number nisu ni blizu jaki kao Word i Excel, ali lijepo rade i svakako su manje frustrirajući (barem meni).

A Keynote je priča za sebe - najbolja prezentacijska aplikacija anywhere. Samo on vrijedi tih 500 kn.
18.01.2009 | 02:13
Koristim jako puno prezentacijske alate (najviše za predavanja, ali i za komercijalne prezentaije) i definitivno bolje nisam vidio od Keynotea (koji ide u iWork paketu). Intuitivan, moćan, bogat. Sigurno nema bolje.

Iz čiste znatiželje sam u njega povukao petnaestak najtežih svojih PowerPoint prezentacija i prihvatio ih je bez frke. Obratno izsto radi, ali uz značajan gubitak vizualnih efekata (osobito animacije). No, čak i uz to, takva prezentacija je i dalje jednako dobra kao što bi je napravio u PowerPointu.

Dakle, ako je prezentacija najvažniji dio, svakako iWork, bez dileme.

Loša strana je to što je pripadajući spreadsheet alat (Numbers) vrlo bazičan i ne pruža niti izbliza analitičke mogućnosti Excela. No ako ti je do sad za tablice bilo dovoljno ono što može softver za relacijske baze podataka, vjerojatno će ti i Numbers odgovarati.

Pages je OK. U svakom slučaju više od TextEdita i manje od InDesigna.

MS Office za Mac ne preporučam. Gori je od MS Officea za Windowse, a mislio sam da je to nemoguće.

Ne znam zašto se groziš NeoOfficea, ja sam njime jako zadovoljan, ali vjerojatno tebi nije pogodan jer prezentacijski alat nije baš "na ti" s PPT prezentacijama.

Za neke samostalne prezentacijske programe ne znam, iako vjerojatno postoje.
18.01.2009 | 02:18
Davore, zar se već prodaje novi iWork 09?
Ili je to opet ista fora - da kupac dobije staru verziju iako se već reklamira nova?
18.01.2009 | 12:46
Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti kada sam nedavno switchao na Mac, pa sam experimentirao sa tim uredskim alatima.

Bjezi od MS Office za Mac! Da sam tada poslusao sta mi je govorio Smayoo

Vecinu starih dokumenata (iz office za win) ti nece pravilno otvoriti niti formatirati, ukljucuje bold gdje on hoce po tekstu, tablice se raspadnu, rasturi margine i prored teksta.

Ja imam iWork09 (imas trial na download) i Open Office 3.0 (on ti je besplatan pa probaj).

Sve stare dokumente sa PC-a otvaram i editiram u Open Office bez problema (malo je spor doduse, ali nista strasno), a iWork mi je cijeli fensi/smensi pa sam ga kupio jer je cijena stvarno super povoljna.

Kupio sam iWork09 na netu, dan-dva nakon sto je izasao ali eto sad cujem od Davora da je i ovdje cijena nekih 500kn.

Vrijedi svaku lipu stvarno.
18.01.2009 | 13:05
iWork i iLife '09 su upravo dobili cijene i mogu se naručiti, a prve isporuke su najavljene za tjedan dana ako sve bude po planu.
18.01.2009 | 13:17
Davore i iLife za tjedan dana??
18.01.2009 | 16:12
Dobio sam takav hint, provjerim u ponedjeljak.
18.01.2009 | 22:20
ako su moje kalkulacije točne, ako je iWork = 507kn +PDV, onda bi Box Set bio 1085kn + PDV.

za operativni sustav, uredski paket te "medijski" paket, čini mi se sasvim povoljno.

Davore, hoćete li imati Box Set u ponudi?
18.01.2009 | 23:51
Sto je to Box Set?
19.01.2009 | 00:22
Riba je napisao:
Sto je to Box Set?

Mac Box Set

store.apple.com/us/product/MB997?mco=MTE3Mzg

Zanimljiva opcija..
  • lex
  • Korisnik
  • 5
19.01.2009 | 01:02
Kad smo kod Box Set-a, pitam se da li će ista ponuda postojati kada bude izašao snow leopard, al ne znam...
19.01.2009 | 01:14
MoschuS je napisao:
Davore i iLife za tjedan dana??

iLife 09 će u SADu izaći tek za 2 tjedna al iWork 09 je dostupan već od ovog tjedna i kod nas

John je bio blizu sa cijenama novom Mac Box Seta
www.finder.hr/search.cfm?search=mac+box+...ge.x=0&image.y=0
19.01.2009 | 01:19
aaargh 12kn +PDV greška
19.01.2009 | 11:24
Ja sam kad sam dobio maca probao taj iWork. I mene razočarao pages. Meni je recimo on porazbacao .doc fileove ako su bili imalo kompliciraniji. Recimo natječajni fileovi sa tablicama njemu uopće nebi imali tablice
U tom smislu mi je Textedit zapravo program koji služi onome čemu služi i iWork.
Bazićna formairanja su na raspolaganju, rtf format normalno mogu vidjeti i win korisnici u svom MS Wordu. Bla Bla. Pages nema word count tool ... čuh da se može dodati plugin ... no neznam ... to su već višak radnji koje si neželim priuštiti da bi imao osnovnu funkcionalnost word procesora.
Keynote mi je ostavio super dojam, no eto samo on.
A Numbers ja praktično ne trebam, kao ni excel tako da nemam stav tu ... iako da, nemam baš dojam po prezentacijama da mu je adekvatna zamjena.

Na Xp stroju sam neko vrijeme koristio Open Office, i na pocetku mi se cinio ok (govorim primarno o writer aplikaciji) no dešavalo mi se da exportiram (saveam) dokument kao .doc ili .rtf i onda isti file ne otvaraju MS word applikacije. Tako da mi je to nezahvalno.

Sad Koristim MS Office 2004, na Macu i iskustva su ovakva; Užasno je spor (brže se diže Photoshop, inDesign i Final cut i applikacije te kategorije ... od recimo Worda)
Pri instalaciji nemogu odrediti što želim instalirati ... to jest mogu, no nemogu iskljućiti da mi natrpa user fontove sa gomilom fontova koje nikad neću trebati u jednom Wordu ... pa ih kasnije moram rućno bacati ... pa javlja nekakve errore zbog toga .. i tako ... malo malo pa javi neki error s kojim mi se neda uopće baviti da shvatim o čem se radi. Upališ ga i on javi "unable to load ..." a radi ko inaće

No eto kompatibilnost je tu. Svaki dokument koji sam originalno kerirao na Xp-u, ili dobio od nekoga, dobio mailom ... što god ... je uredno formatirano na isti način kao u Win verziji worda.

Power point koliko vidim čita prezentacije uredno ... e sad da sam radio koju i nisam baš previše tako da nebih mogao prenijeti iskustvo.

Po meni ako je kompatibilnost najvažnija MZ office, a ako je cijena neki Open ili neo office ... ili iWork. Ali iako je spor, i šlampav i dalje mi je za pisane dokumente naj MS Word.
Zapravo, obožavam textedit, pišem sve fileove u njemu, i otvaram večinom u njemu ... Word koristim kao provjeru recimo broja znakova, ili za rad sa kompleksnijim fileovima koje netko drugi pošalje ...

19.01.2009 | 19:50
Novi Pages 09 ima neki full screen modus rada gdje vidis samo "komad papira", tj stranicu na crnoj pozadini, kao da ti nista ne odvlaci paznju dok pises nesto.

Tocno ispod tog papira, imas broj rijeci i znakova prikazan na toj crnoj pozadini.
19.01.2009 | 23:42
Pages u Inspectoru broji sve što ti treba + u full screen modu ti broji samo riječi.
Picture_1-f7a182988c44874a3782d18f219c2f39.png
20.01.2009 | 00:58
abancic je napisao:
Pages u Inspectoru broji sve što ti treba + u full screen modu ti broji samo riječi.

To ovaj novi koji je izaso (izlazi) ili je to i bilo ... jer sam ja bio trazio ... raspitao se i ... sve je govorilo da nema toga!?!?
20.01.2009 | 02:50
Meni se isto cini da je to doslo u '09...
20.01.2009 | 03:20
Ono iz prošlog posta je bilo iz devetice. Ovo je iz osmice (Pages 08)
Picture_1-bd0ec3ebc993ff4a7f17ead1a3326c29.png
20.01.2009 | 21:49
Da, osmica najnormalnije broji znakove...
24.04.2009 | 15:01
imam pitanje.svi dokumenti su mi uradjeni na office-u za windowse tj.2003 i 2007.planiram uzeti iwork mada ne znam da li te dokumente mogu otvarati i obradjivati u iworku.vecina mi salje dokumente obradjene na office-u i sad sam u pravoj dilemi da li cu moci te dokumente obraditi i vratiti a da se kasnije mogu otvoriti u windowsima na office-u.
24.04.2009 | 15:21
Naravno da može. U oba smjera, bez problema. Jedini problem možeš imati s dokumentima koji koriste Calibri ili neki drugi font koji dolazi s MS Officeom (za Windowse), a kad taj font ne referencira prikladne substitute. Jer onda dobiješ dokument u nekom npr. gotičkom fontu koji je puno veći pa ti razje... prijelom.

Problema, naravno, nemaš, ako instaliraš i te fontove.
24.04.2009 | 18:40
evo vec sam naisao na problem.uzeo sam probnu verziju.i jedan dokument sam preradio u Numbers i onda me pita da li cu da ga sacuvam i ja kliknem da hocu.sad na macu imam oba dokumenta u razlicitim mapama.u fficu kad nesto uradis on te pita hoces li da promjenu zadrzis i kad kliknes da hoces ,on ti samo stari zamjeni sa novim dokumentom sa svim promjenama sto si uradio.
pitanje je ,da li isto moze na iworku i kako i gdje da to namjetim.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
24.04.2009 | 22:12
kada izdaješ naredbu "SAVE" u nastavku pozora SAVE AS... imas TROKUT, klikni na njega da ti se otvore dodatne opcije i pronadji opciju SAVE COPY AS: EXCEL DOCUMENT.

druga opcija ti je EXPORT naredba gde možeš naći EXCEL format
  • aco
  • Korisnik
  • 7
24.04.2009 | 22:25
i još, predpostavljam da si prvi puta otvorio dokumenat iz excel formata u numbers-u. takvu promjenu on tretira kao novi dokumenat i automatski ti ga sprema kao novi dokumenat u numbers aplikaciji. Kada isti taj dokumenat ponovo otvaraš, on ti sprema samo promjene unutar njega. To su klasične razlike izmedju naredbi SAVE i SAVE AS. I u buduće, svaki odkumenat koji prvi puta otvaraš iz nekog drugog formata, on će ti ga spremiti u format NUMBERS-a (PAGES ili Kaynote ovisi što radiš), osim ako ti sam ne zahtjevaš neki drugi format, to isto radi i Office paket kada prvi put otvoriš neki dokument, on će ga spremiti u svoj format. Ttreba se malo navić ali nema problema.
24.04.2009 | 23:43
hvala,nasao sam i uradio kako si rekao.i imam jos jedno pitanje,nadam se zadnje.imam dokumenat koji je radjen na office-u sa datumima.tamo su napisani normalno tj npr: 24-04-2009 a sad mi taj isti datum otvara i pise kao 04/24/09.evo trazim vec sat vremena ali nigdje da nadjem kako da datum nastimam na dan-mjesec-godina.
25.04.2009 | 00:12
Ako se ne varam postavke kako ispisuje datume vuče iz system preferences -> international -> formats. Tamo namjestiš kako želiš da ti prikazuje datum i to se automatski promjeni i u iwork dokumentima.
25.04.2009 | 10:16
sad sam tamo gledao i tamo je sve kako treba,samo na i worku mi nece.
25.04.2009 | 10:56
nasao sam napokon.hvala u svakom slucaju
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 5 minuta
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Riba, robee, tino1, Anonimci (671)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO