19.01.2009 | 11:24
Ja sam kad sam dobio maca probao taj iWork. I mene razočarao pages. Meni je recimo on porazbacao .doc fileove ako su bili imalo kompliciraniji. Recimo natječajni fileovi sa tablicama njemu uopće nebi imali tablice
U tom smislu mi je Textedit zapravo program koji služi onome čemu služi i iWork.
Bazićna formairanja su na raspolaganju, rtf format normalno mogu vidjeti i win korisnici u svom MS Wordu. Bla Bla. Pages nema word count tool

... čuh da se može dodati plugin ... no neznam ... to su već višak radnji koje si neželim priuštiti da bi imao osnovnu funkcionalnost word procesora.
Keynote mi je ostavio super dojam, no eto samo on.
A Numbers ja praktično ne trebam, kao ni excel

tako da nemam stav tu ... iako da, nemam baš dojam po prezentacijama da mu je adekvatna zamjena.
Na Xp stroju sam neko vrijeme koristio Open Office, i na pocetku mi se cinio ok (govorim primarno o writer aplikaciji) no dešavalo mi se da exportiram (saveam) dokument kao .doc ili .rtf i onda isti file ne otvaraju MS word applikacije. Tako da mi je to nezahvalno.
Sad Koristim MS Office 2004, na Macu i iskustva su ovakva; Užasno je spor (brže se diže Photoshop, inDesign i Final cut i applikacije te kategorije ... od recimo Worda)

Pri instalaciji nemogu odrediti što želim instalirati ... to jest mogu, no nemogu iskljućiti da mi natrpa user fontove sa gomilom fontova koje nikad neću trebati u jednom Wordu ... pa ih kasnije moram rućno bacati ... pa javlja nekakve errore zbog toga .. i tako ... malo malo pa javi neki error s kojim mi se neda uopće baviti da shvatim o čem se radi. Upališ ga i on javi "unable to load ..." a radi ko inaće
No eto kompatibilnost je tu. Svaki dokument koji sam originalno kerirao na Xp-u, ili dobio od nekoga, dobio mailom ... što god ... je uredno formatirano na isti način kao u Win verziji worda.
Power point koliko vidim čita prezentacije uredno ... e sad da sam radio koju i nisam baš previše tako da nebih mogao prenijeti iskustvo.
Po meni ako je kompatibilnost najvažnija MZ office, a ako je cijena neki Open ili neo office ... ili iWork. Ali iako je spor, i šlampav i dalje mi je za pisane dokumente naj MS Word.
Zapravo, obožavam textedit, pišem sve fileove u njemu, i otvaram večinom u njemu ... Word koristim kao provjeru recimo broja znakova, ili za rad sa kompleksnijim fileovima koje netko drugi pošalje ...