iMac se smrzne
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac se smrzne

26.02.2009 | 18:38
Sorry ekipo, spadam u one tupave usere koji spabo kuzi kako vrijedni Mac radi. Dakle, kupio sam novog 24" iMaca, imam gore 10.5.6 i Windoze da mogu koristiti Zabin smart reader. Dakle, u zadnjih mjesec dana gotovo uvijek kod paljenja, jos na "sivom" ekranu sistem stane i ne digne se. Moram ga na "gumb" gasiti pa ponovno upaliti i onda radi. Inace, kad se digne sve radi normalno, ne primjecujem nikakve probleme. No, ubrzo se poceo smrzavati kad bih ga stavio u sleep mode, a sto je najgore od jucer isto radi i u stand-by modu. Frend mi je dao DiskWarrior koji nije pronasao nikakve probleme, hard je okej. Inace, imam gore i BootCamp, no imam ga otpocetka, nisam nista naknadno instalirao. Garancija istekla prije 3 dana.
Cijenit cu svaku pomoc.
26.02.2009 | 18:55
To se ne smije događati i nije normalno. Za početak isključi bilo kakvu USB periferiju koju imaš, često loša USB periferija može napraviti baš takav problem. Ako se problem pojavljuje i "na golo" može biti više toga, ali za početak startaj Hardware Test s originalnog DVD-a da vidiš što on kaže. To radiš s tipkom "D" kada je medij unutra (negdje i "C", pogledaj što piše na mediju).

Nadalje, što će ti ta gnjavaža od readera za ZaBu kada oni normalno koriste token? U današnje vrijeme banka mora biti totalno retardirana da nekoga ide gnjaviti tako glupim i nekompatibilnim uređajem pored elegantnog i svuda radećeg tokena. Traži im token i zaboravi na reader...
26.02.2009 | 19:07
Ma reader mi treba za poslovni racun, za to nemaju token... probat cu s hardware testom, fala... kad kazes usb periferiju, sto sve u to spada - imam jedan logitechov hub i time capsule na usb-u
26.02.2009 | 19:15
Meni ponekad probleme radi HP all-in-one. Čitač memorijskih kartica radi probleme ako je u njega uštekan Sony Memory Stick (ali ne ako je Compact Flash ili SD). I tako, svašta može biti. Možda je sam Zabin Smartcard čitač probem?
26.02.2009 | 19:30
Nedugo sam nabavio Wacomov Bamboo, to je zadnje sto sam upiknuo u iMaca, probat cu njega iskljuciti pa vidjeti sto se desava... znaci, ni Apple nije imun na "cudnovate zgode", naime, prije godinu dana sam tek presao na Jabuku, poslao PC-a u rodno mjesto i bio sam toliko odusevljen da sam odmah nalijepio naljepnicu na auto:)
26.02.2009 | 19:33
Da mi moja poslovna banka kaže da ne mogu dobiti token, nego bi me pilali s tim smećem koje moram gurati u komp, prvo bih umro od smijeha, onda bih bez trunke grižnje savjesti izvrijeđao njihovog CIO-a, a potom zatražio zatvaranje svih računa kod njih.

Ja za poslovni koristim Raiffeisen i normalno rade s tokenom. Za mene su takve "debilane" ionako bahatih bankara više nego dovoljan razlog za promijeniti banku.

Obično u ovakvim prilikama ispričam i onu anegdotu s jednom velikom bankom u USA koja je na bolan način saznala da nije mudro Mac korisnike smatrati građanima drugog reda, pa mogu još jednom - dugo nisam!

Naime, radili su reorganizaciju cijelog IT sustava, prelazili na sve novo, velika investicija... i u toj priči su odabrali soluciju koja je nudila samo Windows kompatibilnost. Uprava je pitala IT managera što gube time, koliko ljudi uopće koristi neki drugi standard... i frajer je rekao, a nije lagao, "tek oko 2% naših klijenata ima Mac", a to bi znatno poskupilo investiciju... i odluče žrtvovati tih nebitnih 2% u ime "višeg dobra" - tj. veće uštede.

I kada je sve bilo gotovo doživjeli su šok! Kvaka je bila što je tih 2% Mac korisnika držalo skoro 40% pologa i poslovanja u toj banci! Nisu gledali profil ljudi koji koriste Mac, smatrali su ih marginalcima bez kojih se može. Nije im palo na pamet da slavni glazbenici rade na Macu, da tajkuni uživaju u PowerBook Titaniumu (tada je to bio in model) itd...

To za Hrvatsku još ne važi, ali i ja znam par tajkuna ovdje koji su na Macu (iako im je firma na PC-iju!).
26.02.2009 | 19:34
Nego, spomenuo si hp all-in-one... ja sam nedugo nabavio Nashuatecov color all-in-one, tamo u Copy Electronicu su bili jako okej, donio sam PowerBooka k njima, instalirali smo softver, sve isprobali, drivere, mrezu, skeniranje, da se uvjerim da sve radi, sto nazalost nije slucaj sa primjerice Samungom koji ima flah podrsku za Maca, posebno sa twainom... masina je odlicna, made in japan i kosta 4000 kuna bez pdv-a... nije malo, ali vrlo je solidno napravljen, firma je japansko-njemacka i svima bih je preporucio
26.02.2009 | 19:37
ovi u Copy Electronicu rekli su mi kako su instalirali svoje uredjaje, mahom velike kopirke, Mac userima i to uglavnom odvjetnickim uredima, cak i nekim privatnim lijecnickim ordinacijama... a propos profila Mac usera
26.02.2009 | 20:08
Da, oni sve češće prelaze na Macove primarno zbog dizajna i efekta koji te mašina ostavljaju na običan puk koji k njima dođe. Značajno su ih prihvatili otkako postoji office 2004 koji je kompatibilan (ok, u 90 posto slučajeva, ovisno o fontu) s dijakritičkim znakovima s piceka. No, vidjeh i primjer gdje se na Macovima vrte prozori.. Bože, koje li gluposti, da ne velim bogohuljenja...
26.02.2009 | 21:18
Meni se na MBP vrte prozori. Radi AutoCAD-a. ŠTo da radim... Bilo bi jako glupo da imam još i jedan PC laptop za AutoCAD, zar ne?
26.02.2009 | 21:22
igorvranjes je napisao:
[quote]Ma reader mi treba za poslovni racun, za to nemaju token... probat cu s hardware testom, fala... kad kazes usb periferiju, sto sve u to spada - [quote]imam jedan logitechov hub

Imao sam i ja logitechov hub i dešavalo se isto. Pametno je da probaš bez njega. Kod mene je upalilo:)
26.02.2009 | 21:40
Spada SVE što ima USB na sebi i spojeno je na tvoj Mac.

A ZaBu inače nije loše promijeniti kao poslovnu banku, ne samo radi ovoga. Zadnjih mjeseci sam od tri poslovna partnera čuo da su pobjegli od njih zbog bahatluka. S užitkom sam slušao priče kako im se priopćava zatvaranje svih računa kod njih - privatnih i poslovnih.

Ajoj, a što su tek meni napravili privatno... tamo sam još samo zato jer imam sve forme za uplatnice popunjene u e-bankingu i nemam živaca to seliti na drugu banku, a kako bar to radi s tokenom, neka se nose... Obožavam kada me nazove njihov agent da me pita da li sam zadovoljan uslugom... uvijek rado izdvojim 10 minuta da im kažem koliko su loši.
26.02.2009 | 23:02
Evo da kažem moja iskustva koja sam imao sa BootCampom.
Naime, zbog određenih aplikacija koje rade samo na Windozama, imao sam BootCamp na stroju. Sve je radilo jedno vrijeme kako spada. Onda se u jednom trenutku sve počelo jako čudno ponašati.
Naime prilikom restarta, slično se događalo kao i tebi. Nisam pridodava nikakve posebne pažnje tome jer sam ga na silu gasio i ponovo palio i nakon toga je bilo sve u redu.
Sve do jednog dana, dok mi se nije bootao samo pod windozama !?!?
Lagano me panika uhvatila. Particija od Windoza bila je 30 GB a ostalih 220GB je bilo OS X. Hladan znoj me oblio.
I onda mi je kolega (Piko) preporučio iPartition, aplikaciju koja popravlja i radi particije na Macu.
Provuko sam iPartition i popravio Boot sektor, jer navodno se tu nekaj zgovnalo, i nakon toga sve je proradilo.
Naravno, prvom prilikom skinuo sam BootCamp dolje sa stroja i sada sam na VMwareu i presretan sam kako radi.
Neznam hoče li ti ovo pomoći, no probaj uz gore sve navedeno.
Picture_5-93879baaaf21d08506f61de116f34294.png
26.02.2009 | 23:26
A da se vratimo na osnove, pa recimo da se kod ukljucivanja drzi Command + V pa ce se vidjeti zasto se on "zaglavio" tj. na sto tocno ceka?
27.02.2009 | 16:24
Da moj iMac radi takve probleme, ja bi se malo zabrinuo

Imam i ja XP i Mac OS, pa mi se to nikada nije desavalo. Doduse, XP pokrenem valjda dva puta mjesecno, ali svejedno...

Ne znam za vas, ali ja bi volio da mi se nekada dogodi neki mali incident Cisto da dozivim i to...

Dva Maca rade mjesecima, jedan doma, jedan na poslu, pa nikada nista da se desi. Volio bi vidjeti da se smrzne ili padne sustav, ili se bar zaledi ili resetira, upadne neki glupi virus, spyware, nesto kao plavi ekran na Win, bilo sta...

Ali stvarno (hvala Bogu da je tako) ovo sve radi bez greske.

Samo jedan put mi se Transmit nesto zablesio (i to mojom krivnjom) te sam morao Force Quit napraviti.

Ne znam sta mi se u glavi moze dogoditi, ali sa ovom pameti se necu nikada vratiti na PC
27.02.2009 | 19:19
Riba je napisao:
A da se vratimo na osnove, pa recimo da se kod ukljucivanja drzi Command + V pa ce se vidjeti zasto se on "zaglavio" tj. na sto tocno ceka?

Nažalost, ja sam imao prilike, odnosno potrebe to u zadnje vrijeme probati nekoliko puta, i zaključak je da prosječnom korisniku to slabo što govori. Kao što se možeš sjetiti, prvi put je kod mene relevantna info umjesto na kraju pisala nekih 2 ekrana iznad. Tako da...
27.02.2009 | 19:23
Tomek je napisao:
Evo da kažem moja iskustva koja sam imao sa BootCampom.
(snip)

Tomek, ovo baš i nema neke logike. To što ti se dogodilo, ako si zaista riješio na takav način ne može imati veze specifično s BootCampom, već eventualno s nekim Windows virusom (dapače, vrlo vjerojatno) koji se naselio u MBR.

I nije ti nužno trebao iPartition. Isto si mogao postići i bootanjem s windows install CD-a u recovery konzolu i tipkanjem

FDISK /MBR

Ili bootanjem s Mac OS X DVD-a i pokretanjem terminala i tipkanjem

fdisk -i
27.02.2009 | 19:28
dpasaric je napisao:
Ajoj, a što su tek meni napravili privatno... tamo sam još samo zato jer imam sve forme za uplatnice popunjene u e-bankingu i nemam živaca to seliti na drugu banku, a kako bar to radi s tokenom, neka se nose... Obožavam kada me nazove njihov agent da me pita da li sam zadovoljan uslugom... uvijek rado izdvojim 10 minuta da im kažem koliko su loši.

Čuj, ali tu blesav zapravo ispadaš ti. Ako si nezadovoljan i to im uvijek iznova govoriš, ali i dalje ostaješ kod njih. Ako je takvih kao ti većina, to znači da su oni pogodili točno pravu mjeru između birokratizma i fleksibilnosti jer tvoje nezadovoljstvo znači da banka nameće svrsishodnu razinu interne kontrole i procedura, a tvoje ostajanje znači da te kontrole još uvijek nema previše. Zar ne?

Ja sam osobno relativno zadovoljan Zabom (nisam zadovoljan nekim kamatama ili drugim računicama, ali to je njihov problem jer ja onda jednostavno bankarske proizvode kojima nisam zadovoljan uzimam drugdje) jer mi (a) omogućava da jako rijetko moram fizički ići u banku i (b) ono što moja osobna bankarica nema ovlast odlučiti - ima njena šefica pri čemu nitko to ne doživljava kao ucjenjivanje. Vrlo normalan odnos za jednu banku. Ne znam što tebe toliko muči?
27.02.2009 | 19:46
@ smayoo
imamo slična iskustva sa Zabom, jedino me mori ta HPB, a nemogu prekanalizirati invalidninu, jer nedaju, kažu iz Ministarstva branitelja.To mi je isto čudno, jer da sam slučajno vani, kako bi mi onda slali?
A ona druga stvar je da rade samo sa IE.
27.02.2009 | 19:51
Možda i jesam blesav što sam ostao kod njih, ali nemam sada vremena za trapulu. Jednom kada uzmem godišnji odmor, za koju godinu , mogu izdvojiti pola dana da u nekom novom e-bankingu posložim sve forme za račune, a sada za to nemam vremena i volje. Na sam e-banking nemam velike primjedbe - radi manje-više ok, iako ima lošu ergonomiju.

A oni kao banka definitivno nisu našli dobru ravnotežu jer su npr. popušili kredit koji su mi mogli prodati. Odnos njihove službenice za kredite je bio katastrofalan, da sam joj ja šef dobila bi otkaz trenutnačno. Dijalog je bio kao u Alan Fordu. Nevjerojatno, a onda na TV gledaš one njihove reklame s veselim i uslužnim službenicima i pitaš se tko još može progutati takve bljuvotine?

Ovako sam lijepo otišao u drugu banku koja je to napravila brže, povoljnije i s manje komplikacija - što je apsurd obzirom da sam u Zabi pouzdan klijent više od deset godina, a u drugoj banci sam se prvi put pojavio. No, s druge strane, s tom drugom bankom sam npr. imao velikih problema poslovno - kada sam imao sudski nalog da provedu jednu ovrhu našeg klijenta koji je imao račun kod njih... onda sam se žalio tužbi za žalbe, a onda sam tužbu za žalbe tužio njima samima... predivna epizoda...

Naravno, sve se rasplelo, kao i više puta do sada, kada sam upleo novinare i televiziju. Sve skupa generalno imam loše mišljenje o bankama. Jedina banka s kojom nikada nisam imao problem je Raiffeisen. Neka tako i ostane.

A inače za Zabu još imam par dobrih epizoda s njihovim bankomatima, pa s njihovim "super-paketima" koje nude... ma loše, baš loše...
28.02.2009 | 00:33
Hja... Vidiš... Kako rekoh, Zabini nepovoljni uvjeti (bilo čega: kredita, ulaganja, super-paketa...) mene ne muče, jer to je njihov problem, a ne moj. Nije li šteta da se puniš negativnom energijom radi toga? Što se tiče profesionalnosti njihovih ljudi tu nikad, ali zaista N I K A D nisam doživio situaciju u kojoj bi ikoji dobio ocjenu manje od 3+, a uglavnom su zaista iznimno ljubazni, brzi i uslužni. Zamjerka (ne na njihov račun, nego njihovih šefova) da nisu dovoljno educirani za sve financijske proizvode koje ih tjeraju prodavati.

A bankomate koristim gotovo otkad uopće i postoje u HR i nikad, ma baš ni jedan jedini put nisam imao problema s bankomatom. Nikojim, nikoje banke. Više vjerujem bankomatu nego bankovnom službeniku. Možda ti nemaš sreće s bankomatima kao što Dražen nema s Macovima?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 32 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (922)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO