otvaranje filova i prikaz ikona
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

otvaranje filova i prikaz ikona

08.07.2009 | 19:50
Imam iMac 2.8 ghz, OS X 10.5.6 a problem koji nikako da odgonetnem je sljedeci;
kad otvorim neki file ikonice unutar njega se ne posloze automatski tako da sve budu vidljive tj. da ih se eventualno skrolanjem potrazi prema dolje, nego se neke nalaze izvan duzine prozora pa je potrebno rasiriti prozor.
Takodjer kada izvadim neki dokument iz file-a, na njegovom mjestu ostane prazno mjesto umjesto da se ikonice same presloze, a kada dodajem nove stavari u file nekada se ne posloze na kraj file-a nego se rastrkaju sa strane.

To sve dosta iznervira jer treba obaviti jos par nepotrebnih radnji i klikanja.

Na frendovom Mac Book Pro laptopu ikonice se formatiraju automatski onako kako bih i ja zelio.
Zna li netko kako se i gdje to podesava?

Hvala!
08.07.2009 | 20:29
Probaj desni klik negdje u Finderovom prozoru, Show View Options i onda pogledaj sto ti je pod Arrange By. Ako je None onda promijeni u nesto sto ti odgovara i ako jos kliknes dole i Use As Default tako ce ti biti u svim folderima, u protivnom mozes mijenjati za svaki folder po zelji.
08.07.2009 | 21:29
hvala, ali tamo se nalaze samo opcije kako posloziti ikone prema imenu, vremenu, velicini... nema ni jedne mogucnosti kako da se automatski posloze pri otvaranju filova. rjesenje je negdje drugdje.
08.07.2009 | 21:58
@davor1
Evo par puta sam pročitao i trudim se dokučiti što želiš. Najprije da se dogovorimo oko terminologije.
Ja bih rekao ovako:
U prozoru koji otvoriš u Finderu nalaze se folderi (mape) ili fileovi (dokumenti) koji su grafički prikazani putem ikona.
Uz ovo što ti je MoschuS naveo imaš još i četiri načina prikaza u prozoru:
- kao ikone
- kao lista
- kao columna
- kao Cover Flow
Osim toga, kada se nalaziš u Finderu otvori Preferences i tamo imaš neke mogućnosti intervencije na izgled prozora.

... ili mi je nešto promaklo
08.07.2009 | 22:11
evo npr: klinem na mapu documents u kojoj se nalaze druge mape prikazane putem ikona, a te druge mape prikazane putem ikona se otvaraju unutar mape dokuments na onaj nespretni nacin koji sam opisao gore.
znaci ne poslazu se automatski unutar mape documents nego ju moram siriti i traziti ih.

npr, kod frenda je sistem da kad primiprozor za desni doljnji cosak kako bi ga povecao ili smanjio mape tj ikone se automatski preslaguju kako on povecava ili samanjuje prozor. kod mene ostaju na mjestu pa ako je prozor manji mape-ikone su izvan vidokruga.

eto, ne znam kako da bolje objasnim.
+ jos onaj problem sa rupama koje ostaju nakon micanja mapa. nekad pomogne opcija "clean up" ali ne uvijek.

uglavnom isprobao sam sve (cini mi se) ocigledne mogucnosti koje nudi desni klik, mozda je rjesenje negdje u sistemu?
08.07.2009 | 22:18
ah da, ja koristim za otvaranje mapa prikaz as icons. ne volim list, columns ili cover flow. htio bih ostati kod tog nacina prikaza.
08.07.2009 | 22:27
Možeš ostati kod tog načina prikaza, ali MORAŠ odabrati neki kriterij za "arrange by". Kad ga odabereš, po tom će ti kriteriju Finder automatski sortirati i lijepo poslagati ikone. Ako nisi odabrao nijedan, onda su ti onakve kakve si zadnji puta ostavio.
08.07.2009 | 22:37
jesam, isprobao sam sve nacine u "arrange by", ali ikone/mape se ne preslaguju automatski prilikom otvaranja mapa u kojima se nalaze. ako je prozor manji ikone/mape su izvan njega. ne samo prema dolje nego i sa strane.

zvuci kao bezazlena sitnica ali je gnjavaza. na pc-u s tim nisam imao problema, a nema ni frend na mac laptopu.

mozda je stvar u starijij verziji OS? mada i nije tako stara 10.5.6.
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.07.2009 | 23:38
Možda je ono što tražiš Snap to Grid opcija.. nalazi se pod "show view options" iliti Command J

E sad.. prozor koji imas otvoren, odredi veličinu koju želiš da ti bude, napravi odedi u Command J veličinu grida i ikone, stisni set as default.. napravi arrange ikona po npr Imenu i zatvori taj prozor..

Sad bi ti se u pravilu trebale prikazivati ikone uvijek tako, i ukoliko je veci broj ikona, bit će potrebno vrtit kotačić samo po vertikali..

Tako djer pod Command J možeš odedit da ti se uvijek novi prozor otvara u Icon View..

(primijeti da su ti drugačije opcije pod tim Command J ako imaš otvoren drugačiji prikaz u prozoru Findera)

PES nisam primijetio da postoji opcija u finderu da se automatski mijenja i veličina ikona da se prilagodi veličini prozora.. moguće je da se to može (ukoliko to želiš - jer nisam iz prve shvatio što želiš) pomoću nekog dodatka za Finder, ali se ne bih upuštao u to..
09.07.2009 | 00:04
Evo kako kod mene izgledaju postavke za jedan folder i Desktop, i ponasa mi se sve kako ti zelis da ti se ponasa... Valjda ako ovak podesis, pa ce ti radit?

komentari??
bok!
09.07.2009 | 00:14
@dijete hvala ali nije ni "snap to grid", sve te opcije desnog klika sam isprabao, kao sto sam rekao, i rjesenje se ne nalazi tamo.

@quadamachine i meni su postavke tako podesene! znaci ipak je rjesenje negdje drugdje. negdje se krije generalno porihtavanje postavki. gdje se jos mogu mijenjati postavke foldera kod maca?

hvala svima btw!
09.07.2009 | 02:07
quad mašina ti je dobro objasnio.

otvori finder. unutar finderovog prozora desni klik i show view options. namjesti arange by: name, kind...

na dnu klikni: use as defaults.

i to je to. MORA raditi!
  • Dijete
  • Posjetitelj
09.07.2009 | 02:14
Al koliko sam ja upućen, trebao bi i zatvoriti taj prozor.. i to kao zadnji, dakle da nema vise prozora otvorenih..
09.07.2009 | 03:15
hal9000 je napisao:
quad mašina ti je dobro objasnio.

otvori finder. unutar finderovog prozora desni klik i show view options. namjesti arange by: name, kind...

na dnu klikni: use as defaults.

i to je to. MORA raditi!

napravio sam to vec nekoliko desetaka puta od kad imam mac. ne radi. znaci vama svim to funkcionira i sa starijim OS? zanimljivo.
09.07.2009 | 10:11
Ono što davor1 želi je da se otvoreni prozor koji je u "Icon View" ponaša kao prozor od iPhota. Naime, da se ikone preslaguju kako se povlačenjem mijenja veličina prozora. To u Finderovom prozoru nije moguće napraviti. I kako je Dijete reklo, to je vjerojatno neki plug-in za Finder ili nešto slično.

Znači davore1 ti si sve nas krivo razumio. Nitko od nas nema takvu funkcionalnost na svom računalu.
09.07.2009 | 11:16
joskocurkovic je napisao:
Ono što davor1 želi je da se otvoreni prozor koji je u "Icon View" ponaša kao prozor od iPhota. Naime, da se ikone preslaguju kako se povlačenjem mijenja veličina prozora. To u Finderovom prozoru nije moguće napraviti. I kako je Dijete reklo, to je vjerojatno neki plug-in za Finder ili nešto slično.

Znači davore1 ti si sve nas krivo razumio. Nitko od nas nema takvu funkcionalnost na svom računalu.

Kako nemamo, zar ne govori on o ovome?

Dakle, kako god resize prozora radim, ikone se slazu da stanu fino unutra...

komentari??
bok!
09.07.2009 | 13:42
Mislim da davor1 ne govori o tome.
On želi, nazovimo ga tako, "live preslagivanje". Znači dok mijenjaš veličinu prozora ikone se preslaguju. Ovi prikazi koje si priložio su samo slaganje ikona po nekakvoj unaprijed navedenoj komandi (ime, veličina...) i po rešetci.
Ono što on želi je funkcija prozora kao u iPhotou, ali da se ne ponavljam neka se davor1 javi i objasni jesam li u pravu.

E, davore1 koji zbuc
09.07.2009 | 15:23
hej!
ja bi i jedno i drugo!
kod frenda se ikone preslaguju u finderu onako kako kaze joskocurkovic pa sam se ponadao da je moguce i kod mene. tako sam imao i na pc, a mac je kao bolji, ne...
no ako ne moze na taj nacin rado bih imao ovako kako kaze quadamachine jer kod mene ni to ne funkcionira. ikone se ponekad sa novim otvaranjem prozora/mapa nalaze izvan prozora, rastrkane sa strane pa je potrebno naknadno siriti prozor.
a i one rupe nakon micanja odredjenih mapa/ikona bih rado uklonio tako da se automatski ikone/mape presloze da ih ne moram rucno preslagivati kao neki tetris.

fakat zvuci komplicirano, a radi se o sitnici.

hvala svima na strpljenju!
09.07.2009 | 16:54
A da se pokusas priviknuti na column view koji je ipak najfleksibilniji? Znam da nisam uno pomogao, ali se stvarno ne sjecam kada sam zadnji put koristio icon view. :-/
09.07.2009 | 17:13
ma ja sam uvjeren da bi to moralo biti rijeseno areanganjem po recimo imenu. To sa sobom poteze i ovo da se stvari slazu u nekakv grid ...
Ako ne ... onda s davorovim os-om nesto nije ok.
Davore aj kreiraj drugog usera i vidi kako je tamo?
09.07.2009 | 17:36
Riba je napisao:
A da se pokusas priviknuti na column view koji je ipak najfleksibilniji? Znam da nisam uno pomogao, ali se stvarno ne sjecam kada sam zadnji put koristio icon view. :-/

Osobno koristim List View vecinu vremena, icon jedino koristim kad pregledavam foldere sa slikama... Column view mi ne pase, a dao sam mu sansu...

komentari??
bok!
09.07.2009 | 18:43
Hm. Mene je zainteresiralo pa sam evo išao provjeriti (inače nikad ne koristim Icon view).

Dakle, kod mene na Miniju radi tako da se ikone automatski preslaguju, i to dinamički, dok resizam prozor (ono što joskocurkovic kaže da se ne može) i uvijek su lijepo poredane, a na MacBookuPro je onako kao i kod davor1 (dakle, mogu mu zadati "arrange by name" i onda ih on poreda, ali kad promijenim veličinu prozora, ili koju pomaknem ručno, ono ostaje onako sve dok opet ne zadam "arrange by nešto").

I ne kužim što treba nakliklati da se postigne jedno ili drugo. Jedino primjećujem da mi na Miniju piše "Keep Arranged By", a na MacBooku mi piše "Arrange By", ali ne znam zašto...
09.07.2009 | 19:56
@smayoo koju verziju os imas?

@ecvis17 dobar prijedlog da kreiram drugog usera! jesam, no ista je stvar, osim kad bih otvorio folder applications, tamo je mape/ikone koje se nalaze u njemu poredao onako kako hocu, tako da skrolam samo prema dolje bez obzira na sirinu prozora. no u drugim mapama sve po starom. postavke za applications i za ostale foldere su iste. go figure!
09.07.2009 | 21:57
10.5.7 na oba stroja
09.07.2009 | 22:17
Možda mogu riješiti zagonetku.

Tigrov i Leopardov View Options ne prate istu logiku.

Tigrov View Options na vrhu prozora nudi dvije opcije: "All windows" i "This window only". Logična pretpostavka je da će "All windows" opcija postavke koje ovdje definiramo aplicirati na SVE prozore. Neće! "All windows" opcija zapravo samo omogućava korištenje "globalnih postavki". Kako se definiraju globalne postavke? Tako da prvo uključimo radio button "All windows" i potom definiramo postavke - postavke koje tako definiramo automatski će se aplicirati u svim prozorima koji imaju uključenu opciju "All windows". Možemo ih redefinirati tako da editiramo View Options iz bilo kojeg prozora koji ima uključeno "All windows".

"This window only" ignorira globalne postavke i omogućava da u pojedinom prozoru definiramo "lokalne" postavke.

I jedno i drugo se zapisuje u .DS_Store.

Kad u Leopardu definiramo postavke, odnose se na prozor iz kojeg smo pozvali View Options, a kad kliknemo na "Use as default", definirane postavke se propagiraju na SVE prozore.

A sad praktično rješenje: na Tigru je potrebno uključiti Keep Arranged By i odabrati kriterij (npr. Name). Nakon toga slijedi teži dio - potrebno je u SVAKOM prostoru u kojem želimo aktivirati globalne postavke, odabrati "All windows" (u View Options), ako već nije odabrano. U teoriji bi se moglo iz terminala rekurzivno pobrisati sve .DS_Store fajlove, ali u praksi je problem u tome što ih Finder cacheira pa ih treba flushati i iz memorije jer će u protivnom Finder ponovo zapisati na disk stare postavke. Vjerojatno ima (ima li?) neki utility koji rješava taj problem.

Na Leopardu je bitno jednostavnije: postavi se Arrange By Name, klikne na Use as default i to je to - vrijedi u SVIM prozorima.

Obje logike imaju svoju prednost. Skoro da mi se Tigrova više sviđa, ali pomoglo bi sretnije imenovanje opcija. Then again, ne koristim icon view nego columns pa me ne brine posebno.
09.07.2009 | 23:38
Čini mi se da me nisi skužio. Kod mene nema Tigra. Obadva su Leopardi, 10.5.7. Na Miniju piše "Keep Arranged By" a na MBP samo "Arrange by". I na MPB se ne može ni na jednom jedinom folderu postići da se ikone uvijek automatski poslaguju.
09.07.2009 | 23:54
@smayoo: Zapravo, gore sam rješavao zagonetku s početka ove priče, ne ovo tvoje.

Ovo tvoje zvuči kao dva dodatna različita problema.

Ako je na oba stroja 10.5.7 (a je), na Miniju bi trebalo također pisati "Arrange by". Ako piše nešto drugo (a očito piše), moguće da je uobičajena (!) boljka (barem je kod mene uobičajena) "polomljenih" apgrejda OS-a. Nisam nikad pinpointao točan uzrok, ali na nekoliko strojeva na kojima sam petljao po sistemu, znalo se dogoditi da se update OS-a NE obavi ispravno. Dugo ne bih ni primjetio problem jer su uvijek bile sitnice u pitanju - ponekad nije apgrejdao verzije pojedinih utilitya (provjeravao sam version numbere i slučajno primjetio da stroj A i stroj B nemaju iste verzije utilitya, a imaju istu verziju OS-a!), ponekad bi "samo" zaboravio ažurirati ikone (godinama sam vukao ikonicu lokota sa 10.2!). Bottom line: provjeri koju verziju Findera imaš na jednom, a koju na drugom stroju - ne bi me iznenadilo da su različite. Nemam pojma (i ne da mi se kopati) odakle Finder vuče "Arrange By" string, ali moguće da je problem samo tamo. Izgledaju li ti View Options prozori identično (osim tog stringa)?

U slučaju da ovdje naletiš na anomalije, preporučam usporediti verzije sistemskih fajlova (sadržaj foldera Utilities, za početak). Ako se počnu razilaziti, od srca preporučam reinstalaciju jer se OS nikad ne oporavi od toga. I ne, nije problem samo u permissionima jer imam naviku repairati ih nakon svakog apgrejda OS-a.

Ako nije to, ne pada mi na pamet što bi još moglo biti.
10.07.2009 | 02:03
ja imam leopard, os 10.5.6.
mozda to sto hocu radi u 7mici? ali opet, tebi ne sljaka na drugom stroju. cudno.

@djipi tvoje rjesenje sam pokusao, kao sto sam rekao prije, ali ne funkcionira. hvala, anyway, na trudu!
10.07.2009 | 18:39
Đipi, WTF? Kakav broken upgrade? Na Miniju to radi bolje nego na Booku. Ne možeš mi reći da auto arrange ikona koji radi dinamički kako razvlačiš prozor predstavlja BUG??!!! Odnosno broken upgrade? A to da nije u stanju zapamtiti da svaki put presloži ikone kad se nešto promijeni - da je normalno stanje???
10.07.2009 | 19:36
@smayoo: Ajmo ponovo. Nije bug to što uredno slaže ikone. Možda je bug to što ih NE slaže, ali ni to nije bitno. Bug je utoliko što nema razloga da jedan stroj ima string "Arrange by", a drugi "Keep arranged by" s obzirom da je potonji postojao u prethodnim verzijama OS-a (ne znam do koje), a prvi svakako postoji u 10.5.7 (moguće i nekim ranijim). Iz mog iskustva, kad se pojave takve stvari, u pitanju je neki polomljeni upgrade OS-a, a vjerojatnoća za takvo što raste s brojem intervencija po OS-u.

Ili, još konkretnije, na stroju na kojem sam to prvi put sreo, imao sam custom instalaciju PHP-a (Entropy) i nešto sam petljao s Wacomovim driverom za Intuos jer defaultno (tada) nije radio. Nakon što sam prekrojio neke sistemske fajlove (i pritom se ludo zabavio čitajući originalne komentare Appleove ekipe u njima, tipa "Nisam siguran za što ovo služi, ali pustit ću za svaki slučaj..." :->), apgrejd nikad nije došao na svoje, a manifestirao se spomenutim "sitnim razlikama".

Jesi li provjerio verzije defaultnih Appleovih utilitya, počevši od samog Findera? Meni je na "urednom" stroju, na kojem je trenutno 10.5.7, verzija Findera 10.5.8. I taj ima string "Arrange by" vezano za ovo o čemu čavrljamo. Ako je i tebi tako (10.5.7 OS i 10.5.8 Finder) na oba stroja, onda nemaš ovaj problem, imaš neki drugi. Ili, da bude zabavnije, ipak imaš ovaj problem, ali je "greška" na nekom desetom mjestu među sistemskim fajlovima.

I, da ne bude dodatne zabune, ovaj hint (za dijagnosticiranje) se ne odnosi samo na spomenuti problem s ikonicama nego na bilo koji problem koji je vidljiv tako što se na 2 različita stroja, na kojima je, navodno, instalirana ISTA verzija OS-a, pojedine "standardne" radnje međusobno razlikuju (od prozora s opcijama nadalje).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 22 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, moragd, Riba, temeljnik, Anonimci (846)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO