Automatsko numeriranje slika i tablica - Pages.app
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automatsko numeriranje slika i tablica - Pages.app

14.04.2010 | 13:22
Zna li netko kako to izvest?

Ako imam npr. dvije slike, Slika 1 i Slika 2, i onda ubacim treću negdje između njih dvije, da ta treća automatski postane druga, a bivša druga postane treća?

Analogno i za tablice.
14.04.2010 | 20:17
Zadnji softver u kojem je to radilo, i to baš tako, kako treba, a da sam ga ja imao prilike koristiti, bio je WordPerfect 5.1 za MS DOS, odnosno WordPerfect 5.2 za Sun OpenWindows. 1995.

"#%!#$/ Micro$oft nikad to u Wordu nije riješio. Pa onda, zaključujem, niti itko od konkurenata (Open, Star, Neo...) nije našao za shodno to napraviti, jer očito to nije dovoljno bitno dovoljno velikom broju korisnika.

Pa onda, dalje, zaključujem da ni Pages to nema (nisam probao, Pages ne koristim) jer općenito debelo kaska za naprednim featureima ostalih word processora.

Ako pišeš opsežnije znanstvene radove, stručnu literaturu, diplomski, doktorat ili tako nešto gdje je ta funkcionalnost jako potrebna, bojim se da ti preostaje jedino LaTEX. Od čega će ti nedvojbeno otpasti kosa i nokti, a oči iscuriti, osim ako si matematičar, kao moja draga. Oni obožavaju LaTEX. Što kompliciraniji, to slađi.
14.04.2010 | 21:56
john_st je napisao:
Zna li netko kako to izvest?

Ako imam npr. dvije slike, Slika 1 i Slika 2, i onda ubacim treću negdje između njih dvije, da ta treća automatski postane druga, a bivša druga postane treća?

Analogno i za tablice.

Ne znam koliko će te zadovoljiti moj odgovor, ali pokušat ću. Treba se poigrati sa stilovima. Ne znam kako to točno ide u Pages jer ga ne koristim već to radim vrlo jednostavno u Mellelu http://www.redlers.com/

Tamo ide ovako: definiraš stil (npr. zove se Tablica, odabereš font Arial 10, italic). Kada ti u tekstu treba naslov tablice odabereš Insert pa Auto Tittle te klikneš na ime stila kojeg si kreirao za tablicu. Otvorit će se prozor u kojeg ćeš upisati naslov tablice, a Mellel će sam dodati "Tablica 1", a naslov će formatirati kako si ti to definirao. I tako redom za svaku sljedeću tablicu.

Automatski će se i numeracija prilagođavati na svim tablicama kada naknadno odlučiš umetnuti ili izbrisati neku od tablica. Isto je i za npr. Grafikon, Slika, Prikaz ili koji već objekt ubacuješ u dokument.

Bavim se znanstvenim pisanjem i ne mogu zamisliti da bih to radio u nekom drugom programu osim Mellela.

Kada sam još davno koristio Word (tu je bilo muke!) sjećam se da se trebalo igrati sa Styles, a čini mi se da je i u Pages isto tako.

Ukoliko ti opcija sa umetanjem tablica i ostalih objekata u tekst češće treba ja se ne bih libio uložiti 49 dolara u Mellel tj. 35 dolara za edukacijsku licencu ukoliko si član akademske zajednice. Time ćeš riješiti problem.

Zanimljivo je znati da se uz Mellel može povoljno dobiti i reference manager Bookends http://www.sonnysoftware.com/ ukoliko ti treba.

Smayoo je predložio LaTEX i u njemu se zaista savršeno može kontrolirati svaka sitnica vezana za tekst. No, LaTEX je, kao što je već rečeno, vrlo zahtjevan. Moje kolege koje se bave matematikom i statistikom dosta ga koriste, no svjedočio sam koliko se treba pomučiti da bi se ovladalo njime i dobilo željeni rezultat. No, LaTEX je dobro dokumentiran, besplatan, a i velika je zajednica koja ga koristi pa tko želi može krenuti u tu avanturu.
15.04.2010 | 00:14
Da, u Wordu se to (deklarativno) rješava definiranjem stilova, isto kao u OpenOfficeu (odnosno Neu). Samo što to, u stvari, ne radi. Jednom radi, jednom ne. Onda malo moraš ručno forsirati renumeraciju. Pa onda snimiš i zatvoriš, pa sutra otvoriš pa je sve razje... Itd. Nikad sreće.

A najviše me živcira to što moraš ručno dodavati caption za svaki objekt istog tipa. Umjesto da mu kažeš npr. "u ovom dokumentu ama baš svaka slika treba imati caption stila "Slika", koji se numerira po predlošku poglavlje točka broj, pri čemu je riječ 'Slika' i brojevi boldano, a ostali tekst nije.". Jbg.
15.04.2010 | 09:55
Upravo tako. Ja sam imao slučaj u wordu da bi mi nakon otvaranja dokumenta od 150 stranica sve liste (sa numeracijom ili bulletsima, a u dokumentu ih je bilo desetke) postale običan tekst!!! Prvo sam mislio da sam ja negdje pogriješio i išao ispravljati stvar, no ubrzo sam shvatio da nije tako i da ne mogu riješiti problem.

Najgore od svega bilo je to što je efzg izrijekom tražio predaju rada u "WORD" formatu
15.04.2010 | 19:49
U Wordu to nema NIKAKVE VEZE SA STILOVIMA, jednom i zauvijek. Nemojte ljudi mješati reference i stilove. Znam kako to funkcionira u Wordu, a funkcionira upravo savršeno. Dakle u Wordu 2007: Izbornik 'Reference', zatim 'Opisi', pa zatim 'Umetanje opisa slika/Numeriranje'. Čak je moguće i implementirati brojeve poglavlja. Na tragu toga treba potražiti nešto slično i u Pagesu. U svakom slučaju uvijek je tu dobar stari 'Help'. Pozdrav, sretno!!!
17.04.2010 | 10:35
Ej, Dražene, što si živčan? Je, imaš pravo, "stilovi" nije točan terminološki prijevod (iako i stil treba podesiti - stil "image caption" - da ne bi morao ispod svake slike ručno podešavati format ispisa za naslov slike). Ali, ne, nemaš pravo, u Wordu to ne funkcionira savršeno. Poanta je (možda ti je promaklo) - što se događa nakon što u gotov dokument s n slika UMETNEŠ jednu negdje u sredinu. Po mom iskustvu, Word SVAKI PUT (u dvadesetak pokušaja) negdje nešto zaje...
17.04.2010 | 12:16
U Wordu, kao uostalom i svakoj iole profesionalnijoj aplikaciji za obradu teksta treba poštivati nešto što se zove odlomak. Pa onda vidjeti da li su slike svaka u svom odlomku ili su možda usidrene? Usidrene mogu biti na 6 načina, ima tu materijala za priču. Kada se pravilno lome odlomci onda se ne bi trebalo ništa ''raspadati''. Općenito, ljudi misle da je obrada teksta nešto vrlo jednostavno, no to je ustvari vrlo ozbiljan a ponekad i zaj...n zahvat. E da, ma nisam živčan, samo hoću skrenuti pažnju na neke detalje. Slučajno s takvim stvarima radim svaki dan, čak nije bitna toliko ni aplikacija nego baš poštivanje tih prijeloma (redaka, odlomaka, stupaca, stranica, sekcija). - tu se stvari ''vole raspadati'' poslije ako se posao ne odradi kvalitetno, točnije krajnje profesionalno.
17.04.2010 | 14:19
Slažem se s tobom. Do sad sam vlastoručno napravio prijelom za nekoliko desetaka stručnih članaka (većeg opsega) i nekoliko knjiga i skripata. Znam što je sidrenje, sekcija (poglavlje), stupci, ovo, ono... Znam to još od, kako sam napisao, Wordperfecta 5.1 za DOS, zapravo i još od ranije, od Signuma i STeve-a za Atari ST. Dakle već više od 20 godina.

Definitivno nisam osoba koja prijelom stranice radi sa četrdeset komada "entera".

I odgovorno tvrdim da Word to ne radi kako treba. Deklarativno sve štima, ali zapravo je nepouzdano i iz nejasnih razloga se s vremena na vrijeme raspadne.
17.04.2010 | 18:33
Onda mora da je riječ u nekom bugu unutar aplikacije koji to uzrokuje. Trebalo bi dakle, kao što vjerojatno velika većina ljudi zna, imati prije svake polemike originalan i redovito ažuriran softver. Posebno kod rada na većim projektima treba voditi računa o opciji razdvajanja odlomaka na kraju stranice/sekcije. Zbog toga vam se dokument ''raspada''. A znači radio si na ST-u? Eh, to su bila vremena, no ja sam pripadao klanu ''prijateljice''. Sjećam se da se nije mogla postaviti ni malo ozbiljnija baza podataka zbog ograničenja memorije, no bilo je tu drugih čari. Pozdrav, nemoj niš' zamjeriti.
17.04.2010 | 19:51
Hm, ja se sjećam da mi je na STu Drafix CAD na 1 MB RAM i bez harda radio jednako dobro i brzo kao i AuotCAD 2007 na Blentiumu core duo s 2 GB RAM i grafuljom koja ima 2x više memorije nego je imao cijeli ST...

A baze podataka? Prodao sam ne jednu bazu s kodom (Clipper - like) za kompletno poslovanje male firme koja je uredno radila s flopice i ljudi su bili superzadovoljni... A danas plaćaju na desetke tisuća kuna za neke Pantheone i štotijaznam i nezadovoljni su. E, moj Darwine...

No, da se vratimo na Word. Reci, jesi li ti stvarno u wordu uspio napraviti dokument od, recimo, 30-50 stranica, s nekoliko poglavlja, u svakom 5-10 slika i 2-3 tablice (naravno, s automatskim naslovima i AUTOMATSKOM, zaglavlja, podglavlja, fusnote, unakrsne referencije, bibliografija, automatski sadržaj i popis slika i tablica, kazalo pojmova, ma sve živo. I onda moraš npr. na pola 3. poglavlja ubaciti još jednu sliku.

Jesi li, dakle, uspio da ti se tim potezom ne raspadne, ali baš sve - i numeracija slika, i unakrsne reference, i kazalo pojmova, i tablica sadržaja, i popis slika, a i sami brojevi slika u naslovima slika?

"Raspadne" znači da moraš ručno obilaziti sve elemente i klikati "update field". Nekad i po više puta. Vrlo često naknadno ubačena slika ne dobije broj koji po mjestu u tekstu trebala dobiti, nego idući koji ide po redu. Pa onda moraš nešto na silu popravljati, zatvarati, otvarati, te isključi quick save, te uključi neku drugu opciju... Onda pronađeš recept kako da sve radi, oni izbace novu verziju Officea i opet sve ispočetka. Nabijem ih...

Uglavnom, dok sam još imao volje i nade da ih je uopće briga, još tamo 1997, dok je bio aktualan Office 95 za Windowse, dopisivao sam se mjesecima s njihovom tzv. tehničkom "podrškom" u USA (koja je bila do te mjere nesposobna da sam potpuno siguran da su ih okupili po "will work for food" kriteriju) da bi se na kraju probio do šefa šefovog šefa koji mi je priznao da je to "known issue".

Kad je izašao Office 97, javio sam mu se opet i pitao da li su "resolved the issue" i dobio odgovor da "it is not particularly high on the list of priorities". Onda sam odustao sve dok mi sad nedavno nije zatrebalo na Office 2007. Međutim, vidim da nije ništa bolje. Ne znam da li je na Officeu 2008 za Mac drugačije, no, ono malo koliko sam vidio, on je još lošiji od bilo čega drugog što je M$ ikad napravio.

A, kad smo već kod toga, ni na OpenOfficeu, odnosno NeoOfficeu to ne radi.

Uglavnom, da skratim - kome to treba, najbolje neka nauči LaTex, ili neka proba Mellel kojeg predlaže DrAle.
17.04.2010 | 20:33
Jesam, treba biti oprezan s time. I to dokumente od 200-300 stranica u prosjeku. I kažem opet, evo bar kod mene, sve štima. Pa čak i kad prebacim fajl rađen na PC Office-u u Office na Mac-u. Tad se zna ''ponekad'' nešto razdrapat, ali odlomci, za Boga miloga, to ne. Zaista nikad.
17.04.2010 | 20:57
Bez teksta sam. To bi, u svakom slučaju, volio vidjeti uživo...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 54 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, goranmeh, Jedro, kupus, m@xym, Riba, Anonimci (783)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO