Potpuna sinkronizacija dva Maca
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Potpuna sinkronizacija dva Maca

02.02.2011 | 09:35
Dakle, znam da postoje online direktoriji koji ukoliko se tamo spremaju datoteke mogu sinkronizirati sa dva ili više računala.

Moje pitanje jest;

Da li postoji neki software koji će u potpunosti sinkronizirati dva Maca?
Znači radimo na računalu broj 2 na poslu primjerice, taj software u pozadini prati sve izmjene koje radimo (izmjene u datotekama, mailovima, položajima ikona, instalacijama, history, cookies...), te izmjene taj software "stavi" na svoj server na Net.

Onda dođemo primjerice doma, gdje pokrećemo računalo broj 1, tu pokrećemo taj program, koji skida sve te izmjene napravljene na računalu broj 2, i nastavimo sa radom kao da se ništa nije dogodilo.

Fizički imamo dva računala, međutim operativni sustav, programi, razmještaj ikona, safari history, mailovi; sve je isto.

Nisam čuo za tako nešto, vjerujem da je to moguće napraviti ako i ne postoji?
02.02.2011 | 10:10
iskreno nisam čuo za nešto tako, ali djelomično da. Recimo Dropbox je servis koji nudi sync na X računala ali po pitanju datoteka. Postoje i solucije da se taj servis iskoristi i za sync nekih 3rd party aplikacija. Što se maila tiče IMAP pristup ti daje realtime stanje mailova na X računala na kojima je taj tip accounta podešen.

Radni dio (sustav, aplikacije, ikone itd) to nisam siguran dali se može syncat u realnom vremenu ili putem neke aplikacije. Iskreno nikada mi to nije ni palo napamet. neki određeni podaci i mailovi da ali sam GUI, nope.

Možda netko drugi ima rješenje
02.02.2011 | 11:34
Back to My Mac radi nešto slično, ali samo za osnovne sistemske podatke i to...

Sync all your Mac computers.

If you have more than one Mac, you can use MobileMe to keep your email, contacts, calendars, and bookmarks in sync across all your Mac computers and even a PC. You can also sync Dashboard widget preferences, Dock items, many application and system preferences, and Mail notes across all of your computers running Mac OS X Leopard or Snow Leopard.

Sad, recimo da ti to nije dosta već bi i foldere i slično - moram ti reći da većina aplikacija ne dozvoljava da seliš i system folder i applications folder - sve ostalo može.

Dakle, iskustva svojih, osim sa Mobile Me i Back to My Mac (a za njih sve pohvale - ne kužim ljude koji cvile za tih 90E godišnje, 55 kn mjesečno i nemam brige oko ničega između svih desktop i mobile strojeva) nemam osobnog iskustva.

Ali provjeri ove tri aplikacije, poredane nasumično:

ChronoSync
SlingShot
Synk
02.02.2011 | 11:39
Znači Mobile me i Back to My Mac sinkronizira mailove, kontakte, kalendar, bookmark, dashboard, dock, mail notes?
Sve osim datoteka?

U principu takav kompletan program koji sam opisao u prvom postu mi treba tako da ne moram tegliti laptop svaki puta sa posla kući.
Da mogu raditi na stolnom Macu doma, ali da mi nije sve zbrkano i da ne moram voditi računa di mi je šta.
02.02.2011 | 13:05
Pa ja to rješavam tako da sve dokukente koji mi trebaju držim u DropBox folderu. Više od toga mi nije trebalo.
02.02.2011 | 13:18
Da dokumente, to nije problem.

Ali potpuna sinkronizacija kakvu sam opisao je ocito problem.
02.02.2011 | 13:19
Problem je iz više razloga. Ti bi u stvari htio cloud OS. Koristi Google Docs.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
02.02.2011 | 13:49
To ti definitivno omogućuje Chrome OS. Imam ga instaliranog pod Parallelsima na Macu i ovako izgleda:

ChromeOS.jpg
02.02.2011 | 15:35
Sto je cloud Os?
Oblacni OS?
02.02.2011 | 15:38
Chrome Os....

Sta da napustim sve blagodati Mac OSa i koristim I think jos uvijek nedoreceni, mogućnostima siromašni Chrome OS?
Mislim da još nije vrijeme za komplet online OSove ne kazem da brzo neće doći.

Čudi me da Mac Os i Apple nemaju software za potpunu sinkronizaciju dva računala u ponudi?! Vjerujem da ima smisla.
02.02.2011 | 15:51
tsergo je napisao:
Čudi me da Mac Os i Apple nemaju software za potpunu sinkronizaciju dva računala u ponudi?! Vjerujem da ima smisla.

Ima smisla itekako, al gle, pokušaj sa ovim programima koje sam ti nabrojao - neki mogu syncati sve, siguran sam, pa onda samo napraviš image jednog stroja, prebaciš ga na drugi stroj da bude 1:1 i onda opali taj sync...
02.02.2011 | 19:49
S MobileMe se dobiva i iDisk koji dijeli dio prostora od 20GB s mail boxom. Tako da DropBox i ne treba, ali i ne smeta.
@Vanjuška, kako 90€?? Meni naplate 65,29€. Kaj ti imas obiteljski paket ili kako?
02.02.2011 | 21:23
tsergo je napisao:
Fizički imamo dva računala, međutim operativni sustav, programi, razmještaj ikona, safari history, mailovi; sve je isto.

Nisam čuo za tako nešto, vjerujem da je to moguće napraviti ako i ne postoji?

Ako sam te dobro shvatio, ChronoSync je to što tražiš, plain and simple. Naravno, server preko kojeg syncaš mora biti dostupan na oba mjesta, ali ChronoSync ne radi s internetskim serverima, nego samo u LAN-u (može AFP, može SMB...). Dakle, ako ti je jedno mjesto u firmi gdje je server, a drugo doma, moraš si od doma npr. otvoriti VPN tunel pa syncati kroz njega.

Ja sam pomoću njega syncao svoje dokumente, nacrte, projekte i sve ostalo sa windows serverom u bivšoj firmi. A s druge je strane na isti mrežni folder bio spojen i moj stolni PC.

Danas radim istu stvar, ali bez servera, direktno sa stolnim PC-om.
02.02.2011 | 23:59
zabac je napisao:
@Vanjuška, kako 90€?? Meni naplate 65,29€. Kaj ti imas obiteljski paket ili kako?

Yep, Family something. Ne znam uopće koliko je točno, jednom godišnje se renewa i to je to Zadovoljan sam, prezadovoljan Mobile Me-om, za te pare, sva jednostavnost i manjak petljancije vrijedi...
03.02.2011 | 00:31
Ok.
To mi je uglavnom jasno, ali opet i na webu tog programa pise mogucnost sinkronizacije dokumenata a ne cijelog OSa.

Koliko sam uspio analizirati ova tri programa ni jedan ne nudi sve.

A to je sinkronizacija: docka, itunesa, datoteka, maila, bookmarka, svih aplikacija i promjena u istima.
03.02.2011 | 02:39
A što misliš gdje su postavke docka, iTunesa, maila (iako se za mail koristi IMAP) nego u "dokumentima"? Istva stvar i za aplikacije i njhove postavke. File je file, kao da aplikacija za sinhroniziranje brine o tome sto sinhronizira....
Nego, postoji vrlo jednostavno rjesenje za tvoj problem. Koristi vanjski hard disk na kojem ti je sistem i sve. Kada odes doma stavi ga u dzep, spoji na drugi Mac, bootaj s njega i nastavi raditi gdje si stao.
03.02.2011 | 02:50
Bravo Riba ! Sve riješeno s jednim diskom.
03.02.2011 | 09:14
Ne vjerujem da su baš te sistemske postavke u direktoriju dokumenti.

Što se tiče vanjskog harda, nisam puno riješio onda problem. Bolje laptop nositi i eventualno koristiti dodatne monitore ovisno gdje sam.

Izgleda da kompletan software za to ne postoji.
03.02.2011 | 10:17
tsergo je napisao:

Ne, ali su u direktoriju /Library/Preferences i ~/Library/Preferences.

Što se tiče vanjskog harda, nisam puno riješio onda problem. Bolje laptop nositi i eventualno koristiti dodatne monitore ovisno gdje sam.

A meni se vlastita ideja tako svidjela da razmišljam da je počnem koristiti!
03.02.2011 | 11:47
tsergo je napisao:
Koliko sam uspio analizirati ova tri programa ni jedan ne nudi sve.

A to je sinkronizacija: docka, itunesa, datoteka, maila, bookmarka, svih aplikacija i promjena u istima.

Sve se to nalazi u tvom User folderu.

Mobile Me bežično sinkronizira Bookmarkse, Kalendare, Kontakte, Dashboard widgete, Dock itemse, keyxhainse, Mail accountse, Mail rulkese, sigove i smart mailboxese, Notese, Preferencese... isti tren kad je riječ o mobilnim uređajima, a s 15 min odmaka kad je riječ o desktopima.

Za iTunes imaš SlingShot, za dokumente Chronosync - makar mislim da ovim drugim možeš u biti izbjeći ovaj prvi.

Uglavnom, instaliraj OS na jednom kompu, podesi ga kako želiš, metni sve što trebaš na njega i onda ga preslikaj na stroj doma tako da budu identični, možeš sa SuperDuperom.

Zatim instaliraj ChronoSync i podesi mu da sinkronizira po naredbi - u ovom slučaju kad krećeš doma, odnosno na posao... Tu mnogo ovisi o brzoj upload liniji, jer ti efektivno pričaš o kopiranju gigabajta podataka
03.02.2011 | 19:40
Mobile Me znači sinkronizira sve to. Wow nisam znao...

Pa u principu dovoljan bi onda bio Mobile Me i SlingShot?!

I to je to.

A klonirao bi ovaj OS sa laptopa na stolni pomoću time machinea, imam Time Capsule pa to ne bi bio problem.

Idem malo istražiti stvarne mogućnosti Mobile Me paketa... Nisam našao neke postove gdje se analizira taj software.

Što se tiče količine podataka, neće tu biti puno prometa.
Dnevni rad mi se ionako svodi na hrpu maila, podsjetnika, kalendara, kontakata, tekstualnih dokumenata.

Zahvaljujem puno na informacijama, kada sve to posložim budem se javio sa rezultatima kako sve funkcionira....
03.02.2011 | 19:46
Uz ovaj cijeli post pala mi je još jedna stvar na pamet...

Na taj način bi se mogla izbjeći sva ta sinkronizacija i eventualne greške kod iste...

Na Windowsima postoji program Team Viewer ili sl. preko kojeg se udaljeno moglo pristupati PCu na poslu ili sl. To je bilo dosta traljavo izvedeno i ne baš funkcionalno... Samo za neke osnove stvari, primjerice otvorit neku datoteku ili sl...

Koliko sam shvatio Back to my Mac je isto to ili?
Da li je to izvedeno bolje i na koji način uopće to funkcionira?

Ukoliko funkcionira kao Team Viewer ali ima punu funkcionalnosto onda se može izbjeći kompletna ta strka oko sinkronizacije?!

Iz razloga što bi laptop primjerice "glumio" glavni kompjuter i bio stacioniran u uredu, a od kuće bi preko tog programa jednostavno "ušetao" u OS laptopa i radio na njemu?!
03.02.2011 | 19:51
Meni se mailova tokom jednog dana trenutno nakupi nekih 10-15 MB, u prosjeku. Bilo je perioda kad je to znalo biti i 100-120 MB dnevno. I to je već prilično puno ako govoriš o sinkronizaciji putem interneta.

Moram dodati da nisam siguran kako se Mail.app ponaša ako mu "iznebuha" padne u mailbox hrpa mailova koje on nije downloadao sam. Mislim da se mora napraviti rebuild mailboxa svaki put nakon takvog "prljavog" syncanja.

Zato je Riba i napisao ono da se za syncane mailboxove koristi IMAP server.
03.02.2011 | 19:55
Da, istina, ali 15 MB nije tako puno... U dsl...

To "sinkanje" i mene brine Mislim da bi se prije ili kasnije nešto tu poremetilo...

Najinteresantnije zvuči ova opcija udaljenog pristupa?! Back to my Mac?!

Npr... Surfanje, rad u Pixelmatoru primjerice radim na stolnom, a odgovaranje na mailove i kalendar preko udaljenog pristupa direktno u OSu od laptopa....?!

Kad se sljedeći dan vratim u ured imam realno stanje stvari u mailu i kalendaru, ne treba nikakvo sinkanje
03.02.2011 | 20:02
Mda... Možeš i tako. Besplatna rješenja za to su ti Logmein (Riba je svojedobno pisao o tome) i TeamViewer. Ja zazirem od njih oboje jer izlažu tvoje računalo izravno internetskom napadu od kojeg ga štiti samo jedan statički password. Smatram da je to nedovoljno sigurno.
03.02.2011 | 20:11
Super.
Back to my Mac je nezavisni program ili dio Mobile Me?

Mislim da je ovo daleko najbezbolnija varijanta, a i dozvoljava mi na taj nacin slobodnije instalacije na kucnom kompu koje se nebi dozvolio na poslovnom lapu.
03.02.2011 | 20:36
Nemam pojma što je "Back to my Mac". To će ti netko drugi odgovoriti.
03.02.2011 | 20:47
Guru Mac filozofije je uhvacen u neznanju

Zabiljezeno.......
03.02.2011 | 21:28
@tsergo

IMAP je protokol za mailove koji savršeno vrši efektivno syncanje mail stanja. Naime sve što pročitaš na jednom kompu bit će pročitano i na drugom, što ne pročitaš na jednom ćekat će te nepočitano na drugom kompu. Dakle za to nema potrebe ništa dodatno raditi. Stekao sam dojam da ti to nije jasno iz objašenjenja koja si dobio ranije.

tsergo

Zbog ove izjave mislim da ti dio nije jasan. Kad je Riba rekao da su podešenja i programi isto dokumenti (ispravno) ti je rekao točno to, i to nije upitno, sve na hardu jesu dokumenti. Dali ih sve pojedini program i synca e to je pitanje, ali da su svi dokumenti e to je činjnica.

Ili si mislio da se sumnjaš da se postavke nalaze u folderu Dokumenti? Ako je tako, onda je istina tamo se ne nalaze, ali to nije problem pa nemoraš syncati samo folder Documents, syncas ~/Library naprimjer.

Primjerice

Ovdje vidiš da su podešenja aplikacija (gore u address baru vidiš i gdje je to smješteno) obični najobičniji (tekstualni) fajlovi.

I to vrijedi za sve.
Uglavnom ja bih radije nosio laptop sa sobom nego zakoplicirao i uneredio sve skupa što mi se čini da bi ti se moglo desiti.

živio
03.02.2011 | 21:29
Moi? Guru Mac filozofije? Khm... Mislim, počašćen sam, ali mislim da si me s nekim zamijenio. Na primjer, s Davorom (dpasaric). On je među nama Mac desničar.
Ja Mac koristim tek nešto više od 3 godine...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 40 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO