Program za izdavaštvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za izdavaštvo

07.02.2011 | 22:49
Trebam program za izdavaštvo. Knjige, uglavnom tekstualni sadržaj.
Molim za preporuku. Hvala.
07.02.2011 | 22:56
Danas tekst mozes prelamati u puno programa. Ne bi se ja pouzdao u neke besplatne solucije...

To sto tebi treba može korektno odraditi MS Word ili ako ces PRO rješenje onda Adobe InDesign.
07.02.2011 | 23:21
Danas tekst mozes prelamati u puno programa. Ne bi se ja pouzdao u neke besplatne solucije...
To sto tebi treba može korektno odraditi MS Word ili ako ces PRO rješenje onda Adobe InDesign.

Word i prijelom u istoj rečenici?!

@mjurkov: definitivno InDesign.
07.02.2011 | 23:26
mjurkov kaže:
Trebam program za izdavaštvo. Knjige, uglavnom tekstualni sadržaj.
Molim za preporuku. Hvala.

iCalamus http://www.icalamus.net/index.php?lan=en košta 180$, a pretpostavljam da bi ti mogao biti dovoljan.
InDesign košta 700$.
07.02.2011 | 23:33
Ne znam za InDesign ni iCalamus, ali slažem se s Đipijem - Word je katastrofalno loš alat za prijelom.
07.02.2011 | 23:55
iCalamus http://www.icalamus.net/index.php?lan=en košta 180$, a pretpostavljam da bi ti mogao biti dovoljan.
InDesign košta 700$.

Zadnji put kad sam provjeravao do kud je iCalamus stigao, još uvijek nije imao ni tablice. To ima i Word. Šalu na stranu, ali ako knjiga ima više od jedne tablice, a ne obiluje pažljivo pozicioniranim fotkama i raznolikim layoutima, koliko god ne volio Word za prijelom, mislim da bih se prije odlučio za njega nego za iCalamus. Svojevremeno je štekao u printanju PDFova, a i spot boje su mu bile nepoznanica.

Svaka čast ekipi voljnoj održavati iCalamus na životu, ali učinili bi mnogima uslugu da su ga pustili da umre na vrhuncu stare slave, na Atariju.

Samo živci vrijede tih 2.600 kn razlike. Osim toga, $180 nije baš malo za, iz perspektive "industrijskog standarda", marginalni softver. Polovni InDesign CS3 se vjerojatno može naći za manje od $180. A taj polovni InDesign CS3 pojede iCalamus za doručak.
08.02.2011 | 01:00
indesign je stvarno zakonč mislim da je prisutan sa 99% u toj branši. potukao je i quarka, a ostali su jako daleko. word tu koristi samo toliko da se place-a tekst, a po meni je i višak jer je bolje tekst ubaciti i notepad-a ili nečeg jednostavijeg jer word sa svojim funkcijama sve zakomplicira jer uvezeni tekst "pamti" sve funkcije... Indesign ima puno plug-inova pa je i ono što je automatik može i još lakše a kadriranje fotografija je pravi užitak, nije debilno kao u ai.
08.02.2011 | 01:30
Vi mozete gaditi Word koliko zelite, ali on je sasvim dostatan za prijelom neke jednostavnije knjige (covjek je rekao da se radi prvenstveno o tekstu), a ne full color kataloga.

Puno ljudi ga amaterski ili polu-profesionalno i koristi na takav način (magistarski, diplomski radovi, upute za softvere, bezbroj PDF knjiga i prirucnika), iako mu to nije primarna namjena.

Nema svako para (ili znanja) da koristi InDesign.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
08.02.2011 | 01:42
U davna vremena dok sam još radio u IT branši, naši grafičari su koristili QuarkExpress, no davno je to bilo. Evo ti jedan link pa sam vidi što ti najviše odgovara i po cijeni i po mogućnostima.

Pure Mac DTP solutions

EDIT: Moram se složiti s drlovric da word nije tako bezazlen komad softwera. Stvar je u tome da većina zapravo nikad nije pročitala ni retka uputstava, a word više odavno nije samo jednostavni uređivač teksta.
08.02.2011 | 02:33
Vi mozete gaditi Word koliko zelite, ali on je sasvim dostatan za prijelom neke jednostavnije knjige (covjek je rekao da se radi prvenstveno o tekstu), a ne full color kataloga.

Ne gadim Word. Word je više nego solidan uređivač teksta s gomilom featura. Ali ni Microsoft ga ne definira kao "program za DTP". U teoriji, jednostavniju knjigu možeš "prelomiti" i u TextEditu (0 kn). U praksi će se dogoditi isto što i u Wordu - umjesto da prijelom izgleda onako kako želimo, izgledat će onako kako ga Word/TextEdit odluče napraviti. Ako se "prijelom" svodi na to da tekst curi po stranicama, ima paginaciju, kazalo, par slika, pokoju tablicu i sve to u jednom stupcu koji se proteže kroz cijelu knjigu - Word će obaviti posao. Rezultat vjerojatno neće biti oku najugodniji dizajn, ali sadržaj (uglavnom) neće pobjeći sa stranica.

S druge strane, ako netko želi prelamati i imati pritom potpunu kontrolu svakog slova - taj u Wordu nema što tražiti.

Na stranu to što neki ljudi "prelamaju" i u Photoshopu. Da, može se. Ali "prelamati", pod navodnicima.

Puno ljudi ga amaterski ili polu-profesionalno i koristi na takav način (magistarski, diplomski radovi, upute za softvere, bezbroj PDF knjiga i prirucnika), iako mu to nije primarna namjena.

Kako mu to nije primarna namjena? To mu JE primarna namjena. Word služi za proizvodnju contenta (čitaj: pisanje), a ne za oblikovanje napisanog teksta (čitaj: prijelom). To što je s vremenom dobio dovoljno opcija da se u njemu napisan diplomski rad može upotrebljivo "ušminkati" i pripremiti za ispis (namjerno ne kažem "za tisak"!), ne čini ga DTP programom - samo ga čini tekst procesorom s puno featura.

Nema svako para (ili znanja) da koristi InDesign.

Istina. Ali onaj tko se bavi prijelomom, nema puno (kvalitetne) alternative. Zapravo, usudio bih se reći da je danas više nema uopće - koliko god se Quark trudio vratiti staru slavu.

Osim toga - ne zaboravimo da i Word košta. Ali, ruku na srce, poslužio bi i OpenOffice.
08.02.2011 | 02:36
a word više odavno nije samo jednostavni uređivač teksta.

Tu si u pravu - Word je odavno postao beskonačno kompliciran uređivač teksta.

Disclaimer: nemam ništa protiv Worda i redovno ga koristim - ali to ga ne čini manje kompliciranim.
08.02.2011 | 03:12
InDesign je danas defacto standard industrije, no bilo koji znanstveni radnik koji sam ureduje svoje knjige ce te brzo uputiti na Latex (www.latex-project.org/ ), koji je dapace i besplatan.
08.02.2011 | 15:59
Zaboravite sve osim InDesigna! Definitivno. Toliko je dobar i savršen, da ne znam kako sam mogao bez njega. I, mada stalno učim i dopunjujem svoje znanje, daleko sam od konačnog cilja. A da pruža velike mogućnosti, tu nema nikakve dileme. Dakle, InDesign i spremanje u Adobe PDF Presets > Press Quality... Naravno sačuvati i prelom u InDesignu.

Živio InDesign!
08.02.2011 | 16:32
mjurkov, InDesign definitivno
08.02.2011 | 17:39
Moze se i u Acrobatu raduti prijelom ili to sto ti treba. Naime, stamparija koliko znam moze iz PDF-a izvuci solidan otisak. InDesign je zakon, ali za jednu knjigu ga se ne isplati uciti. Word bude odradil knjigu korektno. Naravno, Word je ocito rasprostranjeniji nego InDesign i vise ljudi radi u njemu pa je pomoc sa strane lakse doboti.
08.02.2011 | 20:22
zabac: točno da je word rasprostranjen, ali pitaj one u tiskari što misle o tome ili da ti objasne riječ pomračina, inače sve prijelome šalješ u pdf, jedino ako ne želiš da ti oni nešto dorade pa nosiš u InDesign
08.02.2011 | 20:27
zabac kaže:
Moze se i u Acrobatu raduti prijelom ili to sto ti treba. Naime, stamparija koliko znam moze iz PDF-a izvuci solidan otisak. InDesign je zakon, ali za jednu knjigu ga se ne isplati uciti. Word bude odradil knjigu korektno. Naravno, Word je ocito rasprostranjeniji nego InDesign i vise ljudi radi u njemu pa je pomoc sa strane lakse doboti.

zabac, ti sigurno nisi DTP struke kad ovako zboriš.
Prvo i osnovno, u Acrobatu se NE RADI prijelom. Jedino što se radi, su sitne i to tako male intervencije da to nije vrijedno spomena.
Drugo, što znači solidan otisak? Nekada je PS (čitaj PostScript) bio standard slanja fajlova u tiskaru, a danas je to u 98% PDF. To znači, ne da se da izvuči solidan otisak, nego da je PDF sasvim normalna stvar za tisak. Sve ovisi o onome koji radi pripremu i prelama. A za tvoju informaciju, u Distileru i imaš opcije koje se zovu: Standard, Press Quality, i High Quality Print.

I potpisujem sve što je Djipi gore kazao.
08.02.2011 | 21:49
Zahvaljujem na sugestijama i raspravi.
Pogledat ću i ocijeniti što mi najbolje odgovara od navedenih programa.
Pozdrav.
mjurkov
08.02.2011 | 22:19
Velika većina tiskovina koje ti dođu u ruke, bilo knjiga, bilo dnevnih novina su rezultat rada indesigna. Ne radi se samo o prijelomu, radi se o color managementu te ostalim vrlo bitnim opcijama neophodnim za pripremu za tisak. Indesign(ako je moguće CS5) definitivno.
08.02.2011 | 23:58
Decki, kaj je mjurkov trazio? Godinu dana tecaja za prijelom ili da napravi pripremu knjige za tisak?
To je kao da polaze za pilota mlaznjaka da more otici u Ameriku, umjwsto da shedne u avion i otpelja se.
09.02.2011 | 00:28
Decki, kaj je mjurkov trazio?

Tražio je "program za izdavaštvo". Utoliko može birati između InDesigna i Quarka.

Godinu dana tecaja za prijelom ili da napravi pripremu knjige za tisak?

InDesign se može pohvaliti s raznim blagodatima - među njima i s vrlo blagom krivuljom učenja. Odgledaš osnovni Lyndin InDesign video tutorial i za 8 sati si lokalni InDesign "ekspert". Naravno, taj tutorial te neće naučiti tajne zanata pa moguće da ćeš potpuno zastraniti u mnogočemu, počevši od tipografije, ali shvatit ćeš da je Word u odnosu na njega ekvivalent pokušaju da lobotomiju izvedeš univerzalnim kuhinjskim nožem umjesto kirurškim skalpelom - pri ruci ti je, može se, ali...

To je kao da polaze za pilota mlaznjaka da more otici u Ameriku, umjwsto da shedne u avion i otpelja se.

S ovom analogijom si zapravo rekao da mu je najpametnije ne zamarati se učenjem prelamanja nego da nekome da, da mu taj netko to prelomi.

Što je dobar savjet za jednokratnu upotrebu. Ali već za dvije knjige isplati se i kupiti ga i svladati ga. Ne grize.
09.02.2011 | 01:40
Ljudi koji govore o wordu za prijelom to sigurno nikad nisu radili. Ne govorim naravno o prelomu diplomskog ... to nije publishing, a bome ni knjiga.
InDesign je alat za to. A to da čovjek nebi htio učiti godinu dana?!?! Pa onda ne treba ni slagati to sam. Ljudi to studiraju, dakle uče to godinama a ne 1 ... koja se ovdje nekima čini previše?!

Moj savjet je ... mjurkov ako sam nisi čuo za inDesign, prvi savjet je ... plati nekom da ti to učini, jer očito ti je cijela problematika strana. Ako fali love potraži nekog studenta dizajna i možda dobiješ uslugu za manje love.

Ako želiš krenuti u smjeru budućeg dizajnera onda se spremi na učenje ... i svu sreću ti želim. Ovdje uvijek možeš pitati za neki detalj. Ali ako misliš da "ne trebaš ništa komplicirano ... " onda će rezultat vjerojatno biti loš.

Radije plati čovjeku koji se time bavi da se stvar odradi kako spada.

@djipi lynda.com pomaže korištenju programa, ali slabo pomaže estetskim i inim načelima bez kojih je i inDesign beskoristan.

Ja bi preporučio radije malo literature: o tipografiji
i malo o gridovima (kompoziciji stranica).

pozdrav svima
09.02.2011 | 02:49
živio Ecvis!!!
09.02.2011 | 09:10
Točno, uzme nekoga da mu napravi prijelom. Malo mi je za vjerovati da se može za 8 sati naučiti bilo koji DTP program. Možda može. Uzel si budem vremena i probal. Žena bu izdala knjigu, pa se bum vježbal. Javim rezultate.
09.02.2011 | 10:19
ecvis17 kaže:
Ljudi koji govore o wordu za prijelom to sigurno nikad nisu radili.

To sam baš pokušao reći - ja sam radio prijelom nekoliko stručnih knjiga u wordu (iz gluposti, škrtosti, itd.) i izgubio gotovo više vremena, nego na samo pisanje. Umjesto da sam dao prijelom napraviti nekom tko se time bavi.

Tko ide prelamati u Wordu, sigurno će prelomiti svoje živce. A knjigu možda i neće.
09.02.2011 | 13:04
smayoo kaže:
Tko ide prelamati u Wordu, sigurno će prelomiti svoje živce. A knjigu možda i neće.

Bingo!
09.02.2011 | 13:42
@djipi lynda.com pomaže korištenju programa, ali slabo pomaže estetskim i inim načelima bez kojih je i inDesign beskoristan.

Slažem se - to sam i napisao u odlomku u kojem spominjem Lyndu.

Lyndin Essential Training (ups, sad vidim da za CS5 traje 11 sati!) je dovoljan nekome tko seli iz Worda/Photoshopa/čega_god u InDesign. Lynda ima i solidne (za početnika) tutoriale o tipografiji, baš za InDesign. A preporučio bih odgledati i Beyond the Basics. Ta 3 tutoriala zajedno traju nekih 30 sati. I vjerojato su bolji uvod nego što se može dobiti na većini live tečajeva - dobrim dijelom i zato što je sažeto u 30 sati, na raspolaganju nam je pauza po želji i možemo pogledati X puta ako nam nešto nije jasno. No, i 11 sati i 30 sati je manje od "godinu dana". A kad čovjek vidi što sve InDesign može učiniti za njega - nema nazad.

Naravno, (tehnički) svladati alat je jedno, a znati ga primijeniti je drugo - i to drugo ne da se uči godinu, dvije ili četiri - uči se dok smo živi.
09.02.2011 | 14:03
U svakom slučaju, daleko je skuplje naučiti pristojno prelomiti knjigu nego platiti da ti se to napravi. Ako iole želimo da to na nešto nalikuje.

poz
09.02.2011 | 15:05
U svakom slučaju, daleko je skuplje naučiti pristojno prelomiti knjigu nego platiti da ti se to napravi. Ako iole želimo da to na nešto nalikuje.

Istina.
09.02.2011 | 15:19
I zakljucak ovog posta bi bio:

1. Nemoj koristiti Word jer ces dobiti slom zivaca

2. Kupi InDesign i savladaj tehnicki dio brzo, a ostatak ces uciti citav zivot

3. Sacekaj da umres, i nakon reinkarnacije, ces biti dovoljno sposoban da to sam odradis. Jer je zivot prosao, a ti si non-stop ucio tipgorafiju i stilove. I sad si spreman za prijelom. U InDesign CS 938

4. Bolje plati nekome, nego sam da to radis, jer ces zivjeti prekratko da naucis da bi to napravio da "na nesto lici".

5. Mozes platiti i studentu, jer on zna, pa ce ti napraviti ispod cijene. Kako student zna??? Mozda zato sto studira?? Naucio na faksu???

I na koncu, kada su poceli uciti ti "sto znaju"??? U majcinoj utrobi?? Adobe InDesign Embrion Ediiton ?!?

Dajte ljudi, ovo je komedija ispala na kraju
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 47 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO